Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Koronavírus más nézőpontból

2020. március 25. - neolvasshanemtudsz

Az elmúlt időszak egyetlen témája a koronavírus. Repkednek a számok, fertőzöttek, halottak, átlagéletkor, másodlagos fertőzés, percről percre tudjuk meg, hány ember van a Szent Lászlóban, Győrben, Tápiószentmárton mellett. A rengeteg információ, ami ér minket, mindenkiből egy kis járványszakértőt hozott elő, és ebben én sem vagyok kivétel :) Hogy mi lesz a járvány vége? Azt nem tudom megmondani, de ahogy telnek-múlnak a napok, egyre inkább körvonalazódik bennem egy elképzelés a helyzetről. És itt nem egy divatos összeesküvés-elméletről van szó - abból tele a padlás: Kínaiak, Izrael,  USA, Soros - tulajdonképpen már ciki kimaradni azok köréből, akire valaki nem mutogatna: Ő szabadította ránk ezt a járványt!

Képtalálatok a következőre: operativ törzs

Kép forrása: olkt.hu

Tovább

A demokrácia színházában

Egyre kevésbé élvezem ezt az előadást. Nem a rendező (Orbán Viktor), vagy a főszereplők (Fidesz pribékjei) esetleg a mellékszereplők (ellenzék) miatt. A rendező azt csinál, amit akar, ez neki megadatott, a fő és mellékszereplők úgy táncolnak, ahogy a rendező fütyül. Lehet, hogy néha tudják érvényesíteni az akaratukat és egy-egy jelenet egy-egy epizód picit megváltozik. De elsősorban nem miattuk szar ez a darab. Sokkal inkább a nézők miatt.

Képzeljük el, hogy mindannyian együtt ülünk a nézőtéren és nézzük a politikusaink előadását. Van, akit jobban kedvelünk van, akit kevésbé, de ez így van rendjén. Aztán képzeljük el, hogy ebben az előadásban jelenetről jelenetre megbántanak, megsértenek valakit, valakinek a szívébe gázolnak. Vagy valakiknek. Olyankor felhördül a nézőtér azon része, ahol az éppen érintettek ülnek. A többiek kussolnak. A darab ezen része nem róluk szól.

Tovább

Mindenki szív!

Van ez az "Angyal ügyvédje" blog, amely roppant kreatívan próbálja másolni az "Ördög ügyvédje" blog tevékenységét. Hasonlóan a Borkai ügyhöz „mini” Borkaizással vádol ellenzéki politikusokat. Persze nem az Adrián Aperolozva egy yachton, csupán egy belvárosi lakásban meg egy pub-ban. Persze ezen nem lepődünk meg, hisz nekünk ilyen ellenzékünk van ezzel kell beérni. Narancs ez is, csak magyar.

molnarkai.jpg

Tovább

A Fidesz a nyugdíjasok miatt nyer, de a fiatalok miatt bukik?

Egyre többet foglalkozik a sajtó, és nem csak az ellenzéki, hanem a kormányoldali is az október 13-i földcsuszamlás szerű (ahogy egy ellenzéki politikus fogalmazott talán kicsit ironikusan, talán túlzóan) ellenzéki győzelem okaival. Sok ok merült már fel, a Borkai faktort, a rossz kampányt, a közvéleménykutatók szokásos bénázását is emlegették már. Ehhez jött most hozzá a fiatalok okolása. Valószínűleg mindegyik benne van az eredményben. De nem is ez a lényeg. Sokkal inkább az, hogy mi történik most. A Fidesz eltanulta a hülyeséget az ellenzéktől. Mégpedig azok ekézésének módszerét, akiknek a szavazataira a legnagyobb szükségük lenne. Hülye csírák, üzenik.

Tovább

A magyar "foci" még mindig szar!

Még mindig dühös vagyok, nem csalódott

Ezt a posztot 2018. szeptemberében írtam. Egy betűt sem változtattam rajta. Ma is aktuális.

A magyar foci és a magyar focisták szarok. Nincs ezen mit szépíteni. Egyszerűen a béka segge alatt van a teljesítmény. Legyen szó az NB1-ről, a nemzetközi kupaszereplésről, vagy a válogatottról. Ez egy tény. Aki ezt cáfolja, árnyalja, vagy szépíti, az hazudik. Magának, nekem, neked és mindenkinek, aki szereti vagy szerette ezt a szép sportot.

Lelkes futballszerető vagyok, vagyis voltam. Nem szakértő. Én vagyok az, akihez ezeknek a meccseknek szólnia kellene. Én vagyok, akit szórakoztatnia kellene és én vagyok az, aki ezt az egészet fizeti. Nem vagyok több, mint az a pár ezer szurkoló, aki hetente kimegy a nemzeti labdarúgó torna meccseire, vagy az a kicsivel több, aki a válogatott meccseire megy ki. De több vagyok a szakértőknél, akik mentegetik ezt a fost. És jóval több vagyok azoknál, akik alakítják és a mélybe taszítják. Hogy miért? Mert kimondom.

Amit csinálnak, azért börtön járna.

Tovább

Az ellenzék meghallja a választók valódi üzenetét?

Az önkormányzati választáson az ellenzéki pártok esélyt kaptak a szavazóktól arra, hogy bebizonyítsák, nem csak hogy képesek elirányítgatni egy önkormányzatot, de képesek egy új minőséget megteremteni a hazai politikum világában és érdemesek a választók bizalmára. Az ellenzék politikusainak érezniük kell a felelősséget, hogy nincs több lehetőségük, ezért erőt kell venniük önmagukon, hogy ne a régi politikai reflexek mentén dolgozzanak a következő években.

A lassan 10 éve kormányzó Fidesszel szemben az emberek egyre nagyobb hányada vágyik arra, hogy végre egy magasabb erkölcsi minőséget képviselő politikai kultúra kerüljön előtérbe. Nem hibátlan és feddhetetlen politikusokat keresnek, hanem olyan hétköznapi, emberközeli képviselőket, akik nem egy szolgalelkűségen alapuló rendszer kiszolgálói, s akik nem a saját vagyonosodásukra használják a kapott hatalmat. Olyan politikusokra vágynak az emberek, akik az idő előrehaladtával nem közeledni fognak a NER-katonák lelkületéhez, hanem egyre távolabb kerülnek tőle. Az új politikai minőség megteremtéséhez viszont két lécet is meg kell ugrania az ellenzéki politikusoknak: meg kell mutatniuk, hogy a választási ígéreteik és a sikert követő cselekedeteik összhangban állnak egymással, valamint be kell bizonyítaniuk, hogy nem korrupt senkiháziak, akik csak a kapott lehetőségre vártak némi zsebtömködés céljából. 

Tovább

6+1 időzített bomba, ami miatt az ellenzék bukhat 2022-ben

Szép dolog az ellenzéki összefogás, de kicsit talán túlzó a hurráoptimizmus, amit az ellenzéki sajtó egyes elemei, elemzők és a blogírók megengednek maguknak. A különböző megnyilvánulások, kezdve a „NER repedéseitől”, a „bajban a narancsos gépezet”-en át egészen a „földindulásszerű győzelem, itt a FIDESZ vége” dumákig, egyre inkább azt vízionálják, hogy 2022 a facsart narancs éve lesz. Valahogy elfeledkeznek az ellenzéki oldalon megbúvó veszélyes időzített bombáktól, amely nem csak a 2022-es álmokat tudja seperc alatt romba dönteni, de a „tegnapi” összefogást is. Jöjjön most egy pár szubjektív válogatás (nem veszélyességi sorrendben). 

Képtalálat a következőre: „időzített bomba”

kép: alapbog.hu

Tovább

Ha a választás bármin változtatna, betiltanák!

Október 13. Nagy nap volt egy-két ember életében, egy-két szervezet életében, egy-két politikával foglalkozó ember életében. Sokan sokat vártak ettől a naptól. Sokat vártak a választási eredményektől. Végre régóta át nem élt eufóriát érezhettek az ellenzéki oldalon. Mondjuk ki, volt egy pár kellemetlen pillanata a NER-nek. Nálam mi változott? Semmi.

Reggel ugyanúgy felkelek, megiszom a méregdrága kávémat. Átlapozom a reggeli sajtót elolvasom a híreket. Az ellenzéki sajtó köpködi a NER-t, a kormánypárti köpködi az ellenzéket. Továbbra is ugyanazok az arcok néznek vissza rám a képernyőről, mint eddig, talán csak a tekintete változott meg néhány ellenzékinek. Lesz pénz kólára.

Tovább

Feltettünk 25 kérdést a főpolgármesterjelölt-jelölteknek!

Talán naívak voltunk, de úgy gondoltuk, hogy a pártok, ha „csak” egy viszonylag új blog is vagyunk (ami a 2018 augusztusi indulása óta közel 500.000 lapletöltést produkált), veszik a fáradtságot és válaszolnak a kérdéseinkre vagy tekinthetjük úgy, hogy átlag választópolgárok kérdéseire. Tévedtünk. Hogy miért nem válaszoltak, abból több verzió is lehetséges. Nem kapták meg (nyilvános e-mail címekre küldtük), esetleg nincs erőforrásuk válaszolgatni a választók kérdéseire (ha így van az nagyon nagy baj) vagy csak egyszerűen szarnak bele (ami legvalószínűbb és a legnagyobb probléma). Sejthettük volna, de mégis úgy voltunk vele, hogy minden jelöltnek különböző okokból, de érdekében állhat válaszolni.

talktothehand.jpg 

Tovább

5 javaslat, hogy kit indítsanak a kétfarkúak az előválasztáson!

Nagyot csalódnék a kétfarkúakban, ha most kihagynák ezt a csodás lehetőséget. Az előválasztás a Momentum Sanders ezredesével és a Dk „riporterével” tényleg izgalmassá vált. Kár, hogy a valódi verseny az őszi önkori, egyelőre úgy tűnik nem lesz az. De ez most izgis. Itt van 5 tipp kit indíthatna Kétfarkú Kutyapárt.

Tovább