Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Feltettünk 25 kérdést a főpolgármesterjelölt-jelölteknek!

2019. június 09. - ATorzAtka

Talán naívak voltunk, de úgy gondoltuk, hogy a pártok, ha „csak” egy viszonylag új blog is vagyunk (ami a 2018 augusztusi indulása óta közel 500.000 lapletöltést produkált), veszik a fáradtságot és válaszolnak a kérdéseinkre vagy tekinthetjük úgy, hogy átlag választópolgárok kérdéseire. Tévedtünk. Hogy miért nem válaszoltak, abból több verzió is lehetséges. Nem kapták meg (nyilvános e-mail címekre küldtük), esetleg nincs erőforrásuk válaszolgatni a választók kérdéseire (ha így van az nagyon nagy baj) vagy csak egyszerűen szarnak bele (ami legvalószínűbb és a legnagyobb probléma). Sejthettük volna, de mégis úgy voltunk vele, hogy minden jelöltnek különböző okokból, de érdekében állhat válaszolni.

talktothehand.jpg 

Karácsony Gergely

Karigeri számára a legnagyobb a tét az előválasztáson. Ez az első előválasztás, de könnyen lehet, hogy Gergő számára az utolsó bármilyen választás. Ha ezen elhasal, akkor a politikai karrierjének annyi és minden esély elszáll, hogy 22-ben újra miniszterelnökjelölt lehessen. Azt gondoltuk, hogy egy olyan jelölt, akinek ilyen fontos a választás, nem csak az újságírók komolyabb és az instafotók kedvéért odaálló nyugdíjasok semmitmondó kérdéseire fog válaszolgatni, hanem megragad minden alkalmat, még ha „csak” egy blogról is van szó, hogy pozitív képet fessen magáról. Nagyon úgy tűnik, hogy Karigeri ügyesen magáévá tette a MI-ŐK politikai gondolkodást. Vagyunk mi a politikusok és vannak Ők a választók. Hiába jött ki a Mibu-val (egy mindenkiért és mindenki Budapestért) az őrületesen ötlettelen szánalmas és semmitmondó frázisával. Azzal, hogy narancssárgára festette az aláírásgygűjtő pultjait, nyilvánvalóan azzal a céllal, hogy a szerencsétlen tudattalanokat és/vagy gyengénlátókat megtévessze, úgy tűnik nem csak a Fidesz színét lopta el, de azt az attitűdöt is, hogy csak a barátoknak válaszolgat. 

Kálmán Olga

Ha valakinek szüksége lenne minden megjelenési lehetőséget megragadni, az Olga. Derült égből villámcsapásként, vagy inkább üstökösként csapódott bele az előválasztás forgatagába. Olyannyira, hogy programja sincs. Az egyetlen mondanivalója, hogy ő civil jelölt, akit a DK támogat és ezt is a Puzsértól lopta. Csak míg Puzsér tényleg civilek jelöltje (állampolgárok a centrumban), akit a Jobbik és az LMP támogatott addig Olgát a D(obrev) K(lára) kérte fel és mutatta be, a Dk szineiben indul és a DK a jelölő szervezete is. Hogy ennek az élét elvegye, azt harsogja minden médiában, hogy ugyan van programja, de a budapesti választók véleményét akarja kikérni mielőtt kijön vele. Vicces nem? Nincs program, amit ismerjünk, de konzultáljunk róla. Hát itt lett volna pár kérdés, ami segíthetett volna megismerni Olgát, mint embert és kimozdíthatta volna egy kicsit a szemünkben a DK médiaceleb bábja státuszából. Úgy látszik ő, vagyis inkább ők, ezt nem tartják fontosnak.

Kerpel-Fronius Gábor

Gábor az előválasztás fekete lova. A közvélemény száméra teljesen ismeretlen, még akkor is, ha már fel tudott mutatni egy EP listás hatodik helyet a Momentum színeiben és egy XIII. kerületi Momentum alapszervezeti elnökséget. Mint érdekesség, minden nagy portál csinált már vele interjút, ami tök jó, de egy idő után azt érzi az ember, hogy ugyanazt az interjút olvassa újra és újra csak más a szórend és a logó az újságon. Az újságírói kérdések, egy ilyen új szereplőnél majdhogynem kiszámíthatóak, ezért akartunk olyan kérdésekre választ kapni, ami nekünk átlagembereknek mond el róla valamit. Bíztunk benne, hogy annak a pártnak a jelöltje, amelyik annak tulajdonítja (hibásan) a sikerét, hogy az utcán jelen van és beszélget az emberekkel, beszélget velünk is (és azzal a pár ezer emberrel, aki olvas minket). Nem tudom, talán, ha a Blaha aluljáróban futunk össze, akkor pár intsára kerülő fotó elkattintása után adnának választ. A legszomorúbb, hogy mivel írásban tettük fel a kérdéseket akár a stábja is megírhatta volna (ugye az a sok száz aktivista) neki csak láttamozni kellett volna.

A legszívesebben leírnánk ide azt, hogy ezek a jelöltek pont olyanok, mint akiket le akarnak váltani. Politikusok, akik a választókat csak és kizárólag szavazatnak tekintik, és az egyetlen mérőszám a baráti nagynevű médiában való megjelenésük darabszáma, a beszélgetés a választókkal csak szükséges rossz. De nem állunk ebbe bele, mert jönnek majd a DK és Momentum trollok, hogy csak kicsinyes hiszti, amit tolunk, meg hogy miért kellene, hogy válaszoljanak egy névtelenül írt blog kérdéseire. Pedig erre is van válaszunk: Mert mi nem újságírók vagyunk, akiket be lehet sorolni jobbra vagy balra, hanem választópolgárok, akik komolyan veszik a politikát és meg akarják ismerni a jelölteket és urambocsá elmondják róluk a véleményünket. Ezt báki, aki nem kap frászt a politikától megteszi a kocsmapultnál, csak mi le is írjuk.

Az eredeti válaszadási határidő vasárnap 12.00 volt (kérdéseket csütörtökön küldtük el), nem adtunk sok időt nekik, de úgy gondoltuk, hogy ha ők is lehetetlen határidőbe kényszerítik magukat az előválasztással, akkor ez meg sem kottyan nekik. Lehet ez volt a gond? Nos ezesetben vállaljuk, hogy ha utólag esnek be a válaszok, akkor is leközöljük.

És nem lenne teljes a kép, ha nem osztanánk meg a kérdéseket is. Olyan kérdéseket tettünk fel, ami minket, mint budapesti és ellenzéki választókat érdekel és a főpolgármester jelöltek jobb megismerését segíti számunkra. Nem a programokra voltunk kiváncsiak. Azt úgyis elolvassuk, meg minden lehetséges fórumon úgyis erről beszélnek. Olyan kérdéseink voltak, amik segítettek volna azt eldönteni, hogy mi kire húzzunk be. Na de akkor a kérdések:

 1. Miért gondolja, hogy Ön a legalkalmasabb ellenzéki jelölt? Miben jobb Ön a másik két jelöltnél?
 2. Mit gondol, miben jobb Ön Tarlós Istvánnál?
 3. Ha csak egy dolgot csinálhatna másképp, mint Tarlós István, mi lenne az?
 4. Mit köszönne meg Tarlós Istvánnak az elmúlt 9 évből?
 5. Ki lenne az Ön alpolgármestere?
 6. Ha Tarlós István felajánlaná az alpolgármesteri széket elfogadná?
 7. Mit tenne, ha Orbán Viktor ahhoz kötné a főváros támogatását, hogy a parkolási helyzet marad úgy ahogy van? Elfogadná a támogatását és érintetlenül hagyná a rendszert, vagy visszautasítaná tudva, hogy ezzel nehezebb helyzetbe hozza a fővárost?
 8. Kérjük, tippelje meg az előválasztás eredményét százalékosan (3 számot kérünk névhez rendelve)!
 9. Mit gondol Gyurcsány Ferenc öszödi beszédéről?
 10. Legszívesebben kinek adná át elsőként Budapest díszpolgári címét és miért (választhat élő vagy halott embert is)?
 11. Ha nem Budapesten élne, akkor melyik városban és miért?
 12. Melyik kerületet ismeri a legkevésbé?
 13. Ön szerint szükség van az LMP-re és a Jobbikra az összefogásban?
 14. Ön szerint mi a Fidesz sikerének a titka?
 15. Állítsa sorrendbe a saját preferenciái szerint az alábbiakat (1 a legfontosabb)

-      E-jegyrendszer bevezetése

-      P+R parkolók építése

-      4-es metró meghosszabbítása Budaörsig és Rákospalotáig

-      Ferihegyi gyorsvasút építése/fejlesztése

-      Csepel sziget fejlesztése

-      M0 északi szektor fejlesztése

-      Dugódíj bevezetése

-      Patkányirtás

-      Kötöttpályás közlekedés a Bajcsyn és a Rákóczi úton

-      Kerékpáros infrastruktúra fejlesztése

-      Új buszok beszerzése

-      Szemétszállítás problémájának megoldása

-      Bulinegyed problémáinak megoldása

 1. Mit gondol a tömegsport rendezvények számának korlátozásáról?
 2. Támogatná a 2028-as vagy 2032-es Olimpiát?
 3. Mikor volt utoljára NBI-es labdarúgó mérkőzésen?
 4. Mi a véleménye hazai futballról? 
 5. Legjobb és legrosszabb tulajdonsága? 
 6. Ha választhatna egy szuperképességet mi lenne az?
 7. Ha újrakezdhetné az életét milyen szakmát választana?
 8. Szavazott valaha a Fideszre?
 9. Ha Ön egy piaci alapon működő vállalkozás tulajdonosa és vezetője lenne, és a NER vagy a kormány betalálná, hogy kiváló feltételekkel dolgozzon nekik, megtenné?
 10. Ön személyesen mit tesz a fenntarthatóságért?

 

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr8114885814

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

István Tamasi 2019.06.10. 08:42:12

Tessék mondani mi köze van a lerágott, száraz, 12 éves csont öszödi beszédnek a többi 24 kérdéshez?