Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Az önkormányzati helyzet fokozódik!

2019. június 02. - ATorzAtka

Az EP-választás után itt az idő, hogy ráforduljunk az önkormányzati választásokra. Annak ellenére, hogy már korán elkezdődött a helyezkedés az önkormányzati helyek kapcsán, a váratlan EP eredmény rengeteg dolgot megváltoztatott. Egyetlen egy párt tudott azonnal átállni önkormányzati kampány üzemmódra és ez a Momentum, ezúton is gratu nekik. A többiek csak kapkodják a levegőt. A kérdés, hogy mi lesz most.

mind.jpg

A pillanatnyi helyzet

Az ellenzéki pártok mintha megrekedtek volna. Az MSZP a sebeit nyalogatja, annak ellenére, hogy korán elkezdték az összefogósdiukat, nem látszik, hogy lenne mondanivalójuk. Jó szokás szerint nem vállalják a felelősséget, az elnökség nem mond le. Okolják Klárát, okolnak ők mindent ahelyett, hogy magukba néznének. Az utóbbi napok arról szóltak, hogy mégis ki menjen Brüsszelbe, és hát persze hogy Ujhelyi megy. Pedig, ha valamikor, akkor most itt lett volna az ideje, hogy némi szerénységet és önzetlenséget mutassanak és azt a Jávor Benedeket küldjék ki, aki 5% felé tornászta a szocikat. Az önkormányzati választások kapcsán meg lapítanak, mint szar a fűben, annak ellenére, hogy az EP kampányban is inkább Karácsonyról szóltak a hírek. Idejekorán elkezdték összefogós játékukat és most biztos borsóméretű az ánuszuk, hogy ebből, hogy jönnek ki veszteség nélkül.

Eddig tartott volna az MSZP-ről szóló rész, ha tegnap nem villantják ki foguk fehérjét, nyúlnak vissza a gyökereikhez, a legbensőbb értékeikhez és köpik szembe az egész ellenzéket DK-stól, Momentumostól. Történt ugyanis, hogy a mi szocialistáink átvertek mindenkit és bejelentették előzetes egyeztetés nélkül a IX. kerület "közös jelöltjét".  Pont ott, ahol verhető lenne a Fidesz. Pont ott, ahol a Karácsony vezette Zuglóval egyetemben, az egyik legnagyobb mutyi van. Pont ott, ahol legalább van épkézláb, egyik párthoz sem tartozó jelölt, aki a teljesítménye és ismertsége alapján megérdemelné a támogatást. A bejelentés ráadásul a két szövetséges, a DK és Momentum jelenlétében történt, akik csak pislogtak mint hal a szatyorban. És azóta semmi nem történt, mindneki hallgat. 

A rutintalan, politkai játszmákban még nem igazán edződött Momentumot értem. Talán most rájönnek, hogy alávaló férgeket, akarom mondani kígyót melengettek a keblükön. A DK-t viszont nem értem, Gyurcsány ennél gyorsabban és okosabban szokott reagálni. Valószínűleg nem ez volt az első és az utolsó ilyen gusztustalan lépés az MSZP-től. Ha a szocik ezen húzása nem azt eredményezi, hogy a két fent említett párt kiszáll a bohócszövetségből, akkor bizony az ellenzéknek le is út, fel is út. Mert aki egy ilyet megtesz, az képes rá máskor is. Ahogy korábban írtam, az MSZP egy nagy szarkupac, és aki ölelgeti, maga is szaros lesz.

Az LMP vezetése már a részeredményeknél lemondott (nagyon helyesen). Volt vezetője, Keresztes Lóránt meg próbálja magát mentegetni egy teljesen zavaros interjúban, amiben inkább a hozzánemértéséről tesz tanúbizonyságot. Demeter Mártitól semmit nem hallunk. Kérdés, hogy vezetőség és karakteres arcok nélkül mit és hogyan fognak tenni az önkormányzati választások kapcsán.  A nyár tuti elmegy az újradefiniálással és hopp már itt is az önkori.

A Jobbik vezetése végre belengette a tisztújítást, ami legalább nyomokban felelősségvállalást tartalmaz. Az önkormányzati végéig ugyan maradnak még és ha ügyesek, akkor a pozícióikat át is menthetik. Legalább nem maradtak fej nélkül, mint az LMP. Ez is valami.

A DK eddig el volt foglalva az EP-s helyezkedéssel, végül kikötöttek ott, ahol eddig is voltak, vagyis egy időre a Momentum kikerült Gyurcsány célkeresztjéből és valószínűleg az MSZP teljes megsemmisítésére játszanak. Fletó ügyesen áttolta a korai megállapodás újratárgyalásának kérdését a Momentumra azzal, hogy ő nem akarja újranyitni (dehogynem akarja). Így elkerülheti azt a negatív szerepet, hogy miatta kell felrúgni az eddigi egyezséget. 

Egyedül a Momentum volt képes az EP után meglovagolni a hullámot és leuralni az önkormányzati témát azonnal. Nagyon ügyesen saját főpolgármester jelölttel jönnek ki, ami win-win szitut eredményez. Egyrészt nekünk nem kell az előválasztáson Puzsér és Karácsony között dönteni, másrészt a Momentumnak jó témát szolgáltat, hogy folyton a felszínen legyen, az aktivistákat meg ki lehet küldeni az utcára. Még ha nem is nyerik meg az előválasztást, akkor is van miről beszélni. Utána meg arcvesztés nélkül állhatnak be Karácsony mögé, ha úgy alakul (ráadásul a programjukból is menthetnek át valamit). És ha Karácsony elbukik, akkor is mondhatják azt, hogy tetszettek volna a mi jelöltünket megválasztani. Szóval ez ügyes na.

Újraosztozkodás

Az EP eredmény új helyzetet szült. Attól most tekintsünk el, hogy mennyire relevánsak ezek a számok egy belpolitikai, főleg önkormányzati választáson. Nyilván egy új tárgyalási alap született, hiszen se idő se energia megvizsgálni a valós okokat. 

Az látszik, hogy Budapesten jó pár kerület nyerhető. Ahogy fent írtam, Gyurcsány ügyes politikai érzékkel a túl korai megállapodás újratárgyalásának kezdeményezését előszeretettel áttolta a Momentumra, akik élni is fognak vele. A DK meg kihasználva az alkalmat, a potenciális fővárosi nyerő helyeket nyúlni akarja. A valódi kérdés, hogy mit sikerül elérni a szocikkal szemben. 

Most már biztosan nem fog ragaszkodni a Momentum sem a Jobbikhoz, sem az LMP-hez, ami viszont hiba. Most kiváló alkalom lenne számukra, hogy magukat valódi kormányváltást akaró erővé emeljék fel azzal, ha ragaszkodnak a két „bukott párt” bevételéhez a megállapodásba (ráadásul ezzel távolodhatnának a szociktól). Az LMP és a Jobbik látva az eredményeket biztos ugrana, a Momentum átvehetné a kezdeményező szerepet, amiért a vidéki alkuk során kérhetne szívességeket. Ezúttal a lilák dobálhatnának megalapozottan kígyót békát a többiekre, akik nem akarnak részt venni a rezsimváltásban, és nem passziv szemlélői, hanem aktív alakítói lehetnének a történéseknek.

És ha már vidék, ne felejtsük el, hogy az önkormányzati választás nem csak Budapestről szól. Egyre több helyről érkeznek a hírek, hogy helyi jelölt, meg új egyesület, meg független jelölt, meg csak egy jelölt mögé áll be a teljes ellenzék. A kérdés itt, hogy ez jó-e így?

Elhibázott stratégia?

Jól hangzik az 1-1 elleni küzdelem a polgármesteri helyekért, de félő, hogy ez egy elhibázott elképzelés. Az önkormányzati választásokon a tisztelt választópolgárok össze vissza szavaznak. Azt jól látják a pártok, hogy helyi ismert/elismert emberekre van szükség. Sok helyen a Fidesz polgármesterei vannak jó ideje, az ő ismertségüket nehéz lesz a nyári uborkaszezonban behozni. Náluk van az összes erőforrás (helyi média), nem utolsó sorban pedig náluk az aduász: a pénz. Az önkormányzati rendszer átalakításával a Fidesz kormány osztja az appanázst és nem restek ezzel visszaélni és ezt hangoztatni is. Azok a városok és települések, ahol nem a kormány emberei irányítanak, nagyobb ellenszélben kell, hogy dolgozzanak, ahogy ezt az elmúlt években láttuk. Az emberek lokálpatrióták és ha a gyomruk nehezen is veszi be, hogy Fideszre szavazzanak, sok ellenzéki áthúz a hatalom emberére. Így nehéz lesz őket megfogni, legalábbis a polgármesteri székekben. 

Puzsér hangoztatja a leginkább, hogy nem elég a főpolgármesteri helyet megszerezni, kell hozzá a testület is. És igaza van. Sokkal inkább van szükség Baranyi Krisztinákra, mint Márki-Zay Péterekre. Hosszútávon sokkal kifizetődöbb egy szombathelyi modell, ahol a képviselőtestületben többségben van az ellenzék, mint a hódmezővásáhelyi, ahol a polgármester ugyan ellenzéki, de a képviselők ott gáncsolják ahol tudják. Az ellenzék számára pedig hosszú távon is fontosabb lenne a képviselői helyek megszerzése, mint a polgármesteri helyeké.

Sok új arc kerülhet a politikába, az önkorményzatban tanulhatnak, ismertségre tehetnek szert, de még fontosabb, hogy ellenőrizhetik a vezetők munkáját, helyi és országos ügyeket robbanthatnak ki, nehezítve a Fidesz teljhatalmát, ahogy azt Baranyi Krisztina tette Ferencvárosban. Csak a beágyazódás megléte után van értelme arról beszélni, hogy 2022-ben váltható legyen a Fidesz. Egy ellenzéki polgármester, ha a testület nincs mellette, akkor csak kárt fog okozni. Az adott város/település lemarad, amit az ellenzékhez kötnek majd a választók, ami pedig az országgyűlési választásokra nem sok jóval kecsegtet. Ráadásul, sokkal könnyebb, egyszerűbb nem egy polgármestert építgetni a nyári melegben, hanem a pártot/pártokat, hiszen ez utóbbi munka már elkezdődött. Nem azt mondom, hogy ne legyen 1 az 1 elleni küzdelem, hanem azt, hogy a győzelem a testületi többség nélkül mit sem ér. Erre kellene fókuszálni ahhoz, hogy '22-ben kormányváltás lehessen.

Mindent összevetve annak, aki szereti a politikát, izgalmas napok ígérkeznek. Az önkormányzati választás legalább olyan fontos, mint az országgyűlési. A 2022-es váltáshoz elengedhetetlen, hogy az ellenzéki pártok jól szerepeljenek. Ha fővárost nem is szerzik vissza, elérhetnek egy olyan eredményt, ami már a 2022-es építkezés első lépcsőfoka lehet. Üzenem az ellenzéki vezetőknek: Nem kell minden, azonnal és most! Kilenc évet kibírtunk, kibírunk még egy párat. Legyetek bölcsek, higgadtak és megfontoltak...

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr2714873602

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Ego55 2019.06.02. 12:52:21

Úgy kell a nyári uborkaszezon, mint szomjazónak egy korsó hideg sör!

ATorzAtka 2019.06.02. 12:58:44

@Ego55: Én a sörre szavazok :))) Amellett mindig meg lehet váltani a világot

rovid 2019.06.02. 20:11:39

Azért ennyit írni a nagy semmiről!!?