Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Mi várható az EP választáson? Megmondjuk!

2019. május 20. - ATorzAtka

Ez a századik bejegyzésünk, legyünk rendhagyóak.) Már csak kevesebb, mint egy hét van hátra az EP választásokig. Ennek köszönhetően nyakra-főre röpködnek a „még egy kicsit hiteles” meg a „teljesen hiteltelen” kutatócégek mérései. Ki ezt mondja, ki azt. Mindenkinek maga felé hajlik a keze, vagyis inkább annak kedvez a végeredményben, aki fizeti a kutatást. Ez mindig is így volt és nem is fog megváltozni. Egyik cég sem jóslásból él, de az, amit csinálnak egyre inkább tűnik tippjátéknak. El is fogadtuk a kihívást, és beszállunk mi is melléjük. Mondjuk mi nem hívogattunk fel 1800 embert és tettünk fel nekik kérdéseket, hogy az ország egész lakosságára vetített következtetéseket vonjunk le. Ugyanakkor legalább ugyanilyen tudományosan (értsd: számítógépet használtunk, hogy begépeljük) leültünk és leírtuk a saját számainkat, meg hozzá némi magyarázatot, hogy miért gondoljuk úgy ahogy. Az, hogy eltaláljuk az eredményt, kb ugyanannyira valószínű, minthogy a kutatócégek eltalálják. 50-50% vagy igen, vagy nem. Viszont, ha mégis nekünk lesz igazunk, akkor a jövőben szívesen megírjuk bármelyik kutatócégnek jó drágán:) 

dmarc20190514015.jpg

Fontos megjegyzés, hogy mi elsősorban nem mandátumot becslünk, hanem százalékot. Az EP választás tisztán listás választás, szóval kiváló lehetőség arra, hogy tiszta képet kapjunk a pártok támogatottságáról. (Persze ezt meg az árnyalja, hogy az EP választáson mindig alacsony a részvétel, de mégis talán így a legigazságosabb). A Pártok számára ez lesz az igazi közvélemény kutatás. Lássuk is mi mit jósolunk, egy egy rövid magyarázattal:

Filterr tippje:

 1. Fidesz: 55%
 2. MSZP-PM: 12%
 3. Jobbik: 11%
 4. Dk: 6%
 5. Momentum 5%
 6. LMP: 4%
 7. Kétfarkúak: 4%
 8. Mi Hazánk: 3%

Nagy meglepetésekre nem számítok, ellenben abszolút, 55%-os Fidesz-győzelemre igen, amivel a 21 mandátum kétharmadát be is zsebeli. Az ellenzék tisztességesen elveri önmagát a magányos öngyilkos harcosok legszebb hagyományát követve. Igaz, hogy az önkormányzati választásra próbálnak minden színt egybekeverni a pártok a saját palettájukról, azonban ezzel a választással nem sokat törődnek, nem is akartak róla alkudozni, mert kisebb is a tét számukra, pénz és pozíció csak nagyon mérsékelten jár vele 5% feletti eredménynél. Emiatt kampány nem nagyon volt, a Fidesz uralja a médiateret, az ellenzéki pártok pedig pénz és ötletek híján nem nagyon viszik túlzásba magukat.

Az MSZP, s az ő gazdatestjén túlélősködő Párbeszéd szövetsége a közös listás dumával szerintem elér 12 százalékot. 3 mandátumot kapnak, így Újhelyi és Szanikapitány mellett Jávor Bence is becsúszhat az EP-be, ha a pártvezető-listavezető Tóth Bertalan tényleg lemond a helyéről. A Jobbik elveszíti az ellenzék legerősebb pártja címet, s 11%-al valamint 2 mandátummal is tökéletesen megelégszik egy pártszakadás és egy sokszázmilliós adósság árnyékában. A DK megkapja a maga 6%-át és Dobrev Klári bejutó helyét Gyurcsány Feri imázsának köszönhetően, míg a Momentum a legújabb média-lufi-párt cím birtokosaként átlépve az 5%-os küszöböt kijuttatja a Strasbourgba Cseh Katalint, hogy rájöjjön, Brüsszel nem ad pénzt egészségügyre. Az LMP kitartó munkájának beérik a gyümölcse, s végre leküzdik magukat 4%-ra, amennyit megkapnak a Kétfarkúak is, ám így nem jutnak képviselethez. Ahogy a Mi Hazánk sem kap széket a helyosztón a maga 3%-ával, mivel a Jobbik mellett csak ennyi turbómagyar fél el egy akolban egyelőre

Kingmaker tippje

 1. Fidesz: 52%
 2. Jobbik: 12%
 3. MSZP-PM: 11%
 4. Dk: 10%
 5. LMP: 5 - 4,9%
 6. Momentum: 4 -4,5%
 7. Kétfarkúak: 3%
 8. Mi Hazánk: 2%
 9. Egyéb: 0,01%

Aki kicsit is konyít a politikához és nem elvakult ellenzéki szavazó, aki úgy hisz pártja győzelmében, mint a zsidók Isten fiának eljövetelében, az tudja és látja, hogy a Fidesz az arányos választási rendszerben is földrengésszerű győzelmet fog aratni. Most nem lehet majd sírni, hogy elcsalták a választásokat, meg nekik lejt a pálya. Az ellenzék katasztrofális állapotban van és ez onnan is látszik, hogy a szavazókörökbe se tudtak még fele annyi embert se delegálni, mint a Fidesz. Szóval lehet majd siránkozni, hogy elcsalták, de hát tetszettek volna a helyszínen lenni. Na de nézzük a számokat, ha már jövő héten egy újabb gyönyörű ellenzéki elhasalást láthatunk. A részvételt 43%-ra lövöm be körülbelül.

A Fideszt a szavazók 52%-a fogja támogatni, ez körülbelül 14 mandátumra lesz elég. A második befutó a Jobbik lesz 12%-al, ez 3 mandátumra talán elég lesz. A harmadik helyen nem sokkal lemaradva a szocialisták és párbeszédesek lesznek 11%-al. Ez két mandátum. Negyedik helyre beesik Gyurcsányné a DK-val. Ők akár 10 százalékra is feljöhetnek látva a DK szavazók mozgósítását. Ez két mandátumra szintén elég lesz. Mellékesen nagyon csapkodnám a térdem vasárnap éjszaka, ha beelőznék a patkányozós MSZP-t. Ötödik helyre éppenhogy átlépve az 5%-os küszöböt még beeshetnek az LMP-sek, de ebben már annyira biztos nem vagyok. Lehet csak 4,9-et fognak kapni. Őszintén szólva meg is érdemelnék. Hatodik helyen stabilan a 4-4,5% környékén ott fognak ólálkodni a Momentumosok is. Bármennyire is szeretnének bekerülni és bármennyire is dinamikusan bújtak bele a szocik seggébe, ez valahogy nem elég a küszöbhöz. Hetedik helyen a kutyák 3%-al, nyolcadik helyen pedig a magyar Hamász (katonai ruhákba öltöztetett nettő nácik Torockai mögött) a Fidesz széljobb fiókpártja a Mi Hazánk Mozgalom lesz 2%-al. Mögöttük a Munkáspárt kilencedikként 0,01-el. Ezek az én tippjeim, de azért ne vegyetek rá mérget.

Neolvasshanemtudsz tippje

 1. Fidesz-Kdnp 61%[!]
 2. MSZP 9%
 3. DK 6%
 4. Jobbik 6%
 5. LMP 5%
 6. Momentum 5%
 7. Kétfarkúak 3%
 8. Mi Hazánk 2%
 9. Egyéb 1%

A május 26-i választás tökéletesen alkalmas lesz arra, hogy konzerválja a reménytelenséget az ellenzéki oldalon. A Fidesz igyekszik nem kiütni az ellenfelet, elég neki, ha 8-at számolnak rá, és utána félkómában folytatja a küzdelmet, és az ellenfél is örül ennek.  Kezdjük el ismét ízlelgetni a “Legerősebb ellenzéki pártként...” kezdetü ízes pártitkári reflexeket beindító mondatokat és képzeljük hozzá Kovács László fejét. Vagy Kunhalmi Ágiét. Brrrr.

És hogy klasszikusokat is idézzek: Jon Snow a westerosi politika Karácsony Gergője, Tyrion pedig Westeros Szanyi kapitánya (iszik és tud dolgokat).

Európai kitekintésben úgy várom, hogy a popular jobboldal egysejtű üzenetei célba érnek, de áttörést nem érnek el. A várakozásokhoz képest csalódas, persze ezt nem vallják be. Nem lesznek ők se mérleg nyelve, sem királycsinálók, ugyhogy Viktor meghívja a kolostorba a 3 bölcset, és visszasírja magát az EPP-be. Remélhetőleg ezzel végre elindul a populisták erodálásának nagyszerü folyamata. Ausztria bíztató, Salvini is maga alatt vágja a fát (Európát egyébként se lehet hosszú távon egy olaszra (ismétlem olasz) bízni), 3 év és emlékezni se fogunk rá. Le Pen elveszíti láncait, az orosz kapcsolat őt is kikezdi, AFD becsicskul, mint minden német. A sor végén ismét Magyarország kullog, de ami késik, nem múlik.

ATorzAtka tippje

 1. Fidesz: - 70%
 2. Jobbik: - 8%
 3. MSZP-Párbeszéd: - 7%
 4. DK: - 5,1%
 5. Momentum: - 3,9%
 6. LMP:3
 7. Kétfarkúak:2
 8. Mi hazánk: 0,5
 9. egyéb: 0,5

Nagyon durva Fidesz győzelmet várok. Egyszerűen nincs más választása Orbánnak, mint a mozgósítás. Ha egy ilyen tisztán listás választáson tarol, akkor aztán megint érvelhet Brüsszelben azzal, hogy a teljes nemzet mögötte áll. Gondolhatnánk, hogy nehezebb dolga lesz, mint tavaly tavasszal, de nem hinném. Azóta az ellenzék baromi ügyesen építette le magát, így most még rosszabbul fog teljesíteni. Arra most majd nem hivatkozhatnak, hogy a választási rendszer rossz. (Már korábban megírtam, hogy, mit fognak mondani az ordenáré bukta után).

A DK-t nem a politikai teljesítménye miatt tettem 5% felé (annak ellenére, hogy Klári jó húzás volt szerintem), hanem mert azt gondolom, valahogy csak megbuherálják majd (igen a Fidesz), hogy Gyurcsány pártja a porondon maradjon. Az MSZP nagyon bezuhan, bőven a 10% alá. Ezen a napokban itt parádézó Timmermans sem fog segíteni. Az MSZP szavazói halnak ki, a parkolásimaffia és amit Karigeri az önkormányzati miatt művel velük, szerintem nemhogy nem hoz nekik, hanem visz. A mi megcsináltuk a közös listát, meg nettó baromság. Nem hinném, hogy ez bárkire hatna.

Az LMP atomjaira hullott az utóbbi hónapokban, szerintem a 2% is erős vállalás feléjük. A Jobbik pártszakadása többet vitt el, mint az 1% ami végül a Mi hazánknál fog kikötni. Szerintem most nincs több bennük.

És jöjjön a végére a Momentum. Az a tippem, hogy Orbán mozgósít, ők viszont nem fognak sokkal több szavazatot kapni, min tavalyt tavasszal, így a nagy részvétel miatt csúnyán fognak mutatni a számaik. Konzekvensen (félre)kommunikálják, hogy az egyetemisták között ők a legnépszerűbbek (úgy hivakoznak rá, hogy a fiatalok között). Arról viszont nem beszélnek, hogy ez 100.000-nél is kevesebb embert jelent, ahogy azt sem mondják, hogy pont ebben a korcsoportban alacsony a szavazási hajlandóság. Ráadásul viszgaidőszak van ne feledjükJ

Összességében iszonyat Fidesz túlnyerés, és baromi nagy ellenzéki pofon várható. Ha csak nem buherálnak a számokkal, de egy erős demokratikus jogállamban ez nyilván fel sem merülhet.

Hát Így.

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr5214835962

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2019.05.20. 09:08:46

Ulpius Tamás tippjei!

Fidesz-KDNP ---- 55%
MSZP-P ---- JOBBIK ------ DK ---- 10-10%
LMP ---- Momentum --- Összes többi ---- 5-5%
(utána az összehasonlításnál a tényleges számoktól való eltérés négyzetével számolunk.....)

Mandátum:
Fidesz-KDNP: 13
MSZP-P --- JOBBIK ---- DK: 2-2-2
Momentum-- LMP: 1-1
(ha valamelyik kis párt 5% alá esne, akkor a mandátuma a Fideszé....)

ATorzAtka 2019.05.20. 13:25:04

@ulpius66: Köszi, hogy leírtad te is! :))

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.05.20. 15:33:57

Nem tippelek, egyelőre a pártok kampányüzeneteit vesézném ki, hogy mégis mennyire fognak működni: kilonem100.blog.hu/tags/blog/EU
Töltsétek ki a felmérésünket és még a héten nyilvánosságra hozom az eredményt: forms.gle/H7qLiPEq48GtiqUN6

A kiló nem százat jelent. · kilonem100.blog.hu 2019.05.20. 15:43:54

...á mégis tippelek:
Fidesz: 55%
Jobbik: 11%
MSZP: 7%
LMP: 7%
DK: 6%
Momentum: 5%
MHM: 4%
Kutyapárt: 3%

chrisred 2019.05.20. 16:19:44

Az egyetlen nyitott és érdekes kérdés, hogy milyen arányban fog látszani a "harmadik utas" szavazók átáramlása a tavalyi választás óta az LMP-től a Kétfarkúak felé.

nemecsekerno_007 2019.05.20. 19:17:37

Választási LOTTÓ??? :))))))

exterminador 2019.05.20. 19:26:21

Szerintem az LMP totálisan lenullázta magát, az egyetlen esélyük, hogy egy felmérés szerint a szavazóik fele még mindig azt hiszi, hogy Szél Bernadett és Hadházy a pártban vannak. Viszont a többiek átmennek a Momentumhoz, esetleg a Kétfarkúakhoz. Nagyjából a következő eredményre számítok:

Fidesz: 52 %
Jobbik: 12 %
MSZP: 10 %
DK: 7 %
Momentum: 6 %
Mi Hazánk: 3 %
Kutyapárt: 2 %
LMP: 2 %

vajdasagi 2019.05.20. 20:52:48

@exterminador: Hát én is nagyon remélem, hogy a Momentumhoz ment az LMP-s szavazók fele. Minden más eset akkora tragédia lenne (a nemzetünknek, és nem nekem), hogy csak na. Persze, ha a Momentum előretör, még akkor sem jutottunk ki ebből a mélységes mély szarból, amelyben most vagyunk.

Tangooo 2019.05.20. 20:57:01

Az MSZP-nek a kullancsukkal 10%-ot kell elérni ahhoz, hogy egyáltalán bejussanak, ugye?
Ha ennél kevesebb lesz az eredményük, akkor Gyurcsány tényleg kicsinálta őket.

morph on deer 2019.05.20. 22:42:07

@Tangooo:
De az nem lehet, ugye, hogy ők tették taccsra saját magukat? Csak kérdem, ha már...

chrisred 2019.05.20. 23:00:16

@Tangooo: Nem, a listának 5%-ot kell elérnie.

Éhes_ló 2019.05.28. 06:57:45

Nem voltatok rosszabb tippelők, mint a hivatásosok.
Gratulálok!