Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Momentum plusz Európa egyenlő Jövő

2019. február 18. - ATorzAtka

Nagyon vártam a lilák EP választási kampányát. Nem titkolom az országgyűlési választáson rájuk szavaztam jobb (nem jobbik) híján. A saját motivációm szerintem mellékes, legyen annyi elég, hogy bíztam benne, hogy valóban elitváltást akarnak. Persze erre azóta rendszeresen rácáfoltak és politikai tehetségükről is kiderült, hogy átlagos. Ettől függetlenül azt mindig láttam bennük, hogy Európa az ő terepük. Fekete-Győr András Bundestagos múltja, vagy bármelyik random momentumos európai beágyazottsága nem kérdéses. Szóval joggal vártam bizakodva, hogy az EP kampány kapcsán megvillantják politikai tehetségüket. A szlogen szerintem jó. Sőt mi több kiváló. Három szó. Pozitív végkifejlet, legalábbis ezt sugallja. Egyszerű és megjegyezhető. 2002-ben a Fidesz „A jövő elkezdődött” kampányára emlékeztet engem, amit szerettem. Bár a hasonlóság a szavakon túl (szerintem) semmiben nem fog megmutatkozni, tekintve, hogy akkor azt újrázónak szánták és más volt a politikai-gazdasági környezet.

ajovo_elkezdodott.jpg

 A Fidesz kampányairól egy jó kis kommunikációs szempontú összefoglalót írt a Kreatív 2013-ban (ide kattintva). Ebből az alábbit emelném ki:

„A jövő elkezdődött” – tehát letették a fejlődés, a társadalmi átalakulás alapjait, a további lépésekhez pedig újabb felhatalmazást kértek a választóktól. Ehhez az FMCG-termékek marketingjéből is jól ismert testimonialeket is használtak.

Fiatalokat, vállalkozókat, munkásokat és értelmiségieket bemutató beszélő fejek osztották meg örömüket és a jövőbe vetett hitüket a választókkal a plakátokon és a tévéreklámokban. A kampány eközben új platformon, az interneten is szárnyat bontott, ahhoz azonban egyelőre kevésnek bizonyult, hogy versenyelőnyhöz juttassa a pártot.

Szóval nem működött. Lehetne fejtegetni, de ahogy a Momentum úgy én sem szeretnék a múltba révedni. Oh Wait!

Annak ellenére, hogy ez a pár szó élén a jövővel, egy pozitív üzenet és pozitív kampány is lehetne, a Momentumnak sikerült már a bemutatóján hitelteleníteni. Mert a jó szlogenválasztás mellé sajnos tartalmat megint nem sikerült adni. Miközben a plakátokon szóróanyagokon virít a jövő, pár semmitmondó lózungnál jobbal nem sikerült megtölteni:

Azért fogunk dolgozni, hogy a fiatalok láthassák Európát, de válasszák Magyarországot. Azért fogunk dolgozni, hogy a családok pihenni, nyaralni járjanak külföldre, ne pedig kényszerből dolgozni

Ez még megbocsájtható lenne, és bizakodhatnánk, hogy a kampány ennek kifejtéséről fog szólni, csak sajnos a listavezető Cseh Katalin előrevetítette, hogy nem így lesz. Még Guy Verhofstadt-ot is rá tudták venni, hogy a saját politikai paneljüket elsüsse a videóüzenetében. Ez pedig nem más, mint:

Orbán menthetlenül a múltban ragadt.

Biztos vagyok benne, hogy unalomig ismert frázis lesz ez, amit egyébként eddig is használtak, csak most kiemelik. Vagyis visszatértek a belpolitikai lövészárokba, ahonnan nincs kitörés. Ez a szlogen alkalmas lett volna a fiatalok megszólítására, akiknek a jövőjéről szól a politika. Rajtuk keresztül másodlagos célcsoportként meg lehetett volna ragadni a (felelősségteljes) szülőket és a nagyszülőket, a Momentum mégis inkább úgy döntött, hogy az eddig alig 3%-ra elég úton megy tovább. Továbbra is mindenkihez akar szólni és néppártosodni akar, ahelyett, hogy generációs pártként megerősödve, a lassabb utat választva, egy meghatározó párttá váljon.

A képen a következők lehetnek: 1 személy, mosolyog

Visszatérve a „jövő” mint politikai üzenet tartalmára. Ezt úgy fordítottak le, hogy vagy Orbán és a múlt, vagy ők és a jövő. Az Orbáni szembenállás eddig sem működött, ezzel újra csak az ellenzéki szavazóikat szólítják meg. Erről már sokat írtunk, hogy így nem lehet nagy eredményt elérni. Egyszerűen az ellenzéki szavazók nincsenek ahhoz elegen, hogy velük tartós és kimagasló eredményt lehessen elérni. Kellenének jobbról is szavazók és a bizonytalanokból is. De így nem lesz. 

Úgy tűnik a Momentum tanácsadói (ha van is ilyen és nem a saját fejük után mennek, amit valószínűnek tartok) nem vették figyelembe az emberi és ezen belül leginkább a magyar társadalmat. Egyszerűen félünk az ismeretlentől, félünk a jövőtől. Orbán erre alapoz elég sikeresen. Ha jól emlékszem Körömi Attila beszélt arról, hogy Habonyék pont a múltba révedéssel alapozták meg a jelenlegi állapotokat, vagy ahogy a HVG cikkében is olvasható: „A Kádár rendszer győzött”. Mire akarok kilyukadni? Arra, hogy azt sugallják, a múltba révedés rossz. Azt sugallják, hogy aki a Fideszre szavaz, az a múltra szavaz. Vagyis, aki a múltra szavaz az hülye. És el is jutottunk oda, hogy miért nem fog ez működni, miért nem lesz mandátumuk. Azzal, hogy hülyézik az ellent nem fognak szimpátiát kiváltani. 

Persze lehet, hogy tévedek. Sőt bízom benne, hogy tévedek és valóban sikerül a jövőről beszélni és nem Orbán és múltba révedő politikája lesz a kampányuk központjában. Remélem nem az lesz a narratíva, hogy „ők rossz, mi jók”. Mert ez nem lesz elég semmire. Pláne úgy, hogy az összes ellenzéki párt ugyanezt szajkózza. Fekete Győr András szavait például, mondhatta volna bármelyik ellenzéki vezető politikus. 

A Fidesz fél tőlünk, ezért ránk eresztette a szolgalelkű bürokratáit. A ...................... azonban nem fog meghátrálni. Kirúgathatják a párttagjainkat az állásukból, fenyegethetnek minket, elvehetik az állami támogatást, mi kitartunk, és ott leszünk, amikor összedől a félelem és elnyomás rendszere”

Nincs félelem és reszketés a Fideszben. Én viszont félek. Félek, hogy a politikai tehetség hiánya miatt a Momentum megmarad a „remény” szintjén. Hisz a remény hal meg utoljára. Ez is lehetne a kampányuk címe: Túlélni ameddig lehet. Nem tudom Ti hogy vagytok vele, de nekem ez elég kevéske. Talán ezúttal nem a jól bejárt sehova sem vezető ösvényen kellene haladni, hanem le kellene térni az útról és valami mást kipróbálni.

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr6414633928

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

lényeglátó 2019.02.18. 13:03:02

A mai jó váteszek

Mind lóvá tesznek
Ígérnek jókat neked,
Hazugság, elhiszed?
Kóborolsz, üres hassal,
Emésztő gondokkal
Fejedet, hiába vered,
Kellet ezt neked?
Erre szavaztál?
Magadra maradtál!
Munkából, kilöknek,
Házad betelepülőknek!
Kiket eddig is etettél,
Neked maradt a tél,
A parki üres padon
Ne tiltakozz nagyon,
Begyűjt a rend őre!
Hajléktalan bűnözőre!
Te meg mégse látod,
Ez a, pártod, kormányod!

Minden ballib bérretteg 2019.02.19. 12:49:46

Korrekt észrevételek és következtetés.

Csak olyan verheti meg a Fideszt, aki csak a valódi hibáit kritizálja, és kampány túlmutata a "mindennek az ellenkezője, és különben is O1G" kampányon.
A társadalmilag támogatott dolgokat alapból magáénak kell vallania, és elsimerni azok eredményességét, úgy hogy elmondják, mégis miért jobb az általuk nyújtott alternatíva.

A "minden szar" az nem program, és ráadásul tapasztalatból tudjuk, hogy a ballibeknél "minden még szarabb".

apro_marosan_petergabor 2019.02.19. 13:05:20

- Momentum, mint jövő?
Ugyan, zérus hozzáértés, halódri figurák (általában szoci, szdsz-es érdeszférába tartozó felmenőkkel, azon a tejen nevelkedve).
- Bevándorlás pártolva. Lehet ez Európa jövője? Nem, maximum Ázsia vagy Afrika jövője, de nem a miénk...
- Szlogenek? Az nagyon kevés. Hozzáértés, szakmaiság - na, az nincs. Kivülről irányítható, pénzért megvett NGO-okra támaszkodva, internacionalista alapállással, mint a kommunizmusban.
- Program? No az mi lenne? Milyen szakember gárdásra támaszkodva? A megbukott MSZP-SZDSZ es fáradt, pénzéhes, alulképzett, devalválódott csapatokra? Momentum? Momentán ezek az emberek sehol sem bizonyítottak, hogy bármihez is értenének - a nagy hangon kívül. A FIDESZ-KDNP legalább 100%-ig letudta jhívni az EU-s pénzeket, ehhez megfelelő törvényi, pályáztatási stb. rendszer tudott kialakítani - elődei ezt 30-40%-ban tudták megoldnai.... Ezekre támaszkodna a Momentum, LMP, maszop? Simorokra azMNB-ben?
Ugyan, ugye senki sem gondolja komolyan.?

nnnnnnnn 2019.02.19. 13:12:26

életük első megmozdulása egy nemzetellenes hazaáruló nolimpia kampány volt. keresztbe tettek vele az országnak, azóta se jobbak semmivel. rajtam múlna már ezért börtönben lennének.

nnnnnnnn 2019.02.19. 13:15:02

"A Fidesz fél tőlünk"

ez a legszebb. a parlamentbe se bírtak bejutni ezek a szerencsétlenek, de szerintük bárki fél tőlük. a leg gusztustalanabb azonban mégis az, ahogy a poltikai karrierjüket berúgták a nolimpia kampánnyal. csak azért, hogy ismertek legyenek egy nemzettől vették el az olimpia rendezésének lehetőségét. hazaárulás a köbön.

Orbán 1 GÉNIUSZ 2019.02.19. 13:16:33

Nevetséges bármit is várni egy olyan pártól, amit kizárolag azért hoztak létre, hogy Francia megbizásra megbuktasák a Magyarok olimpiáját.

FILTOL · http://hulyekkimeljenek.blog.hu/ 2019.02.19. 13:21:25

nullák. szdsz árvák uj nemzedéke.
ez csak a nyeretlen ketevesek veszik be.

laci_52 2019.02.19. 14:02:31

A Momentum teljesen hiteltelen. Ki ez a Fekete-Győr András? Egy aranyifjú, aki nagyon sokra tartja magát és szeret szerepelni. Tény, hogy jó helyre született: nagyapja a Kádár-rendszerben vidéki kommunista kiskirály volt, apja sokáig igen komoly pozíciókban dolgozott, egzisztenciális gondjai biztosan nem voltak soha. Ez azonban még nem elég ahhoz, hogy jelentős politikussá váljon valaha is, ahhoz tehetség is kellene, ami neki nincs.

enrikokaruszo 2019.02.19. 14:05:23

pár ezer hülyegyerek mindig akad

Zabalint 2019.02.19. 14:41:41

@nnnnnnnn:
Miért is volt nemzetellenes?

Zabalint 2019.02.19. 14:46:08

Egyébként a Momentum az új Fidesz. Ugyanolyan hatalommániások, ugyanúgy elvtelenek. Én mégis azt gondolom hogy pontosan emiatt nekik lesz esélyük egyszer leváltani az Orbán rendszert. Ők annyiban lesznek jobbak hogy még fiatalok, modernebb megoldásokat fognak alkalmazni, ezért az országnak valamivel jobb lesz, de ugyanúgy populisták, ugyanúgy az emberi butaságra fognak építeni.

BiG74 Bodri 2019.02.19. 14:48:54

@Minden ballib bérretteg:
Jé, ember, te tudsz így is? Gyanús!

BiG74 Bodri 2019.02.19. 14:55:59

Kedves poszter, szerintem jelenleg minden párt halálra ítélt, mely önmaga "generációs fejlődésében" bízik, illetve csak sajátos világlátásával akar a hatalomhoz elegendő szavazót összekaparni. A momentum duplán dögrováson, bár tény, hogy most még jó pozíciókat hozhat, ami belpolitikailag jelentéktelen lesz.
Kár mert többet reméltem tőlük!

Kivlov 2019.02.19. 15:00:10

momentumotok se lesz, ovisok.
Itt már az ellenkezés meg a dackorszak kevés. :D

kvadrillio 2019.02.19. 15:01:43

KIS...GECIHUSZÁROK ! :o)

A Momentum és Soros György
Mint arról korábban beszámoltunk, mind ideológiai, mind szervezeti alapon több szálon kapcsolódik Soros Györgyhöz a Momentum Mozgalom. Megpróbáltuk megtudni azt is, hogy anyagilag hogyan kötődnek Soroshoz, pontosan mennyi pénzt kapnak Soros szervezeteitől. Fekete-Győr András, a Momentum elnöke legutóbbi interjújában egyértelműen bevándorláspárti álláspontot foglalt el. A Momentum több vezetője pedig az amerikai tőzsdespekulánshoz köthető szervezeteknél dolgozott vagy dolgozik, mint például Hajnal Miklós és Donáth Anna Júlia. Vagyis a cím pontosan kifejezi a valóságot: láthatóan Soros György diktál a Momentumnak. Ahogy mondani szokták: az ő kottájából játszanak.
Innen nőtt ki a Momentum

A vezető momentumosok életútjának a végigkísérésével szintén arra a következtetésre juthatunk, hogy a főváros a meghatározó mind a szervezet, mind az egyes szereplők tekintetében. A Momentum gyakorlatilag az ELTE Bibó István Szakkollégiumából, valamint az ELTE HÖK-világból nőtt ki. A két szervezet között erőteljes az intézményi kapcsolat, ami sok esetben személyi átfedésekben nyilvánul meg.

HÁÁÁ...MÁÁÁÁ CSAKŐŐŐK KELLENÉNEKKK......VALAKINEK, DE EM NEKEM !

kvadrillio 2019.02.19. 15:06:00

KIS MEGÉLHETÉSI FASZKALAP...
A Momentum csatlakozott Verhofstadtékhoz
Hírek2018.11.12., hétfőTamás Dániel

A „21. századi”, ”európai” és „fiatalos”, „se nem jobb-, se nem baloldali” Momentum Mozgalom belépett a Guy Verhofstadt fémjelezte európai liberális (ALDE) pártcsaládba. A Momentum gyorsabban elvesztette hitelességét, mint a Vona vezette, előbb cigányozó, majd cuki Jobbik.

Fekete-Győr András, a Momentum elnöke Facebook-oldalán osztotta meg a nagy hírt, miszerint Verhofstadt is gratulált nekik az ALDE-hoz való csatlakozáshoz. A Momentum indulásakor még vonakodott színt vallani, hogy a politikai paletta mely oldalán is foglalnak helyet, s ezt azóta sem tették meg nyíltan. Azonban az elmúlt másfél-két esztendő során bebizonyították, hogy melyik oldalon is állnak.

Emlékezhetünk a CEU melletti október végi „gigatüntetésre”, melyen valószínűleg a Momentum teljes szimpatizánsi köre részt vett. Az európai liberálisokhoz való csatlakozással a Momentum végleg letette a garast a bevándorláspárti erők mellett. A szélsőliberálisnak is nevezhető alakulat abba a pártcsaládba lépett be, melynek egykoron a méltán ismert SZDSZ is tagja volt. Verhofstadt is üdvözölte a Momentum belépését, hiszen így már van egy saját helyőrsége Magyarországon, melyet valószínűleg legfőbb ellenfele, Orbán Viktor ellen kíván felhasználni.

A Momentum (korábbi ígéretével ellentétben) nem csupán a hazai balliberálisok közé állt be, de az európai bevándorláspárti elit érdekeinek nyílt és elkötelezett kiszolgálójává vált.

Borítófotó: Fekete-Győr András/Facebook

EZ IS ITT AKAR MAGYARORSZÁGON RENESZÁNSZOZNI ????? ELEGEM VAN EZEKBŐL.

kvadrillio 2019.02.19. 15:07:08

@kvadrillio: ,,,és hogy tud helyezkedni a kis féreg, befurakodni minggyááá a jobban fizető helyekre, na ehhez értenek, semmi máshoz !

kvadrillio 2019.02.19. 15:08:21

@kvadrillio: gyenguska kis pubigyerek...

enrikokaruszo 2019.02.19. 15:10:10

a lenin-fiúk a központi bizottság jóváhagyásával agitálnak
mint mindig :)

Ellenzéki BOHOC kommandó 2019.02.19. 15:24:33

Akkor szavazok majd a momentumra, ha Magyarorszag Olimpiat rendez, addig biztosan NEM.

Zabalint 2019.02.19. 15:37:39

Egyre több Fideszes bérkommentelőt hord ide a szél, valahol igaza lehet Fekete-Győréknek, hogy fél tőlük az állampárt.

BiG74 Bodri 2019.02.19. 16:33:00

@Zabalint:
Ezek mindenhol, és mindig ott vannak ahol egy nyomorult szóban is karcolják a vitya pártját, ezért ez nem bizonyít semmit.