Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Orbán Viktor történelmi bűne

2019. január 27. - Filterr

Orbán Viktor 2010-ben olyan felhatalmazást kapott politikájának megvalósításához, mint korábban még senki a magyar demokrácia történetében. Az ország pedig egy olyan esélyt kapott ezzel, amire már nagy szüksége volt a rendszerváltás, és az azt követő vadkapitalizmus évtizedei után. Végre lehetősége nyílt arra, hogy a hideg polgárháborúba lassan beleőrülő országot a jövőbe vezető vágányra állítsuk. Véget értek vajon Orbán sorozatos kétharmadaival az elvesztegetett évtizedek, vagy a vele szemben támasztott reményeket visszarántotta a földre a magyar ugar?

orban-89.jpg

Az eredeti kép forrása: index.hu

2010-ben egy ma már kimúló félben lévő párt egyéni jelöltje voltam az országgyűlési választáson. A tél végi zimankó közepette kellett a gyűjteni a kopogtatócédulákból 750 érvényes darabot, hogy jelöltté válhassak. Mivel voltunk rá a kerületben hárman, ezért minden segítő kéznek örültem, így került a csapatba egy fideszes srác, aki segített, amiben csak tudott, s amit még el tudott leplezni a pártja előtt. Egy késő estig tartó plakátozás után megkérdeztem, hogy kire fog szavazni, mert titkon bíztam benne, hogy nem a fideszes csókára. Kifejtette, hogy egyéniben leszavaz a saját párttársára, mert kormányváltást akar, de listán nem, mert kétharmadot viszont pont nem szeretne. Úgy vélte, hogy Orbán Viktor nem élni fog a hatalmával, hanem visszaélni.

Akkor még nem teljesen értettem, hogy miért mondja ezt. Én naívan azt gondoltam, hogy Viktor - akire még én is lelkesen szavaztam 2006-ig, amikor is nem csak Gyurcsányt, de Orbánt is végleg megutáltam - felismerve a történelmi lehetőséget végre hozzálát az ország kétosztatúságának felszámolásának, az elmismásolt rendszerváltás befejezesének, s az elkúrt demokrácia tekintélyének visszaállításának. Lassan egy évtizedes távlatból emlékezve az akkori mondatokra azt kell feltételeznem, hogy a fideszes segítőm teljes mértékben tisztában volt a párton belül hangulattal. Az elmúlt ciklusokban csak felvételen kívül és folyósi beszélgetéseken lehetett azt hallani, hogy egyik-másik fideszes honatya miként vélekedik a kapott lehetőségről: “most mi jövünk” és “most rajtunk a sor”.

Valószínűsítem, hogy a fidesz első kétharmadát megelőzően, úgy nagyjából az öszödi-beszédtől kezdődően ez a hangulat uralkodhatott el a fideszes karámon belül, ahol mind az aggastyán, mind a fiatal tenyészbikák ez bőgték bele a levegőbe. Persze, ez jelenthette volna azt is, hogy majd ők jól megmutatják, miként is kell ezt az országot jól kormányozni, lévén volt rá 8 évük, hogy felkészüljenek rá. Jelenthette volna azt, hogy higgadt, kimért, a jövőbe tekintő, s annak megalapozó, az országot egységbe kovácsoló módon vezetik majd ezt az országot. Jelenthette volna azt, hogy végre megálljt parancsolnak az önkormányzati szinten burjánzó, s az állami szinten is egyre inkább eluralkodó korrupciónak. Jelenthette volna azt, hogy véget vetnek az ingyenebédnek, az osztozkodásnak, az urambátyámnak.

De sajnos nem így lett. A “most mi jövünk” negatív előjelet kapott az évek alatt, s bekövetkezett mindaz, amitől a fideszes segítőm még a 2010-es választás előestéjén tartott, s ami nekem balga módon nem is igazán jutott akkor eszembe. A “rajtunk a sor” mondatról közel 9 év alatt megtapasztaltuk, hogy mit is jelent a NER-en belül: amíg Gyurcsányék hazudtak reggel, délben és este, addig Viktorék lopnak reggel, délben, este, s még éjszaka is. A kormányzást folyamatos siker-propagandával, félelemkeltéssel, szimpla politikai kommunikációval helyettesítik. Az árkokat nem betemetni kezdték, hanem mélyíteni, falait bebetonozni, az alját letérkövezni. A helyi szintű lopás korábbi 70-30-as rendszerét beszántották (mely szerint a hatalmon lévő tolvaj elrak 70%-ot, az ellenzéki csendestárs pedig 30%-ot), s azóta minden a narancssárga Döbrögik és csahos kutyáik jussa. Az állami szinten bimbódzó korrupciót virágba borították, s azóta nem ismernek se Istent, se embert, ki gátat szabhatna az intézményesült lenyúlásnak. Az ingyenebéd sem szűnt meg, csak a jogosultak körét alakították át: már nem milliók kapnak szociális ellátást, hanem inkább már csak azon kevesek kapnak állami hűbér-birtokot, -gyárat, -koncessziót, -monopóliumot, akik felesküdtek Orbánnak.

Sajnos Orbánnak nem volt célja mindaz, amiről feltételeztem, hogy a célja. Esze ágában nem volt kibékíteni a szekértáborokat, hogy közösen állítsuk nyugatos, tudásalapú és fejlődő irányba az országot, inkább épített egy despotikus berendezkedésű félázsiai összeszerelő-országot. Nem akart ő olyan államberendezkedést, ahol 10 millión érezzük jól magunkat, inkább létrehozott egy új, csak tőle függő arisztokráciát, akik között lehulló morzsákat sem nagyon tudnak szedegetni a kevésbé gerinctelen tömegek. Feladta azt az álmát, hogy 15 millió magyar miniszterelnöke legyen, megelégedett ő a stabil 3 millióval is, ami képes őt hatalomban tartani.

A “most mi jövünk” téziséből sajnos nem következett más, mint hogy különféle érdekcsoportok ezernyi szándék mentén, bármiféle távlatos koncepció nélkül kezdték el az ország gazdasági erőforrásait felhasználni, avagy inkább felélni. Mire Orbán és a rendszere eltűnik - mert el fog tűnni, csak az ideje kérdéses - addig 10-20 év koncepciótlan és eszetlen lopása lesz már mögöttünk. A családi ezüstöt elprivatizálta politikai elit a rendszerváltás első 20 évében, így azt csak azért nem tudták Orbánék elosztogatni egymás között. De megoldották, találtak még sok parlagon heverő bizniszt a trafikoktól a kaszinókon át a médiáig, a földektől a nyugdíjvagyonon át az EU-s pénzekig. Ezeket, mintha valami nagy közös torta lenne, elkezdték szétosztogatni egymás között. Az ország vagyonának nagy részét betonozták bele faluvégi stadionokba, vidéki kastélyokba, budai villákba, balatoni kikötőkbe. Megannyi formát találtak arra, hogy az ország (és az Unió) pénzét, miként tudják úgy átkonvertálni, hogy azt visszaváltani ne, vagy csak nagyon bajosan lehessen egy esetleg rezsimváltás esetén.

Pedig az a sok ezer milliárd forint nagyon fog hiányozni akkor, amikor az ország az Orbánék ásta gödörből egyszer ki akarna mászni. A stadionokat nem tudjuk majd eladni, hogy iskolákat újítsunk fel belőlük és átálljunk a digitális oktatásra. A térkövekből nem fogunk tudni kórházakat építeni és modern eszközökkel felszerelni. A legdrágább magyar beruházás címét viselő Paks2-es atomerőművet nem tudjuk majd elcserélni szélkerekekre és napkollektorokra. A fideszes urizálás által felemésztett vagyonokból nem fogjuk tudni megállítani a kílmaváltozást, s nem tudjuk kivédeni a magyar vidékre kifejtett negatív hatásait. Egyre szaporodnak az elvesztegetett évtizedek, pedig egyre több lenne a teendő. Egyre több kihívással kellene megküzdenünk a 21. században, ám ehhez egyre kevesebb erőforrásunk marad.

Gyurgyák János konzervatív történész nyilatkozta azt a minap, hogy az orbáni politikai fordulatot nem lehetett volna végrehajtani a jobbágyi mentalitással megáldott közeg nélkül, s szerinte ezt “nem kihasználni kellett volna, hanem megváltoztatni, de ehhez nem zseniális hatalompolitikus kellett volna, hanem államférfi”. A jobbágyozás miértjébe és mikéntjébe nem belemenve, de egyet kell érteni vele. Sajnos. Mert Orbán Viktorban benne volt a potenciál, hogy olyan államférfivé váljon, amire már régóta érdemes lenne ez az ország. Olyan vezetővé, aki valóban az egész nemzetet képviseli, s az egész nemzet érdekében cselekszik, s a meg nem született generációkra gondolva alakítja ki politikáját. Helyette olyan hatalom-zsönglőrré vált, aki nem átalkodott befeküdni az oroszoknak, akinek oly’ nagy hévvel mutatott ajtót 30 éve, s nem volt rest az ország vagyonát és erőforrásait sehonnai bitang emberek kezére játszani, akik nem, hogy nem dolgoztak meg érte, de a helyzetet elnézve, nem is nagyon voltak érdemesek rá.

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr8214592154

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

werinter 2019.01.28. 15:08:12

@Muzsikok közt: Látom te egy roppant értelmes, és összetett személyiség vagy. Örülök, hogy megismerhettelek, még ha csak így virtuálisan is. : )

Helga Beauty Salon 2019.01.28. 15:12:24

@werinter: Csak az a probléma, .........................

Ne legyen probléma!!!!!!! Ha szeretnél valamit, akkor te is adj valamit! A link mellébeszélés nálam nem jön be!

István Tamasi 2019.01.28. 15:25:29

@Kivlov:
Logikusan gondolkodó közgazdászok szerint.
Egyösszegben elvett 3000 milliárdot amit részletekben, nyugdíj formájában vissza kell adni: ez színtiszta hitelfelvétel és ez 16%-ot jelent. Tehát sem abszolút összegben sem százalékosan nem csökkentette hanem növelte az államadósságot O1G.

Kivlov 2019.01.28. 15:30:03

@István Tamasi:
és növelni fogja mindenki más is, mivel öregszik a társadalom.
bár én azonnal megszavaznám, h szüntessük meg a nyögdíjat :D

antiinternáci 2019.01.28. 15:32:36

@high up!:

Te egy nagyon buta internáci lehetsz. A Párt hivatalos álláspontja mindig is az volt, hogy az Lqró azért idézett elő államcsődöt, mert a Fidesz mindenben akadályozta. Erre te meg ideírod, hogy mindent megszavazott...
Elvtársak, hát döntsétek már el.

Nyugodtan folytasd az Lqrók mosdatását. Azért jelzem, hogy ezt lényegében egyedül teszed, még a,ballibbantak között is. Nem láttam még senkit, aki a világ legszarabb kormányzását mentegetni akarta/merte volna.
Rád mondják, hogy "nem bátor, hanem vak".

Nincs közöttünk csicska 2019.01.28. 15:34:54

@István Tamasi: Jajaja, hat ha megduplazzuk az adossagot vagy maskepp lipsimatekozunk akkor tulkeppen novelte Zorban az allamadossagot...:)

muhaha

István Tamasi 2019.01.28. 15:49:12

@Kivlov:
Hajrá most azonnal és visszavonhatatlanul mondj le a nyugdíjadról.
Egyébként pedig a relatív -százalékos - államadósságot nem növeli minden állam viszont a csüngőhasú suttyótól egy újabb hazugság, hogy azt csökkentette.

István Tamasi 2019.01.28. 15:50:26

@Nincs közöttünk csicska:
Olyan zavaros a szöveged mint csüngőhasú suttyó gazdádnak. muhaha

Nincs közöttünk csicska 2019.01.28. 15:50:56

@István Tamasi: Erdekes mod a magyar allamnak hisznek a hitelezok az adossaggal kapcsolatban, nem az ellenzeknek.....

István Tamasi 2019.01.28. 16:07:37

@Nincs közöttünk csicska: Érdekes mód újabban leginkább belföldiek - értsd fideszbirka magánszemélyek és fideszközeli cégek - hiteleznek a magyar államnak és egyre kevésbé a külföldiek.

antiinternáci 2019.01.28. 16:36:42

@István Tamasi:

A manyupot annak idején meg kellett szüntetni, hiszen Magyarország uzsorakamatra vett fel óriási hitelt a kieső bevétel pótlására. Az ország (nem kizárólag, de nagy részben) az Lqró meg a szadeszmp hibájából koldus szegény volt. Márpedig az nem megy, hogy egy koldus uzsorásoktól hihetetlenül drága hitelt vesz fel, aztán az így megkapott pénzt kétes, de hosszú távon mindenképpen alacsonyabb hozammal befekteti. Erre minden normális ember azt mondaná, eeeeez hüüülyeeee...
(Pl. sok ember nem engedheti meg magának, hogy e-autót vegyen, pedig hosszú távon eléggé racionális. De ha uzsora hitelre mégis megveszi, az tuti hülyeség.)

Egy másik, szintén nagyon fontos szempont, hogy a szdeszmp szimplán telirakta a manyupokat a saját embereivel, tehát azokkal, akik lqrták... amit nyilván nem lehetett hagyni.
Már csak azért sem, mert ezek a káderek aztán fekete lyukként viselkedtek volna a befizetett pénzek tekintetében, hiszen akkor még napi szinten csinálták ugyanezt a háromszoros áron épített autópályák, a metró, a K&H-botrány, vecsési kommunista számlagyár, a Strabag Demokraták Szövetsége, stb, stb, stb... botrányokban. A szedeszmp-s irányítású állami manyupok "véletlenül" valahogy tönkrementek volna... De a felvett hitel, meg annak az uzsora kamata maradt volna az állam nyakán, meg ugye az államnak vissza kellett volna pótolnia a szadeszmp-sek által ellopott, eltrehánykodott pénzt is. Na, arra megint lehetett volna uzsora pénzt felvenni...

Egyébként megérne egy misét, hogy ki kapta meg az elvtársak közül a gigahitel felvételéért járó jutalékot. Mert valaki nyilván nem önzetlenül volt olyan mérhetetlenül ostoba, hogy az akkori borzalmas költségvetési helyzetben további hiteleket akarjon felvenni.
Ezért valakik alighanem sok százmilliós jutalékot kaptak az érdekelt amerikai, meg egyéb bankoktól.
Az meg már végképp csak a hab a tortán, hogy ilyen horribilis hitelek felvétele a teljes államadósságot olyan drasztikusan megemelte, hogy erre hivatkozva minden egyéb hitel kamatát is emelni lehetett, még tovább nyúzva a birka magyarokat...

Nem véletlen, hogy Orbán, meg Matolcsy azonnal ellenség lett a Goldman Sachs és társai szemében: megszüntették a 12%-os hozamokat ezek a szemetek! És persze hogy a szadeszmp-t akarták vissza, hiszen akkor sokkal jobban tejeltek a magyarok.

Szóval, ki volt ez találva. Ha Orbán semmi egyebet sem tett volna, mint hogy meghiúsította az évszázad rablását, már csak ezért az egy dologért is arany betűkkel kellene leírni a nevét.

Big Blaster 2019.01.28. 16:43:13

@Nincs közöttünk csicska: Nem értem, hogy mire gondolsz, de sebaj. :-)

Muzsikok közt 2019.01.28. 16:44:39

@Big Blaster: Az ellenzek se erti, es ez nemhogy nem baj, hanem nagyon jo!

Alter Egon 2019.01.28. 16:48:41

@high up!: A reálbérre és a GDP alakulására vonatkoztatott soraidat nem igazán támasztja alá a hivatalos forrás:
www.ksh.hu/docs/hun/eurostat_tablak/tabl/tsdec100.html
hu.wikipedia.org/wiki/Re%C3%A1lb%C3%A9r

high up! 2019.01.28. 16:52:47

@Minden ballib bérretteg:

hehe te kretén illibbant, még statisztikát se tudsz hamisítani. A reálkeresetek robbanását a ballibek a 100 napos programjukkal indították, de te még ezt a dátumot se tudod bevenni a korszakukba. Ha majd ezt megtanulod, akkor kijön a matek, hogy Orbaneszku alatt a reálkeresetek növekedése alatta marad a ballibeknek. Nem mintha az is valós lett volna, de akkor még működött az ország, nem lépett le egy teljes generáció mint Orbaneszku alatt.

Ráadásul a ballibek alatt a reálkereset emelkedés terült az egész társadalomban nem úgy mint most, hogy az csak vagy a legfelső 10%-os rétegnél robban vagy a legcsóróbb minimálbéresek kapnak valamivel több alamizsnát. Amitől egyébként szintén felkop az álluk, náluk már a románok is többet kapnak.

Azt meg a síkhülye fidóta agyaddal még érteni se tudod, hogy míg a ballib alatt a keresetekbe még csak minimális túlórázási többlet volt benne, ma már a magyarjának úgy jön össze a több kereset, hogy azért havi plusz 30-50 túlórát nyom meg 3 műszakot. Oszt ezzel megvan a 20 ezerrel több fizu, erre jönnek a hozzád hasonló félkegyelmü fidióta trollok és újságolják a sikertörténetet. A hibbant Orbanszku gazdád szerint Bóvlisztán a világ 10 legjobb országa között van már! Ennek a szerencsétlen hülyének tényleg elment a maradék esze.

Na de az lesz ám az igazi, amikor jön a 400-as túlóra, oszt akkor majd azon fogsz örömáncolni, hogy a reálkeresetek megint nőttek 5%-kal!

Ja te féleszű. Így igen. Csak mán teccik tudni rajtad kóvül senki nem lesz akkor az országban, mert csak a magadfajta félkegyelműek fognak 400 meg 500-at túlórázni azért, hogy a hónap végén még maradjon pénz a kasszában fagyira. De fagyIt se tudsz má akkor venni, mert a fagyis is lelépett már jó régen nyugatra az illibbant sikerjelentések meg Jobban teljesítés elől.

FOLYTASSUK!

antiinternáci 2019.01.28. 16:58:59

@high up!:

Figyelem! Szolgálati közlemény!

Mindenki szembe megy az autópályán!

De te egyedül jól mész...

Big Blaster 2019.01.28. 17:00:05

@Kivlov: Ferkó komáék (vagy korábban) idejében is települtek be az országba multik. Suzuki, Opel, Audi, BOSCH, mindenféle szupermarket, stb. Szóval nem csak a nagyvezír érdeme, ami most van. Egyébként meg kicsit álszent dolog, hogy pár éve még a multik voltak kikiáltva minden baj okozójának, meg mindenféle különadókkal sanyargatták őket, mostanában meg tolják nekik az állami pénzeket meg adókedvezményeket ezerrel, hogy ide jöjjenek. Amikor a szocik csinálták ugyan ezt, akkor mocskos neoliberális tőkésbérencek voltak, ha a fidesz csinálja, az viszont OK. Hogy is van ez kedves Kivlov?

Furcsa mód arról nem írsz, hogy a leépülő oktatási rendszer, egészségügy, szociális ellátó rendszer, elvándorlás az mennyire tekinthető siker sztorinak. Vagy akár az, hogy egy halom mutatóban sereghajtók vagyunk az EU-ban. Jó dolog, hogy csökken a munkanélküliség, van hol dolgozni (pl. azért mert több százezer ember itt hagyta az országot), de nem csak ez a jólét mutatója. Normális oktatási rendszer hiánya a jövőt ássa alá. A szarul működő egészségügy meg majd akkor fog fájni, ha rászorulsz és az egész életedben fizetett TB-ért cserébe hónapokat várhatsz egy vizsgálatra vagy fizetheted a maszek ellátást jó sokért, ha lesz rá pénzed.

ami szabad 2019.01.28. 17:02:45

@antiinternáci: Bocs, de neked Gabika úúúgy elmagyarázta a megvédett nyugdíjat, hogy ihaj! Tény, hogy kevés mozgástere volt viktotnak, tekintve, hogy Baroso mondott egy kövér nemet a hőn áhított 7% -os hiányra, ami lett... Tény, hogy nem fogjuk megköszönni gyurcsányéknak, hogy konjunktúrában is csak nőtt az államadósság, és nem tudták jól használni a hullámhegyet, a válság meg olyat szólt, mint a csuda...Tény azonban az is, hogy a MANYUP a jövőben olyan kurvára fog hiányozni, amit fel sem bírsz érni ésszel. Az ugyanis abban a pillanatban lett "beszántva" amikor épp a béka segge alatt voltak az árfolyamok ÉS MÉGIS REÁLHOZAMOT kapott belőle a zemberek 95%-vagyis, igenis jól teljesítettetek, amit te az államtól soha nem fogsz látni! Ez az akkor még "csak" 3.000 Mrd, azóta is - mai foglalkoztatottság mellett még a csökkenő szochóval is laza 30-40 Mrd Ft MINDEN EGYES HÓNAPBAN AZÓTA, vagyis az egyszerűség kedvéért 400*9= 3.600 Mrd TOVÁBBI lé, azaz 6.600 Mrd. ENNEK ELLENÉRE nem csökkent szart se ehhez képest az ÁHT, és a költségvetési hiány is e nélkül, lazán évi 400 Mrd-dal lenne több, pedig már nincs is hova emelni az ÁFÁ-t mert az égben van. Mire a mi generációnk elmegy nyugdíjba, mondjuk 10-15-20-25 év múlva, számolj hozzá további 400 Mrd / évet, vagyis 10.600 Mrd, 12.600 Mrd, 14.600 Mrd 16.600 Mrd lesz az a pénz, ami NEM ÁLL RENDELKEZÉSRE a nyugdíjak kifizetéséhez, és vagy költségvetési hiányt növel, vagy a nyomor olyan szintekre hág, mint a visszasírt horthy idején! Ha ugyanis tudsz olvasni, akkor kiolvasható, hogy ez az egy lépés önmagában is egy fél államháztartásnyi hiányt dobál össze két évtized alatt, vagyis most zabáltatják fel- anélkül, hogy olyan kurvára jobban élnénk- a jövőnket is! Ezt kizárólag ostoba, szűk látókörű POLITIKUSOK képesek elkövetni, természetesen, ők nem a nyugdíjukra gyúrnak, abból az évi 4.000 Mrd ellopott korrupciós pénzből, nem fog nekik gondot okozni! Ezért is baxták bele a gránit szilárdságúba, hogy tartson el mindenkit a kölke, mert az állam szarik majd rád, előre el van az költve kérem szépen! Ezért is nem költünk oktatásra sem, mert azzal is a JÖVŐT építenénk, ezeknek a tetveknek meg csak a most rögtön azonnal ellopható lové számít!

antiinternáci 2019.01.28. 17:03:02

@Nincs közöttünk csicska:

És az is érdekes, hogy gazdasági téren mindenben Orbánnak meg Matolcsynak lett igaza, az ellenzék, meg a "szakértők" pedig mindenben lebőgtek. Nem egyszer. Sokszor.

Kivlov 2019.01.28. 17:05:53

@István Tamasi:
Nem az enyémmel van a gond, hanem a mostaniakéval, akikét a a mostani dolgozók teremtik elő, a sajátjuké mellett.

@Big Blaster:
"szociális ellátó rendszer"
Legjobb. Ezzel kéne kezdeni a kiadáscsökkentést. a Sok irreális transzferrel, olyanokkal amit még NY-on sem léteznek. Dehát a legszebb magyar szó az ingyen...

high up! 2019.01.28. 17:23:07

@Alter Egon: "A reálbérre és a GDP alakulására vonatkoztatott soraidat nem igazán támasztja alá a hivatalos forrás:"

Ja, az attól függ, hogy abban a hivatalos forrásban miről tudjuk hogy az valótlan hülyeség és miről tudjuk, hogy az közel áll a valósághoz. Itt van pl a munkanélküli statisztika, amire a két forrás is van. A KSH megkérdezés alapú forrása az, amire a félkegyelmü fidióták állandóan hivatkoznak, hogy a statisztika mutatja, hogy Orbaneszku alatt 800 ezer új munkahely teremtődött, ennyivel vannak többen foglalkoztatva.

Ja, százezer számra lépett le 2010 óta a munkaerő, a demográfiából egyre kevesebb munkaerő jön a paicra, de azért nemcsak hogy a lelépettek lettek pótolva, hanem van hozzá 800 ezer új munkahely és munkaerő!

Na ez az a statisztika, amiről tudjuk nem önmaga hamisít, hanem a hivatalos módszer. Az eredményt látva az ember tudja, hogy ez valótlan hülyeség. Főleg ha az ember munkát akar keresni és sehol nem találja azt a 800 ezer új állást. Amiről ráadásul a másik forrás, a vállalati munkaerő jelentés is azt mutatja, hogy 2010 óta kb 50 ezer új állás teremttődött nettóban. Na ez az a statisztika, amelyik közel állhat a valósághoz.

Ilyen bűvészkedés a reálkereset is: a statisztikában ott van, a zsebedben meg nincs a plusz pénz. vagy csak 30 kötelezö túlóra után (lásd tanárok béremelése: a statisztika nagyot mutatott, de a végén ezt szinte senki se látta a pénztárcájában. Még a kötelezövé tett, alapbérben nem honorált túlórái után sem). Ez megint az a statisztika, amely valótlan hülyeség.

Itt van egy link, hogy van a reálkerestettel is úgy bűvészkedsz ahogy tetszik, de azokat a 10 meg 20%-os emelekedéseket senki se látja a zsebében:

www.portfolio.hu/gazdasag/a-magyarorszagi-ber-paradoxon.301918.html

A 2010 és 2017 közötti időszakban a reálbér kétféle módon értelmezett mutatójának változása hatalmas különbséget mutat. A dolgozók szempontjából fontos nettó reálkeresetek 30%-kal emelkedtek, miközben a munkáltatók bérköltségét jelző - más statisztikai forrás alapján mért - termelői reálbérek stagnáltak. A kétféle mutató közötti feszültség feloldásának mikéntje jelentősen befolyásolja a hazai gazdasági folyamatairól kialakított kép egészét. Ha a termelői reálbérköltségek nem nőttek, az a termelékenységre vonatkozó adatokkal összhangban van ugyan, ám nem hihetjük el, hogy a dolgozók nettó reálbére 30%-kal nőtt. Ha viszont a dolgozói reálbérek 30%-kal emelkedtek, nem hihetjük el, hogy a termelékenység alig változott. Az ellentmondás statisztikai összetevőinek elemzése arra vezet, hogy a kétféle módon értelmezett reálbérváltozás közötti 30 százalékpontnyi résnek mindössze egyharmadát magyarázzák meg a fogalmi, illetve módszertani különbségek. Az eltérés magyarázatának keresése mégsem hiábavaló: azt a sejtést támasztja alá, hogy az időszak egészét tekintve, nemzetgazdasági szinten a fogyasztói reálbérek emelkedését túl-, a termelői reálbérekét pedig enyhén alulbecsülhetik a hivatalos adatok, illetve az azokra támaszkodó számítások. A hazai bér-paradoxon feloldása a statisztikusokra, a folyamatok konzisztens adatokon alapuló értelmezése viszont a közgazdászokra vár.

FOLYTASSUK!

Muzsikok közt 2019.01.28. 17:23:47

@Big Blaster: korabban is telepultek ide multik, megis csodbe mentunk

hogy elQrtak, vagy elloptak, az teljesen lenyegtelen

Most meg nemhogy csod nincs, Pannon Puma van. Ennyike.

neovolontaire 2019.01.28. 17:28:41

Orbánt egy dolognak köszönheti a sikereit6 A 2008-as összeomlásnak, ha az nincs, ment volna a süllyesztöbe.

high up! 2019.01.28. 17:29:12

@antiinternáci: "És az is érdekes, hogy gazdasági téren mindenben Orbánnak meg Matolcsynak lett igaza, az ellenzék, meg a "szakértők" pedig mindenben lebőgtek."

Orbaneszku célcsoportja pont a hozzád hasonló féleszű idióták és funkcionális analfabéták milliós tábora. A PISA eredmények mutatják, hogy az utánpótlás egyre szélesebb lesz.

Ezek a minta idiótá azok, akik aztán tényleg beszopják, hogy 2010 óta Tündérmesében élnek, miközben Bóvlisztán mind a GDP/főben, mind a reálkeresetek és fogyasztási mutatókban 2010 óta az EU középmezőnyéből az utolsó országok közé zuhant.
Még pár év Orbaneszku és MatRollcsizmus és Bóvlisztán kiesési rangadót vív majd Bulgáriával az utolsó helyért.

FOLYTASSUK!

rallus 2019.01.28. 17:29:49

@high up!:
"Szeptember végén a háztartások nettó pénzügyi vagyona 43 622 milliárd forintot tett ki, egy év alatt 4345 milliárd forinttal nőtt, tartozásaik pedig 247 milliárd forinttal nőttek. Az egy év alatt felhalmozott megtakarítások 36,2 százaléka, 1663 milliárd forint készpénzbe és látra szóló betétekbe ment. A háztartások 534 milliárd forintot fektettek be államkötvényekbe és 182 milliárdot kincstárjegyekbe. 22 277 milliárd forint vállalati tulajdonrészekben van és ez a vagyon 1931 milliárd forinttal nőtt egy év alatt."

antiinternáci 2019.01.28. 17:31:10

@ami szabad:

"hogy Baroso mondott egy kövér nemet a hőn áhított 7% -os hiányra, ami lett... "

Igen, hamar meg akarták buktatni Orbánt azzal, hogy rákényszerítik a lakossági megszorításokra, és akkor az emberek majd visszahozzák nekik az Lqrókat, és folytatódik rendben a szabadrablás. Meg a zsíros extra profit az állampapírok hozamain, egy ország nyúzása, amely soha egy percet sem késett a hitelei törlesztésével.
Csakhogy Orbán bepipult, és jól megszívatta őket a bankadóval, évekig visítottak az internácik.

Nem tudom mit írsz, de 2010-ben 4,5% volt a hiány, nem pedig 7, ahogy írod, legalábbus nyelvtanilag ilyesmit jelent...

A manyup ellen nem elvben vagyok, de uzsora kamaton ezt nem lehetett fenntartani.

Sokan nem kaptak hozamot, vagy csak minimális mértékben, de a többség kapott.
Egy felbolydult piacon sokkal könnyebb profitot realizálni egy jó brókernek. Ma mit hozna a manyup, amikor 50%-ot kötelezően államkötvényben kellett tartania? Szinte semmit. Az elkenoldalon viszont fix kiadás lenne a finanszírozás költsége, meg persze a fenntartás is drága lenne.
Egyébként pedig a múltbéli hozamok nem jelentenek garanciát a jövőre nézve.
És egyébként -egyébként meg úgy is becsődöltették volna a szadeszmp-s lqrók, aztán csak néznénk ki a fejünkből, hogy ezt is lehetett...

neovolontaire 2019.01.28. 17:37:52

@antiinternáci: Te abba a csoportba tartozol az embereknek, akik minden mögött összeesküvéselméleteket látnak.A nemzetközi pénzpiac, egyrészt sokkal egyszerübb, másrészt sokkal összetettebb.Hajlamosak vagytok kiragadni Magyarországot a nemzetközi térböl..A kétezres évek a pénzböség évei voltak.Volt lopás, de nem az volt a jellemzö, hanem a könnyelmü pénzszorás.Az utobbi lett a mádia által felpumpálva, köszönhetöen a pénzügy válságnak

antiinternáci 2019.01.28. 17:42:59

@high up!:

Elvakult vagy, nem látod a fától az erdőt.

gvi.hu/grafikon/29/az-egy-fore-juto-gdp-alakulasa-a-visegradi-orszagokban-2006-2017

Tudod értelmezni amit mutat?
Magyarázd el, én nem értem.
Na, lécci, lécci, lécci....

antiinternáci 2019.01.28. 17:51:19

@neovolontaire:

Egyáltalán nem összeesküvés ez. A nagy alapkezelők a minél magasabb hozamban érdekeltek, de pl. én is így teszek, amikor befektetek.
Annyi különbség van köztem és a nagy tőketulajdonosok között, hogy én nem tudok kormányokat buktatni, kinevezni annak érdekében, hogy mondjuk számomra megfelelő hitelfelvételi politikát alkalmazzanak, ők meg tudnak. Vagy szerinted nem?
Mert ha én tudnék lehet, hogy megtenném én is...
Ugye, most nem játsszuk a naívát, hogy á, dehogy, ilyen nincs...

Comte de Gippaud 2019.01.28. 17:57:37

"Én naívan azt gondoltam, hogy Viktor - akire még én is lelkesen szavaztam 2006-ig, amikor is nem csak Gyurcsányt, de Orbánt is végleg megutáltam "

Orbánt miért is ? Koma, ez Q.vára nem életszerű.

"Gyurgyák János konzervatív történész nyilatkozta azt a minap, hogy az orbáni politikai fordulatot nem lehetett volna végrehajtani a jobbágyi mentalitással megáldott közeg nélkül, s szerinte ezt "

Gyurgyák János ? A Brit fan ? Először is óriási tévedésben van a fickó. Nincs itt semmiféle jobbágy mentalitás, és mivel nincs, nem ez okozta a fordulatot 2010-ben.(istenem, milyen szubjektív, és lekicsinylő vélemény. Menjen be egy vidéki angol krimóba, vagy egy texasi kocsmába sörözni, aztán meglátja, hogy máshol is vannak "jobbágyok") A kontraszelektált, és inproduktív, ugyanakkor szervilis (nyugateurópa felé) ballibák katasztrofális elqrása. Alapvetően a magyarok erre reagáltak azzal a 2/3-al. Ennyi. Azóta pedig a stabilitás, ami stabilizálta a kontrasztot képező ellenzékkel szemben a kormányt.
Gyurgyák felhozza azt, hogy a magyar média rendkívül belterjes. Ez igaz, de ez korántsem jelenti azt, hogy a "külterjes" angolszász, vagy német média tökéletesen értené, hogy itt nálunk mi történik, vagy hogy a magyar emberek mit gondolnak.

Egyébként a Brit állapotokra jellemző, megszavaztatták a polgárokkal a Brexitet, azok meg is szavazták a kilépést (micsoda jobbágy mentalitás), erre a dicső angol demokrata honatyák képtelenek megegyezni. Biztos hogy ez az ideális és követendő modell ?

Halibuli 2019.01.28. 17:59:30

"A legnagyobb magyar címeres rabló, gazember" titulus vagy az O1G az smafu?

István Tamasi 2019.01.28. 18:01:12

@antiinternáci: A csüngűhasú suttyó nem meghiúsította hanem megvalósította az évszázad rablását lásd az 5-6 év alatt csupaszseggű falusi gázszerelőből az ország leggazdagabb strómanjává előlépett lölőt.
Hosszú litániája sorozatos hazugságokat tartalmaz. Mivel többször is említi az uzsorakamatot ezért arra kitérek: O1G a coclibek által felvett IMF hitelt lecserélte annál kétszer drágább - kétszer akkora kamatterhet jelentő bankhitelekre.

Comte de Gippaud 2019.01.28. 18:05:37

@neovolontaire:

"Orbánt egy dolognak köszönheti a sikereit6 A 2008-as összeomlásnak, ha az nincs, ment volna a süllyesztöbe."

Nem mondanám. A költségvetés ugyanis már 2006-ban szarban volt. Megszorítások kellettek volna, nyilván gazdasági visszaeséssel együtt. Mostanra azt nézhetnénk, hogy mikor közelítjük meg alulról a Bulgárokat.

kvadrillio 2019.01.28. 18:06:42

FIGYEEEEDMÁÁÁÁÁ...ZAVARJA ŐKET, HOGY NEM TUGGGYÁK AZ UZSORÁS BANKJAIKKAL LEHÚZNI A NÍÍÍPET ???!!! :o)))))
Erről a szokásukról nem tudják leszoktatni a magyarokat

""""A jegybankot és a kormányt is zavarja a hatalmasra duzzadt készpénzállomány, nagyrészt azért, mert az más megtakarítási formáktól veszi el a forrásokat."""""

szerző:
hvg.hu

Decemberben rekord méretűre, 6117 milliárd forintosra nőtt a magyarországi készpénzállomány.

Ez egy év alatt 19, novemberhez képest pedig 3,3 százalékos emelkedést jelent – olvasható a Napi.hu-n. A cikk szerint a lendületes növekedésben közrejátszik a tranzakciós illeték bevezetése, az, hogy havonta két alkalommal ingyenesen lehet készpénzt felvenni, de az alacsony kamatkörnyezet és a feketegazdaság is hozzájárul.

A lap idézi a Magyar Nemzeti Bank egy tavalyi felmérését, amely szerint a magyarok 21 százaléka elsősorban készpénzben jut hozzá a rendszeres jövedelméhez. A válaszadók 46 százaléka inkább készpénzzel fizet a mindennapos bevásárlásoknál, a háztartások 67 százaléka pedig azt mondta, legalább egy közüzemi számlát készpénzzel egyenlít ki.

A jegybankot és a kormányt is zavarja a hatalmasra duzzadt készpénzállomány, nagyrészt azért, mert az más megtakarítási formáktól veszi el a forrásokat.

Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter tavaly októberben arról beszélt, hogy a kormány a lakosság számára vonzó befektetési és megtakarítási formák támogatásával akarja elérni a készpénzállomány csökkentését.

István Tamasi 2019.01.28. 18:06:47

@Kivlov: A kirovó-elosztó nyugdíjrendszer már csak ilyen: az aktív dolgozók nyugdíjjárulékát osztják ki a nyugdíjasok között. Ezt a körforgást szüntette volna meg az ha végigviszik a magánnyugdíj rendszert évente fokozatosan emelve a magánnyugdíj hányadot és annyival csökkentve az állami nyugdíj hányadot egészen a 100 % magánnyugdíjig. De a fideszmaffiának nagyon fájt a foga arra a 3000 milliárdra illetve O1G pontosan tisztában volt-van azzal, hogy a hűbéreseit fizetni kell és csak a manyup pénz volt kézközelben.

kalandfereg 2019.01.28. 18:08:28

@felucca02:
Neked legyen igazad, de azért nekem gyanús, az USA-ban is milyen sebességgel tört a csúcsra egy első ránézésre is nyilvánvalóan gyagyás, gagyi nézeteket valló barom.
Az a baj, ha kicsit eltávolodik az ember, azt látja, a demokrácia, mint olyan, egy röpke másodperc a nem demokrácián alapuló berendezkedésekhez képest, még az úgynevezett fejlett nyugati világban is.
Nálunk meg? A történelem során szinte soha nem is volt demokrácia. Ez a mentálisan totál beteg törpe is csak egy pillanatnyi reményt söpört el.

Comte de Gippaud 2019.01.28. 18:30:35

@István Tamasi:

"O1G a coclibek által felvett IMF hitelt lecserélte annál kétszer drágább - kétszer akkora kamatterhet jelentő bankhitelekre."

És jól tette. ugyanis az IMF hitelekkel volt egy gond. Rendkívül rövid futamdő, és destruktív feltételek.
(A görögöket taccsra is vágta)

rallus 2019.01.28. 18:39:53

@kalandfereg: Azt már Magyarországon is megtapasztaltuk, hogy milyen sebességgel tört a csúcsra egy első ránézésre is nyilvánvalóan gyagyás, gagyi nézeteket valló barom. Sajnos iszonyú állapotokat hagyott maga után, de szerencsére 2010-ben kártékony társaival együtt sikerült őt is partvonalon kívülre tenni.
Ma már jórészt sikerült felszámolni az örökségét és a szavazók memóriája kizárja annak lehetőségét, hogy újra érdemi döntéseket hozzon az ország elpusztítására...

Comte de Gippaud 2019.01.28. 18:47:53

@high up!:

"Ha a termelői reálbérköltségek nem nőttek, az a termelékenységre vonatkozó adatokkal összhangban van ugyan, ám nem hihetjük el, hogy a dolgozók nettó reálbére 30%-kal nőtt. "

Ezt a látszólagos ellentmondást pl. a foglalkoztatottak számának csökkenése is okozhatta, miközben persze betöltetlen munkahelyek is képződtek. Nem egy cégről tudok, akik rááltak az Ukrán munkavállalók foglalkoztatására ez miatt. És egyúttal megvan a 800 000 betöltetlen munkahely is.
Nyilván nem minden szakmára vonatkozik ez a nagy munkaerőhiány. Pl. én most vegyész laboránsként tuti nem tudnék elhelyezkedni.

kalandfereg 2019.01.28. 18:54:42

@rallus:
Tökéletesen igazad van a 2010 előtti helyzetre vonatkozólag.
Csak aztán sajnos jött a méltó folytatás. Ezek egymástól tanultak, egymást látva fejlődtek, tapasztalták meg, meddig lehet és kell elmenni.
És ne gondolj sokat a szavazókról, már most a DK a legerősebb ellenzéki párt.
Ez még abban a mezőnyben is sokat elárul a memóriákról.
És OV kormányon is a végtelen hülye tömegekre támaszkodva építi hatalmát.

rallus 2019.01.28. 19:03:02

@István Tamasi:
" Arról már sok szó esett az elmúlt években, hogy olcsó volt-e Magyarország számára az IMF-hitel. Számításaink szerint a Valutaalap 3 százalék körüli éves kamaton, míg az Európai Bizottság nagyjából 3,5 százalékon adhatott kölcsön, miközben devizakötvényeket jellemzően 6-8 százalékos kuponnal, forintalapú állampapírokat pedig nem ritkán 8-10 százalékos hozammal tudtunk eladni."

Elkapkodták az egyéves magyar kincstárjegyeket
2018. július 26. 11:47

A tervezett 30 helyett 45 milliárd forint értékben adott el 12 hónapos diszkont kincstárjegyeket az ÁKK, a hozam pedig tovább csökkent.
A meghirdetett 30 milliárdos tételre 86 milliárd forint értékben adtak be ajánlatot a befektetők az ÁKK-nak a 12 hónapos diszkont kincstárjegyekre, így a maximális ráemeléssel élve 45 milliárdot el is fogadott az adósságkezelő. A hozam 0,52% volt, ami négy bázisponttal maradt el a két héttel korábbitól, viszont három bázisponttal meghaladja a szerdai másodpiaci referenciaértéket.

Comte de Gippaud 2019.01.28. 19:08:11

@kalandfereg:

"És ne gondolj sokat a szavazókról, már most a DK a legerősebb ellenzéki párt.
Ez még abban a mezőnyben is sokat elárul a memóriákról."

A hervadó hölgyikékre gondolsz, akik anno remegő odaadással lesték a peckesen hadováló Feri minden szavát ? Hát ők csak demográfiailag fognak elfogyni, és a szavazásokról kimaradni.

antiinternáci 2019.01.28. 19:12:15

@István Tamasi:

Az IMF lakossági megszorítást akart kikényszeríteni, illetve a termőföld külföldi kézbe való adását akarta kikébyszeríteni, amit Orbán elutasított.
Az IMF-hitelnél 1,1%-kal magasabb kamaton vett fel hitelt, nem pedig a dupláján, mert a sterilizálás költségét is figyelembe kell venni.

Az IMF egyébként nem hitelt akart adni, hanem Magyarország irányítását akarta átvenni, illetve visszajuttatni a kommunisták kezébe, akik aztán segítették volna az ország további kiszipolyozását az uzsorakamatokkal.
Tehát nem is számít, hogy mennyi lett volna az IMF hitel kamata. Ha az IMF gyámságát elfogadjuk, akkor ott tartanánk, mint a görögök vagy az argentínok.

Igazából a sok zagyvaságod és vagdalkozásod összefoglalója az, hogy elvakult vagy, és nem látod a fától az erdőt.

kvadrillio 2019.01.28. 19:15:13

A ROTHADT BALOG ZOLTÁN LELKÉSZMINISZTER, (AKI SZART SE CSINÁLT AZ EÜ. ÉRDEKÉBEN !) PEDIG ÉLI A VILÁGÁT FELELŐSSÉGREVONÁS NÉLKÜL !!!!!

A SÜRGŐSSÉGINEK NEVEZETT HALÁLGYÁR MŰKÖDÉSE...
Mindent rendben találtak a Honvéd sürgősségijén, ami az osztályvezető szerint is működésképtelen volt
HVG...

CSALÁDTAGOM ESTE FÉL 7-TŐL MÁSNAP REGGEL 9-IG HEVERT A FOLYOSÓN ELLÁTATLANUL, MAJD KÓRTEREMBE KERÜLVE ÉJJEL KI KELLETT ÜTNI a SZÍVÉT,,,......de, ha meghalt volna.....

....AKKOR, AK 47-ESSEL MEG KELLETT VOLNA ÖLNÖM A tetves MAGYAR KORMÁNY tetves BALOGMINISZTERÉT ???!!! ?????

kalandfereg 2019.01.28. 19:18:06

@Comte de Gippaud:
A tömegbázist azt a tömegek jelentik... a nem épp lényeglátó tömegek, nemtől és életkortól függetlenül.
A hervadó hölgyikék pont OV-tól is lemennek hídba, kézcsók, vallomások, minden van.
Ebből is látszik, egyformák ezek, az agynak ugyanarra a területére hatnak, és az a terület pont nem az intelligenciáért felel.

kvadrillio 2019.01.28. 19:18:32

2019. január. 28. 14:00 2019. január. 28. 15:00 Itthon
Mindent rendben talált egy ellenőrzés a Honvéd sürgősségijén, ami az osztályvezető szerint is működésképtelen volt

Újabb belső dokumentum látott napvilágot hétfőn arról, hogy mennyire katasztrofális személyi és tárgyi feltételek mellett működött a Honvédkórház sürgősségi centruma. Ugyanerről beszélt egy múlt héten birtokunkba kerül levél tanúsága szerint a részleg megbízott vezetője is, amit még a miniszter sem cáfolt meg. Az egészségügyi intézmények működését ellenőrző Nemzeti Népegészségügyi Központ vizsgálata mégis mindent rendben talált a Róbert Károly körúton. Hogy lehet ez? És ki a felelős, hogy így van?

„Az utóbbi időben – minden bizakodás és ígéret ellenére – egyre vállalhatatlanabbá válik a munka osztályunkon, mind emberileg, mind szakmailag. És mivel lassan minden egyes műszakban azt érzem, hogy a rendszerszintű hibák miatt a saját bőrömet viszem a vásárba, ezért néhány napi szinten felmerülő kérdésben szeretnék (hivatalos) állásfoglalást kérni”

– írta 2018 novemberében az osztály vezetésével megbízott Burány Bélának és kollégáinak a Honvédkórház sürgősségi betegellátó centrumának (SBC) egyik orvosa.

Az illető, akinek levelét Kunetz Zsombor egészségügyi szakértő, oxiológus szakorvos osztotta meg hétfő reggeli Facebook-bejegyzésében, hosszú oldalakon át példákkal illusztrálja azokat a döntési (kényszer)helyzeteket, amelyekkel az ott dolgozóknak nap mint nap szembesülniük kellett a részlegen. Például azzal, ha az SBC-ez tartozó fektetőben egyszerre több, rosszabb állapotú beteget helyeznek el (ami, valljuk be, nem életszerűtlen, inkább természetes egy sürgősségi esetekkel foglalkozó egységnél), akkor az oda osztott egyetlen orvos „késő délután jut el odáig (ha jobb esetben eljut), hogy a betegek nagy részét átnézze. Emiatt mindennapos, hogy a bent fekvő betegek későn kapnak meg valamilyen terápiát, vagy egy vizsgálat későn történik meg, esetleg elmarad, valamint betegek napokig a fektetőben ragadnak.

Ez nyilvánvaló betegveszélyeztetés."

– írja a szakember, azt is felvetve, hogy ha bármelyik ilyen betegellátásból (beteghalálból) bírósági ügy lesz, akkor biztosan fel fog merülni kérdésként, hogy ha ennyire nem volt ellátó kapacitás, akkor "miért nem történt meg az osztály lemondása", vagyis az, hogy a részleg ne vegyen fel több betegeket.
© Túry Gergely

A problémákat több mint négy oldalon soroló levélben az orvos kitér a katasztrofális mértékű, ugyancsak betegéleteket veszélyeztető eszközhiányra, az orvosokat terhelő, emiatt vagy a betegellátást késleltető, vagy többórányi kifizetetlen túlórát keletkeztető adminisztrációra, és egy a mindennapjaiból vett példával a más osztályokról átvezényelt, a sürgősségi végzettséggel és tapasztalattal nem bíró orvosok és ápolók jelentette (élet)veszélyre is:

Az rendben van, ha az ambulancián lévő egyetlen sürgősségi szakorvos (a váltásvezetőn kívül) a használhatatlan III/3-as vizsgálóban egy nem túl használható odarendelt nővér mellett próbál dolgozni, miközben a sokktalanítót egy odarendelt urológus foglalja le? Cserébe a kritikus állapotú beteggel a 2 hónapja osztályunkon dolgozó rezidens küzd?

A szakorvoshiány miatti belső átvezénylések problémájára az SBC orvosa egy szemléletes hasonlattal próbál rávilágítani:

„Milyen üzenete van annak, hogy a sürgősségi szakorvos bármelyik másik osztály szakorvosával helyettesíthető? (…) Mi van akkor, ha én ennek a mintájára holnaptól szeretnék heti 1 napot a traumaműtőben dolgozni traumatológus szakorvosi beosztásban. Igaz, hogy soha nem csináltam ezelőtt nagy műtéteket, de most csípőprotézisre szeretnék ráállni. Meg amúgy is lesz ott még egy szakorvos a szomszéd műtőben szükség esetére, miért ne csinálhatnám? Ha ő tudja csinálni az én munkámat, szerintem én is csinálhatom az övét. Elvégre mindketten orvosi egyetemet végeztünk, és mindkettőnknek 5 éves szakvizsgája van. Főorvos Úr ezt le tudná szervezni nekem? Jóváhagyná a kórházvezetés?”

De felhívja a figyelmet a levélíró olyan alapvető dilemmákra is, mint hogy a sürgősségi ügyeletese vajon a rossz állapotú betegeket nézze-e meg először (ami nyilván több idő), vagy a fektetőben lévő, kevésbé súlyosakat vizsgálja meg és engedje gyorsan haza, hogy legyen hely ez előbbieknek. A levél végén pedig összességében felveti:

Hol van az a pont, amikor ki lehet mondani, hogy válsághelyzet van az osztályon, az ellátandó betegekre egyértelműen kevés az ellátókapacitás és a felszerelés, és mivel ezek növekedése nem várható, így a meglévő erőforrásokból gazdálkodva a katasztrófamedicina irányelvei alapján átszervezzük az osztályt?

(A katasztrófamedicina-alapú szervezésnél érdemes megemlíteni, hogy a tömegbalesetek és nagyon sok sérülttel járó katasztrófák orvosi ellátásának elsődleges elve a vonatkozó szakirodalom szerint így szól: „célja a lehető legtöbb emberi élet megmentése, tehát nem jelentheti minden emberi élet megmentését”.)....................................................................

rallus 2019.01.28. 19:18:41

@kvadrillio: Neked arra kellene haragudnod, aki az utcára lökött a Lipótmezőről!

georgenius 2019.01.28. 19:32:52

@Minden ballib bérretteg: www.origo.hu/allas/aktualis/20100219-200-ezer-forint-az-atlagber.html E szerint az akkori átlagbér bruttó 200 ezer, 150 ezerig (pontosan 1.900 ezerig) 18%, e fölött, vagyis kb. 500 ezer Ft-ra 36%. Ne csalj, mondj mindig igazat.

kvadrillio 2019.01.28. 19:49:16

@rallus: hüjjjjjjjehhh. de nem tehecc róla !

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.28. 19:57:58

Az is hülye, akinek 2010-ben nem volt világos, hogy Orbán ezt fogja tenni. Ott van Debreczeni József könyve, megmondta előre. Én is megmondtam előre. Hozzánk képest ti, akik nem láttátok, hülyék vagytok. 2010 után meg Orbán már nem engedte ki a markából a hatalmat, úgyhogy ez a tévedésetek elég drága mulatság volt. Drága az elvesztegetett minimum 12 év, és drága lesz Orbán bukása is., mert nem lesz csendes.

kvadrillio 2019.01.28. 20:03:32

mijafaszt csinált a falvak népével orbán ????? eztnemhiszemel......

Se posta, se takarék, se ATM: még a nyugdíjfelvétel is veszélybe kerül a kis falvakban
Gyükeri Mercédesz
Gyükeri Mercédesz
288

A takarékok áramvonalasítása a leromlott állagú épületekben, veszteséggel működő kirendeltségek bezárásával jár. A kistelepüléseken nem tudják, hogyan lehet pótolni a sokaknak az egyetlen bankolási lehetőséget jelentő szolgáltatást. Mindkét oldal azt mondja: hiányzik rá a pénz.

Kétségbeesetten keresi a megoldást a helyi takarékszövetkezeti kirendeltség bezárása után kialakult helyzetre Győrtelek polgármestere. A Mátészalka melletti, 1600 lelkes település vezetője, Halmi József tárgyalt olyan céggel, amely legalább egy bankautomatát hajlandó volna telepíteni, ami azért volna létfontosságú, mert Győrtelek egyike azoknak a falvaknak, ahol a posta sem működik már, így a takarékon túli egyetlen pénzfelvételi lehetőség is megszűnt. Az árajánlat alapján azonban az ATM havi 75 ezer forintos költséggel járna a falu számára – ezt pedig nem tudják kigazdálkodni. A takarék felajánlotta ugyan az önkormányzatnak, hogy vegye át a fiók épületét, ám ez sokat nem segítene – mondta el lapunknak Halmi József –, hiszen önkormányzatként nem nyújthatnak pénzügyi szolgáltatást.

A győrteleki polgármester szerint a takarékok leépítése nem csak azokat sodorhatja rosszabb helyzetbe, akik a fiókból vették fel eddig a járandóságukat (legyen szó nyugdíjról, vagy a közmunkások béréről), de azokat is, akik például államilag támogatott hitelt szeretnének felvenni.

Dzseem 2019.01.28. 20:38:15

@rallus: pusztán emberi oldalról nézve, mert véleménynek ez elég gyötrelmes .. de ez a mondat sokat elárul rólad. Lerajzol és értékel téged. Minősít téged. Ráadásul ezt a minősítést te írtad ide. Csak gratulálni tudok!

kvadrillio 2019.01.28. 20:50:12

basszameg ! MINDEN VOLT COCILISTA ORSZÁGBAN ILYEN MOSLÉKOK JUTOTTAK HATALOMHOZ ???!

2019. január. 28. 11:51 2019. január. 28. 16:31 Világ
Öngyilkos lett egy minisztériumi futár, zaklatás miatt lemondott a miniszter Szlovéniában
szerző:
MTI
4

A minisztérium dolgozói szerint a futárt folyamatosan megalázta a miniszter, de többen is zaklatásról számoltak be.

Marjan Sarec szlovén kormányfő hétfőn elfogadta Dejan Presicek kulturális miniszter lemondását, aki munkahelyi zaklatás és hivatali visszaélés miatt távozott a tárca éléről – közölte a helyi sajtó. A kormányfő szerint nagyon ártott ez az emberi kapcsolatoknak a kulturális minisztériumban, és nehéz elképzelni, hogy ugyanaz a csapat folytassa ott tovább a munkát.

A botrány azután tört ki, hogy két hete öngyilkos lett a minisztérium futára. A sajtóban olyan hírek láttak napvilágot, hogy a magánéleti problémákkal is küzdő férfi lelkileg megtört a munkahelyi pszichikai terror miatt.

Egy háromgyermekes apáról van szó, akinek a felesége daganatos beteg. A minisztérium dolgozói szerint a férfit folyamatosan megalázta a miniszter, legközelebbi munkatársai is követték példáját. Sajtóhírek szerint a futárnak a miniszter és családtagjai privát ügyeit kellett intéznie, eközben zaklatták, megalázták és fenyegették.

Presicek tavaly szeptemberben lett miniszter. Sokan azonban felrótták neki, hogy csak azután lépett be a szociáldemokrata pártba (SD), miután megválasztották a kulturális tárca élére. A miniszter korábbam a ljubljanai zene- és balettművészeti konzervatóriumnak volt az igazgatója. Előző munkahelyén is több panasz érkezett rá.

Bár a miniszter mindvégig tagadta a vádakat, és a szociáldemokraták is kiálltak mellette, a kormányfőre bízták a döntést, hogy végül elfogadja-e a tárcavezető lemondását, aki a nyilvánosság nyomására hozta meg döntését. Az ötpárti, kisebbségi kormánykoalíció második legerősebb pártja a SD, amelynek három minisztere van a kabinetben.

A Vecer című napilap hétfőn azt írta, a Presicek-botrány néhány dologra felhívta a figyelmet: a 160 embert alkalmazó minisztériumban 74 bejelentést tettek zaklatásról, ami borzasztó képet fest a szlovén közszférában uralkodó viszonyokról.

TSandor Toth 2019.01.28. 20:54:40

@high up!: te egy elfogult agyatlan barom vagy. Szerintem még a 4 elemid sincs meg. Jóccakát.

TSandor Toth 2019.01.28. 20:57:32

@math0: A Debreceni pont akkora barom mint te vagy, ment is a pöcegödörbe te meg majd utána. Agyatlan barom vagy!

TSandor Toth 2019.01.28. 21:07:43

@rallus: Hát a pontos százalékokat nem ismerem. De. Tételezzük fel, hogy hitelt akarsz felvenni mondjuk egy új autóa, hogy taxizni tudjál. Tehát pénzt szeretnél csinálni a hitellel. Erre a bank azt mondja, hogy adok hitelt de tegyétek be az anyóst az öregek otthonába, add el a hűtőszekrényt , a TV-t meg a mosógépet a szomszédnak és béreld tőle vissza. (Az anyósba talán még bele egyeznél de a nejed tiltakozik.) Na ezért bassza meg a hitelét az IMF!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.28. 21:32:22

@TSandor Toth: ennyit tudtok, ti Fidióták. érvetek nincs, csak anyáztok kapásból, érvek helyett. elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

TSandor Toth 2019.01.28. 21:43:33

@math0: Nem kellenek érvek ahhoz hogy lássuk mekkora barom vagy. Hozod a formád mindig ahogy szoktad. A te idiótizmusod egyetemes, semmi köze a politikához.

Big Blaster 2019.01.28. 21:57:35

@Muzsikok közt: Azért ne fogadj rá nagy tétben, hogy ha megint lenne egy 2008-ashoz hasonló válság, akkor a mostani rezsim nem állna a földbe.
Gyakorlatilag a multik és az export húzza a gazdaságot. Meg az EU-s pénzekből finanszírozott látszat fejlesztések. Egy válság esetén, pont ez előbbi két láb omlana össze. Szóval majd akkor dicsőítsük az Orbán rendszer gazdaságpolitikáját, ha túlél egy komolyabb világgazdasági válságot. Ettől még a szocik valóban impotens barmok voltak, de a mostani kormány sem sokkal jobb. Az a szerencséjük, hogy most pörög a világ gazdaság, így nulla gazdaságpolitikai teljesítménnyel is lehet tolni a propagandát, hogy Magyarisztán jobban teljesít. Majd meglátjuk.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.28. 21:59:23

@TSandor Toth: Ennyit tudtok, ti Fidióták. Érvetek nincs, csak anyáztok kapásból, érvek helyett. elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

TSandor Toth 2019.01.28. 22:11:08

@math0: Mi van cimbi papagájt nyeltél?

rallus 2019.01.28. 22:14:37

@Big Blaster: " Lehet még egy picikét itt teszetoszáskodni, de nem sokat. Gyorsan eljött az igazság pillanata. Az isteni gondviselés, a!!!!!! világgazdaság pénzbősége,!!!!! meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük."

A sok ! azért van, hogy értsd.....

lobaszopiatej 2019.01.28. 22:36:38

A sok fideszfelszopón röhögök, ahogy isszák a kiváló államférfijú propagandáját, a sok öntömjénezést.
Tolják a milliárdokat a saját médiájukba, azt önimádásba meg önreklámba fullad.

Kapcsold csak be az M1-et, Kossuth-ot, rögtön rádömlik az öntömjén, Deutsch kiváló állatférfiúi teljesítményével a minap, a hazaszeretet igyekvő szolgálatában.

Aki ezeket mind be is szopja, na az a fideszfelszopó elvakult cselédember.
Ennyi idiótát ebben az országban, és ezek vannak többségben... szégyen.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.28. 22:37:15

@TSandor Toth: Ennyit tudtok, ti Fidióták. Érvetek nincs, csak anyáztok kapásból, érvek helyett. elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

felső határ nincs 2019.01.28. 22:52:56

@math0: Nekunk nem kell erv, mert a mienk a hatalom.

Nektek kene erv, mert ti akarjatok a hatalmat, csak nincs. Nem van.

BiG74 Bodri 2019.01.28. 23:11:19

Na, ismét jót sírtunk! Nagyszerű! Most már jobb, ugye?

Viszont, szeretnék egy kicsit gonoszkodni! Orbán történelmi bűnének felvetni olyasmit, amit ő sosem akart, fals egy gondolat! Ork úr mindig is a hatalom megszállottja volt, a magasztos gondolatokat úgy cserélgette, forgatta, váltogatta ahogy a kiművelt választók számának maximalizálása megkívánta.
A kiművelt választók között ön is stabilan ott volt, és szépen tanúsítja a fent említett tényt, saját vágyálmát akarja a duce erre alkalmatlan nyakába akasztani teherként. Remélem hallja a fürer kacaját!

Orbánék Moszkva fele menekülnek! 2019.01.28. 23:51:00

@antiinternáci: "Az IMF egyébként nem hitelt akart adni, hanem Magyarország irányítását akarta átvenni, illetve visszajuttatni a kommunisták kezébe, akik aztán segítették volna az ország további kiszipolyozását az uzsorakamatokkal."

köszi hogy jösz és felkérés nélkül bizonyítod, hogy ti illebrált orbán barnai a társdalom legostobább népségei vagytok. Ennyi elmeroggyanást amit ti egy nap bemutattok, a világon összesen nem mutatnak be más népek egy évszazad alatt sem. ja persze, azok piont ezért vitték valamire!

De várjál, csak hogy emelkedjen a rettegési szinted, elárulom, hogy az IMF miután kifosztotta volna a magyar népet, majd a magyar földet kivitte volna nyugatra, a megmaradt országot Chemtraillel szórta volna be. E
És a végén még Orbán svájci titkos bankszámláit es elvette volna, hogy abból vegyen magának egy közepes méretü afrikai országot.

Hát így jártatok büdös lipsik. 2019.01.29. 02:29:36

"Helyette olyan hatalom-zsönglőrré vált, aki nem átalkodott befeküdni az oroszoknak, akinek oly "

Persze nyilvan minden azon mult, meg a szerencsen.
Es a valasztasi sikereknek, nyilvan semmi kozuk a lentiekhez.

index.hu/gazdasag/2019/01/28/az_evtized_legjobb_eve_lehetett_a_tavalyi/
"Az évtized legjobb éve lehetett a tavalyi"
"A magyar gazdaság 2018-ban a GKI becslése szerint 4,6 százalékkal, az unióban kiemelkedő mértékben bővült."
"A magyar növekedés motorja 2018-ban a belföldi felhasználás volt (ami éves alapon kb. 6 százalékkal nőtt)."
"Decemberben a magyar államháztartás az elmúlt években megszokott hatalmas (2017-ben csaknem 200 milliárd forintos) deficit helyett közel 400 milliárd forint többletet mutatott."
""

index.hu/gazdasag/2019/01/28/posta_csomag_kuldemeny_kezbesites_rekord/
"Annyi árut rendeltünk tavaly, hogy rekordot döntött a Posta"

Rohogok, hogy mar az index is kenytelen ilyeneket irni. Hiaba nyomatjatok, egyre ketsegbe esetebben a demagog hazugsagaitokat, A HETKOZNAPI TENYEKKEL NEM TUDTOK VERSENYEZNI.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.29. 07:25:12

@felső határ nincs: van. meg fogjuk. az nem lehet, hogy ti, érv nélküli idióták hosszabb ideig romboljátok az országot a 2,8 millió idióta parasztotokkal. és vannak is hozzá érveink. most is mondtam érvet, most se tudtatok rá válaszolni. szopás szerint.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.29. 07:31:59

@Hát így jártatok büdös lipsik.:

"Az ábrán pedig jól látszik, hogy miközben a magyar gazdasági termelékenysége 2010 és 2017 között az uniós átlaghoz képest csökkent, a románé jelentősen növekedett, és 65 százalékkal már majdnem utolérte a magyar gazdaság 67 százalékát.

Ez alapján pedig nem túlzás arra számítani, hogy folytatódni fog a román gazdaság magyarhoz való felzárkózása."

"a magyar háztartások tényleges fogyasztása az uniós átlag 62 százalékát éri el, míg Romániában ez az arány 68 százalék."

"Az ábrán látszik, hogy a régióban messze Romániában nőtt leggyorsabban a minimálbér bruttó értéke."

" Itt az látszik, hogy 2006 és 2017 között mindkét ország GDP-je közeledett az uniós átlaghoz. Amíg azonban Magyarország csak hét százalékpontot hozott a lemaradásán, Románia 39 százalékról 63 százalékra jött fel ebben az időszakban."

KÖSZ, ORBÁN.

tényekkel nem tudtok vitatkozni, Fidióta parasztok! összehasonlításban kéne felfogni a világot, ti elmebetegek! ki kéne néznetek a falu végén túl is!

index.hu/gazdasag/2019/01/25/romania_gazdasagpolitika_gdp_ber_fogyasztas_koltsegvetes/

Minden ballib bérretteg 2019.01.29. 09:45:18

@math0:
Ugyaninnen a Román gazdaságról:
"A számok tehát elég jól néznek ki, ugyanakkor mégis igazuk lett azoknak, akik attól tartottak, hogy a kormány a béremelésekkel és az adócsökkentésekkel túlvállalja magát. Pár nappal karácsony előtt ugyanis Eugen Teodorovici pénzügyminiszter megszorításokat jelentett be, amire a bukaresti tőzsde csaknem 12 százalékos zuhanással reagált. "
..
"Az ábra alapján látszik, hogy a béremelkedésekből keletkező pluszpénz szinte mind fogyasztásra ment el, a román GDP-n belül a beruházások aránya még csökkent is, miközben a fogyasztás szintje nagyjából stagnált az utóbbi pár évben."

Ezzel szemben a magyar:
www.portfolio.hu/gazdasag/szaguldanak-a-beruhazasok-magyarorszagon.306039.html
A harmadik negyedévben a beruházások volumene 22%-kal haladta meg az egy évvel korábbi szintet - jelentette ma a KSH. A nagymértékű növekedés a 2014-2020-as uniós költségvetési ciklus forrásaiból finanszírozott projekteknek, valamint a továbbra is élénk lakás- és egyéb ingatlanberuházásoknak köszönhető. A dinamikus bővülésből csupán a feldolgozóipar és a kommunikáció ágazat marad ki.

szepipiktor 2019.01.29. 09:53:04

Rengeteg valóság van az írásban!
De sajnos egy életkor felett az ember ezt egészen másképp látja!
orbán és szabadcsapata valójában soh anem volt sem liberális, sem konzervatív, ők egy alternatív KISZ mozgalmat indítottak a kommunizmus utolsó éveiben.
Ma már tudjuk, a gengszterváltás nem történt meg, az egész az MSZMP reformerei, élükön pozsgayval, szervezték a hatalomátmentés miatt.
Ők hozták létre az mdf-et is, a csútiék meg fejlődési szakaszra klettek állítva (beszervezése a seregben).
A temetési beszéd is szervetett volt, a célt szolgálta.
Sajnos a tömeg elhitte, hogy az "ártatalan fiatalok", most látható, hogy soha nem voltak ártatlanok.
És az egész mögött a simicska-varga kettős állt, akik a zsenialitásukat orbán beteges hatalomvágyával szolgáltatták ki.
Amikor eljött az idő, a hatalmat nekik adták a ma is aktív bm-es és kommunista galádok.
Ma látjuk az eredmény.
.
De a csúti valóban lehetett volna évtizedeken kesztül a nép kedvence!
2010-ben választhatott: a rákosi vagy a kádári módszert alkalmazza?
A kádári módszerrel a rászakadt lehetőségekkel utakat építhetett volna, tornatermeket, járdákat, munkahelyeket teremthetett volna, a hazai vállalkozásokat helyzetbe hozva egy gazdasági felemelkedést indíthatott volna el.
De nem tette!
A pénzt ellopták és a saját kasztjukhoz jutatták át, aztán ma már ismét a nyugatelleneséég, a szovjetek támogatása stb. zajlik.
Miközben tönkrement a gazdaságunk - az EU és a pár multi működteti ma már -, romokban az egészségügy, az oktatás, a vidék nem kapott, hanem egy szigorú központi pártirányítást kapott.
A hatalma így is meglett, a pénzt is ellophatták, de ehhez miért kellett az országot végleg lenullázni?
1990-ben 25-30 évre tettük, hogy elérjük Ausztria 1990-es szintjét.
Ma tudjuk, hogy ahogy a focink sem éri utol a nemzetközi szintet (mert ha a világ 7%-al nő, mi meg 4%-al, akkor az valójában -3%!!! Azaz a lemaradás nő!), úgy már soha nem érhetjük el a civilizált világ életszinvonalát.
Mert a gazdaság nélkül nincs növekedés, a gazdaság alapja meg a hazai KKV, KV és mikrovállalkozások!
A termelés, a fejlesztés és nem a bérmunka vagy a szolgáltatás.
Ma kezdi ugatni a csúti, hogy a vidéket kell fejleszteni és a hazai vállalkozásokat...
Ma már minek?
Ha be is tarja az igéretét (ami nem szokott), akkor is 120 évet kell pótolnunk, hiszen a fidesz csak befejezte a korábbi kormányok rombolását.
Ha hazai vállakozások műkönéne, akkor normalizálódna a munkaerőpiac, a fogyasztás, az adó és járuláklfizetések, feléledhetne az oktatás, az egészségügy is.
De ugye ezt tiltotta meg a kuszaszemű! Az unortodox gazdaságpolitikájával, ami valójában a kommunista központi irányítás, tervgazdálkodás.
Szóval orbán lehetett volna a második kádár!
Egy igazi "kiráj"...
A beteges mániája azonban egy ócska kis szotyis diktátorrá minősítette le, akivel ma csak pár hasonszőrű áll szóba.

szepipiktor 2019.01.29. 09:55:51

akkor is 120 évet kell pótolnunk = akkor is 20 évet kell pótolnunk

Minden ballib bérretteg 2019.01.29. 09:57:04

@szepipiktor:

Ezt a sok baromságot, hogyan sikerült összehozni. Épp az ellenkezője igaz.

Az országban a bérek emelkednek (reálbérek), a beruházások szintén nőnek, csökken a GDP arányos hiány, alig van banki kamat, nincs infláció, a hitelek nem dőlnek be, a devizahiteleket kivezették.

Szemben az elkúrókkal, ahol rekordon volt a munkanélküliség, kétszámjegyű volt az infláció banki kamat, ország és emberek rommá adósítva devizában, privatizáltak mindent közművektől kórházakon keresztül, MOL részvényig.

Szóval összehasonlíthatatlanul jobb a helyzet mint az elkúrók alatt volt. Persze lehetne jobban is csinálni. De szarabbul mint a ballib elkúrók szinte lehetetlen.

Kuglóf. Az 2019.01.29. 10:41:02

ROMÁNIÁBAN minden jobb.

Orbán Már Az Indexet Is Megvette!
Mocskos fideszbérenc index!. Eladtátok magatokat szaré-hugyé!

index.hu/gazdasag/2019/01/28/az_evtized_legjobb_eve_lehetett_a_tavalyi/?fbclid=IwAR2JYLtbrdejTCkwxF1_rKOpRTTY_6VYZcL6UHf1RIwqM5U_XKgNte4DO9I

István Tamasi 2019.01.29. 10:41:33

@Comte de Gippaud: Paks II orosz hitele is a kétszeresébe kerül az elérhető hiteleknek. Na ez az uzsorakamat amit velünk adófizetőkkel fizettet a csüngőhasú suttyó. Egyébként pedig az IMF hitelhez kapcsolódó feltételek azért nem tetszettek O1G-nek mert akadályozták volna az ország kifosztását a fideszmaffia részéről.

István Tamasi 2019.01.29. 10:44:35

@rallus: Összekevered a forintlapú és a devizahitelt azaz neked az is mindegy hogy kecsesen ringó fecske vagy recsegve fingó kecske.

István Tamasi 2019.01.29. 10:47:57

@antiinternáci: " Az (egyébként kapitalista) IMF ... Magyarország irányítását akarta a kommunisták kezébe visszajuttatni" mesélj még mert Andersen már régen meghalt.

István Tamasi 2019.01.29. 10:51:30

@Minden ballib bérretteg:
A hazai beruházások jelentős részét az üresen kongó és pénztemető stadionok teszik ki. Viszont a termelő, produktív szféra beruházási rátája kisebb mint az amortizáció. Per szaldó a statisztikákban jól néz ki a beruházások száma csak éppen nem termelik hanem viszik a pénzt.

Helga Beauty Salon 2019.01.29. 10:58:22

@István Tamasi: A hazai beruházások jelentős részét az üresen kongó és pénztemető stadionok teszik ki. ......

Örülj neki, azok nélkül nem lenne érved! :D

sas70 2019.01.29. 10:59:11

@Minden ballib bérretteg: Átlagos 3.5%-os világgazdasági növekedés mellett, éves átlagban a GDP 3.2%-kának megfelelő eu-támogatással, sikerült 2010-óta átlag 2,2%-os növekedést produkálni.
Na ez aztán akkora teljesítmény, hogy egy bazári majom is képes lenne rá!

István Tamasi 2019.01.29. 11:03:12

@Helga Beauty Salon:
Te nyilván örvendezel helyettem is amikor kihúzod a fejed lélegzetvételre O1G farpofái közül.

hozzászólóka 2019.01.29. 11:25:27

Nem értem miért remélte a cikkíró, hogy ov majd előremutató módon él a 2/3-os többséggel.
Ennek az embernek az élete kezdetektől a lenyúlásról szól amit hol ilyen hol olyan ideológiába csomagol amivel szerinte hatalmon maradhat. Szerencséjére, a 2.8 millió elvakult híve olyan hülye, hogy az sem zavarja őket ha hétfőn libsi nézeteket kell vallaniuk, kedden polgári köröket kell alakítaniuk, szerdán putyinnal kell ágyba bújniuk és így tovább. Ennék ezek örömmel a szart is ha ov azt mondaná, hogy mától az a magyar nemzeti kaja hisz már türkmenisztánban is bőven állt rendelkezésre a lószar a pusztán.
Ha valaki visszatekeri a filmszallagot a 1990-ig mit lát? Fidesz székház eladást amiből apucinak bányája lett, jött a Haris közi ingatlan amiből ov budára költözhetett. Jöttek a szőlők, a résztvevők nélküli közgyűlések, a "ne mi kapjunk legtöbbet", korszak, kaja ibrahim és társai majd simicska korszak, együgyű mészáros aki "okosabb Zuckerbergnél" is, saját lábon álló kislány, lassan minden lenyúlása legyen ez balatoni szálloda, bank, vagy bármi amiben pénz van... Közben vagyonbevallása szerint kemény spórolással feleségével együtt sikerül évente pár százezer forintot megtakarítaniuk.
Én nem tudom hívei mit látnak benne, de ha én ránézek egy szélhámost látok, egy időközben elhízott cinikus zsírdisznót akinek profiljáról mr. bean jut eszembe. De utóbbi humorán legalább nevetni lehet.

Helga Beauty Salon 2019.01.29. 11:43:52

@István Tamasi: Te nyilván örvendezel helyettem is amikor kihúzod a fejed lélegzetvételre O1G farpofái közül..................

Ahhogy mondod cimbikém! Kihúzom a fejem a farpofái közül és örvendezek, mert a stadionokon kívül még sok minden más szépet is látok nem pedig félbehagyott dolgokat, meg eladott, eltékozolt nemzeti vagyont és IMF hitelt! :D

felső határ nincs 2019.01.29. 12:13:13

"tavaly márciusban bejelentette a dán kormány, hogy 70 kilométer hosszú kerítés felépítését tervezi az ország német határánál, annak érdekében, hogy megvédjék a dán sertéstenyésztő gazdaságokat az afrikai sertéspestistől. "

ez jobb, mint a szarnyas kapu

muhaha

István Tamasi 2019.01.29. 12:40:52

@Helga Beauty Salon: Akkor piszkáld ki a szemedből O1G szarcsimbókjaid hogy meglásd a strómanlölőnek, nemzetthy vőnek és más nerlovagoknak átjátszott kastélyokat, szállodákat.

Helga Beauty Salon 2019.01.29. 13:07:49

@István Tamasi: Akkor piszkáld ki a szemedből O1G szarcsimbókjaid hogy meglásd ............

Figyu már! Lassan kezdhetnél elszakadni ettől a segges szaros gondolatmenettől, mert csak azért folytattam onnan, hogy ne szakadj ki a szellemi közegedből és meg tudd érteni amit írok!
Már ha képes vagy rá.

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · http://elmenypark.net 2019.01.29. 13:24:00

A cigány úgy gondolkodik, ha a többinek nincs semmilye, akkor ő az úr. A ti bűnötök az, hogy ehhez asszisztáltok. Főleg akkor, amikor kijelentitek, hogy "már nem leválható, nem tehetünk semmit", mert pont azt adjátok meg neki, amiből a hatalmát szerezte. Mert a hatalma nem áll semmi másból, mint a hitetekből. Ha az ember el akarja kerülni a polgárháborút/forradalmat, vagy most lép elő valaki, vagy a nép fogja az éhséglázadások során.

Helga Beauty Salon 2019.01.29. 14:04:26

@Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember: . Ha az ember el akarja kerülni a polgárháborút/forradalmat, vagy most lép elő valaki, vagy a nép fogja az éhséglázadások során.......

Polgárháború CEU-s travikkal és DK-s nyugdíjasokkal nem kivitelezhető és te is csak lábon lőnéd magad ha fegyvert adnának a kezedbe!

kabel 2019.01.29. 14:46:03

Kérdés vajon mi volt Orbán eredeti szándéka (amellett, hogy hatalomra kerül)?

2000 körül még lehet hitt abban, hogy itt Ausztria lesz? Vagy már akkor az volt a célja, hogy semmi se szent alapon meggazdagodjon?

1988-tól 2000-ig O1G arra gondolhatott: 'csinálunk egy jó országot'. Aztán amikor látta, ez nem sikerülhet akkor mindegy-mindegy alapon 'indul a B-terv, lenyúljuk az országot'.

Sokan képtelenek elhinni, hogy a szabadságharcos jófiúból hazaáruló korrupt kleptokrata lett. Ez az őshazugság alapot teremtett számára, hogy évekig büntetlenül lophasson.

Még 2019-ben is, amikor üres stadionok állnak összeomló kórházak mellett, még most is, most is van aki O1G-re szavaz! Nagyon mélyre ment az a jófiús horgonyzás

sityak 2019.01.29. 15:49:17

@antiinternáci: Valóban ez lenne az objektív, tárgyilagos elemzés? :-))) Esetleg próbáld most meg az Orbán-maffia disznóságait és hazaárulását is végigvenni, hátha sikerül! Ha a két oldalt egymás mellé állítod, majd akkor leszel hiteles egy kicsit!

G1 2019.01.29. 16:30:12

@math0: csak némi korrekció: nem pszichopaták. Szociopaták, mint a vezérük.

Lord_Valdez · http://liberatorium.blog.hu/ 2019.01.29. 19:18:24

Sose értettem azokat, akik 2010-ben nagy reményeket fűztek Orbánhoz. Az ilyen ember vagy átaludta az azt megelőző 20 évet, vagy semmit se értett meg belőle, vagy nagyon feledékeny. Orbán ugyanis nem 2010-ben lett ilyen.
Ha visszaemlékszünk mondjuk a székház ügyre 93-ból, már akkor is a sajtót hibáztatta a saját pártjának sumákolása miatt. Vagy az első kormánya alatti viselkedésére, amikor pl. közölte, hogy a parlament működik ellenzék nélkül is. Vagy a néhai olajbizottságra, aminek a vége az lett, hogy azok lettek meghurcolva, akik firtatták az olajvagyonokat és végül az egészet titkosították 80 évre. Nem is beszélve, hogy hányszor pozicionálta már át magát a politikai palettán oda, ahol épp a legtöbb szavazó volt.
Ha megértette valaki ezeket a viselkedésmintákat, az leszűrhette, hogy Orbántól sok mindenre lehet számítani, pl. határozottságra igen, karizmára igen, de önmérsékletre, tisztességre nem, amik nélkül nincs államférfi. Úgy, hogy nem értek egyet azzal, hogy megvolt benne a potenciál, hogy államférfi legyen. Sose volt több, mint egy ügyes, opportunista marketinges, aki el tudja adni a tuaregnek a porszívót és eszkimónak a hűtőszekrényt.

Európai téridő 2019.01.29. 19:27:21

Ha nem hajtott volna egy nevenincs párt jelöltjeként a honatyaságra, akkor most hitelesebb lenne a poszt írója.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.29. 19:48:33

@Minden ballib bérretteg:

megismétlem neked, te idióta, hogy a cikk VÉGKONKLUZIÓJA ez:

"Az ábrán pedig jól látszik, hogy miközben a magyar gazdasági termelékenysége 2010 és 2017 között az uniós átlaghoz képest csökkent, a románé jelentősen növekedett, és 65 százalékkal már majdnem utolérte a magyar gazdaság 67 százalékát.

Ez alapján pedig nem túlzás arra számítani, hogy folytatódni fog a román gazdaság magyarhoz való felzárkózása."

KÖSZ, ORBÁN.

ezzel akarsz te úgy vitázni, hogy ehhez képest egy részletkérdéssel jössz.

tényekkel nem tudtok vitatkozni, Fidióta parasztok! összehasonlításban kéne felfogni a világot, ti elmebetegek! ki kéne néznetek a falu végén túl is!

index.hu/gazdasag/2019/01/25/romania_gazdasagpolitika_gdp_ber_fogyasztas_koltsegvetes/

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.29. 20:00:56

@Minden ballib bérretteg:

Magyarországon a beruházások a GDP százalékában az utóbbi években 14 és 26% között mozgott. erősen ingadozott, mert ez egy ilyen indikátor:

www.ceicdata.com/en/indicator/hungary/investment--nominal-gdp

Romániában 18 és 28% között, azaz egy pár százalékkal következetesen magasabban:

www.ceicdata.com/en/indicator/romania/investment--nominal-gdp

önmagában az, hogy ez az erősen ingadozó mutató Magyarországon a korábbi évhez képest 22%-kal nőtt, az picsa, véletlen, mert a pár éven belüli természetes ingadozás ennél nagyobb. az kb olyan, mint ha azzal jönnél, hogy tegnap nem esett a hó,ma igen, tehát jön a jégkorszak.

ennyit tudtok, ti Fidióták. . elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.29. 20:16:39

@Minden ballib bérretteg:

2016 áprilisában a beruházás például több, mint 30%-kal több volt, mint az előző évben azonos időben. aztán októberben és év végén meg kevesebb, mint az előző évben:

www.ceicdata.com/en/indicator/hungary/investment--nominal-gdp

de te vagy olyan hülye, te Fidióta barom, hogy ilyen véletlen ingadozásokon maszturbálj.

ennyit tudtok, ti Fidióták. . elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2019.01.29. 20:19:51

@Minden ballib bérretteg:
2016 áprilisában a beruházás például több, mint 30%-kal több volt, mint az előző évben azonos időben. aztán októberben és év végén meg kevesebb, mint az előző évben:

www.ceicdata.com/en/indicator/hungary/investment--nominal-gdp

de te vagy olyan hülye, te Fidióta barom, hogy azon maszturbálsz, hogy Mészáros Lölő egyik negyedévben 22%-kal többet lopott, mint előző évben ugyanakkor. de ez is csak véletlen ingadozás.

ennyit tudtok, ti Fidióták. . elmebeteg pszichopaták vagytok, ti vagytok a magyar társadalom legalja, a selejt.

István Tamasi 2019.01.30. 11:00:53

@Helga Beauty Salon:
Sajnos le kell oda ereszkednem a segges-szaros környezethez amikor veled/neked kommunikálok mert te nem tudsz elszakadni a putyincsivska ánuszától.