Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Rendszerváltást! De hogyan? Kikkel?

2019. január 15. - Filterr

A december közepe óta tartó tiltakozáshullám ami a parlamenti események után indult el előbb Budapesten, majd azóta egyre több vidéki városban, sok üdvözítő és reménykeltő újdonságot (is) hozott magával. Az ellenzéki pártok, a civilek, szakszervezetek, diákok mintha rájöttek volna, hogy csak együtt tudnak eredményeket elérni, elkezdtek együttműködni, koordinálni, közösen gondolkodni. Úgy tűnik, azt is felfogták szépen lassan, hogy itt nem kormányt, hanem rendszert is kellene majd váltani. De annak sajnos a leghalványabb jele sem látszik egyelőre, hogy lennének elképzeléseik annak mikéntjéről és végeredményéről. Ez pedig azt mutatja, hogy a mai ellenzéken belül egyelőre nincs senki, aki valódi vezetői képességekkel megáldva kezdhetne irányt szabni a tüntetés-hullámnak és az ország jövőjére vonatkozó stratégiai gondolkodásnak.

partvezetocskek.png

A politikai ingerküszöböm elég sajátosan alakult mióta napi szinten foglalkozom vele (bő 10 éve), emiatt mára ott tartok, hogy az Orbán-rendszer elég nehezen tud már ámulatba ejteni az újabbnál-újabb sunyiságaival és baromságaival, az ellenzék viszont az életképesség legapróbb tüneteit mutatva is képes reményt kelteni bennem. Így amikor a túlóra-törvény kapcsán a botrányig vitték az üléstermi történéseket a képviselők, akkor már olyan izgalommal néztem Tordai Bence élő közvetítését, mint a 2014-es kijevi események óta semmit. A mordori mélysötétségbe hirtelen bekandikált egy napsugár, ami ott is maradt, sőt! A december 12-i parlamenti eseményeket már az utcai megmozdulások követték, teltek a hetek, s a lendület csak nem akar(t) csillapodni. Az ünnepeket is túlélte a tiltakozási hajlandóság, s végre nem csak Budapesten történik valami, hanem olyan vidéki városokban is voltak már megmozdulások, amik korábban életjelet is alig adtak magukról.

Az évadnyitó január 5-i tüntetéssel eljutottunk oda, hogy az MTVA-székházas akció félbehagyása után lelohadt érdeklődésemet már csak önerőből tudnám fenntartani, ha akarnám. De nem akarom, mert ezek a kedves pártvezetőcskék és független képviselőcskék nem tudnak túllépni saját árnyékukon. Régi reflexek és mechanizumusok működtetik őket, stratégiai és taktikai érzéket pedig egyikük sem kapott Karácsonyra. Ez látszik egyfelől azokból a beszédekből, amit az 5-i tüntetésen mondtak el, s amikből senki és semmit nem tudna felidézni azon túl, hogy a szokásos “ezt és ezt kell csinálni” iránymutatás-szerű közhely-patakok csordogáltak el. Másfelől látszik az azóta tett nyilatkozatok, interjúk, TV-szereplések alapján, hogy bimbózó ellenzéki koordináció odáig terjed csak ki, hogy egy tüntetés operatív részleteit még éppen meg tudják beszélni. Viszont azon nyomban elindul a rugdosódás az asztal alatt, amikor egyikük kiejti a száján a ‘választás’ vagy a ‘jelölt’ szavakat, s úgy rebbennek szét a rendszerváltó szándékok, mint a szenteste: sajnáljuk, hogy elmúlt, de majd úgyis jön a következő.

Kétség se fűződjön hozzá, én lennék az egyik legboldogabb ember, ha a sok szót valódi tettek követnék. A tetteteket viszont előzzék meg a stratégiai egyeztetések és megállapodások, amik nem a tüntetéseknek szabnának irányt, hanem az országnak mutatnának egy másik utat, amit ajánlhatnának a pártvezetőcskék az orbáni út helyett.

De sajnos még nem tartunk itt. Ugyanis még mindig fontosabb kérdés az ellenzéki politikusok között, hogy Karácsony indul-e vagy nem, hogy Tóth Bertalan nevét végre meg tudja-e jegyezni a saját pártja, hogy Feriék gyújtották-e fel a saját irodájukat, hogy Szabó Tímea megsértődik-e Puzsérra a szent síp kifigurázása miatt, hogy az ex-skinhead Schneider igaz demokrata-e, hogy a Hadházy-Szél duó hányszor fog még bemenni az MTVA épületébe, hogy Keresztes Lóránt csak zászlót tud-e tartani, vagy egy kapával is tudna-e mit kezdeni, s hogy a Momentum élén álló Fekete-Győr András össze tud-e kalapozni a saját fizetésére annyi pénzt, aminek hála továbbra sem kell önálló és értelmes gondolatokat megfogalmaznia.

Aki viszont szeretne távolabbra tekinteni a jövőbe, a szombatra szervezett sztrájk/erődemonstráció/kiállásakiállásért utáni időkre, s nem érdeklik az egyéni ambíciók s a pártérdekek, annak sajnos nem sok öröme marad. Nem, nem azt mondom, hogy márpedig rakják le holnap az asztalra az Orbán-rendszer megdöntésének és az ország normális útra terelésének stratégiáját. De ha végső soron ez a céljuk - amúgy már bizonytalan vagyok, hogy ezt akarják-e valóban, vagy csak illendőségből hadoválnak erről olykor -, akkor legalább az alapokat elkezdhetnék lerakni.

Tudom jól, a rövid távú politikai túlélés záloga, amikor az EP-választáson elért százalékok adják a kozmetikát az önkormányzati székek és bizottsági helyek elosztására rendezett ellenzéki gálára. Részben ezekre alapozzák a pártok a túlélésüket, mivel az országgyűlési választáson elért eredmény után járó állami apanázs pénzcsapját mostanában egyre inkább tekergeti a NER, s azt amúgy sem lehet nyakra-faszra elkölteni a tagság etetésére. Így maradnak az önkormányzati székek és bizottsági helyek, hogy legalább minimális pénzhez jusson a fránya tagságuk a végeken, akik sokat kockáztatnak a párthovatartozásuk felvállalásával.

De a túlélés stratégiáit ideje volna a harmadik kétharmad után lecserélni valami előremutatóra, valami olyanra, ami a taktikát nem keveri össze a stratégiával, aminak van tartalma és vannak üzenetei, ami célokat fogalmaz meg, s azok eléréséhez eszközöket és erőforrásokat rendel, ami nem maximum 4 évre szól, s ami tartalmasabb annál, mint hogy “Orbán egy geci”, akit el kell zavarni a sleppjével együtt, s visszaállítani a köztársaság demokratikus berendezkedését - akármi is legyen az.

A jelenlegi pártvezetőktől és a semmiből jövő, majd oda távozó messiás-tanoncoktól sajnos ennek a munkának az elvégzését nem várhatjuk. Örülhetünk akármennyire, hogy az ünnepek előtt és után mutattak némi életjelet a nemes pártemberek, de sajnos egy fecske nem csinál nyarat, szűk minta alapján nem érdemes messzemenő következtetéseket levonni. A 2018-as téli nagy szelfi-háborúban megfáradt pártvezetőkben sajnos ennyi van, a korábbi években nyújtott teljesítményük nem a körülmények miatt értékelhető elégtelenre, hanem mert nem képesek többre.

Hosszúra nyúlt ciklusokon keresztül láthattuk, hogy az állami támogatást úgy élik fel a pártok, mintha nem lenne holnap, annyi embert lakatnak jól nem túl szar fizetéssel, nem éppen értékelhető munkáért, amennyit csak tudtak. Miközben indokolatlan méretű, számú és kérdéses értelmű irodákat tartanak fenn, addig a saját megerősödésük zálogául szolgáló hálózatépítésre általában annyi pénzt címkéznek fel egy adott pénzügyi évben, amennyiből egy közepes család is éhen halna a Száhel-övezetben. A tartalék-képzés ismeretlen fogalom számukra, inkább költenek el minden utolsó forintot a politikusi oldalak facebook-hirdetéseire és a számtalan egy időben futó kampányaik szórólapjaira, mint hogy tartalékot képezzenek.

A pártok költségvetései csak egy példát jelentenek a sok közül, ami azt támasztja alá, hogy nem csak a pénzügyekhez, de a stratégiai tervezéshez, s úgy általában véve a távlatos gondolkodáshoz sincs bennük kellő akarat és/vagy tehetség. Beszélhetnénk arról is, hogy ciklusok óta nem láttunk egy jól összerakott operatív stábot, vagy arról, hogy használhatatlan alapszabályok szerint működnek, netán arról, hogy a kommunikációs eszköztáruk annyira egysíkú és unalmas, hogy egy Jancsó Miklós film is több izgalmat rejt magában.

Na már most, ha a pártvezetőcskék egy pártot nem tudnak rendesen elnavigálni, akkor hogyan gondolják, hogy képesek lesznek választás vagy forradalom (ha-ha-ha) útján leváltani Orbánt és a rendszerét? Hogyan akarnak alternatívát nyújtani, ha egy gondolat nem sok, annyiban sem értenek igazából egyet, így nem hogy közös stratégiát nem tudnak kidolgozni, de még 5 pontot sem képesek megjegyezni? Hogy akarnak egy csodaszámba menő esetleges kormányváltást követően rendszert is váltani, ha azt sem képesek felfogni, hogy több évtizednyi holdudvar- és hálózatépítő munkával állnak szemben, amit ők maguk még elkezdeni sem akarnak igazán.

Sokan vagyunk, akik arra várunk, hogy a tömény szelfi-pózerkedésen és rikácsoló-hangon előadott lózungokon túl valami értelmes dolgot is láthassunk-halhassunk az ellenzéki pártok - ha nincs ló, jó a szamár is alapon megválasztott - vezetőitől. És nem a régi reflexek törnek elő lelkemben, amikor valami újszerű után áhítozom, tehát nem gondolom, hogy egy árnyék-parlamenttel vagy kvázi alkotmányozó nemzetgyűléssel kellene félrevinni a választók figyelmét. Arra várunk, hogy az ellenzék pártjai együtt és külön-külön is helyezzék új alapokra a működésüket, s a gondolkodásukat. Haladják meg az elmúlt 30 és még 1000 évet, felejtsék el a régi mechanizmusokat és politikai beakadásokat. Azt várjuk elepedve a pártvezérecskéktől, hogy kezdjenek el közösen gondolkodni az Orbán-rendszer leválthatóságáról, annak módjairól, a NER utáni időkről, az esetleges “negyedik köztársaság” politikai, társadalmi és gazdasági berendezkedéséről. Azon túl, hogy a pártok így végre valami értelmes dolgot is csinálnának, azt is eredményezhetné ez a folyamat, hogy kiderülne, kikben van szándék és képesség az együttműködésre, a kormányváltásra, s kik azok, akik csak kibicelnek vagy akik fideszes megbízóik érdekeit szolgálják.

A folyamat során pedig megtalálhatnánk végre azt a vezetőt, aki arca lehetne a majdani kormányváltásnak, aki hitelt tudna adni a rendszerváltó törekvéseknek, aki képes lenne a pártérdekeken felülemelkedve egységbe kovácsolni a pártokat, civileket, szakszervezeteket és a választókat is. Örményországban se gondolta senki egy évvel ezelőtt, hogy találnak egy legényt a gáton, aki belevágja a fejszéjét ebbe a fába, aztán múlt decemberben 70%-al nyert a Nikol Pashinyan vezette ellenzék. Nem gondolom, hogy annyira szerencsétlen nemzet lennénk, ahol Orbánon kívül ne lenne ilyen, vezetésre termett ember, aki nem azért lesz pártvezető, hogy az ATV-ben fejtse meg a világot heti rendszerességgel, hogy költségvetést és alapszabályt hegesszen a pártjának, hogy kézileg vezérelje a saját stábját, hogy facebook-posztokat irogasson pótcselekvés gyanánt.

Nyilvánvaló, hogy a ma ismert nevek közül nem látszik, hogy ki lehetne ez az ember. A pártvezetők teljes szereptévesztésben vannak, hol szóvívőt, hol politikai elemzőt, hol szakpolitikust, hol lázadó forradalmárt, hol jótékonykodó szentet játszanak. De vezér-típus egy sincs közöttük, aki legalább középtávon felvehetné a versenyt Orbán karizmájával. Sajnos képességek és önismeret híján csak akarással és önteltséggel felvértezve néznek a jövő elébe. Mi pedig múló reményekkel nézzük tovább ahogy a kisgömböc felzabálja az országot és annak jövőjét.

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr1514563950

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

mojszipupi 2019.01.15. 16:42:46

A jelenlegi ellenzéki pártstruktúrával soha nem lehet megverni a fideszt. Itt kellene kezdeni, hogy a vezetőik kiállnak és elmondják, hogy kedves támogatóink, mi pontosan tisztában vagyunk vele, hogy Orbán rendszerét segítjük létezésünkkel, és gátjai vagyunk egy rendszerváltásnak, de ebből élünk és szarunk az ország sorsára. 2 választás elment úgy, hogy pontosan tudtuk, csak bukás lehet a vége, mert így van kitalálva a rendszer.
Amivel esély nyílna legyőzni a fideszt, az egy olyan kvázi centrista, kiegyezést hangsúlyozó, 100% ban EU párti, a lehető legszélesebb körben elfogadott nemzeti minimumok mentén felépülő rendszerváltó párt lenne, aminek tökéletes vezetője lenne Márki Zay Péter. Ez alkalmas lenne a hatalmas számú pártnélküli megszólítására, a fideszből is elhozhat talán egy vékony réteget, és a sokszorosan leszerepelt baloldali pártok kiábrándult szavazóit is nagyon erősen tudná megszólítani.
Amíg nincs egy db rendszerváltó párt a fidesszel szemben, addig marad Orbán rendszere. Ez kellene legyen a legelső lépés, amit a jelenlegi megélhetési pártok beismernek a megvezetett támogatóiknak. Az soha nem lesz erő, soha nem lesz egység, ha 5 db mikro párt azt hiszi, hogy egy nevetségesen széttagolt, semmitmondó konstrukció bármikor is legyőzheti a fideszt

belevauvau 2019.01.15. 18:12:32

Először is kritikus tömeget kell gyűjteni, majd aztán megjelölni a következő célt, mivel már van öt pont, amely egyelőre irányt mutat. Én úgy gondolom, amikorra hiteles vezető kell, addigra lesz az is.

belevauvau 2019.01.15. 18:20:26

@mojszipupi: Hülyeségeket lehet írogatni, mivel nincs ember, az ellenzéki képviselőkön kívül, aki ezt felvállalja.
Márki Zayra pedig rakjunk annyi terhet, amennyit elbír.

Péter51 2019.01.16. 12:14:53

Félve kérdezem: az nem lehet,hogy a patást azért nem tudják legyőzni,mert jól kormányoz és a gazdasági mutatók jók -amerikai mondás .:It,s the economy ,stupid!.
Kérem aki ezt elgondolni sem tudja,ne küldjön nekem mocskolódó üzenetet.
Persze fogadok,hogy erre is képtelen lesz egy pár dékás-ballikos troll.

mikrobi79 2019.01.16. 19:12:44

Kedves Péter51,

igaz, sem mszp-s, sem dk-s sem vagyok, de visszakérdeznék: Nem lehet, hogy az EU-s és azon belül a német gazdaság szárnyalása húzza magával a hazait? Orbánék semmit sem tesznek a versenyképesség növelése érdekében, nem az ő érdemük, ami van, hanem az EU-s konjunktúráé. Emellett még kurva szarul állunk az adóék tekintetében, és ha már sokba kerül az állam fenntartása, akkor legalább látnánk az eredményét, ÉRTELMES, HASZNOS beruházások formájában. KOrrupció mindig volt és lesz is, de akkor legalább a lakosság számára szükséges beruházásokból lopjanak 5x túlárazással, de idióta stadionokból, kisvasútból, feleslegesen lekövezett terekből. Nem ezekre van szükség jelenleg.

Nem is állítanám, hogy általános elégedtlenség van, mert nincs. Inkább sorozatos közfelháborodásról beszélhetünk.

rallus 2019.01.16. 20:20:20

@mikrobi79: A "szárnyalás" csak azt húzza magával, aki maga is tesz érte valamit, különben lehetne plagizálni a klasszikust: "Az isteni gondviselés, a világgazdaság pénzbősége, meg trükkök százai, amiről nyilvánvalóan nektek nem kell tudni, segítette, hogy ezt túléljük."
A közháborodásról meg annyit, hogy ma elsétáltam a székesfehérvári összevont "tömegtüntetés" mellett... Le is fényképeztem.... Azt ígérték, leváltják a jelenlegi vezetést...és megállták röhögés nélkül...

ulpius66 2019.01.16. 20:31:44

@rallus.

Mint mindannyian jól tudjuk ezek ballibsi média-tüncik!

Kimegy száz kivezényelt tüncikéző az ellenzéki pártoktól, civilektől, szakszervezetektől.... ezen felül van száz kivezényelt "tudósító" a ballibsi médiától.......és máris megvan "a több ezer tüncikéző" a létező összes ballibsi hírportálon!

rallus 2019.01.16. 20:39:58

@ulpius66: A legjobb az "elzavarjuk" volt.. Mint amikor az egér egy kupica pálinka után meg akarja szeretkezni a macskát...

ulpius66 2019.01.16. 20:41:50

Már most, 2019. január 16-án "megjósolom" hogy kibaszott nagyot fognak bukni a ballibsik a 2019. májusi EU Parlamenti választásokon!

Aztán meg sírnak évekig, hogy elcsalták, meg "otthon maradtak" meg egyébként is....

Ha így folytatják, akkor történelmi vereséget fognak szenvedni!!!!

mert ugye a magyar csak migráncsot akar a házába fogadni...... ennyire hülyék??????????????

Nancsibacsi 2019.01.16. 20:43:09

Légyszi a Szél Berni legyen a miniszterelnök - neki legalább jó a s.gge. Esetleg a Dúró Dóra. Vagy ha nagykorú lesz, akkor az a vörös vadmacska a tüntetésről (csak előtte mosson szájat, szappannal).
Más jó nőt nem ismerek az ellenzékben :-D

kvadrillio 2019.01.16. 20:49:06

CSAKIS OLYAN MAGYAR EMBER LEHET A MAGYAROK VEZETŐJE, AKI NEM HAGYJA A MAGYAR EMBEREKET MEGFAGYNI A LAKÁSUKBAN ! ORBÁN.......NEM MAGYAR !!!

ulpius66 2019.01.16. 20:52:47

@rallus: Nekem ne is mondd!

A nullát, sőt a dupla nullát akarják feltupírozni 0,01% százalékos tüncikére!!

de ez mán csak a szokásos, mindenütt ezt csinálják a ballibsik!

Kimegy ugyanaz a Budapestről leszállított pár tucat tüncikéző, hozzájön a helyi pár tucat vadbarom, meg a jól megfizetett ballibsi médiamunkások százai..... és ÍME MÁR MEGINT TÖBB EZREN TÜNCIKÉZTEK A PATÁS ELLEN!!!
(legalábbis ezt írja holnap a Nyújork Tájmsz, meg a hozzá hasonló, SoroSS kezében lévő médium....)

Ilyen eccerű a ballibsi tüncike szervező szoftver!

kvadrillio 2019.01.16. 20:55:22

FASZOM SPÍLER TV BETETTE A LÁBÁT A TÉVÉMBE ERŐSZAKKAL ! FASZOM AKARTA EZT a faszt !!!LEMONDOM A DIGI-T !

tothh · http://polizis.blog.hu 2019.01.16. 22:31:49

"Hosszúra nyúlt ciklusokon keresztül láthattuk, hogy az állami támogatást úgy élik fel a pártok, mintha nem lenne holnap, annyi embert lakatnak jól nem túl szar fizetéssel, nem éppen értékelhető munkáért, amennyit csak tudtak. Miközben indokolatlan méretű, számú és kérdéses értelmű irodákat tartanak fenn, addig a saját megerősödésük zálogául szolgáló hálózatépítésre általában annyi pénzt címkéznek fel egy adott pénzügyi évben, amennyiből egy közepes család is éhen halna a Száhel-övezetben. A tartalék-képzés ismeretlen fogalom számukra, inkább költenek el minden utolsó forintot a politikusi oldalak facebook-hirdetéseire és a számtalan egy időben futó kampányaik szórólapjaira, mint hogy tartalékot képezzenek.

A pártok költségvetései csak egy példát jelentenek a sok közül, ami azt támasztja alá, hogy nem csak a pénzügyekhez, de a stratégiai tervezéshez, s úgy általában véve a távlatos gondolkodáshoz sincs bennük kellő akarat és/vagy tehetség. " - Végre kezd leesni valakinek a tantusz. Amúgy szerintem - persze nagyon körülményes lenne mindezt kétséget kizáróan bizonyítani - ez az ún. "ellenzék" legnagyobb gondja.
Konkrétan, hogy egzisztenciális érdeke a benn ülő embereknek a jelenlegi kormány ellenzékeként megmaradni, sokkal inkább bármi másnál. Én Botka párton belüli kicsinálását is ezzel látom magyarázhatónak. Itt - mondjuk ki nyíltan - bizonyos párton belül jól élő, jól kifizetett emberek törekvése működik annak érdekében, hogy ne kelljen mondjuk a versenyszférában bizonyítani. Nem a kormányváltás a lényeg. Hanem a párton keresztül megszerezhető állás és a biztos havi betevő. Nekem több ellenzéki pártból van ilyen sztorim, persze "hallottam valahol" módon.
De ez az igazság, itt az ellenzéken belül bizonyos személyek egzisztenciális érdekei írják felül a nyíltan "felvállalt" (vagy csak kamuzott?) politikai célokat.

tothh · http://polizis.blog.hu 2019.01.16. 22:36:13

Rendre hallani olyat, hogy "xy ellenzéki képviselő/politikus lefeküdt a NER-nek". Könyörgöm, nem kell itt "lefeküdni" egyszerűen arról van szó, hogy bizonyos szinteken - és nincsenek sokan ilyenek - egész egyszerűen az egyes pártemberek, pártból élők saját személyes egzisztenciális érdeke ütközik a párt érdekével. Még csak alkut se kell kötni a Fidesszel, vagy a fideszesekkel. Ráadásul mindez a jelenség magától értetődően csak erősíti a kontraszelekciót, mert a birtokon belül levők nem akarják azokat a tehetségesebb figurákat beengedni, akik változtatnának. Hisz fontosabb az ő biztos megélhetésük. Ez meg átmegy szépen egy öngerjesztő folyamatba.

oassasa 2019.01.16. 22:43:59

"Rendszerváltást! De hogyan? Kikkel?"

és Minek ?, Mire ? ---- és
----ennyi.

nyerafidesz 2019.01.17. 05:11:48

Aztán mi jön, ha leváltják a Fideszt? Megsúgom. Káosz, és rövidesen Orbánért könyörög a 100%.

midnightcoder2 2019.01.17. 07:36:05

Abban igaza van a blog írójának, hogy kellene ehhez egy vezető, de még fontosabb lenne, hogy kellene ehhez valami ideológia. Mert az, hogy O1G mert nem enged minket a húsosfazékhoz, egy picit kevés. Na most, ha valaki elkezdene valamit mondani az O1G-n túl, akkor azonnal kiderülne hogy ez a sok lelkes ember egymást legalább annyira utálja mint Orbánt.

Populista Pista 2019.01.17. 08:21:33

Kezd a Valóvilág sokadik adása szintjén mozogni az ellenzéki cirkusz. Mindkettő arra jó, hogy ki lehessen tömni a műsoridőt valami mutatvánnyal. Pszeudoesemény jól megkoreografálva.

Populista Pista 2019.01.17. 08:34:47

@tothh:
Piszkos pénz és politika kéz a kézben járnak. Lehet hinni benne hogy nem így van, végtére is olyan szépek a gyermekmesék. A soros Mikulás bácsi virgácsot visz Orbánnak a puttonyában, a jó kisgyerekeknek meg ajándékot a csizmájába.

lényeglátó 2019.01.28. 09:07:22

@mojszipupi: Magyarország az, az ország, ahol a hülyék aktívak, a súlyosan szellemi fogyatékosok ezzel szemben hiper aktívak. Ahol a gondolkodás a cselekvés ellentéte és kizárólag azt szolgálja, hogy ne kelljen semmit se csinálni. Ahol az észérvek ab ovo a szerepvállalás ellen szólnak. Az egyetlen jövedelmezőnek tartott magatartás a kivárás, a sunnyogás, a sumákolás, a hárítás, a „fogjuk meg és vigyétek”. Az a meggyőződés, hogy itt semmit sem lehet csinálni, A legjobb megvárni, amikor a cérna magától elszakad, amikor az agyakra sötétség borul, és mindenki kap a pofájára, aki csak szembe jön. Ezt nevezik a magyarok forradalomnak, amiről maximum ötven évvel utána derül ki, hogy mi a bánatos franc volt a célja, már ha volt egyáltalán, vagy egyáltalán egy célja volt és nem vagy száz.

MDF, amit nem tudott! „Az intelligenciát, mint a modern kapitalizmus modern rétegét, teljes egészében éppen individualizmusa, a fegyelemre, és a szervezettségre való képtelensége jellemzi!” Lenin 1904!
„Az értelmiség olyan, mint a trágya, undorító, bűzös, de szükséges a többlet termelés, eléréséhez!” Leninnek tulajdonított mondás!

lényeglátó 2019.01.28. 09:23:37

@belevauvau:
Tacitustól tudom, hogy azért lesz valakiből politikus, mert lopni akar. Jancsó Miklós
"A hazafiasság a gazemberek utolsó menedéke" Samuel Johnson Ebbe utazik viktorotok!
"Az uralkodó réteg forradalma, csak arra jó, hogy vég nélkül fenntartsa saját uralmát!" Lewin 1802! Beszoptuk!
Törvényszerűen mondhatjuk ki: hitvány idősebb nemzedékek mellett felnőtt ifjúság még hitványabb. FIDESZ Fiúcskák! Szabó Dezső 1921!
Nincs nekem a zsidóval semmi bajom. csak a szemtelen és tisztességtelen emberekkel van bajom, akik között feltűnően sok a zsidó (pártunk, és kormányunk!) Márai Sándor
"A kommunizmus tragédia, de az igazi ellenfél mindig a „nemzeti” jelmezbe öltöztetett képmutató kapzsi jobboldali." (Márai Sándor)
„Mi felakasztjuk a kis tolvajokat, a nagyokat kinevezzük politikai posztokra!”
„ A hatalom mindenütt a rosszabb ember kezébe került. S ez másként nem is lehet, mert csak a gonoszabb ember képes arra a sok alattomosságra, aljasságra, kegyetlenségre, amely a hatalom alkalmazásához, elengedhetetlenül szükséges” Leó Tolsztoj: Az újkor vége esszé 1910!