Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

KariGeri jött, látott és győzött?

Megérkeztek fővárosunk megmentői

2019. január 14. - kingmaker

Karácsony Gergő január 4-én, pénteken olyan önbizalommal ült be Gulyás Marci Partizán című műsorába, hogy majd leestünk a székről. Aztán amikor elkezdett beszélni, mi a padlón fetrengve levegőért kapkodtunk, úgy dőltünk a röhögéstől. Az MSZP megmentője, az igazi demokrata kicsit szemérmesen ugyan, de csak betolta, hogy elindul a főpolgármester-választáson. Azóta megtudtuk, hogy a következő egy évben három választást fog megnyerni: az első és második előválasztást, aztán az októberi főpolgármester-választást is. Meg mindent IS. De mi lesz Horváth Csacsival, az ingyenes tömegközlekedés rock-sztárjával? Aki annyiszor próbálkozott, hogy minden nő koccoltatta volna, már ha tinderezne. Egy baj van: nem a társkereséssel próbálkozik. Óriási csatának nézünk elébe a februári előválasztáson: két ilyen góliát összecsapása mindig történelmi pillanat kicsiny hazánk életében.

49914694_1875185139256697_6218360144862904320_n.jpg

De miről is szól a első előválasztás, ahol eddig (és bizonyára ez így is marad) két jelölt jelentkezett be: Horváth Csaba, az örökös induló az MSZP-től és Karácsony Gergely a Párbeszéd színeiben, aki már felsorolni is alig tudja, hogy minek nem indult még el az elmúlt 8 évben. Ez a választás semmi másról nem szól, minthogy maradt-e még az MSZP tagságának és szűken vett szimpatizánsi körének annyi önazonossága, önérzete és hűsége a saját pártjához, hogy leszavaz az előválasztáson saját pártja, az MSZP jelöltjére Horváth Csabára vagy már ezek sincsenek meg MSZP-ben. Azt Botka kicsinálása óta tudjuk, hogy ha helyezkedésről van szó, pillanatok alatt a sajátjai ellen tudnak fordulni a párt prominensei. Aki tegnap még barát és szövetséges, holnap a riválisa és az esküdt ellensége lehet bárkinek. Ebben a pártban - valljuk be - soha nem működött a “mi kutyánk kölyke” elv, ez is részben oka a szétesésének és a 10 éve tartó hosszas haláltusájának. Az MSZP-ben még annak is elengedik a kezét, akiét soha nem is fogták.

De játsszunk el a gondolattal, hogy mégis van valamiféle szoci büszkeség. Hátha van még a magát baloldalinak mondó pártban elkötelezettség a sajátjaik iránt. Mire is emlékszünk?

Az MSZP főpolgármester-jelöltje 2010 februárjában Horváth Csaba lett, aztán az MSZP budapesti elnöke is 2010 nyarán. Az ingyenes tömegközlekedés 2013-ig történő fokozatos bevezetésével kampányolt, de senki sem tudta komolyan venni az ötletét: 2010 októberében a választásokon még 30 százalékot se tudott hozni. Tarlós simán rávert 24 százalékot.

2014-ben aztán megint nagy lendülettel vetette bele magát a főpolgármesteri kavarásokba, de saját pártját és a baloldali pártok nagy többségét már végtelenül megfertőzte ekkorra az “összefogásnak” hívott betegség, az ellenzék zsákutcája. Mindenhol összefogást láttak, mindenhol összefogást akartak, még az áprilisi nagy bukta után is. Horváth Csaba mindent bevetett, hogy pártja hivatalos jelöltje legyen, de az MSZP budapesti elnöksége se állt ki mellette. Elengedte a kezét és hagyták volna őt a feledés homályába veszni a kampány során. 2014 augusztusának elején bejelentették az összefogást az MSZP, DK és az Együtt-PM vezetői, majd beálltak inkább az akkori megváltó, Falus Ferenc mögé. Horváth Csaba ezek után még valahol azt mondta, hogy ez még nem a végleges döntés, de hangja elveszett a budapesti flaszter zajában.

Azonban Falus Ferenc a főpolgármester székről dédelgetett álmai aztán darabokra is hullottak elég gyorsan, amikor előrukkolt a híres “jeges-vödrös” videójának publikálásával és nagyon kellemetlenné vált az őt támogató pártoknak, így ő is lapátra került. Bokros Lajos lett az etalon, de pár nappal voltunk akkor a választások előtt, így az ellenzék teljesen elengedte a fővárost. Megérne egyébként egy saját blogposztot az akkori bukás története, hátha sokan jönnének rá arra, hogy most más szereplőkkel, de ugyanaz a nívótlan adok-kapok játszik a háttérben dolgozószobák foteljeiben ülve a pártközpontokban.

2018 őszén az önkormányzati választásokra való helyezkedés ma már nagyban zajlik. Azóta meg is lett a menetrend, két előválasztás lesz 2019 nyaráig, és ennek fényében Horváth Csaba és Karácsony Gergő is berúgta a kampánymotorokat, hogy olyan mondásokkal mérgezzenek minket továbbra is, hogy ők teljesen alkalmasak a város vezetésére és megkérdőjelezik az összes többi induló alkalmasságát. Arra viszont nincs magyarázat, hogy miben volnának ők most mások, miért kellene elhinnünk, hogy Karácsony Gergely, aki nem épített mintakerületet Zuglóból, és még a három fő választási ígéretét sem teljesítette: a beléptető kapuk a mai napig állnak Zugló Önkormányzatának épületében, Papcsák elhíresült “aranyozott” wécéje sem lett a korrupció zuglói múzeuma, de egyetlenegy eljárás sem indult Papcsák elszámoltatására, pedig Karácsony kampányának egyik sarokköve volt, hogy a korrupciós ügyeket fel fogja tárni a kerületben. Négy és fél év telt el azóta és ezek is a feledés homályába merültek. Horváth Csaba pedig őszintén szólva saját pártját se tudta megszervezni Budapesten, mit várhatunk tőle mégis, ha még a saját pártja is simán lapátra tette őt 2014-ben. Mert a pártérdek ezt diktálta volna? Ugyan.

A szoci előválasztás fő kérdése számomra az, hogy Horváth Csabának maradt-e bármiféle tartása ahhoz, hogy ha a kezét végképp elengedi a párt, akkor ő is elmegy a piacra dolgozni inkább és ott kamatoztatja tudását, vagy továbbra is kergetni fogja a mindig elérhetetlen álmait. Karácsony Gergelynek pedig a politikai túlélésének fontos állomása a mostani előválasztás, hogy képes lesz-e a szocik arcává válni, az új messiássá. Hogy képes lesz-e elhitetni a szocialista tábor tagjaival, hogy ő az az ismerős idegen, aki képes visszatartani az MSZP teljes széthullását még pár évig.

Ha bejön a papírforma és Karácsonyt emeli újra pajzsra az a néhány ezer szocialista párttag és szimpatizáns (már ha van még pár ezer, erős kétségeink vannak!) és az a marék párbeszédes, akkor Karácsony Gergelynek mindenképpen el kell majd gondolkodnia, hogy a valósághoz közelebb kerüljön. Ugyanis nem szabadna tovább fullba tolniuk a kretént 30 elv/párttársáva közösen és be kell akkor őszintén vallani, hogy a Párbeszéd nem egy autonóm párt. Be kell lépni szépen az MSZP-be és el kell indulni az MSZP elnökének, hiszen akkor bizonyíthatja be, hogy az MSZP-nek van még bármiféle létjogosultsága a magyar politikai rendszerben. Számunkra teljesen világos, hogy az MSZP tagsága örömmel megszavazná őt elnöknek és nem is értjük, hogy miért kell ez a színjáték újra, hogy ő egy autonóm párt autonóm vezetője és indulója. Érthetetlen számunkra, hogy miért nem lehetett még tiszta vizet önteni a pohárba és belépni az MSZP-be, azok után, hogy annak a pártnak volt a miniszterelnök jelöltje. Lett volna neki alkalma az MSZP 2018 júniusi tisztújításánál is, ahogy rebesgették többen akkor az ATV műsoraiban, de még se akartak tiszta helyzetet teremteni számunkra. Ez az egyik legnagyobb hazugságuk.

Sokat elmond Karácsony stábjának és a busásan megfizetett tanácsadóinak politikai helyzetfelismerő képességéről, hogy még mindig próbálják fenntartani a semmitmondó színházukat a független Párbeszéd nevezetű pártjukról, meg arról, hogy csak vele lehet győzni a választásokon. Karácsony Gergellyel az MSZP nem győzött, a 12 százalékot se érték el országosan 2018 áprilisában. Még a minimum célt sem sikerült teljesíteni, pedig határozott véleménye volt akkor Karácsonynak a helyzetről. Álljon itt búcsúzóul mementóként örökre a 2017 októberében elmondott szavai:

 https://coub.com/view/165rzt

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr6414561220

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

ulpius66 2019.01.14. 11:24:24

Dehogy nézünk előre óriási csatának!

Ha jó szokásukhoz híven, a szocik nem csalják el az előválasztást, akkor már az első fjordulóban óriási fölénnyel fog győzni a Horváth Csaba.....

Karácsony g. Szilveszter szerintem meg legyen az MSZP-P listavezetője az EU Parlamenti választáson!
(az eddig még úgysem volt........)

ulpius66 2019.01.14. 11:29:24

Egyebekben a mai napig nem értem a ballibsik közt ki kezdte el sztárolni ezt a Karigerit?

Ez a tehetségtelenség, a felvett, de túljátszott szerepek, ez a "tedd ki, hadd hűljön" mentalitás...... ebből 12 egy tucat!
(mondjuk az is igaz, hogy mivel eddig nem csinált semmit, így nagyot hibázni sem tudott...... így a kormányoldal nem tudja mivel támadni.....)

Kelly és a szexi dög 2019.01.15. 12:26:59

Karácsony eredetileg nem a Fletó embere amúgy?

Rwindx 2019.01.15. 12:31:50

Tegnap beesett a szocik propaganda füzetecskéje a postaládámba, Zuglóban.
Nincs előttem, de saját maguk elért sikerei kb a következők:
-Parkolási övezetté tették gyakorlatilag egész Zuglót (k anyjukat)
-Szomszédod a rendőröd (gondolom a polgárőrség, kerületi védelmi költségvetést vissza kellett vágni, és ez maradt...)
-Meg hogy szociális támogatások...

Ezt tudta a szutyok mszp és karácsony összehozni 4 év alatt, kerületi városközpont továbbra is sehol, járdák utak ramaty állapotban, pusztul minden, de van segély legalább...
A mecsetet meg valamiért kihagyták a sikereik közül.

Ezt szeretnék most nagyban is?

Kivlov 2019.01.15. 13:16:00

Ilyen emberek vannak a tarsolyban ballibbantaknál és még csodálkoznak a folyamatos 2/3os szopókákon... :D

kvadrillio 2019.01.15. 13:21:09

DŐLNEK A MILLIÁRDOK ÉS MÉGIS CSALÁDOK FAGYNAK MEG OTTHONUKBAN MAGYARORSZÁGON !!!!!
Címke: uniós kifizetés
1 [2] [3] [4] [5] [6] [»»]
Bejelentették: tényleg gigantikus karácsonyi ajándékot kapott a kormány Brüsszelből
2019.01.07 15:54
A 2018-as év egészében 4,4 milliárd eurónyi, több mint 1400 milliárd forintnyi fejlesztési forrást utalt a magyar államnak az Európai Bizottság - jelentette be egy mai sajtótájékoztatón az Innovációs...
Ömlik a magyar megyékbe az EU-pénz
2019.01.04 13:52
Borsod-Abaúj-Zemplén megye cégeinek és önkormányzatainak fizették ki eddig a 2014-2020-as uniós ciklusban a legtöbb EU-támogatást (430 milliárd forintot) - emeli ki a hivatalos kormányzati pályázati adatbázis...
Gigantikus karácsonyi ajándékot kapott a kormány Brüsszelből
2019.01.02 17:05
Rendkívül felpörgött a karácsony körüli napokban az EU-pénzek brüsszeli átutalása Magyarország felé és így a Portfolio kalkulációi szerint decemberben összesen 780 milliárd forintnyi támogatás ömlött be...
Újabb hatalmas karácsonyi ajándékot kapott a kormány Brüsszelből - Mégis mi van a háttérben?
2018.12.21 14:06
Úgy tűnik, még karácsony előtt sem bír leállni az Európai Bizottság a Magyarországnak járó uniós támogatások átutalásával, hiszen az elmúlt két napban is mintegy 91 milliárd forintnyi kifizetés történt...
Hatalmas karácsonyi ajándékot kapott a kormány Brüsszelből
2018.12.19 13:58
Az elmúlt két hétben a Portfolio adatai szerint mintegy 308 milliárd forintnyi uniós támogatást utalt át az Európai Bizottság Magyarországnak a 2014-2020-as ciklus terhére, sőt további 240 milliárd forint...

Sir Galahad 2019.01.15. 14:05:48

@kvadrillio: a mi utcánkban is megfagyott a múlt héten egy tata. Tökrészegen jött haza a kocsmából, lefeküdt elaludni, de előtte elfelejtett begyújtani. Orbán azonnal mondjon le!

korupisti 2019.01.15. 14:34:27

Harácsony Gergely! Igen jelöltségeket harácsoló, se kutya, se macska párt kölyke. Beszari képű, angolul eg y szót se tudó antitalentum. Minden volt már csak akasztott ember nem. Még nem.
K1g , símán kis betűvel