Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

5+1 tanulság a tüntetések után

2018. december 18. - ATorzAtka

Az elmúlt napok eseményei felkavarták kicsit az állóvizet. És itt nem csak az ellenzéki oldalra gondolok. A hétvégén szokatlan módon a Fidesz mail szerverei is izzottak. Valószínű nemcsak őket, de az ellenzéket is meglepte, hogy az akciójuknak van hatása. Viszont nagyon fontos, hogy a helyén értékelje mindenki a hétvége történéseit. Összeszedtem 5+1 pontban a szerintem legfontosabb tanulságokat. Ajánlom mindazok (köztük az ellenzéki vezetők) figyelmébe, akik most azt gondolják, hogy a Fidesz rendszere megroppant. Annak ellenére, hogy én is pozitív vagyok, azt gondolom óvatosan kell bánni a hurráoptimizmussal.

sharknado.jpg

  1. Ez nem győzelem

A hétvége megmutatta, hogy ha az ellenzék összedolgozik, akkor van remény eredményeket elérni. Az elmúlt napok eseményei ugyanakkor nem tekinthetők győzelemnek, csupán egy halovány x-nek. Úgy is mondhatnánk, hogy ez az első menet volt, ahol az derült ki, hogy van keresni való a pályán. A Fidesz gyakorlatilag mindenre úgy reagált, ahogy szokott. Csipőböl hozták a sorosozást, a kereszténységtámadást és a többi sületlenséget. Az egyetlen előny a meglepetés ereje volt, ami rövid időre megakasztotta őket. Ami a leginkább kiderült és ez a legfontosabb, hogy meg lehet őket lepni és kiszámíthatóan reagálnak. Erre kell építeni.

  1. Kis lépések

Ahogy nagyanyám mondta mindig, először nyeld le az első falatot, utána jöhet a többi. Kis lépésekkel kell haladni. Aki most az összefogásról meg a közös ellenzéki jelöltekről kezd el megint hadoválni, az tönkreteszi az elmúlt pár nap minden eredményét. Kicsit olyan ez, mint amikor két olyan ember találkozik a bárpultnál, akiknek az elmúlt pár évben csak önmagukkal és a jobb kezükkel volt szexuális kapcsolatuk, egymásnak esnek, lesz belőle egy rövid légyott (értsd dugnak egy vállalhatót), aztán az egyikük arról kezd el beszélni az esemény utáni cigi és a reggeli felöltözés között, hogy akkor ez már azt jelenti, hogy járnak. Ott még nem tart a dolog, ehhez idő kell és bizalom, több sikeres légyott.

Most egy első kis lépést tett az ellenzék. De ez egyelőre még csak ígéret és nem bizonyíték. Ha még pár ilyen lépést képesek lesznek összehozni, akkor majd lehet beszélni az őszi önkori választásról. De addig csak maradjunk annyiban, hogy ez egy jól sikerült akció volt, ne értékeljük túl. Hajrá tovább, step by step.

  1. Gyurcsány nélkül minden könnyebb

Nem tudom hogyan sikerült rávenni az öreg bohócot, hogy maradjon távol a történésektől. Gondolom azzal, hogy egy köztévé székházügyhöz nem lenne túl őszinte, ha csatlakozna. Bármi is volt amivel ezt elérték, csak használt az ügynek, hogy nem bukkant fel sehol. Meg is látszott a tüntető közönségen, azzal, hogy az amazon Dk-s nagyik kevésbé lopták el a showt. Ha ezt sikerül tartani, akkor talán, kis lépésekkel itt is, azt is el lehet érni, hogy Gyurcsány ne csak a tüntetésektől, de a politikától is távol tartsa magát. De jó lenne két legyet ütni egy csapásra!

  1. Momentum nélkül nincs mozgósítás

Azt hiszem most vált valósággá az a mondat, hogy a Momentum a parlamenten kívüli legnagyobb erő. Nélkülük a vasárnapi tüntetés elhalt volna, így viszont lendületet kapott. Szerencse vagy kőkemény munka/tervezés eredménye, tökmindegy (szerintem a győzelemhez nem kevés szerencse is kell, és ha ez nekik megvan, akkor ki kell használni). Ki lehet mondani, hogy a parlamenti pártoknak szükségük van a Momentumra. Ugyanez igaz visszafelé is, a Momentumnak is szüksége van a parlamenti pártokra. (Aki ismer tudja, hogy ezt leírnom fizikai fájdalommal jár, de be kellett látnom, hogy az együttműködésre szükség van.) Csak az országházon belülről, vagy csak az országházon kívülről ezt nem lehetett volna elérni. A Momentum most az az erő, aki a fiatalokat mozgósítani, vezetni tudja. Fiatalok nélkül nem lesz eredmény.

  1. Márki Zay még mindig sótlan

Ügyesen helyezkedik, és nagyon fontos volt, hogy vidéki polgármesterként megjelent. De benne ennyi van, se több se kevesebb. Sikerült meghallgatnom élőben a beszédét, amely annyira sótlan volt, mint önmaga. Ami nem baj egy vidéki politikustól, de ne akarjon ennél többet. Viszont a jelensége (nem a személye) tényleg fontos. Ha arra tudja használni a hirtelen jött országos ismertségét amire kell, vagyis hogy becsatornázza a vidéki független/ellenzéki polgármestereket/erőket, akkor hajrá. De ha most ő is elkezdi magát túlértékelni, akkor árt az egész ügynek.

+1 (a kamerák előtti szereplésekről)

Kunhalmi Ági egy ripacs. Idézve a wikipédiát: Az átélést nélkülözve, hadonászva, kiabálva és grimaszolva túljátssza, imitálja az érzelmeket, az indulatokat; olcsó, könnyen elérhető hatásokra tör. Kimondhatjuk,Kunhali lelkes, harsány, de szar színész. Ágika felesleges krákogása a Kossuth téri interjúban (pár méterre álltam tőle, semmi oka nem volt, hogy a könnygázra panaszkodjon), meg a borzalmas Neymaros műesése, (ami nekem a Sharknado-hoz hasonló trashfilmek világát juttatta eszembe), teljesen kontraproduktív. Ne csodálkozzunk azon, hogy a 888 és Pimposkefír viccet csinál belőle és röhög rajta a fél ország. Ági hagyd abba! Az őszinteség kifizetődő, nem kell túljátszani azt, ami amúgy is.

Fekete Győr András pedig ne álljon kamerák elé! A választások óta folyamatosan alulmúlja önmagát, erre csak rátett egy lapáttal, amikor büszkén felvállalta a füstbomba rendőrökre dobását. Ezzel sajnos csak árt a pártjának, ez nem egy pártelnökhöz méltó viselkedés. Helyette inkább Donáth Annát kellene a kamerák kereszttüzébe helyezni. Nem írom le, hogy sokkal kellemesebb érzés őhozzá kapcsolni a Momentumot, mert még a metoo mozgalom betalál, de tény, hogy sokkal jobb lenne a Momentumnak, ha András kicsit megpihenne, és maradna a háttérben. (Anna beszéde a tüntetésen szerintem gyengére sikerült, sokkal több van abban a csajban. Egyedül a végefőcím, a füstbombás performance mentette meg. Szerintem egy szövegíró csere ráfér Annára).

 

Mindent összevetve, nincs ok az önfeledt ünneplésre és a legfontosabb ellenzéki feladat most a helyén kezelni a történteket. Ebben senkinek nem volt több vagy kevesebb szerepe a másikénál és tévút erre az egy eseményre alapozva már teljes összefogásról dumálni. Csak visszafogottan, hideg fejjel, lépésről lépésre!

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr4314498738

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Európai téridő 2018.12.19. 22:00:41

Kár lenne Donáth Annát idő előtt leamortizálni azzal, hogy esetleg erejét meghaladó feladatot osztanak rá.

DFK 2018.12.19. 22:10:54

Pedig Fletó odament.
Bangóné lebukásáról egy szó sincs?

totii 2018.12.19. 22:53:58

+1: újra érdemes a kuruc.infót olvasni.

Jakab.gipsz 2018.12.20. 01:14:30

T. ATorzAtka !

Érdekes remek ötleteid vannak, klasszikusokat szó szerint illik idézni. "először nyeld le az első falatot, utána jöhet a többi".

Tehát ha jól értem lépésről lépésre kell a társadalom szavazó polgárainak a tudatát módosítani.

De miért ?

De miért kellene lecserélnünk az alakulgató keresztény demokráciát, egy politikailag korrekt nyitott társadalomra.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 04:59:27

5+1 hülyegyerek kit utál, kit szeret. Idióta post.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 05:01:28

@Jakab.gipsz: mert egyre kevesebb a keresztény, és már csak a hülyék azok, mint te. Hülyékre és hülyeségre társadalmat építeni meg elég elbaszott egy dolog.

ATorzAtka 2018.12.20. 13:52:00

@DFK: Sajnos Bangóné lebukása előtt (vagy közben) született a cikk, így elkerülte a figyelmemet. De roppantul kínos, és szánalomraméltó!

ATorzAtka 2018.12.20. 13:53:46

@Jakab.gipsz:Jekdves Jakab! Ezt egy korábban írt posztban fejtegettem:) Íme. Javaslom szíves olvasásra:
voms.blog.hu/2018/08/18/szevasztok_libsik

ATorzAtka 2018.12.20. 14:02:46

@math0: Ahogy a blog címe is mutatja, ez egy vélemény. Lehet vele egyet érteni is meg nem is. Én pl szívesen olvasnám a te véleményedet erről.
Egyébként pedig a politikusokat a cselekedetük alapján ítélem meg, azt írom meg aztán valaki vagy egyet ért vele vagy nem. És bár nem szokásom magyarázkodni, szívesen leírom kiről miért gondolom azt ami:

MSZP: Tönkrevágták az országot élükön a Gyurcsánnyal.Azt gondolom ennek a manusnak a jelenléte mindenképpen árt. Akár Fidesz van hatalmon akár nem. Nincs még egy olyan ország szerintem, ahol egy ilyen politkai teljesítmény után valaki még legitimációt kap arra, hoyg a parlamentben üldögéljen a pártjával. ÉS igen ezzel a szavazóikat is minősítem.

KunhalmI. MSZP-s. Szerintem töbet nem iis kellene róla mondani. De sajnos a ripacskodása csak ront az amúgy is borzasztó megítélésén. Szerintem ő egy karrierista nő, akinek smemi nem számít csak hogy nehog kikerüljön a versenyszférába.

Márki Zay: A 2/3 ellenzékiként nagyon fáj. És azt gondolom a többi párt mellett Péter hangos kiabálása az összefogásról, meg a messiástudata (majd én megmondom kire szavazz) rettenetesen kontraproduktív volt. Hozta Hódmezővásárhelyet ez tény, de ettől még a szememben egy ellenszenves sótlan pöcs (és ha beszélsz olyanokkal akik már találkoztak vele személyesen még hozzáteszik, hoyg egy arrogáns bunkó is).

Fekete Győrnek, csak elég megnézni a választások utáni nyilatkozatait. Felkészületlen és ostoba. De ha ezt el is engedjük, a választások előtti pályafutása is minimum kérdőjeles: Teljes elitváltás - kormányváltás - ellenzékváltás - 5% - 3%. Hitelét vesztette. Nem mondom hogy nincs szerepe a momentum összepakolásában, de azt igen, hogy most ő az egyik gátja annak továbbfejlődésében.
A Momentummal vegyesek az érzéseim. A lehetőség bennük van, csak nem használják ki. Velük vagyoka legkritikusabb. HA nem lennének olyan gőgösek, sokkal többre vihetnék. Ezért kritizálom őket (és olykor dícsérem).

Remélem nem hagytam ki senkit

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 23:09:30

@ATorzAtka:

Az index nem sok értelmes embernek rakja ki a véleményét, így egyre ritkábban írok véleményt.

Amit Gyurcsányról vagy Kunhalmirl írtál,annak semmi köze a tényeknek, csak ahhoz, hogy utálod őket. A "ripacskodás" például ilyen. És nem, idióta, nem Gyurcsány csinálta a világválságot.

A postodból és a kommentedből is csak a gyűlöleted süt, semmi tényszerűség és logika nincs bennük.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.20. 23:11:08

@ATorzAtka: " ellenszenves sótlan pöcs"

mondom, semmitény, semmi objektivitás, csak a gyűlölködésed süt. Miből gondolod, te idióta, hogy az releváns, hogy te kit gyűlölsz, és kit szeretsz?! Arról nem akarsz írni, hogy melyik a kevdvenc ételed, te elmegyenge?!

ATorzAtka 2018.12.21. 11:48:11

@math0: Nem gondolom, hogy releváns. Leírom, aztán ha valaki elolvassa, akkor alakíthat ki róla saját véleményt. Az írásról i, meg arról is, hogy jól látm vagy sem. Szívesen megosztom veled, hogy mi a kedvenc ételem. NAgyon szeretem a leveseket, de nem a krémleveseket, hanem a klasszikus húsleveseket. Marha, tyúk kacsa, bármi jöhet. Mostanában rákaptam a keleti ízekre is. Pho leves vagy Rámen. Gyakorlatilag végtelen mennyiésgben tudom őket fogyasztani. ÉS természetsen a húsok. Bármilyne hús bárhogy elkészítve :)

De visszatérve az alapokhoz:
Mivel nem újságíró vagyok, nem köt az a fajta "előírás" hogy személyes szempontok nélkül elfogulatlanul írjak. Miért is kellene? Ez egy véleményblog. Nem ebből élek, nem kapok érte pénzt. Leginkább a magam szórakoztatására csinálom. Szóval ha nem értesz vele egyet ne olvasd el :) Egyébként azt is elfogadom, hogy Te idiótának, és elmegyengének gondolsz, és hogy ezt le is írod:) A te irásodból is süt a gyűlőlet, leginkább a világot utálod gondolom. De örülök, hogy itt le tudod egy kicsit vezetni a frusztrációdat :) Inkább itt minthogy a gyerekeden, vagy feleségeden :)

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 13:30:23

@ATorzAtka: ok, nm releváns, kár ennyit dolgoznod vele, faszt se érdekel, mi a kedvenc ételed.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 13:31:30

@ATorzAtka: Nem utálom a világot. A világnak számos jó része van, és élvezem. Az idióta és rossz rését kerülöm, de azért néha odaszúrok.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.21. 13:32:43

@ATorzAtka: btw. az elég szimptomatikus, hogy azt hiszed, ha valaki idiótának tart téged, akkor utálja a világot. Azt hiszed, hogy te vagy a világ közepe?!