Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Az emberek hatalma nagyobb, mint a hatalmon lévő embereké

2018. december 16. - ATorzAtka

Amikor ezt a cikket kezdtem el írni azt gondoltam, majd arról írok, hogy ez a tüntetés sorozat miért nagy dolog. Hogy mennyire fontos, hogy rég nem látott módon az ellenzék a parlamentben egységként és végre tökös egységként működött. Gondoltam majd fejtegetem, hogy az azóta történt események kapcsán mennyire eltűntek a pártok, kivéve a Momentumot, akik némi szerencsével ugyan, de ügyesen használták ki a történéseket. Arra gondoltam, hogy kifejtem majd, hogy a Lilák mindezt azért tudták megtenni, mert visszataláltak a NOlimpiás gyökerükhöz, a lázadáshoz, a pozitív értelemben vett forradalmisághoz, a rendszerellenességhez. Visszatértek ahhoz, ami bennük volt végig (elég csak megnézni a választási reklámfilmjüket), csak valahol útközben elveszették. Az egész cikket arra akartam volna kifuttatni, hogy oké oké, de hogy lesz ebből politikai tőke? Hogy az ellenzék hogyan tud politikai erőt kovácsolni a történésekből, vagy hogy nem látszik, hogy bármin is változtatnának. Kipukkadnak majd és minden visszatér a régi kerékvágásba. Aztán ráébredtem, hogy mindeddig rosszul néztem a dolgokat. Rájöttem, hogy minden olyan picsogó írás, ami lett volna az eredetileg tervezett is, csak árt. Nem a lényegre helyezi a fókuszt. Nem a lényeggel foglalkozik, nem arról beszél. A lényeg pedig maga a történés. A lényeg maguk az emberek.

Képtalálat a következőre: „tüntetés 2018”

Francba a politikai pártokkal. Francba az összefogással, francba az értelmiségi nyavalygással, hogy pártok nélkül nem fog menni. Ezek csak részletek. Nem a pártok csinálják a politikát, hanem az emberek. Nem a pártokon múlik egy tüntetés sikere, ahogy az sem, hogy ki nyeri meg a választásokat. Nem. Mindez az embereken múlik. A részletek le vannak szarva, azok majd alakulnak.  A tömeg ereje számít, mert az tudja megváltoztatni a világot. A közelmúltban, ha megnézzük a világpolitikai történéseket, láthatjuk, hány rezsim, diktátor bukott el, csak azért, mert a tömeg az utcára vonult. A tömeg ereje már sokszor bebizonyította, hogy győzni tud. És ami a lényeg, hogy végre a fiatalok is köztük vannak. Az apolitikus fiatalok.

Az ő kezükben van a valódi hatalom. Orbán 8 éve van hatalmon. Ezek a srácok, akik most kint tüntetnek tizenpár évesek voltak, amikor Viktor hatalomra került, vagy amikor lezajlottak a 2006-os zavargások. Ők egy másik világban szocializálódtak, egy olyan világban, amit a negyvenesek sem értenek, nem hogy az Orbán féle nagypapapák. Lehet, hogy Orbán jól tudja fanatizálni a vele egykorúakat esetleg a nyugdíjasokat, de nem tud mit kezdeni az új generációval. Azzal a generációval, akik most kint vannak. Ez a rendszer, amit ő csinál, idejétmúlt, lejárt a szavatossága. És ezek a „gyerekek” most megértették, hogy az igazi hatalom az ő kezükben van. Az értékrendjükkel, a nyelvezetükkel a játékaikkal, eszközeikkel képesek megváltoztatni a világot. Azzal, hogy most kint vannak az utcán, azt üzenik, tudják milyen erejük van. 

Lassan kis hazánk csak akkor végez az élen valamiben, ha szegénységről, korrupcióról, politikai aktivizmus hiányáról, szólásszabadság hiányáról, az oktatás elmaradottságáról vagy idegengyűlöletről van szó. Ezek a mi fennáló rendszerünk nagy érdemei. És eddig nem történt semmi, ami a változást előrevetítené. De nem azért, mert az emberek ne lettek volna elégedetlenek, frusztráltak. Hanem mert ebben az országban a félelem és az apátia uralkodott el. Félnek az emberek a migránsoktól, félnek az emberek az egzisztenciájuk elvesztésétől, félnek az emberek a retorzióktól. Ettől szilárd Orbán rendszere. Senki sem akar bajba kerülni.

Nem vagyok naív. Nem gondolom, hogy párszáz huszonéves most fogja megdönteni Orbán hatalmát. De valamit igenis adnak, valamit, ami sugárzik róluk: a lelkesedés. És ha a lelkesedés növekszik, a félelem apadni kezd. Ezt mutatják meg nekünk most ezek a srácok. Azzal például, hogy egy 50 kilós lány füstbombával a kezében a rendőrsorfal előtt áll és mosolyog, még akkor is ha tudja, hogy ebből baj lehet. És miután az adrenalintól túlfűtött rendőrök földre viszik és elzárják, úgy jön ki a rendőrségről, hogy mosolyog és arról posztol, hogy nem haragszik és a rendőrökért is tüntet. Ahogy lelkesedést ad az is, ahogy a társai tucatszám állnak az örs előtt, hogy valahogy nyomást gyakoroljanak a rendszerre, hogy kiengedjék. De ő maga nem hős. Ebben a történetben most senki sem hős, hanem mindenki az.

Van még egy fontos eszköz ennek a generációnak a kezében. A humor. Nevetnek magukon és nevetnek a hatalmon lévőkön is. Orbán is használta ezt, nevetség tárgyává tenni az ellenfelet (gondoljunk csak a Fidesz olajozottan működő gépezetén keresztülfuttatott, ellenzéket nevetség tárgyává tevő mémeken). Csakhogy ezek a srácok ezt is jobban tudják. Ami eddig az interneten zajlott az már az utcán van, a vicces plakátokon, feliratokon. És hogy ez miért jó? Mert a hatalmon lévők túl komolyan veszik magukat és nem tudnak mit kezdeni azzal, ha humor tárgyává válnak, ennek tökéletes megtestesülése a köztévé riportja a bitófán lógó tőkésről.

chicken.jpg

A hatalom persze támadja a tüntetőket, démonizálja őket, hogy növekedjen a félelem. Soros ügynökök, a kereszténység ellenségei, huligánok, bűnözők és még ki tudja mit mondanak róluk. De ezt már senki nem hiszi el. A félelem már erő és hatalom. Az összes sztereotípia, amit rájuk akarnak húzni a propagandán keresztül, nem áll meg a lábán, megdőlni látszik. Hogy miért? Mert ők hús vér emberek a szomszédból és nem láthatatlan zsidó bácsik valahonnan a nagyvilágból, vagy elképzelt tömegek a tőlünk távol lévő határszakaszokon. Nem. Ők a szomszédaink gyerekei, a fiaink lányaink csoporttársai, az unokáink legjobb barátai. Nem démonok, hanem hús vér magyar emberek.

Biztos vagyok benne, hogy ezek a srácok kint a téren nincsenek egyedül. Egy csomó ember gondolkodik úgy, mint ők. Lehetnek közülük egy csomóan boldogok, akik nagy házban élnek, nem nélkülöznek, de mégis fontos számukra a szabadság. Fontos számukra, hogy felelősséget szolidaritást vállaljanak a társadalom jobban kiszolgáltatott, kevésbé szerencsés részével. És pont ezért kell, hogy minél többen kimenjenek, és békésen tüntessenek. Mert az egység nagy dolog és ezt kell megmutatni a hatalomnak.

Csak olyan harcba érdemes belekezdeni, amit meg lehet nyerni, és ezt most meg lehet. Győzni fognak a fiatalok, mert nem értik a politikát, mert nincs programjuk, amibe bele lehet kötni. Mert kiállnak valamiért, amiben hisznek. Egyszerűen belülről jövő motivációjuk van, hogy azon, ami most van, változtatni kell. És ezt nem fogja tudni a hatalom szétcincálni, nem tudja tőlük elvenni, mert ez csak az övék.

Ez a tüntetéssorozat még nem a vég, de a vég kezdete. És mi lesz utána? Az már részletkérdés.

Örülök, ha elolvastad ezt a cikket. Örülök, ha megosztottad, ez is fontos. De ha csak ülsz és kattintgatsz, azzal nem változtatod meg a világot, jóformán semmit sem teszel. Változást a monitor mögül nem, csak kint a valóságban lehet elérni. Ha egy kicsit is változtatni akarsz a környezeteden, emeld fel a segged és menj ki az utcára. Az emberek hatalma nagyobb és erősebb, mint a hatalmon lévő embereké. Nincs mitől félni.

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr7714488222

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

antiinternáci 2018.12.16. 16:11:56

@Hamihami:

Az olyanokat, hogy "Égjen a jászol!" a Zorbán találta ki vagy az igen kevéssé tisztelt bolsevista tüntikézők?

arabok balrol 2018.12.16. 16:15:06

Arra lesz jo a tunti hogy utanna erre hivatkozassal az osszes Soros szervezetet kirugjak az orszagbol.

Orbán veje 2018.12.16. 16:15:38

@Orbán veje: Haver! Látom nem érted mi történik. Nem baj! Az elején Chaucheuascu sem értette.

Orbán veje 2018.12.16. 16:17:53

@aptikjampó: Haver pont úgy viselkedsz ahogyan egy sarokba szorított fideszpatkánytól várható. Lásd Bayer. Csúnyán fogjátok végezni ti rohadék kollaboránsok is.

Jakab.gipsz 2018.12.16. 16:19:01

@martineden:

Ha van valaki akinek félni és veszíteni valója van az a sátánfajzat Soros, a fél világ már ki tiltotta, már csak a brüsszeli bürokraták nyalják fényesre a disznófejű nagy úr seggét.

Nem fosott be itt senki sem, ki ismertük már a trükkjeit, a vörös vonalat amelyet kénye kedvére húzogat.

Viszlát és kösz a halakat 2018.12.16. 16:26:55

@martineden: a b1-en egy eszmetársad jól megfogalmazta:

"Te is utálod a fideszt, én is utálom a fideszt.
A különbség kettőnk köz annyi, hogy te segghülye vagy. "

Orbán veje 2018.12.16. 16:26:57

@Jakab.gipsz: Haver a nyomorult ócska habony féle fidesz propagandáddal esetleg gyere ki ide az emberek közé. Be vagy szarva mi te rohadék orbán kollaboráns.

aptikjampó 2018.12.16. 16:31:29

@arabok balrol: "Arra lesz jo a tunti hogy utanna erre hivatkozassal az osszes Soros szervezetet kirugjak az orszagbol."

Nem Soros, hanem CIA bazmeg, azt pedig a globális pénzhatalom tartja kézben és már nem sok köze van az USA-hoz. Gondold hogy egy magánszemély világszerte politikai folyamatokat befolyásolhat a saját szakállára?

Viszlát és kösz a halakat 2018.12.16. 16:32:39

Azért milyen szánalmas léleknek kell lenni ahhoz, hogy valaki a gyilkolási mániáját a blog.hu-n egy halom nicken tolja...

Hamihami 2018.12.16. 16:37:54

@antiinternáci: minel tobben mennek ki, annal nagyobb valoszinuseggel lesznek koztuk barmok is. Ez mar csak igy van. Erre a 2-3 emberre huzza fel a kommunikaciot most a fidesz. Ez mar csak igy van. Hajra fiatalok!!!

nemecsekerno_007 2018.12.16. 16:42:47

@midnightcoder2: Hagyd rá, math0 majd kap egy szobrot a Lipótmezőn: "A Legokosabb Helikopter" táblával...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.16. 16:47:06

@aptikjampó: intézd el a buszokat, szólj, ha megvan!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.16. 16:50:42

@antiinternáci: nézz körül a 888-on, mit találnak ki az agyhalott náci elvtársaid a kommentekben!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.16. 16:51:33

@arabok balrol: élükön a Fidesszel.

Részletek Kovács Zoltán, Fideszes szóvivő életrajzából, aki rendszeresen pocskondiázza a CEU-t, holott ott végzett, Sorostól sok ösztöndíjat kapott. De odaszarik a saját fészkébe ez a faszfej.

2002. június: PhD diploma a CEU-n
1996. október-1999. szeptember: PhD ösztöndíj a CEU-n (”The Political Image of the Habsburg Monarchy in Great Britain, 1749-56”)
1995. június-1996. október: ’Pre-Doctoral Fellowship’ CEU
1994. október-1995. október: Soros/Foreign & Commonwealth Office ösztöndíj, Oxford, (Queen’s College)
1993: kitüntetéses történészdiploma a Kossuth Lajos Tudományegyetem, MA diploma a CEU-n
1992-1993: MA tanulmányok a Közép Európai Egyetemen (CEU, Budapest College, History Department, Kontler László irányítása alatt)

1996-1999: PhD ösztöndíj, CEU, Budapest, History Department
1996-1999: Central European University, History Department, PhD ösztöndíj
1995-1996: Pre-Doctoral Fellowship, CEU
1994-1995: egy éves Soros/Foreign &Commonwalth Office Scholarship, Oxford, The Queen’s College

1992-1993: MA ösztöndíj a Közép Európai Egyetemen (CEU)

www.kormany.hu/hu/a-kormanyszovivo/kovacs-zoltan-eletrajza

arabok balrol 2018.12.16. 16:55:51

@math0: De nem a Fideszt rugja ki Soros az orszagbol, hanem forditva.

Sorost rugjak fenekbe, mert elqrtatok, hiaba fizetett.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.16. 17:00:15

@arabok balrol: a Fidesz Soros szervezet.

Részletek Kovács Zoltán, Fideszes szóvivő életrajzából, aki rendszeresen pocskondiázza a CEU-t, holott ott végzett, Sorostól sok ösztöndíjat kapott. De odaszarik a saját fészkébe ez a faszfej.

2002. június: PhD diploma a CEU-n
1996. október-1999. szeptember: PhD ösztöndíj a CEU-n (”The Political Image of the Habsburg Monarchy in Great Britain, 1749-56”)
1995. június-1996. október: ’Pre-Doctoral Fellowship’ CEU
1994. október-1995. október: Soros/Foreign & Commonwealth Office ösztöndíj, Oxford, (Queen’s College)
1993: kitüntetéses történészdiploma a Kossuth Lajos Tudományegyetem, MA diploma a CEU-n
1992-1993: MA tanulmányok a Közép Európai Egyetemen (CEU, Budapest College, History Department, Kontler László irányítása alatt)

1996-1999: PhD ösztöndíj, CEU, Budapest, History Department
1996-1999: Central European University, History Department, PhD ösztöndíj
1995-1996: Pre-Doctoral Fellowship, CEU
1994-1995: egy éves Soros/Foreign &Commonwalth Office Scholarship, Oxford, The Queen’s College

1992-1993: MA ösztöndíj a Közép Európai Egyetemen (CEU)

www.kormany.hu/hu/a-kormanyszovivo/kovacs-zoltan-eletrajza

Éhesló 2018.12.16. 17:00:24

Ma is bukik buktor.
Kétszer, vagy négyszer, mert sabbathkor nem bukott.
Holnap js bukni fog.
Tutira.
Vagy nem.
De ettől még telehazudhatjátok a zindexet.
Ezerszer is.

martineden 2018.12.16. 17:00:47

@Jakab.gipsz: Hat valahogy megis a patkanyjukat vedi a tek.Biztos nem fosnak,muhahaha

,,Dezső András kollégánk jelenti, hogy a Lendvay utcába be sem lehet menni, rengeteg rendőr sorakozott fel a Fidesz-székháznál teljes felszerelésben: sisakot viselnek, gázálarc és gázspray is van náluk."

Fülig José 2018.12.16. 17:02:53

@aptikjampó: azt úgy írták: Arbeit macht frei, és a legutóbbi garnitura is igen szarul járt, aki ezzel példálózott.
ui te fogsz rugdosni minket?! max. a jó édes anyádat, ha megvár. az ilyen bérmagyar fotelhazaffy mint te mindig csak a kisszobából kőkemény. de onnan aztán, huuuuuu...!

nemecsekerno_007 2018.12.16. 17:03:10

@arabok balrol: Jaja, Soros helyében már nagyon gondolkoznék rajta, hogy elhajtsam az egész elkúró bandát, pártostól, civilestől, aktivistástól. Csak viszik a pénzt, oszt semmi látszatja... :)

arabok balrol 2018.12.16. 17:03:38

@math0: De megis a Fidesz ellen ugatsz, szoval a Fidesz all a jo oldalon.

martineden 2018.12.16. 17:04:15

@Viszlát és kösz a halakat: Egyetertek,te tenyleg segghulye vagy fideszpatkany!

midnightcoder2 2018.12.16. 17:05:37

@math0: Most már csak annak a 120 millió másik "nácinak" képét kell belinkelned akiket az elvtársaid halomra gyilkoltak.

Fülig José 2018.12.16. 17:07:12

@math0: ne törődj a mosogatófiúval, a bérlistán is az utolsó, helyesírása alapján Romániában született most Londonban retteg. Mérvadó a véleménye....
ui egy kib.szott magyar kiosztású billentyűzetre sem telllllllik neki a havi fideSS- aranyakból, szerinted..??

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.16. 17:07:37

@midnightcoder2: szólj az ápolónak, nem szedted be a gyógyszered, érthetetlen a kommented!

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.16. 17:08:26

@arabok balrol: Tanulj meg magyarul, te hazaáruló seggfej!

Fülig José 2018.12.16. 17:11:00

@Éhesló: csitu van, senkise kérdezett.

nu pagagyí 2018.12.16. 17:12:40

@aptikjampó: Jelentkeztél már az "én is szeretnék 400 órát túlórázni!" Facebook csoportba? Itt az ideje, mert elhappolják az orrod elől a lehetőséget.

tpl 2018.12.16. 17:15:15

Számtan
Nyilas Gergely tudósít az Indexen az éppen zajló tüntetésről. Idéz egy megszólalót."A fiamért vagyok itt, aki heti háromszor 12 órázik a gyárban, és még erre jöjjön újabb túlóra?!" Segítsünk a tudósítónak egy kis számtanpéldával. Heti háromszor 12 órázás, az heti 12 túlóra, egy évben van 52 hét, abból mondjuk négy szabadság, 48x12 az 576 túlóra. Ehhez mennyi újabb túlórának kell jönnie, hogy kijöjjön az évi 400?

tpl 2018.12.16. 17:17:27

@math0: és ez mit bizonyít? Hogy a CEU-nak nem kell betartania a törvényeket?! Hogy a CEU amerikai diplomát adó képzésének nincs is meg a kötelező amerikai campus lába?!

antiinternáci 2018.12.16. 17:20:07

@Hamihami:

Nem hallottam, hogy lett volna ott olyan "józan többség", amely elítélte volna az elmebeteg bolsevista gazemberek uszítását.
Sőt azóta, utólag sem hallottam ilyenről...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.16. 17:21:00

@tpl: a CEU betartotta a törvényeket. Orbán nem volt hajlandó tárgyalni New York állammal, pedig ő maga adta ezt meg feltételnek.

lehet olyan törvényt hozni, hogy senkit nem nyírunk ki, akivel meg tudunk egyezni, és csak veled, tpl-lel nem tárgyalunk. ez minden, csak nem demokratikus törvény.

Visceroid 2018.12.16. 17:21:03

Több a rendőr mint a tüntető.

Hamihami 2018.12.16. 17:22:42

@antiinternáci: akkor olvasgass még egy kicsit híreket, de ne a központ által kiadott kommentelési útmutatót

Orbán veje 2018.12.16. 17:29:09

@Éhesló: Haver énszerintem ezt hülye szövegedet már másik három nickeden is benyomtad.

arabok balrol 2018.12.16. 17:32:10

@tpl: segitsunk tpl-nek

heti 3x12 ora az 36 ora, nulla tulora

Éhesló 2018.12.16. 17:36:48

@Fülig José: pont leszarlak majomivadék.

Éhesló 2018.12.16. 17:39:51

@Orbán veje: nem vagyunk haverok seggfej, nick3m pedig pont annyi van, ami a magadfajta libbant agyhalott cenzorok ellen kell.

tpl 2018.12.16. 17:45:28

@math0: csakhogy az állambeli elismerés mellett saját campussal is kell rendelkeznie. Ezt a Soros-egyetem mem tudta kellően igazolni.

tpl 2018.12.16. 17:47:48

@arabok balrol: segítsünk arabok balrólnak. A heti 3 12 órás műszak mellett nyilván még volt másik két 8 órás nap. Vagyis 52 óra hetente.

arabok balrol 2018.12.16. 17:48:49

@tpl: nyilvan egy marha vagy

....:) eletedben nem dolgoztal, vagy 8 oras munkarend van vagy 12

nemecsekerno_007 2018.12.16. 17:52:28

@Orbán veje: "Te rohadék orbán troll! Felébredt a magyar, csúnya végetek lesz!..."

Te arra figyelj addig is, hogy felébredj reggel ha menni kell túlórázni...

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.16. 18:01:58

@tpl: itt a program:

itt a campus:

https://www.google.com/maps/place/Ward+Manor+Gatehouse,+Annandale+Rd,+Annandale-On-Hudson,+NY+12504,+USA/@42.0268175,-73.9060365,17z/data=!4m5!3m4!1s0x89dd0a71666f8735:0xf51f20b7121a1260!8m2!3d42.0271446!4d-73.9060154

arabok balrol 2018.12.16. 18:12:12

@math0: Ez a trukk mar Sorosnak sem jott be.

Amugy most hogy Becsbe mennek, gondolom annyi az amerikai kamu-campusnak

Legfelelősebben gondolkodó felelőtlen ember · http://elmenypark.net 2018.12.16. 18:12:38

@martineden: Erre van egy jó ötletem, ám mindenki bolondnak néz, aztán amikor megcsinálom, akkor meg betojnak.

BiG74 Bodri 2018.12.16. 18:12:43

@arabok balrol:
Segítek én is egy kicsit: 8 órás munkarend heti 3 alkalommal megtoldva 4 órányi túlmunkával. Függetlenül hogy igaz, vagy nem, a faszt értetlenkedsz?

arabok balrol 2018.12.16. 18:16:25

@BiG74 Bodri: a tuloraba irasban bele kell egyezeni, okoska

itt a torveny: net.jogtar.hu/jogszabaly?docid=A1200001.TV

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.12.16. 18:32:44

@arabok balrol: na, ott a bizonyíték, de a Fidióta inkább hasból hazudik. ennyit tudtok.

BiG74 Bodri 2018.12.16. 18:48:16

@arabok balrol:
Nem, 3 nyomtatott példányban kérvényezni! Mondtam már Ügyifogyi, hogy ne okoskázz!

nu pagagyí 2018.12.16. 19:10:48

@tpl: Valószínűleg most szabadnapokat kap, hogy ne haladja meg az évi 250 órát, mert az törvénytelen lenne.

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.12.16. 19:22:14

Semmi logikai rendszert nem bírok felfedezni az írásban. Most tényleg komolyan azt gondolja a szerző, hogy ha egy "50 kilós lány" dob füstbombát a rendőrökre, az más mint amikor egy 150 kilós akárki (legyen mondjuk transznemű)? És ha ezt mosolyogva teszi az mit jelent azon kívül, hogy tökkelütött?

Ha ez a fiatal generáció fogalma akkor köszi de inkább nem. Egyébként nem hiszem hogy életkoron múlik, hogy valakiben van felelősségérzet vagy csak a nihil

Ekrü 2018.12.16. 19:28:14

@martineden: Ne viccelj már...:))))Egyszerűen bosszantó csak,hogy egy pár idióta miatt gyakorlatilag nem lehet a városban közlekedni.Azt ugye te sem gondolod komolyan ,hogy 2-3 ezer ember meghatározó tényező egy 10 milliós országban?
@Hamihami: "2-3000 ember az sok. "-Egy 10 milliós országban?És ,hogy a fiatalok?Szerinted a fiatalok hány százaléka ment ki tüntetni?Szerintem elenyészően kevés ahhoz képest,hogy mennyi fiatal van az országban.Ma vasárnap van ,mindenki ráér,azt most sincsenek többen mint állítólag 5500-an.Tehát az országból 9 994 500 NEM tüntet.Ez kb.0,05%.Ha ez a baloldal,akkor nagy bajban vagytok....

BiG74 Bodri 2018.12.16. 19:54:08

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak:
Logika a lány neve, és ne csodálkozz, ha nem érted!

nu pagagyí 2018.12.16. 20:30:19

@Ekrü: Ki kellett volna menned megszámolni. Ugyanennyi embert Philip annó, 3 milliónak saccolt. De nem is ez a lényeg, rövidesen láthatod az M1-en őket,. Remélem nem kell majd felgyújtani a TV székházat, hogy beolvashassák mit is akar a tömeg.

Egyébként, nem tudtam, hogy te túlórázni akarsz, rögtön 400 órát évente. Háborodj fel te is, ha mégsem. Nem kell parancsra várni, magadtól is megteheted.

Hamihami 2018.12.16. 20:32:24

@Ekrü: ez a baj latod, hogy - magadtol-e vagy felso ukazra - meg mi dig ezt a jobb-baloldal megkulonboztetest hasznalod, mikozben
1) a fidesz, azzal, hogy jobbrol elozte a jobbikot, nehezen ertelemzhetove tette ezt;
2) a kint levo fiuk-lanyok eleg nagy resze nem is igen tudja ertelmezni azt politikai ertelemben, hogy jobb-meg baloldal. Az igazsagerzetet, etikat es a jozan paraszti eszt hova sorolod?
3) ezek a tuntetesek eppen ezert mar reg nem errol az anakronisztikus jobb-bal harcrol szolnak.

Hamihami 2018.12.16. 20:35:40

@Ekrü: ezzel pedig hogy "2-3000 ember az sok" azt hittem, hogy az ironiat ki lehet belole latni, de legkozelebb jobban eszrevehetove teszem, t. nertars. Vagy ne olyan gyorsan olvasd a kommenteket, de ertem en, hogy most eg a kezetek alatt a munka. Na nyomjatok, mennek a tortenesek odakint.

kvadrillio 2018.12.16. 20:45:09

mi lez..., mi lesz......JÖN MÁÁÁÁÁÁÁSIK !!! :o))) A VEZETŐK JÖNNEK-MENNEK !....DE A NÉP-..... MARAD ! :o)

Sir Galahad 2018.12.16. 20:50:01

Térjünk vissza erre a cirkuszra mondjuk két hét múlva. Ha emlékszik rá még valaki, pár hete minden ellenzéki blog a Gruevszki-üggyel volt tele, meg hogy ebbe aztán tutira belebukik Orbán... azóta csönd van, és a miniszterelnök még mindig ugyanaz.

engedélyes pinaellenőr 2018.12.16. 21:19:49

”Majd megunják,hazamennek..”

engedélyes pinaellenőr 2018.12.16. 21:24:56

@nu pagagyí: Nem lesz itt gyújtogatás,sem beolvasás,mert komoly ,szakszerű rendőri erő védi a TV székházat.Nem úgy,mint 2006-ban..

engedélyes pinaellenőr 2018.12.16. 21:36:10

@Sir Galahad: Pontosan..Hamar elfojtja ezt a kis pancserpuccsot a hideg,és a Karácsony.Egyébként is csak jó kis vágóképek kellenek Gyuri bácsiéknak,hogyhát nemcsak Párizsban meg Brüsszelben vannak tüntetések.Ezért vezényelte ki a fizetett csürhét már most Egyébként sztem márciusra volt tervezve..

Nagy Anita Sv 2018.12.16. 21:54:46

@nemecsekerno_007: a fideszeseidet fenyegesd a reggeli kelessel, akik belemennek ebbe a torvenybe!

tpl 2018.12.16. 22:10:10

@arabok balrol: ítélkezz bátran, ebben jó a magyar. Nyilván.

tpl 2018.12.16. 22:28:40

A NOlimpia egy nettó hazaárulás volt. Sose fogjuk elfelejteni.

Jakab.gipsz 2018.12.16. 22:53:39

"Az emberek hatalma nagyobb, mint a hatalmon lévő embereké ! "

Minden bizonnyal elsősorban akkor amikor a civil-nyilvánosság hatalma azaz halas kofák osztják az észt. Meg ahogyan a modern liberális demokráciát és a politikai-filozófiát Móricka és a sátánfajzat Soros elképzelte.

Ekrü 2018.12.17. 00:23:54

@nu pagagyí:" Ki kellett volna menned megszámolni."-Bocsi,azt hittem hogy az Indexet elfogadjátok hiteles forrásnak.De ezek szerint a ti véleményetek is az,hogy hazudnak.:)))) De áruld már el ,miért akarjátok beolvastatni egy olyan médiában amit szerintetek nem néz senki?Nem inkább az RTL-ben kéne? :)))))

Ekrü 2018.12.17. 00:31:28

@Hamihami:
1.Ha valaki jobbról előz valamit az a jobboldalon van.
2.Én ha nem tudok értelmezni valamit,akkor nem szólok bele.Amúgy honnan tudják ,hogy igazuk van,ha nem tudják értelmezni?
3.Jaj,dehogy nem.Ne légy naiv.Ha nem arról szólna akkor nem pár ezren mennének ki,lásd pld a netadós tüntetést.Itt biza az ellenzék kemény magja vonulgat (már ha nem fáradt el épp a lába ahogy egy videóban panaszolta valamelyik lány).Gyanítom ,ha megnéznénk az eddigi ellenzéki tüntetéseket (CEU és társai)ugyanezekkel az arcokkal találkoznánk.
4. "ezzel pedig hogy "2-3000 ember az sok" azt hittem, hogy az ironiat ki lehet belole latni, "-No,akkor valamiben mégiscsak egyezik a véleményünk.:))

Borondot jol pakoljatok be lippsik 2018.12.17. 04:19:18

"Ez a tüntetéssorozat még nem a vég, de a vég kezdete. És mi lesz utána? Az már részletkérdés."

A valasztasok elott ugyanez volt a ballipsi taktika, ORBAN TAKAROGGY a tobbi reszletkerdes...:)

A kutya se szopta be akkor se meg most se

registerz 2018.12.17. 06:20:37

Európa meg a szabadság két különálló fogalom. USA, na ott a szabadság! Rengeteg dolgot szabad, amit a világ többi országában viszont nem.

morgo1229 2018.12.17. 07:36:25

Te szerencsetlen poszter. Most volt valasztas. A Fidesz nyert es most torventeket hoz. Amugy total hasonlo torvenyek vannak mindenhol az EUban. Belesipolni a miniszterelnok arcaba ? Nem engedni fel az elnokot a helyere ? Nok alljak el az utat a meetoo mozgalom neveben. Mert a nok most mar erinthetetlenek. Szanalom. Az ero velunk van. Mi keresztenyek unnepre keszulunk.

ami szabad 2018.12.17. 07:50:19

@röf: Nem cöf a nickneved? Csere volt? Tudod, a hatalom MELLETT kizárólag diktatúrákban van tünti, ott szervezi meg maga a hatalom. Persze, a mi pénzünkből, és e emllé már nem teszek mosolygós smilét, mert eléggé bőszítő... Tudod mi az igazán szar? Hogy megy a vita a Sargentini jelentésről, és ez az ótvar kormány nap mint nap bizonyítja, hogy az összes ponton igaza van a jelentésnek! Téged ez nem tölt el szomorúsággal? Mert én bevallom, egyre jobban szégyenkezem az országom miatt! Miközben megy a duma, hogy így nemzethy ,meg úgy magyarkodunk, egyre jobban pirulok és nem vagyok ezzel egyedül! Csak aki az identitásával nincs rendben, az tapsikol. Te hogy vagy ezzel? Tudod, mióta a világ az világ, és írott történelme van az emberiségnek, mindig azok vitték előre a dolgokat, akik cselekedtek, és nem féltek az újtól. Aztán meg mindig voltak a maradiak, akik azt akarták, nem változzon semmi. És most mellesleg pont akik a változás ellen ágálnak, azoknak nem tűnik fel, hogy napi szinten változik minden. A jogbiztonság, a jobbágyosítás, és igen, az egyházak szerepe VISSZAFELÉ , miközben ez az egész csak takargatja az új gazdasági elit gyártását, ipari méretekben. Ha tényleg nem értitek miért baj, hogy szétlopják az országot, az a ti bajotok, nyilván soha még egy vasat nem fizettél be adóra. Igenis mindenkit érint, hogy retkes stadionok épülnek négy-hatszoros áron a helyett, hogy működő egészségügy, oktatás, infrastruktúra, környezetvédelem, és mondjuk IT beruházásokra, fejlesztésekre - menne el a lé. A NER egy szar. Akár jó is lehetett volna, de nem is akart az lenni. Mára világossá vált ugyanis még a vakok számára is ( itt a fizikai vakokra gondolok) hogy soha nem is volt más célja mint a büntetlen lopás. Ha ezt támogatod, vagy tolvaj vagy magad is - akkor is ha adót csalsz mellesleg- vagy büfim sincs mi az ok, mert raciból más nem lehet...

ami szabad 2018.12.17. 07:53:59

@midnightcoder2: Vidéken volt kétezer. Ez majdnem nagyobb szó, mint hogy bp-n tízezres nagyságrendben mentek ki a hideg télben. Ismerve a sok fotelforradalmárt, az ünnepek előtt ez egész jó arány! Kíváncsi vagyok, ha nem kivezényelne a cöf, meg buszoztatná a közmunkásokat kötelező jelleggel, össze tudna -e szedni 150 fős "tömeget " az ünnepek előtt mínusz tízben? Biztos nem. Menne a bencsik a bayerral meg a "független sajtó" a kirendelt képviselőkkel. Na jó, miattuk lennének 200-an is!

Ekrü 2018.12.17. 08:08:35

Amíg az ellenzék forradalmasdit játszik a Fidesz behúzott egy újabb időközit,méghozzá nagy fölénnyel. :)))
"Kecskés Attilát, a Fidesz-KDNP jelöltjét választották polgármesternek a vasárnap megtartott időközi önkormányzati polgármester-választáson a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Kázsmárkon – közölte a település jegyzője az MTI-vel.

Varga-Jancsó Réka elmondta, a 723 választásra jogosult lakos közül 499 mentek el szavazni. Az érvényes szavazatok száma 492 volt, ebből Kecskés Attila 317, míg a független Farkas Dénes 175 voksot szerzett meg."
Ráadásul úgy,hogy az ottani emberek 69%-a ment el és a szavazók 55%-a a Fidesz jelöltjére szavazott.Azt hiszem ez mindent elmond az ellenzék megítéléséről.

Ekrü 2018.12.17. 08:11:15

@ami szabad: "Vidéken volt kétezer. "-Azért egy ha egy 200-150 ezres nagyvárosban elmegy 50-300 ellenzéki tüntetni az nem nagy szó.Ennyi kb az ottani ellenzéki képviselők családja ,rokonsága....

jajdehülyevagyok 2018.12.17. 08:11:39

Az emberek hatalma nagyobb... igen. Azért tekinthető csupán bajkeverésnek ez a tüntetéssorozat. A politikusok megjelenése pedig tipikus, mások hátán felkapaszkodni, akkor megjelenni, amikor valami leeshet a számukra. Nem véletlen, hogy nem karakteres személyek csatlakoztak, hanem a lúzerebbje, akik korábban is megkérdőjelezhető teljesítményt nyújtottak.

butus, a Magyar Köztársaság állampolgára 2018.12.17. 08:13:55

Szeretném még megélni, hogy ezt a képmutató, hazug, tolvaj bandát a villanypóznákon lássam lengedezni. Nem tudom, hogy sikerül-e. Bár az igaz, hogy sokan Romániában sem gondolták, hogy megérik Ceausescu végét.

Pilotax 2018.12.17. 08:19:33

Tudomásul kellene venni, hogy egy autokratikus rendszert törvényes eszközökkel nem lehet megbuktatni, mert ők alkotják a törvényeket. Éppen ezért értelmetlen a tüntetők esetlges erőszakos cselekedeteit a törvényesség szempontjából vizsgálni.

törppicur 2018.12.17. 08:23:37

@jajdehülyevagyok: az valóban elgondolkodtató, hogy államilag finanszírozott pártkampánnyal valaki csak listásan bejut a Parlamentbe, majd, ha már bent van, ledobja pl. az LMP-s mundért, és úgymond függetlenként "politizál". Szerintem legalább a ciklus feléig a listásoknak nem engedném a függetlenedést, mert így bernike meg hadházy csak meglovagolta az állami pénzeket és náluk nem lehet más a politika.
Az is érdekes tivábbá, hogy a képviselő, minekután bemehet a közintézménybe azt gondolja, hogy műsort is szerkeszthet. Akkor ha a kórházba megy be, operálhat is?
Szintén furcsa, hogy bizonyos EP képviselők is beküzdötték a magukat a székházba, Brüsszelben már nincs mit csinálni a migránsvízum megszavazva, Hawaii-dizsi?
Hadházyról még egy apróság, mindíg ilyen harcos módon politizál. Hol a saját volt párttársával vereti meg magát, hol mászókának használja a lépcsőkorlátot. Tiszta Szupermen

morph on dear 2018.12.17. 08:26:20

@martineden: "Hat ha vihar a biliben ,akkor mert nyomod a propagandat tuloraban?"

Jaj bazdmeg ha nem szólnak hozzá, akkor "lám-lám már a fideszes trollok se védik a védhetetlent", ha igen, akkor meg "na miért túlóráztok ha ez komolytalan", nem tűnik fel neked hogy mindkét következtetésed vége az, hogy na most már óriási bajban van a fidesz? :D

morph on dear 2018.12.17. 08:33:12

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: ""50 kilós lány" dob füstbombát a rendőrökre, "

Ezen én is röhögtem, halál mindegy ki dobja. Vagy ez olyan, hogy az 50 kilós lányokra más törvények vonatkoznak mint másokra?

Mondjuk a tisztesség kedvéért tegyük hozzá, a csaj nem dobta el, viszont ha a rendőröket egy ideje ilyennel dobálták, akkor lehet idegesek voltak mikor valaki indított egy újat és a feje fölött lóbálta, mert joggal feltételezték, hogy ő is dobálni akar.

morph on dear 2018.12.17. 08:35:04

@Pilotax: Ez egy körkörös logika amit használsz.

"Abból látszik, hogy ez egy autokratikus rendszer, hogy nem tudtuk választáson megbuktatni. És ha nem tudtuk választáson megbuktatni, akkor autokratikus."

morph on dear 2018.12.17. 08:38:49

@NGOsok vágtak hajdan e tájnak: "Semmi logikai rendszert nem bírok felfedezni az írásban. "

Ez ezért van, mert ő is érzi hogy gáz is ez a tünti meg kevesen is vannak meg totál égők is, de ezt mégsem írhatja le mert akkor az index többé nem rakná címlapra.

morph on dear 2018.12.17. 08:41:59

@Corvus69: "remélem te az elsők között fogsz himbálózni a lámpavason és nem lesz gondod a tükörre amikor a szarodban, hugyodban fogsz fuldokolni "

Höjj kérem, hát van itt európai értelemben vett demokrácia rendesen!

nu pagagyí 2018.12.17. 08:44:53

@törppicur: Szerintem az nincs rendben, hogy "egyéni" képviselő frakcióban ücsörög és parancsra nyomogatja a gombot. Akii listáról került be azt cserélhesse le a párt, az egyéni képviselőknek viszont meg kéne tiltani, hogy pártot szolgáljanak, mert nekik a választóikat kellene közvetlenül szolgálniuk és nincs arra garancia, hogy kedvenc pártjuk eltrafálja választóik valódi érdekeit.

morph on dear 2018.12.17. 08:47:48

@Hamihami: Jaj de szánalmas, oszt a savazós bácsival végighakniztatok mindent, hogy fú ilyen a fidesz. Az meg hogy a 30 előállított fele büntetett előéletű, meg minősíthetetlenül viselkednek, azt meg elintézitek azzal hogy jaj hát ha sok a tüntető akkor vannak köztük barmok.

morph on dear 2018.12.17. 08:50:03

@nu pagagyí: Ez egy értelmes gondolat például. Kár hogy túl hosszú ahhoz, hogy zászlóra hímezzék, pedig egy ilyen kezdeményezésnek több értelme lenne mint a "vesszenazorbán" rikácsolásnak.

törppicur 2018.12.17. 08:53:00

@nu pagagyí: amit te írsz az nem mond ellent annak, amit én írtam. Természetesen elfogadom a véleményed. Bár az igaz, hogy egyéniben nem sok pártnélküli nyert, és az mind gyorsan be is ült egy ellenzéki frakcióba. Valszeg nem is fog kiszavazni onnan, de ez az ő egyéni jelöltségét árazza be.

nemecsekerno_007 2018.12.17. 09:14:52

@Pilotax: "Éppen ezért értelmetlen a tüntetők esetlges erőszakos cselekedeteit a törvényesség szempontjából vizsgálni." Gondolom akkor a rendőrök cselekedeteinek se kell vizsgálni a törvényességét...
Úgyis diktatúra van...

Tájékozódj mielőtt elhiszed 2018.12.17. 09:17:00

@morph on dear:

Ez azt jelenti, hogy ha nem nyernek a ballib elkúrók, akkor autokrácia van.

Egyébként pontosan ezt szajkózza a ballib hírhamsiító banda is, Index, 444, HVG vonalon.

Minden ballib bérretteg 2018.12.17. 09:18:06

@Pilotax:

Azért én remélem hogy beverik az arcát az erőszakos hugyos csürhének, és lesittelik a rohadékokat !

Mert megérdemlik !

Hamihami 2018.12.17. 09:29:59

@morph on dear: Vegighakniztuk? Bocsi, en nem "hakniztam". Ha minden aron fekete feherre akarod tenni ezt az egeszet, az mar csak egy rovid ideig fog mukodni. Ez az, ami mukodik a 60+ korosztalynal jelenleg: mi-ti, jobb-bal, fekete-feher. Javaslom, ulj le egyszer beszelgetni a 20-as 30-as korosztaly kepviseloivel, meg fogsz lepodni. De meg egy ideig meglesz ez a berkommentelos kereseti lehetoseged, azonban hitelre ne vegyel mar semmit.

törppicur 2018.12.17. 09:50:25

@nu pagagyí: egyéniben bejutottak azok, akiken a szavazók számonkérhetik a gombnyomkodást, pl a miskolci Varga Laszlo 2014-ben nyert, majd nyomogatott, a szavazók ertékeltek és 2018-ban nagyon nem nyert. Az egyéni körzet leváltotta. Mas kérdés hogy a pártja még igényt tart rá

röf 2018.12.17. 10:11:05

@ami szabad:
A Szargentini jelentést lobogtatni mint hiteles etalont, … humorodnál vagy, nem vitás...
Szégyenkezel az országod miatt? Én a sivár ellenzék és az agyatlan rombolás miatt szégyenkezem.
„…mindig azok vitték előre a dolgokat, akik cselekedtek, és nem féltek az újtól“
Értelek, csak nem tudom, esetünkben kik az „azok“. Mert akárhogy kutakodok, nem látok értelmes embert a baloldali pályán.
Sőt, ezzel így lehetnek ők maguk is, hirdetés útján keresnek maguknak miniszterelnök jelöltet, főpolgármester jelöltet…. milyen gáz ez….
Retkes stionok épülnek? Meg uszodák?
Sportoltál te valaha, vagy gödhös, tesiből fölmentett, haboskakaón, mazsoláskalácson nevelkedett ficsúr lennél?
Tudod, ha valaki a sportpályán nő fel, és nem a képernyő előtt, meg a drogdíler haverjaként tengeti az életét, az jó eséllyel tojik az egészségügy milyenségére.
(De azért maradjunk annyiban, ennyi pénzt senki nem költött korábban egészségügyre, mint most.)
Oktatással mi a baj?
Hogy a teljesen haszontalan CEU továbbállt?
Hogy az állam nem finanszírozza az improduktív, büfé-ruhatár szokos képzéseket?
Más.
Azt mondod, sokat lopnak? Pont annyit mint mások. De a közvagyonban nem a fidesz okozza a csúcs-kárt, azt a Suchman éra lefölözte. Tüntetett valaki?
Mélységesen egyetértek azzal, hogy munkához és munkahelyhez kössenek minden támogatást és kedvezményt.
Unom a sok ingyenélő életművészt.
Nem, nem a túlóra-munkaidőkeret probléma viszi az utcára azt a pár száz majmot.
(Milyen érdekes, az Index drónfelvételén a tüntető “tömeg”-nek hol csak az eleje látszik, hol csak a vége látszik a képen.)
Megy a szarkavarás, és reménykedik a libbant oldal, hátha összejönne valami extra csürhe.
Igaz, sokkal munkásabb lenne írni egy normális választási programot, kitenni az asztalra, és megverni a fideszt 2022-ben.
De ahhoz sem akarat, sem tehetség, sem karizmatikus vezető jelölt.
Hirdessetek még, hátha….

Willkommenskultur 2018.12.17. 15:57:59

@ami szabad: 2000 videki eleg nektek? Fenn vagytok a csucson, kormanyt nem akartok alakitani?

NGOsok vágtak hajdan e tájnak 2018.12.17. 20:57:03

@morph on dear:
A posztoló szerint a rendőrnek meg kell várnia, amíg a ráfogott pisztolyt el is sütik, mert máskülönben még ő lesz a hibás amiért intézkedett? Pláne ha csak egy 50 kilós lány fogja rá a pisztolyt?

50 kilós egyébként a Momentum pártfőnök lehet, ezért ha lánynak tartja magát (egy ilyen fhaladó pártnál ez is lehetséges) akkor már dobálhatja is a füstbombákat