Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Tanár úr kérem

2018. december 11. - Filterr

Hetek óta próbálok napirendre térni afölött, hogy a Magyar Idők - 888 tengely a 21. századi magyar politikatörténet egyik legocsmányabb kampányával állt elő. Ugyanis kitalálták, hogy a hazai egyetemeken akkora liberális véleményterror van, hogy a nyíltan kormánybarát tanárok pellengérre vannak állítva, a fidesz-szimpatizáns diákok pedig nem merik szóba hozni, hogy ők bizony a Miniszterelnök Úrral értenek egyet. Aztán jött a “remek” ötlet, hogy az elnyomott diákok - akár névtelenül is - jelentsék fel a fent nevezett médiumoknál a nem rendszer-kompatibilis egyetemi oktatókat - kb. bárkit, aki nem a NER kritikátlan kiszolgálója. Aztán az úgynevezett újságírók majd jól szégyentáblára írják a nevüket gondolom...

 lolo-team.jpg

A múlt héten viszont beindult egy érdekes cicaharc. Előbb a Mércére írt egy random egyetemista srác az Auróra-baloldal szegedi leányvállalatától, kiröhögve a minimáljobboldali ifjú titánokat, akik éjjelente hol azért sírják tele a párnájukat, mert a GFG féléket vegzálják egyetemi órákon tett kijelentéseik miatt, hol azért, mert a csúnya fészbúk törölte valami nettó tirpák posztjukat. Több sem kellett, s a Jackass szintjén okádva fikázó 888.hu Johnny Knoxville-ja, a cukkerberg-károsodott Megadja Gábor úgy vetette rá magát a hazai közélet dzsungelében még esetlenül mozgó zöldfülűre, mint az estébe nyúló parlamenti vitát unó Lezsák Sándor házelnök a némító gombra.

Szegény gyerek kapott hideget-meleget a nagyon tapasztalt 888-as “kollégától”, Megadja még azon is képes volt szánakozni, hogy hát ennek a fiatal takonynak már 3 év egyetem után is van véleménye, sőt, azt még le is írja b.meg. Hát ez skandallum! Mondjuk szerintem egy 21 évesnek pont az a dolga, hogy mindenhez IS értsen, s nyugodtan gondolja csak azt, hogy a világ az bizony körülötte forog. Minden bizonnyal Megadjára is - sőt, rá különösen - igaz volt egykoron, hogy már huszas évei elején is kurvaokos volt - ahogy e sorok írójára is megállhat ez a megállapítás, netalán még írt is valami blogra.

Lakájmédiabeli emberünk ellenben elfelejti, hogy ő is volt Mércés Ábelkához hasonló fiatal, aki hasonló úton indult el anno, csak éppen a másik csapatban focizott. Nem kissé képmutató módon úgy teszi helyre a 21 éves egyetemistát az élet dolgaival kapcsolatban, úgy mesél neki arról, hogy mikor és hogyan kell majd befognia a pofáját, mintha ő erről bármit is tapasztalt volna. A NER kitörése óta kényelmes egyetemi, doktori, szakértői, publicista, újságírói meg a “miniszterelnökúrralvagyokos” univerzumban keringő üstökös pont úgy hiszi el magáról, hogy mekkora teljesítmény áll már mögötte, mint baloldali verziói. Az óbaloldali és a 21. századi pártok is mindig cipelnek magukkal ilyen figurákat. Mindenki tudja, hogy jól helyezkednek, jól kavarnak, jó látszatokat keltenek, s végső soron jól is keresnek. Pedig csak másnapos finggal töltött lufi-emberek.

Az igazán zavaró, hogy a 888 alapemberének soraiból fájóan tűnnek elő a NER-kompatibilis egyetemi rendszer elképzelésének körvonalai. Nagyjából és tömören: szerintük az egyetem nem arra való, hogy a diákok és a tanárok a közös dolgainkról beszéljenek, vagy hogy az órák között a közéleti aktivitásukat tervezgessék a lánglelkű ifjoncok. Mint megtudhatjuk, az egyetemen sokkal több “fogdbeapofádra” volna szükség, máskülönben a sorba most még beállni képtelen fiatalok a leendő munkahelyükön kapják majd meg az első pofonokat az élettől. De ami még rosszabb szerintük, hogy ostobák is maradnak a nebulók, mert olvasás helyett az Oktogonon állják el a villamos útját. Bár azt azért jegyezzük meg, az oktatási rendszerből szerintem nem azért tudnak emberek kijönni “hülyegyerekként”, mert akkora közösségi aktivitás tombol az iskolákban, hogy már az órákon sem tudnak figyelni - az amúgy teljesen elcseszett - tananyagra.

E poszt kereteit meghaladja az oktatási rendszer mélyelemzése, de azt talán leszögezhetjük, hogy nem csak a hallgatásra kell(ene) megtanítani a gyerekeket, hanem a gondolkodásra, a kérdezésre, a vitára is. Ha Megadjának voltak jó tanárai, akkor tudhatja, hogy a közös eszmecserén és párbeszéden alapuló interaktív s bevonó oktatási módszerek voltak mindig is a leghatékonyabbak. Mondjuk nyilvánvalóan nem a frontális előadáson alapuló oktatás mellett tör pálcát a triplanyolcas agytröszt, amikor hallgatásra inti a diákságot, hanem azt mondja, hogy az iskola “szent” intézményeiben ne politizálgasson semelyik kis siheder se (legalábbis amíg nem a Viktornak tapsol). Az öntudat és a kritikai szellem önkéntes elfojtásának helyességéről beszél tulajdonképpen. Magyarán kussolj és csináld, amit mondanak neked!

Persze ilyeneket nem szoktak direktben leírni, mert hát ugye nincs diktatúra, jártathatja a pofáját akármelyik wannabe forradalmárka, legfeljebb adminisztratíve csuklóztatják egy kicsit, csak hogy érezze a törődést. Persze a Mércés srácnak is igaza van, vannak ennél durvább esetek is, de azért messzemenő következtetéseket ne vonjunk le egy szűk mintából, hovatovább ne csináljunk úgy, mintha más országokban ne lennének hasonló sztorik, mint amiket csokorba szedett, hogy rajtuk keresztül mutassa be az oktatási rendszerünk állapotát. Annyira azért nem vagyunk különleges nemzet, hogy csak nálunk legyenek gyökér tanárok, vagy intézményi és hivatali vezetők.

Az egész vita viszont a körül folyik, hogy ki mit érzékel most a felsőoktatásban, kit milyen benyomások érik, avagy ki mire emlékszik, hogy ő egykoron mit tapasztalt. A probléma középpontjában az örök kérdés áll, hogy ki, mennyire és hogyan tart az aktuális hatalommal. Megadjának az a baja, hogy szociológia szakon egykoron begyűjtött tanárát és patrónusát, Molnár Attila Károlyt, vagy a kormányzati fröcsögőbajnokságban megismert csapattársát, G. Fodor Gábort mennyire mószerolják be a diákok azért, mert fullba tolják a központi kánont, netán parasztok a lányokkal, vagy gunyoros módon libsiznek le diákokat az órán. A lelkét az is felzaklatta, hogy régen azon is ment a folyosói pletyka az egyetemen, hogy kit neveztek miépesnek, vagy szélsőjobbosnak. Tudom, az ember általában érzékenyebb a sajátjait ért támadásokra, de akkoriban még én is javában Fideszes voltam, s hát ujjal mutogattunk a Gyurcsányra, amikor feltűnt az egyetemen, s azt is meghallottam amikor a diákok a liberális oktatókon köszörülték a nyelveket.

Jó lenne, ha a 888-nál feladnák az áldozati bárány szerepét, s nem csinálnának hisztit minden apró vélt vagy valós sérelemből. Ugyanis az aktuális hatalom hűbéresei szakmányban aláznak meg, félemlítenek meg és lehetetlenítenek el embereket nap mint nap csak azért, mert mást gondolnak a világról. Igen, a posztkommunisták is baszogattak jobber tanárokat, amikor hatalmon voltak, de az úriember tempó volt ahhoz a martalóc-viselkedéshez képest, amit NEReszténydemokraták megengednek magukat.

Meg lehetne próbálni dolgokat elfogadni, hogy új jók/rosszak ahogy vannak, de nem meglepődni, amikor a fagyi néha visszanyal. Ha a hatalomnak joga van egyetemeket, szakokat, tanárokat ellehetetleníteni, akkor legalább azt elviselhetnék, hogy ha az öntudatukra ébredő diákok kikérnek maguknak ezt-azt. És nem kellene ügyet csinálni senki politikai hovatartozásából, pláne nem a felsőoktatási intézmények falain belül, ahol elvileg az a jelenlegi és jövőbeli értelmiség színe-java megfordul(t). Pártokhoz és kormányokhoz régen is lehetett, avagy - rosszabb korokban - illett kötődni, s manapság sincs ez másként. Sokaknak jól felfogott érdeke, hogy igazodjon a rendszerhez, ám sajnos mostanában egyre több embernél inkább csak puszta számítás, elvtelen hatalomvágytól fűtve.

Megadja Gábor ezzel a mondattal zárta sorait:

Ez egyelőre elégtelen - még akkor is, ha az ideológiába belebutult akadémiai éttermiség dicséretben részesíti a konformizmusért.

Én ezzel fogom:

Ez egyelőre elégtelen - még akkor is, ha a kétharmadokba belebutult narancsos elit dicséretben is részesíti a partikularizmusért.

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr9414470500

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.12.11. 08:42:32

A kulcs a pluralizmus. Ez az amitől retteg a liberális elit.

Toportyán Zsóti 2018.12.11. 08:53:49

@maxval balcán bircaman: Szövegértés ?Csak égeted fajtádat,még a végén levág putingazdád.

ulpius66 2018.12.11. 09:49:17

Szvsz nem csak feljelenteni kéne, hanem minden egyetemi tanár előadását fel kellene venni és ezt beküldeni!

Elvégre az egyetemi tanároknak nem az a dolguk, hogy a liberál-fasiszta SoroSS-elvtárs eszméit terjesszék!

Hát mit mondjak...... kibaszott nagy szarban lennének a libsi-bolsi előadók.....

A mai világban, ilyen audio-vizuális technológiákkal felvenni az egész előadást gyerekjáték........

ATorzAtka 2018.12.11. 13:07:40

@ulpius66: Srácok meséljétek már el, a blog bekerült valami Fidesz megfigyelő állomás látókörébe? Folyton jöttök, tökmilyen témát teszünk ki, elsőként és ugyanazokat abaromságokat szajkózzátok. Nem gond nem zavar, csak érdekel :)

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2018.12.11. 20:50:36

A tudomány nevű szekta nem szereti az önálló gondolkodást.
Éppúgy mint a ballibek. Megvannak a bevált dogmák, azokban kell hinni.
Éppen ezért az iskolában nem vitára készítenek fel, hanem a tudomány nevű szekta éppen aktuális dogmáit magoltatják. Mindenhol a világon.

HaCS 2018.12.11. 21:14:18

@wmiki:

Nem hinni kell benne, hanem bizonyítani, vagy cáfolni.

Mondjuk kívülről nézve tényleg nehezen érthető a logikája. Hagyjuk.
Ne is törődj vele!

wmiki · http://kigondoltam.blog.hu/2014/07/20/stephen_hawking_538 2018.12.12. 08:01:21

@HaCS: jah...
bizonyítani, pl. rajzokkal, mint az evolúció elméletet.
Érdekes, hogy bár ott állítólag minden bizonyítva van, a tudomány mégis folyamatos hazugságok sorozata.

lényeglátó 2019.02.13. 16:07:39

@ulpius66: Tanáraim emléke!

Gyerekként, hülyeséggel győzködtek
Ostoba eszmékkel gyötörtek!
Bunkók, bunkóiikkal, tömtek
Mint híg betont ütöttek!
Téveszme szédült marhái
Tanár nevű, majom kiemeltek
Paraszti gyökérűek neveltek
Rendszernek új ostobákat
Szakmát ők buzgón aláztak!
Senkiből lett gerinctelen gyávák!
Elő írtak ugatásuk nekik
Új hülyéket hogy nevelik!
Ők végre boldogan hajtották!
Hajtáshoz szokott marhák!

2019. 01. 24.
64-68 gimnázium elszenvedője!