Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Megint bukta az időközi! Mi lesz veled így Momentum?

2018. november 12. - Filterr

A Momentum jelöltje a hétvégi XVI. kerületi időközi önkormányzati választáson a párt történetének második legjobb egyéni eredményét érte el. A siker persze relatív, mivel ahogy kőbányai időközin, úgy most sem sikerült az első helyen végezni, pedig minden párt beállt a jelöltjeik mögé. A Fidesz emberei rendre hozzák a kötelezőt, a Momentum színe pedig nem vonz be több szavazót, mint akármelyik másik ellenzéki párt tudná hasonló helyzetben. Hangsúlyoznám, budapesti körzetekről beszélünk, melyekről ugye lehet tudni az ellenzéki sajtóból, hogy azok bizony nyerhetőek. (Lehetnének…)

Ezek az időközik alkalmasak lehettek volna annak a modellnek a bemutatására, hogy ha egy ellenzéki jelölt van, akkor verni lehet a fideszes indulókat. Ez mindenképpen jó hivatkozási alap lett volna a Momentumnak a jövő évi önkormányzati választásokat megelőző tárgyalásokban. (egyre többen pusmogják, hogy Fekete-Győrék már boltolnak is a szocikkal.) Bebizonyíthatták volna, hogy képesek körzeteket megnyerni, mert ha koordinált indulásban gondolkodnak jövőre az MSZP-P párossal, esetleg a DK-val, akkor így nagyobb lehetett volna az arcuk 1-2 sikerrel a zsebben, több körzetet is kérhettek volna az osztozkodás során.

Az persze egy másik kérdés, hogy a 21. század új generációs pártja hogyan jutott el április 8. után 7 hónappal oda, hogy a siker felé vezető út szerintük a szocikkal való közösködésen át vezet? Kíváncsi lennék, hogy melyik ma is létező pártot neveznék meg arra a kérdésre, hogy kinek jött be korábban ez a stratégia!? Nehéz elképzelni, hogy ezt konfliktus-mentesen el fogják tudni adni a tagságuknak, s azt is, hogy utána önazonosan és magabiztosan fognak utána tükörbe nézni.

Pedig lehetőség lenne előttük a kitörésre, s a szocik halálos ölelésének elkerülésére. Példának okáért a minap csatlakoztak az ALDE-hoz a liberális-demokrata európai pártcsaládhoz, melynek legfőbb irányadója Emmanuel Macron francia elnök, Orbán egyik legádázabb ellensége az Unió küzdőterén. A nemzetközi kapcsolatépítés dicséretes, de mit sem ér, ha csak pénzszerzési lehetőséget látnak benne, nem pedig igazi ideológiai alapot. Példának okáért a liberális szó kiejtésétől úgy félnek, mint a tűztől, holott lehetne keresnivalójuk ezen a téren, ha a szintén jövő évi Európai Parlamenti választáson azzal próbálnák megnyerni az európapártisági versenyen, hogy ők nem csak az egyik nyugatos, unió párti, européer (de utálom ezt a szót) párt a sok közül, hanem az a párt, amelyik a leghangosabban és legkarakánabbul áll ki ezen értékek mellett.

De nekik nem kell ez a jelző, még csak játszani sem akarnak vele, pedig ha forgatnák egy kicsit a kifejezést, ha ízlelgetnék egy kicsit és kevésbé felületesen átgondolnák, akkor el is juthatnának ahhoz a gondolathoz, hogy hozzácsapnak egy nemzeti jelzőt a liberális mellé, s voilá, megalkothatnák a hazánk első nemzeti-liberális pártját. Ami ismerve a Momentumot, végre egy teljesen valósághű, a politikájukat leképező, a tagságuk nagy része által emészthető formába öntenék a párt ki nem mondott ideológiai alapjait. Ugyanis a Momókák a NOlimpia sikere óta adósak azzal, hogy nevén nevezzék a gyereket, s kitalálják, hogy kik ők.

Fiatal, parlamenten kívüli pártként adott lenne előttük a lehetőség, hogy könnyedén mást és másként csináljanak, mint a képviselettel rendelkező pártok. Követhetnék a kétfarkú kutyákat abban, hogy a saját hangjuk megtalálása és eszköztáruk kialakítása után azt és úgy csináljanak, amit és ahogy jónak látnak. Kialakíthatnák a saját útjukat ahelyett, hogy a másik által már járt, de semerre se vezető ösvények között bandukolnak a politikai dzsungelben, ahol így sajnos el fognak tévedni a belső iránytű hiányában.

Ideje lenne, ha ráeszmélnének a Momentum elnökségében és küldöttgyűlésében, hogy az LMP-álom szertefoszlása utáni időkben ők testesítik meg az új reményt, az új esélyt arra, hogy itt valaha még normális ország lesz nagyjából jól működő demokratikus keretek között. Fel kellene ismerni végre annak felelősségét, hogy vagy ők kezdenek el normálisan működni, világos stratégia mentén önállóan politizálni és megnevezni a politikai hovatartozásukat, vagy ugyanaz a lufi lesznek, mint volt anno az LMP, amibe mindenki azt látott bele 2010-ben, amit akart.

Persze az is lehet egy út, hogy megpróbálnak a legkevésbé valamilyenek lenni, hátha az nagyobb támogatottságot tud hozni a havi népszerűségi statisztikákban. Szaladgálhatnak az ATV stúdiójába valóságot értelmezni a Párbeszédesekkel versenyezve, csinálhatnak alacsony költségvetésű média-akciókat az Együtt “legszebb pillanatait” felelevenítve. Persze elhatározhatnák, hogy nem a totál bukó sztorikat akarják újrajátszani, s nem a bizonyítottan járatlan utakon kezdenek szédelegni.

Másfél éve elkezdték a Cselekvés Köreit létrehozni a vidéki városokban, melyek a párt saját Polgári Köreivé válhattak volna. De nagyon taktikusan a legnormálisabb hálózatépítési projektjüket parkolópályára tették, s hagyományos, de manapság bizonyítottan nem működő bővítésre koncentrálnak, hogy minél több párttagjuk legyen, holott az emberek zöme nem akar belépni egy pártba. De segíteni, holdudvart képezni, akciózni, aktívkodni igen. Róluk is lemondani látszik a Momentum. Meg a saját jövőjükről is.

Sajnos a Momentum is kezd egyre inkább belesimulni a magyar ellenzéki pártok sorába. Semmit sem akarnak másként csinálni, máshonnan megközelíteni bizonyos problémákat és kihívásokat, más alapokat építeni saját fejlődésüknek, más repülési pályát tervezve a következő évekre. De még nem késő fordítani a kormánykeréken. Egy normális, magyar viszonyokra hangszerelt és a többi párténál karcosabb EP-kampánnyal és arra szóló stratégiával többet tudnának tenni azért, hogy jövőre minél több önkormányzatban legyen a pártnak képviselete, mint azzal, hogy Puzsérral média-izmoznak, és a szocik kegyeit keresve kuncsorognak lehulló falatokért. Pedig a fejlődés záloga náluk van, csak végre nem zárt ajtók mögötti tárgyalásokon kellene a dolgos kezeiket elkoptatni, hanem belenyúlni a gatyájukba, hogy megtalálják végre a töküket! És ahogy mondták: "még többet kell dolgozni." 

A választás utáni Momentum sajtóközlemény:

A Fidesz újabb kétharmados győzelme után hatalmas apátia uralkodik az országban, ezt a mai, XVI kerületi időközi választás is megmutatta. A Momentum 36%-as azonban jó eredmény úgy, hogy egy nehéz terepen, ellenszélben kellett szembeszállnunk a Fidesszel. Nem adjuk fel, ahogy az Országgyűlési választások eredménye sem törte meg közösségünket, úgy. a 16. kerületi választás eredménye is csak még keményebb munkára ösztönöz minket. A Tanulság annyi: még többet kell dolgozni. 

Érdemes elgondolkodni reális-e a helyzetértékelés? Tényleg az a megfelelő tanulság, amit levonnak belőle?

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr614367481

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.11.12. 11:13:04

A Momentum megprőbálta legyűrni Gyurcsányt. Nem jött össze, így beálltak mögé.

math0 · http://ateistaklub.blog.hu 2018.11.12. 19:51:14

A Momentum kibaszott a többi ellenzéki párttal, hát nem fognak átszavazni az ellenzéki pártok szavazói a pszichopata Momentumra. Ennyikeh.

lobaszopiatej 2018.11.12. 20:34:43

Túl korán léptek színre.
Ehhez kellett volna egységes és normális program (ami nem az LMP koppintása), nem pedig a kampány alatt veszekedni rajta.

Esélyük nem is volt, a Fidesz Feudális Párt (FFP) jobbágy szavazóbázisával még az egészségügy és oktatás is tetszőlegesen szar lehet, következmények nélküli országrablással.

Zoltán Lukács 2018.11.12. 20:53:54

Tavaly, a NOlimpia kampány idején, majd később, részben már tagjelöltként, majd miután visszavontam a jelentkezésemet, egészen addig, amíg ki nem zártak a Momentum összes FB-csoportjából, próbltam érvelni amellett, hogy nem a"létező ellenzékiség" pártjaihoz való viszony (elzárkózás), hanem a stabil társadalmi kapcsolatrendszer lehet a növekedés útja. A Momentum szinre lépését nagyon nagy érdeklődés és várakozás előzte meg és rengetegen reménykedtek abban, hogy egy olyan tömegmozgalom indulhat, ami elsöpörheti a rezsimet. Ez a várakozás viszonylag hamar lecsengett, miután kiderült, hogy a Momentum fővezérsége nem tud és igazából talán nem is akar kitörni abból a szocializációs-generációs gettóból, amibe már induláskor pozicionálta magát. Az első hónapokban még érzékelhető volt, hogy keresik a kapcsolatot a magyar vidék és a többi generáció irányában, de ezek a kísérletek hamar kudarcba fulladtak: a "Momentum-generáció" nem akarta megismerni a magyar vidéket, vagy legalábbis nagyon hamar feladta az ilyen irányú próbálkozásokat. Maradt az "óbaloldal" fikázása (náluknál háromszor-ötször nagyobb pártokról van szó, ami egészen komikussá tette néha ezeket a kirohanásokat), ami stílusa és tartalma miatt azoknak sem tetszett (mint pl. én), akik egyébként szintén nem nagy barátai az ellenzéki establishmentnek. És ráadásul teljesen kontraproduktív volt. A magyar ellenzéki törzsközönség integratív, toleráns, konstruktív ellenzéki mozgalmat vár hosszú ideje és ezt a Momentum - országismeret hiányában - nem vette észre, vagy nem vette tudomásul.

Jakab.gipsz 2018.11.12. 21:33:30

Szenvedjetek még egy kicsit, jó ezt látni.

kmate1357 2018.11.14. 20:00:25

Szerintem ez erős túlzás hogy a Momentum belesimulna az MSZP-be meg a DK-ba. Indítanak egy helyi jelöltet, a szocik meg vagy beállnak szintén amögé, vagy csak egyszerűen nem indítanak rá másik jelöltet. Visszafele ugyanez, azzal a különbséggel hogy a Momentum direktbe sose támogatott MSZP-s vagy DK-s jelöltet, egyszerűen csak nem indítanak rá senkit, mint pl XV kerben. Ha ezt valamelyik fél felrúgná, és szimplán dacból külön-külön jelöltek indulnának a Fidesz ellen, akkor fixen a Fidesz nyer.