Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Az olajfa a Fidesz ellenszere?

2018. november 04. - Filterr

Jövő év májusának utolsó hétvégéjén európai parlamenti (EP) választások lesznek, ahol el fog dőlni, hogy mely ország milyen szín-összeállításban küldhet képviselőket a testületbe. Ezzel pedig az is ki fog derülni, hogy a közös-Európa projektet támogató erők tábora erősödik-e meg, vagy az önjelölt populista népvezérek előtt nyílik tér destruktív politikájuk kiterjesztésére. Az EP-választás végeredménye nagyjából reális képet fog nyújtani arról, hogy Európa lakossága melyik irányba húz, mivel a tisztán listás szavazás csak kevéssé fogja torzítani a valós erőviszonyokat. Emiatt pedig kiváló alkalom lehetne arra is, hogy a hazai ellenzék is eldöntse végre, hogy mit akar kezdeni magával rövid távon - úgy nagyjából 2022-ig bezárólag.

ellensegakapuknal.jpg

Mióta 2010-ben ránk köszöntött a kétharmaddal rendelkező illiberális NEResztény-demokrácia, azóta minden választás azt az egy kérdést hivatott megválaszolni, hogy a Fidesz úgy veri el saját ellenzékét mint jég a határt, vagy úgy mint szódás a lovát. Tengernyi cikk és elemzés született már arról, hogy miért van ez így, miért nem sikerül leváltani Orbánt, mennyire lejt a pálya, mennyire játszik minden körülmény a Fidesz kezére, s mennyire tesz meg mindent a hatalom az ellenzék gyengítésére.

Arról már kevésbé esik szó, hogy az ellenzék nem csak a körülmények rabja, hogy nem csak és kizárólag az álnok s fondorlatos Fidesz céltáblája, hanem önmaga áldozata is. Az ellenzéki pártjai és politikusai 2010 óta képtelenek letenni egy ajánlatot a magyar választók elé. Nem álmodnak jövőt, amit elmesélhetnének a választóknak, nem fogalmaznak meg üzeneteket, amivel meggyőzhetnék a választókat, s nem alkotnak stratégiát, amivel megnyerhetnék a választásokat.

Mindezek helyett matematikai képletekkel fárasztanak minket. 2014-ben az volt a sláger, hogy legyen egy közös baloldali lista és közös egyéni jelöltek, s az így egységbe forrasztott baloldal, majd képes lesz visszavenni magához a kormányzás jogát. 2018-ban egy új számtani megközelítéssel próbáltak győzni, miszerint a legjobb megoldás, ha a legtöbb helyen egy “koordinált” jelölt áll szemben a Fidesz jelöltjével, de a közös listát már nem kell erőltetni, mert abban amúgy sem érdekelt senki se.

Tegyük fel, hogy elfogadjuk azt az alapállítást, hogy a Fidesz simán leváltható a matek-házi helyes megoldásával. Tegyük fel, hogy az elmúlt két országgyűlési választás eredménye nem annak köszönhető, hogy az ellenzék úgy el van tévedve, mint szürke szamár a ködben. Tegyük fel, hogy a sorozatos vereség oka az volt, hogy a számokat vagy nem a helyes képletbe helyezték be az ellenzéki pártok, vagy eleve rossz számokkal dolgoztak, esetleg a levezetésbe csúszott hiba.

Ebben az esetben hamar rájöhetünk, hogy egy nyilvánvaló próbálkozás maradt még ki. Ez pedig egy olyan úgynevezett “olajfa-koalíció” létrehozása lenne, amiben a ma ismert összes ellenzéki párt, mozgalom és önjelölt messiás nagy része egy ernyő-szervezet alatt, pártlogók és pártnevek nélkül képviseltetné magát. Ez a feltehetően ideiglenes szerveződés praktikusan csak az országgyűlési választásra állna össze, s a véletlenül bekövetkező siker esetén lényegében egy új alkotmány előkészítésére és a választási törvény megalkotására lenne hivatott. Utána nyilvánvalóan szétszélednének, s az általuk kiírt előrehozott választáson már nem ebben a felállásban indulnának el.

Ismerve az ellenzék vezetőinek észjárását és annak sebességét, ez a gondolat fog érlelődni a következő években, s ez lesz majd 2022-ben az a sláger, mint ami volt 2014-ben az teljes összefogás, vagy idén tavasszal a koordinált jelöltállítás. Most viszont jön egy többnyire tét nélküli, belpolitikailag kevésbé fontos választás, ahol akár tesztelni is lehetne ezt az ötletet. Ha az ellenzék végre a végére érne az újabb kétharmad miatt elkezdett Canossa-járásnak, ha mindenki rendben elismerné a saját felelősségét, s egyúttal tanulnának is a hibáikból, akkor talán megpróbálhatnának végre valami újszerűt lépni.

Csináljon annyi ellenzéki párt(ocska) egy nagy közös listát egy ma még nem ismert névvel, amennyi csak képes csodát művelni saját magával, és egy részsiker kikaparása helyett valamire előremutatót cselekedni. Tegyék félre kicsinyes érdekeiket és érzéseiket, és cselekedjék meg, amit megkövetel a történelem. Mert lássuk be, mindenkinek jobb, ha már 2019-ben kiderül, hogy ez a fajta ellenzéki modell működő konstrukció-e, érdemes lehet-e próbálkozni vele 2022-ben is. Ha kiderül, hogy működik, akkor hatásos eszköz lehetne az ellenzék kezében, amivel a kormányt váltani igyekvő erők az eddigieknél nagyobb siker reményében vághatnának neki a következő parlamenti választásnak. Amennyiben viszont sikertelen lenne a kísérlet a májusi EP-választáson, úgy az ellenzék talán válaszút elé kerülne végre: vagy elfelejtik a matekozást és elvégzik a munkát, amitől nagyon ódzkodnak, vagy pedig elhalnak a sült galambra várva.

Nézzük konkrétabban az ötletet! A legfontosabb, hogy kik vehetnének részt ebben a projektben? Mely pártok és párt nélküli politikusok állhatnának be az ernyő alá? Első körben adja magát a baloldali MSZP-DK-Párbeszéd Trió, amit ernyőszervezetnek nevezni akkor is csak erős jóindulattal lehetne, ha felvennék a Fodor-féle Liberálisokat és a Bokros-féle MOMA-t is a listára. Világos, hogy szélesíteni kellene a kört, s első kanyarban a nem teljesen elzárkózó, most éppen európai liberális énjét megtaláló Momentumot vehetnék be, ami önállóan közel sem biztos, hogy bejuthat az EP-be. Az ügynek fontos lenne megnyerni a függetlenné vált politikusokat és szerveződő mozgalmárokat, így a Márki-Zay&Hadházy duett születőben lévő mozgalmát, a Gulyás Marci féle “újramegújulásosvalamit”, a pártok nélkül maradt Szél Dettit és így tovább.

Siker persze csak abban az esetben kecsegtetne, ha legalább az LMP is bemenne az új ‘brand’ alá, még annak ellenére is, hogy jelenleg éppen a Jobbikkal kacérkodnak. Lassú násztáncuk, és kibontakozó románcuk/szövetségük persze azt is jelenthetné, hogy a Jobbik a mainál lényegesen nagyobb nyitottságot mutathatna az ötlet iránt, hovatovább be is állhatna az ernyő alá. Totálisan ideális esetben mindez összeállna még az év végén, a listát legkésőbb januárban össze is raknák, mondjuk olyan nevekkel az élen mint Jávor Bence vagy Ujhelyi István, akik már eddig is bizonyítottak az EP-ben.

Tudom, a fentiekre annyi esély van, mint hogy Mészáros Lőrinc nemes célokra ajánlja fel a vagyonát. Nem valószínű, hogy a DK-val bárki is tárgyalni akarna, amíg a “nempiás” Gyurcsány ott van. Szinte esélytelen, hogy a Jobbik a “kommunista utódpártokkal” együttműködjön. Kizárt, hogy a Momentum ne lenne öntelt, s próbálkozna külön úton. Az pedig elképzelhetetlen, hogy a Keresztes-Ungár féle LMP hagyja elterelni figyelmét a Jobbik seggéről.

Személy szerint nem hiszek a fentiekben, nem gondolom, hogy világos tartalom és kijelölt célok hiányában választást lehetne nyerni. Sem 2019-ben, sem 2022-ben. Mindegy, hogy hány és hányféle politikai szereplőt terelünk be egy új márka alá. De az mindenképpen üdvözítő lenne az ország szempontjából, ha nem kockáztatnánk meg egy újabb kétharmadot azzal, hogy 2022-ig várunk a soron következő “csodafegyver” tesztelésével.

Tisztelt Ellenzék! Merjetek tehát nagyot álmodni, s ha kell, akkor merjetek végre nagyot bukni!

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr9914337685

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Péter51 2018.11.04. 16:50:12

Vicc amit írtál.Ha jól emlékszem összesen 21 EP képviselői hely van.Ebből a Fidesz minimum 11-t elvisz.
A maradék 9-10 helyre legyen a listán mszps,dékás ,jobbikos,lmps,momentumos,pátbeszédes,liberális,márkyzayos 1-1 fő?
Milyen sorrendben? Melyik párt lenne hajlandó egyetlen jelöltet indítani és a többiről lemondani az olajfa érdekében?
Melyik párt magyarázza el a szocialista,a zöld,a jobbos frakciónak az EP-ben a "művet"?
Reménytelen ötletelés,hasonló Megyó 2004-es javaslatához,hogy minden párt induljon közös listán.

ulpius66 2018.11.04. 17:34:36

@Péter51:

A Závecz Riszörcs 2018. októberi mérése

Fidesz-KDNP --- 57%
Jobbik ---- 14%
MSZP-P --- 12%
DK -------- 7%

.... a többiek futottak még.......

Akkor mostan hogyan oszlik el a 21 mandátum?
(Segítek... Fidesz 15 mandátum, JOBBIK 3 mandátum, MSZPP 2 mandátum, DK 1 mandátum.....)

LKerekes 2018.11.04. 18:22:31

Már megint egy zseni megváltó az ellenzéknek ez a firkász. A sokadik vak hülye.

Filterr 2018.11.04. 19:54:36

@Péter51: Amúgy végig is olvastad, vagy csak kommenteltél?
Ugyanis leírtam, hogy szerintem is marhaság az ötlet, de mint említettem, várhatóan ez lesz az új wunderwaffe '22-ben, ezért lenne jó hamar túlesni a próbán, hogy utána tényleg dolgozzanak is az ellenzéki pártocskák.

Szilágyi Imre 2018.11.04. 21:36:31

@Filterr: Miért is lesz ez, Bélám? Mert ez még nem volt? Sok minden nem volt még, ami ugyanolyan eséllyel pájázik a 2022-es variációra.
:)

Szilágyi Imre 2018.11.04. 21:37:25

@Szilágyi Imre: a "pájázik" természetesen pályázik.
:)

Filterr 2018.11.05. 06:37:06

@Szilágyi Imre: Nézz rá a választási törvényre, s rájössz, hogy szerintem miért ez lesz. Persze lehet, hogy nem, de erre látom most a legnagyobb esélyt ;)

Róbert László 2018.11.05. 07:07:10

Lesz még mandátumra lehetőség mert rezeg a léc. Egy kis törvénymódosítás ennek érdekében és a határon túlról majd ismét eldöntik a magyarok sorsát. Ezért fizetik a külhoni papokat és tanárokat hogy úgy táncoljanak ahogyan a fidesz akarja. A közpénzünk így szivárog el pártcélokra.

LKerekes 2018.11.05. 09:36:34

@Róbert László:
Nomen est omen.
Ezért vagy ennyire hülye seggfej?

C. Robert 2018.12.13. 22:52:25

Úgy emlékszem, a szlovákoknál bejött a bokszoló ellen.