Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Előválasztás? Minek?

2018. október 15. - Filterr

Az előválasztás csak egy figyelemelterelő pótcselekvés. Az előválasztás csupán annak leplezésére szolgál, hogy akik ebben az eszközben bármiféle megoldást látnak, azok valójában teljesen vakon vannak, s fogalmuk sincs, hogy miként kellene sikeresebben politizálniuk. Igaz, az utóbbi években megfigyelhettük már, hogy ha a baloldali politikusok meg véleményvezérek elképzelések és tervek nélkül vannak, akkor azt általában olyan gumicsontokkal próbálják feledtetni mint az előválasztás, a koordinált jelöltállítás vagy a választási mozgalom.

Gyakorlatilag azóta, hogy Bajnai Gordon felállt a színpadra 2012. október 23-án, a pártok közötti hatalmi játszmák leginkább magukat a pártokat foglalkoztatták, a közvélemény, a választók ennek csak elszenvedői voltak. Egyrészt mert végig kellett ezt nézniük, másrészt mert értelmes alternatíva nélkül maradtak, ahova nem csak bizonytalanul pislogva húzhatják be az X-et. A pártok beálltak arra az elfogadó, beletörődő állapotra, hogy zsugorodó támogatottsággal, fogyatkozó anyagi és emberi erőforrásokkal, valamint silány politikai tartalommal maradjanak a felszínen. Energiáik java részét pedig az egymással való versengésben használják el, darabra mérik, hogy ki hányszor volt az ATV-ben, figyelik hány lájkot kapnak a egymás posztjai, és próbálnak minél karakánabbul mondani valami gyorsan feledhetőt, ha kamera is van a közelben. A kisebb-nagyobb falatok után vágyakozó középszerű kádereik nagy gyakorlattal tülekednek a választásokat megelőzően a jelöltségért, a befutó helyekért. Így a pártok a tagságukhoz méltóan csak a veszteség-minimalizálásra játszva próbálnak minél többet nyerni egy összefosgás vagy az egyéni jelöltek koordinációja során.

És nincs ez most sem másként. Az ellenzéki erők ugye éppen vagy szétesőben vannak, vagy nagy igyekezettel próbálnak nem eljelentéktelenedni. Ahogy pedig közelednek a jövő évi választások, úgy a mozgolódás is megindult, ahol persze megint nem a tartalomról, tehát az önkormányzatiságról vagy Európa jövőjéről van szó, hanem valami tök másról: a fővárosi előválasztásról. A választásról magáról csak azért nem, mert az emberek java része már beárazta, hogy Tarlós fog nyerni és Fideszes többségű városvezetés marad. Így csupán a cirkusz jut a népnek, ahol a pártok a jelölt-keresés régi nemes baloldali hagyományát felelevenítve már egy évvel a választást megelőzően elkezdik a szerepjátékot, hogy azt még várhatóan 6-9 hónapig folytassák utána.

Így ha a figyelem éppen nem Puzsér Róbertre fog irányulni - aki a virtuális térben és a tévék stúdióiban is otthonosan létezik, de a való világban ki tudja, hogy kicsoda valójában, amikor nem éppen valamelyik szerepét játssza -, akkor az előválasztás többrészes teleregényét követhetjük figyelemmel. Mivel sem Karácsony Gergő, sem bármelyik másik szóba jöhető jelölt-jelölt nem alkalmas igazán bárminek is a vezetésre, aminek köze van a politikához, ezért azt ne várjuk tőlük, hogy eredeti tartalommal, ötletekkel, ne adja az ég stratégiával, vízióval álljanak majd elő. Nekik éppen ezért tökéletes lenne egy előválasztás, mivel a jelöltté válás folyamata nagyobb figyelmet kapna, mint az, hogy, ki mit akarna kezdeni Budapest vezetésével.

Szerintem tévednek azok az elemzők, akik szerint egy előválasztás képes lenne olyan versenyt teremteni a politikusok között, ami miatt hetek alatt pótolnák be több év el nem végzett munkáját. Nem attól lesz valaki alkalmas egy város vezetésére, hogy az előválasztás heteiben majd összeollózott programot villogtat, vagy egy-ügyü virtuális megmondóként hangoskodik bele ebbe a kampányba, mint Juhász Péter bármelyik pesti tüntetésbe. Az a politikai tartalom, gondolat, jövőkép, ami több mint egy évtizede hiányzik a hazai baloldalból, az nem most fog hirtelen megszületni, s nem is pont a főpolgármester-választás fogja előpiszkálni a ballib pártokból.

Szerintem addig nem szabadna az előválasztásról vitatkozni, pláne nem belekezdeni a megvalósításába, amíg nem végzik el a politikai formációk azt a munkát, ami elengedhetetlen a kitöréshez, a fejlődéshez. Nem csak ahhoz, hogy egyszer majd talán valahogyan megverjék az Orbán Viktor vezette Fideszt - lehetőleg leginkább egy országgyűlési választáson -, hanem ahhoz is, hogy elkezdjenek végre politizálni, valós politikai munkát végezni. A médiaszereplés-számláló bámulása és a személyi kérdések megvitatásának nyilvánosság előtti orgiája helyébe kellene már lépnie a ciklusokon átívelő stratégia-alkotásnak, az átgondolt hálózatosodásnak, az utánpótlást megteremtő politikus-képzésnek.

Előválasztásnak akkor tud értelme lenni, ha nem az eddig megismert, unalmassá váló, tartalmatlan és tehetségtelen párt-vezetőcskék és a pillanat szülte percemberek fognak tét, értelem és valós mondanivaló nélkül versengeni. Akkor lesz itt az ideje ennek a politikai eszköznek a hazai tesztelésére, ha nem eltereli a figyelmet a tartalmi kérdésekről, hanem éppen hogy azt helyezi az érdeklődés középpontjába.

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr2914302167

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.10.15. 13:00:58

Szerintem rendezzék le egymást kozt aballibák, melyik jelöltjük fog veszteni.

Jacob von Gibbs 2018.10.15. 18:23:27

még is mire gondol a "költő"? hogyan kellene kiválasztani valakit?

felső határ nincs 2018.10.15. 18:58:35

Ez aranyszabaly: ha nem akarod vallalni valamiert a felelosseget, add ki egy bizottsagnak csapatmunkaba

Kozben egy mukodo partban a vezer dont, s el van intezve

nick papagiorgo 2018.10.15. 18:59:30

Tarlós István a vele készült interjúban megmondta, hogy "neki tulajdonképp ez végül is jó lenne", de amúgy nyilvánvaló hülyeség, mivel hogy biztosítják, hogy pl. Fideszesek ne szavazzanak, mi a garancia, hogy a vesztesek elfogadják a végeredményt, hogyan garantálják, hogy csak a "megfelelő" emberek szavaznak, stb. stb.

Ezzel én csak egyetérteni tudok.

Előválasztást pl. úgy lehet tartani, hogy van egy párt, annak két jelöltje,és a párttagok szavaznak - mert ugye a párt csak tudja, hogy valaki a tagja-e vagy se, ugyebár (mint az USA előválasztásai). Ez így ellenőrizhető. De több párt esetében, ez hogy akarjuk megoldani? Ha nem csak párttagok - mert ők ugye bazi kevesen vannak - akarnak szavazni, azt hogy akarjuk megoldani? Hogy akadályozzák meg, hogy pl "én, a fideszes" akár négy szavazatot is leadjak? Stb. stb. Ez úgy hülyeség, ahogy van ,a technikai részletek tisztázása annyi időt vesz igénybe (mire azokat minden résztvevő párt elfogadja), hogy addigra lemegy a rendes választás.

De csinálják csak,addig is elvannak valamivel :)

nick papagiorgo 2018.10.15. 19:09:30

Még egy dolog: olyan emberekről beszélünk, akik a - nemzetközi megfigyelők által ellenőrzött- parlamenti választások erredményét SEM akarták elfogadni: "mi nem is vesztettünk", "azért vesztettünk, mert nem volt tisztességes a választás", "az emberek kígyó...." stb. stb.

De a saját "mutyiválasztásuk" eredményét meg majd elfogadják. Aha...

tothh · http://polizis.blog.hu 2018.10.15. 19:45:47

@nick papagiorgo: US-ban is vannak nyílt előválasztások, ahol bárki szavazhat, ez állam/párt függő. Volt is példa, hogy demokraták szándékosan az erősen vallásos jelöltre szavaztak rá a republikánus előválasztáson, hogy a kevésbé integratív jelöltet erősítsék.

Egyébként meg az előválasztásnak ott az az értelme, hogy egy meglehetősen sokszínű ország, erős államokkal, államonként különböző problémákkal és államonként különböző módon viselkedő helyi pártokkal. (Bayer prof. mondta anno "Bevezetés a Politikatudományba" órán, hogy "tudják, Amerikában valójában nem kétpártrendszer van, hanem százpártrendszer")
Egy nem föderatív berendezkedésű országban, ahol erős pártszervezetek vannak, országosan viszonylag egységes pártok, ott nincs értelme.
Ahol Európában meglépték ezt, vagy a jelölt kormányt se tudott alakítani (P. L. Bersani, Italia, 2013, Demokrata Párt), vagy elnöksége súlyos kudarc lett (Hollande), vagy az előválasztási győzelem után bukik bele személyes botrányába (Fillon).
A szabályt erősítő kivétel a jelenlegi portugál miniszterelnök, Antonio Costa, aki előválasztáson lett a szocialisták topjelöltje 15-ben. A választáson ugyan kikapott a jobbközéptől, de két szélsőbal párt (kommunisták, új baloldal) külső támogatásával hatalomra jutott. Szóval ő se emiatt nyert.

Magyarországon az előválasztás annyira lenne jó, mondjuk egy főpolgi esetben, hogy a legerősebben antiorbánista, nagyszájú figurát kiválasztanák. A csendes többség meg szépen leszavazna Tarlósra, vagy el se megy.

Fülig José 2018.10.15. 20:31:20

@tothh: “ a csendes többség meg szépen leszavazna Tarlósra”
Az állandóan fröcsögve ordító fideSS szavazókról teccik beszélni? A bácsi nem Magyarországon él? Esetleg sose olvasott indexet..? Ja, de... akko biztos viccóni teccik...

Scott Tenorman Must Die 2018.10.15. 23:31:27

@Fülig José: te egy köcsög holokauszttagadó, zsidók halálból viccet csináló szarházi vagy

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.16. 07:23:55

@Fülig José: "Az állandóan fröcsögve ordító fideSS szavazókról teccik beszélni?"

Ez gyönyörű volt :)

"Miért nézed pedig a szálkát, amely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, amely a te szemedben van, nem veszed észre?"

Fülig José 2018.10.16. 07:30:46

@Viszlát és kösz a halakat: szép volt, (nép)nemzethy szentkeresztyén... de te meg a hozzád hasonló propagandisták baszódnak itt 0-24 (meg a birca, de az olyan hülye, hogy nem számít..) tudod: amilyen az aggyonisten... elmehetnétek a zorigóra... eswtleg a kurvafijúgra? vagy már ti sem veszitek be azt a szart? az nem lehet, ti BÁRMIT beszoptok...
@Scott Tenorman Must Die: veled mi van, patkánykirály? beleállt a görcs a kezedbe? mi az anyádról beszélsz, narancskullancs?!

Viszlát és kösz a halakat 2018.10.18. 20:45:29

@Fülig José: "de te meg a hozzád hasonló propagandisták baszódnak itt 0-24 "

"Miért nézed pedig a szálkát, amely a te atyádfia szemében van, a gerendát pedig, amely a te szemedben van, nem veszed észre?"