Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Táncolj Teri! Búcsúbuli!

2018. október 03. - kingmaker

Az egyik angol barátom viccelődött nekem pár nappal ezelőtt, hogy akárhol járt már a világban, mindig szóba jött, hogy az angolok messze a legsótlanabb nemzet e földkerekségen. Én magyarként rögtön vitába szálltam ezzel! Egyrészt nem hiszek abban, hogy ilyen egyszerűen le lehet írni egy nemzetet. Másrészt meg, jó magyarként, mindjárt a szárnyaim alá vettem és vigasztalni próbáltam, hogy ismertem sótlan embereket és bizton merem állítani, hogy ő nem az. Ő csak legyintett erre és bedobta a karótnyelt kifejezést is. Ezen viszont már elkezdtem nevetni, mert eszembe jutott Theresa May brit miniszterelnök, az angol Konzervatív Párt vezetője.

Képtalálat a következőre: „theresa may”

 Jó ideje már nem lehet érteni, hogy mi történik az angolokkal. A Brexit óta eltelt két év olyan, mint valami manchesteri legénybúcsú, amikor a töménytelen mennyiségű (tömény)alkohol elfogyasztása után, már úgy is minden mindegy alapon, a legnagyobb állat bújik ki a férfi seregből, és visítva, sírva okádnak bele az angol éjszakába, hogy aztán minden utolsó méltóságukat is elveszítve, hemperegjenek egymás hányásában. Na az angol belpolitika pont ugyanez.

Nem szeretném kifejteni (és nem is tudnám), hogy mi történt az elmúlt mondjuk 10 évben az angoloknál, a Brexit híre mindenkihez eljutott és mindenkinek meg van róla a véleménye. Most inkább Theresa Mayről akarok írni egy pár sort, hiszen akármennyire is tehetséges politikusnak tartották, Budapestről csak a tehetségtelensége látszódik. Nyilván nem volt könnyű dolga, amikor David Camerontól, a kamikáze politikusok újgenerációs prototípusától, át kellett venni a kormányzást, de Theresa Maynek ez volt minden álma, hiszen tudatosan készült az államnő szerepre. (Érdekes, hogy a szövegjavító csak az államférfi szót ismeri, az az államnő szót pirossal aláhúzza).

 Politikai karrierjének hosszú útja ki volt kövezve megannyi csalódottsággal éppúgy, mint sikerélménnyel. Most nem tudhatjuk mi játszódhat le benne, hiszen 2016-ban David Cameronnal a maradás mellett kampányolt, most pedig ő vezeti ki az országot az Unióból, már ha ki tudja vezetni. Theresa May nem először nézi be csúnyán a dolgokat.  Legnagyobb húzása 2017 nyarán volt az előrehozott választásokkal. A terv az volt, hogy mivel nagyon elemében érzik magukat a konzervatívok és a baloldali Munkáspárt nem találja meg a hangját, így előrehozott választásokat írnak ki. Azzal magyarázták a szükségességét. hogy erős felhatalmazással szeretnének tárgyalni Brüsszellel. A közvéleménykutatások jó eredményt vízionáltak a konzervatívoknak, de az előrehozott választásokra elolvadt a nagy támogatottság és ugyan megnyerték a választásokat, de emellett óriásit buktak. Rég látott ekkora lábonlövést Európa: nem hogy nem tudták növelni a mandátumaik számát, de koalíciós kormányzásra kényszerültek és a Munkáspárt több körzetben be is érte őket. Ennyit a nagy angol konzervatív stratégiáról meg az erős felhatalmazással bíró Brüsszelbe küldött tárgyalódelegációról, akiket jól körberöhögtek ott is.

2019 tavaszán ki kellene léptetni az angolokat, akik teljesen tanácstalanok, hogy ezt hogyan is kellene levezényelni. Folyamatosak a botrányok a konzervatívok körében, megy az adok-kapok és a zsarolás, közben meg úgy néz ki most a helyzet, hogy nem lesz megállapodás Brüsszellel és mindenféle szerződés meg egyezmény / egyezség nélkül lesznek kénytelenek elhagyni az Európai Uniót.

 Nem tudhatja senki, hogy Theresa May öröksége (ökörsége) mi lesz majd és hogyan fogják őt emlegetni a történelemkönyvek és hogyan fog róla megemlékezni a brit kollektív tudat, de a mai videója után biztos nem a lazaságáról fog elhíresülni. Theresa May nem csak tehetségtelen stratéga, karótnyelt és sótlan vezető, de a tánctudását elnézve nem is egy Fred Aster (még Gyurcsány is jobban mozgott annak idején a higany testével). Tánctudása pont olyan, mint a politikusi pályája: csapnivaló.

Az meg külön vicces, hogy a kék háttér előtt “táncoló” vagy szimplán csak idétlen mozdulatokat bemutató politikus mögött egyetlenegy politikai üzenet található. Ez pedig nem más, mint az “Opportunity”, ami annyit tesz magyarul, hogy “lehetőség” vagy “alkalom”.

2015-ben a Konzervatív Párt jelszavai a “Security, Stability és Opportunity” voltak. Az elmúlt 3 év angol konzervatív politika teljesen kiüresedett és kifulladt. A megszorításoktól terhes évek és a Brexit körüli szarkavarás megtette a hatását, és a biztonság és stabilitás szavakat már el is hagyták. Csak a lehetőség maradt. Hogy mire? Azt sajnos nem tudjuk. 

Innen üzenjük Theresa Maynek, hogy: Táncolj Teri! Búcsúbuli!

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr7714279585

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.