Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Mit tanult az ellenzék fél év alatt?

2018. október 01. - Filterr

A múlt hét elég sok izgalmat tartogatott a közélet iránt érdeklődő választók számára - az eseményeket itt szedtük csokorba. Vasárnapra csak 2 időközi választás maradt, legalábbis erre számítottunk. De a húsleves kanalazása közben az elfeledettnek hitt múlt is visszaköszönt, ami miatt az esti eredményváráshoz már nem is maradt sok kedve az embernek. Ezek alapján megint csak időszerű feltenni a kérdést: mit tanult az ellenzék fél év alatt?

juhi.jpg

Az ellenzék egyik letűnt reménycsillaga, lánglelkű iránytűje, az összefogások pásztora, Juhász Péter úgy tűnik, hogy nem tanult semmit. Április 8-án a választók úgy hazazavarták Juhit és az Együtt nevű pártját, hogy még az 1%-ot sem érték el, s a Kétfarkúak is röhögve előzték meg őket az eredménytáblázaton. Sosem ciki, ha egy karakteres párt egy szűkebb célcsoport megnyerésével esik ki a Parlamentből. De az Együtt se karakteres nem volt, se célcsoportja nem volt már a tavaszi kampányra. Évek hosszú munkájával erodálták saját pártjukat, annyi felé potyogtak szét a tagjaik, ahány darabkából próbálták meg sárral összetapasztani Bajnai idején. Ezen a sok sípolás, a hangos kiabálás, az összefogás migrénes fejfájásig való mantrázása sem tudott segíteni. Így a tagság, koncepció, stratégia és valós politikai célok, valamint politikára termett emberek nélkül maradt gárdát úgy zavarták el a választók, ahogy azt megérdemelték.

De vigyázzunk, azért mert valakit kirúgunk az ajtón, még visszamászhat az ablakon, ha óvatlanul nyitva hagyjuk! Pláne még ha egy gőzölgő sütit is oda rakunk illatozni. Péterünk, és pártjának gyászhuszárai fel is bátorodtak azon, ahogy az Együtt vezetését megsajnáló választók összeadták azt a sok milliót forintot, amit vissza kellett fizetniük az államkasszába a siralmas választási eredményük miatt. Már akkor is látszott rajtuk, hogy nem fogták fel, az 1% alatti eredmény nem véletlen volt, s az adakozási hajlam nem a “sikeres” közéleti szerepvállalásuknak köszönhető, hanem egy szűk politikai közeg önzetlen mentőakciója volt csupán. Juhiék megint egy elképzelt valóság építésén fáradoznak, ezért bejelentették, hogy október 23-án egy tüntetéssel térnek vissza nem csak a közélet színpadára, de a pesti belváros ideiglenes színpadára is. De kérdezem én naivan: MIÉRT? Miért nem értették meg, hogy a kutya sem kíváncsi rájuk ebben az országban, sem arra az agresszív és visszatetsző nyomulásra, ami jellemezte őket az elmúlt években? Petikém, hát nem tanultál? Akkor ülj vissza a szamárpadba, egyes! Dobok neked krétát is, rágcsáld csak, amíg gondolkozol.

Aztán ott van még a rákospalotai időközi polgármester-választás, ahol a baloldal jelöltje nem túl nagy meglepetésre nyert. Igazából a meglepetés az lett volna, ha nem nyer, mivel egyetlen jelölt volt a Fideszessel szemben, se a Jobbik, sem az LMP nem indult ezen a megmérettetésen. Mégis, ebben a régi balos környéken sem sikerült kiemelkedőt produkálni az ellenzéknek, hiába volt 1 az 1 elleni meccs, a százalékos eredményen ez nem látszott, sem a 2014-es önkormányzati, sem a tavaszi országgyűlési választás eredményét nem tudták felülmúlni. Ezek alapján pedig a DK és társai elmehetnek a búsba azzal a kincstári optimizmussal, amit minden egyes megnyert időközi választás után előszednek a vitrinből, miszerint lám-lám, teljes és totális összefogás kell, s a Fidesz máris meg van verve - Budapesten talán, de vidéken?! A NERokrácia ellenszere szerintük megvan, csak használni kellene. Mindig, mindenhol, minden körülmények között. Ezzel vitatkozni nem lehet, a karó jár ezért is, sőt még két kurva nagy pofont is mellékelni kellene hozzá, mert aki még mindig úgy gondolja, hogy csak össze kell fogni, oszt’ jónapot, az a hülyeségen túl még trollkodik is.

Kőbányán, egy önkormányzati körzetecske időközijén a Momentum egyetlen jelöltje állt szemben a Fidesz jelöltjével. A Momókák nagy elánnal vetették bele magukat a kampányolásba, a fél párt ott pörgött hetekig, még a szavazás napján is nyomták a csengőket, mint a süketek. Mintha nem lenne nyilvánvaló, hogy a szavazásnapi mozgósítás annyit ér, mint golyó ellen az integetés. Persze szerintük jó úton járnak, jövőre majd másként lesz, csak folytatniuk kell az eddigieket. Csak arról nem vesznek tudomást, hogy ezt az eredményt úgy érték el, hogy hetekig csak ezzel az egy nyavalyás körzettel foglalkoztak, jövőre sok százzal kellene megbírkózniuk - kb. azonos erőforrásokkal. Sajnálatosan egy jó jelöltet sikerült egy roppant gyenge kampánnyal megtámogatni, és az év egyik legszarabb szlogenjével kínálni a politikai portékát. Ha viccnek szánták volna ezt a southparki mondást, akkor járna a pacsi, ám mivel tudjuk, hogy komoly volt a szándék, ezért a félévi bukás a nyilvánvaló eredmény a Momentum számára. Áprilisban üzenet nélkül igyekeztek bejutni az országgyűlésbe, most meg egy másik kultúrkör üzenetével próbáltak meg eredményt elérni. Az EP-re talán majd sikerül egy erős és önállóan megfogalmazott politikai tartalommal előállniuk, különben lezárul a magyar politikatörténet ezen rövidke momentuma is.

drog.jpg

 

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr1514274477

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

dare 2018.10.01. 17:54:06

Juhász valami olyasmit beszélt eddig, hogy nem alakulnak párttá.
Ha valóban ez a céljuk, és nem a szokásos hergelős politikával akarnak visszatérni, akkor én maximálisan támogatom a tüntetésüket.
Mai hír: Szél és és Szabó Szabolcs is kilép az Lmp-ből.

Remélem annyit tanult végre az ellenzék, hogy a jelenlegi viszonyok között a Fideszt nem lehet legyőzni pártokkal.
A többpárti demokrácia kuka.
Nekem már csömöröm van tőle, biztos lehetne jól is csinálni, de nekünk ez nem megy.
Nem is fogok soha többet pártra szavazni, nem látom értelmét.
Viszont független képviselőkre, lokálpatriótákra nagyon nagy szükség lenne a mostani politikában.
Pártokkal nem lehet legyőzni a Fideszt.
Úgy lehetne csak, ha egy közös listába verődnének, de sokkal jobban gyűlölik egymást, mint a Fideszt.
Mi a megoldás akkor?
Álljanak a baloldali pártok egy tömbbe, álljanak a jobboldaliak egy tömbbe, induljanak el 27 körzetben majd a választáson, ahol az egyéni jelöltekben azért valahogy meg tudnak egyezni, és a maradék 79 körzetet hagyják békén, ne szemeteljék tele a képviselőikkel, itt induljanak olyan jelöltek, akik egy az egyben állnak szemben a Fideszes jelölttel.
De ne úgy, hogy "független" jelölt, de ott van mögötte a pártlogó.
Logó nélkül is lehet támogatni jelölteket, de nekik pártkatonák kellenek.
Nekem viszont nem, elegem van a pártokból, normális érdekképviseletet akarok látni a parlamentben olyan lokálpatriótákkal, akik az adott térség felvirágoztatásáért szállnak be a ringbe.
Ez lenne az igazi polgári demokrácia, és nem ez a mostani pártok versenye, ami csak arról szól, hogy ki ígér nagyobb toronyórát lánccal a népnek.
Sokáig fog tartani míg ezt elérjük, de jó lenne végre ezen az úton elindulni végre.
Az a fontos, hogy az út végén ott legyen az az opció, hogy meg tudjuk szüntetni a többpártrendszert.
Ne egypártrendszerre persze, hanem szüntessük meg az egészet úgy ahogy van.
Ehhez persze polgárok kellenek majd, akik hajlandóak tenni is a köz érdekéért.
Mert :
"-Szerencsétlen az az ország, amelynek nincsenek hősei.
-Nem. Szerencsétlen az az ország, amelynek hősökre van szüksége."

Libsik visítanak de az ország a miénk ! 2018.10.01. 18:25:47

"Együtt vezetését megsajnáló választók összeadták azt a sok milliót forintot,"
"De kérdezem én naivan: MIÉRT? Miért nem értették meg, hogy a kutya sem kíváncsi rájuk ebben az országban, sem arra az agresszív és visszatetsző nyomulásra, ami jellemezte őket az elmúlt években?"

Pontosan tudjuk KI volt az aki megsajnalta oket. Soros Gyorgy fizette ki, es az O elvarasa alapjan kezdik ujra, ezt az ocsmany botranyozast.

Libsik visítanak de az ország a miénk ! 2018.10.01. 18:47:09

"Ezen a sok sípolás, a hangos kiabálás, az összefogás migrénes fejfájásig való mantrázása sem tudott segíteni. Í"

Azt mindenkepp bizonyitottak, hogy az aljas hazug demagogia csak egy bizonyos szintig mukodik, mert azert SAJNOS mukodik. De peldaul nem tudnak mit kezdeni az emelkedo fizetesekkel, javulo eletszinvonalal. Hiaba hazudnak naponta 20-szor vilagkatasztrofat, ha az embereknek tobb penzuk van a hetkoznapokban.

Herbert Putzenschramm 2018.10.01. 19:02:25

@Libsik visítanak de az ország a miénk !: szerintem is kajak egyértelmű, hogy a gyíkemberek dobták nekik össze a pénzt. aki mást mond az hazudik. le a gyíkemberekkel! élken a Fidesz és a Miniszterelnök Úr!

Fidesz bérszámfejtés 2018.10.01. 19:14:23

@Libsik visítanak de az ország a miénk !: Kolléga! A Soros már nem menő! tessék elolvasni a frissen kiadott iránymutatásokat!

Voznyák Pista 2018.10.01. 19:38:57

Az ellenzék nem fog tanulni. Megmondom miért. A demagógia, ami nem valós alapokon nyugszik, és a társadalom nem fogékony rájuk.
A jobbik esetében pedig a kiszámíthatatlanság, elsősorban. A cukisodásukkal a régi híveket elvesztették, újakat viszont nem sikerült beédesgetni.
Eredmény, a szavazók fele, el sem megy szavazni, mert a kormánypárt lássuk be inkább sikeres, mint amennyire idegesítő számukra, alternatíva meg nincs.

Protokolldroid 2018.10.01. 20:18:14

Ez most valami blogos karaktergyilkossági kísérlet. Hagyjad má szegény Petit. Az egyik legkorrektebb és legszimpatikusabb "polutikus" az országban. Minden irónia nélkül! Ne vedd fel a NER tempót!

morph on deer 2018.10.01. 21:45:14

@dare:
“a jelenlegi viszonyok között a Fideszt nem lehet legyőzni pártokkal”

Messzemenően igazad van!

Nem is csak azért, mert már a fidesz sem egy párt, hanem inkább szekta - ugyanazon kritériumok mentén működik, - hanem mert mára már a politikai ‘oldalak’ klasszikus értelmezése is meghaladottá vált.

Ma legfeljebb ‘ügyeket’ lehet képviselni, esetleg akár elvek mentén is, bár az is egyre kevésbé jellemző, mert tipikusan szignifikáns - akarom mondani; jellemzően meghatátozó témák manapság már nem csupán egyetlen párthoz kapcsolhatók.

Ha akár az úgynevezett ‘ellenzéki’ oldal pártjait nézzük, - merthogy egyáltalán ott található ilyesmi - akkor is jelentős átfedést tapasztalhatunk jónéhány párt programjában, igazából nüansznyi (nuance) eltérésekkel.

Így mondjuk az is nyilvánvaló, hogy jónéhány párt létezése mivel motivált. :-(

Szóval véleményem szerint is egy pártoktól- párt programokról - független, de azonos elvi alapokon álló szerveződés lenne csak esélyes, amelynek tagjai lehetnek ugyanakkor akár különböző pártok tagjai is, de egy (nemzeti?) minimum programban egyetértve lép(né)nek fel az orbanizmus ellen.

Ami lényegében eg nemzetromboló, hatalomvágytól hajtott kitaláció, amely elődeihez hasonlóan csak az ország és a magyarok lejáratására alkalmas, a nepotista nemzetrabláson túl.

Egészen egyszerűen: a normális embereknek kéne összefogni pártállásról függetlenül, hogy végre egy normális magyarországban élhessünk a permanens hadiállapot helyett, és ahol nem a felcsúti focipálya erkölcsi és intellektuális szintje s mérvadó..!

Csak ehhez az EGÉSZ ország érdekeit fontosnak tartó, és a pártpolitizáláson túllépni képes, nyitott gondolkodású emberekre/politikusokra lenne szükség, - olyanokat meg hol találsz?

morph on deer 2018.10.01. 21:47:53

@morph on deer: - “Magyarországban” persze nagy eM, csak éppen a telefonom nem így gondolta. Elnézést!

monddazigazatmar 2018.10.01. 21:54:11

Kőbánya polgármestere már tizenéve Kovács Róbert.
A momentum elindít egy Kovács Róbert nevű tagot az önkormányzati választáson.

Ha ez fordítva történt volna, akkor már írtak volna egy második szargentini jelentést, hogy a fidesz mekkora csaló, a nevekkel trükközik. Fél európa itt nyikorogna, hogy a patás megint megölte a demokráciát.

dare 2018.10.01. 22:09:37

@morph on deer: "Csak ehhez az EGÉSZ ország érdekeit fontosnak tartó, és a pártpolitizáláson túllépni képes, nyitott gondolkodású emberekre/politikusokra lenne szükség, - olyanokat meg hol találsz?"

Jó kérdés, nem tudom rá jelenleg a választ.
Vannak biztató jelek, bár az is igaz, ha a többségük külföldön képzeli el a boldogulást, akkor egyre nehezebb lesz majd találni olyan nyitott gondolkodású személyeket, akiket érdekelhet még az ország sorsa.
Egyelőre ez csak reménykedés részemről is.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.10.01. 22:11:08

A poszt alapján két dolgot tud csupán a poszt szerzője:
1. hogy mi volt az Együtt, és mi van a bukása mögött
2. Mi van mostanában Kőbányán, és miért ezzel a szlogennel kampányolt az ellenzéki jelölt.

Épp ezért érthetetlen, hog miért pont ezekben a témákban osztja az észt.

Fedor · http://fedor.blog.hu/ 2018.10.01. 22:37:49

@Fedor: Na, kimaradt egy fontos szó a kommentemből. Helyesen: "két dolgot NEM tud csupán"