Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Az LMP s(z)aga

2018. szeptember 28. - Filterr

Olykor szeretek eljátszani a gondolattal, hogy milyen lehet egy másik ember - ez esetben LMP-s politikus - bőrében lenni, az ő szemén keresztül látni a világot, s az ő gondolatvilágába képzelni magam. Ez van hogy könnyen megy, mert az adott ember olyan egyszerű mint Keresztes László Lóránt politikafilozófiai okfejtései. Van, hogy nehezebb, mert annyira követhetetlen a delikvens működése mint Schiffer András táncstílusa egy fütyülős pálinka elfogyasztása után. És van az a szint, amikor úgy érzem, hogy olyan mélységekbe kell alászállnom, ahonnan annyira nehéz kijönni, mint egy Ungár Péter féle LSD-s metafentaminos őrjöngésből a Momentum nyári táborában. Végül pedig van a Sallai Róbert Benedek állapot, ahol a pártos e-mailek olvasástól begőzölt, az újlipótvárosi irodába berontani készülő zöldpolitikus 4x4-es terepjárójának felbődülése a koromsötét jászsági éjszakában annyira megijeszt, hogy inkább hagyom a picsába a képzelet-játékot.

rettenthetetlen-robert.jpg

A pártos körökben egyszerűen csak SRB-nek hívott ökopolitikus azon kevesek egyike az LMP-ben, aki valóban zöldnek nevezhető. Egy környezetvédő civil szervezet, a Nimfea vezetőjeként érkezett a Búbánat-völgybe 2008-ban, ahol egy tucatnyi ember határozta el, hogy létrehozzák az LMP-t. Mivel a párt alapító atyjának tekinthető Schiffer András az értékszintézist nem csak szavakban, de a párt vezetőségében is meg akarta teremteni, ezért az LMP jobbosabb szárnyához tartozó SRB a vezető testületbe is bekerült.

A gazdálkodói létet őszintén felvállaló SRB bicskájával büszkén ette az otthonról hozott szalonnát a választmányi üléseken, s bátran konfrontálódott már a kezdetektől a párt balosabb szárnyának prominenseivel, különösen a két kis “kedvencével”, Scheiring Gáborral és Tordai Bencével. Ám már akkor kezdett világossá válni, hogy az idegrendszere és stressztűrő képessége nem alkalmas arra a feladatra, hogy hosszabb ideig bent maradjon a testületben. Amikor bekerült a vidékiek által tető alá hozott “deal” után, hamar le is mondott némi sértett és toporzékoló hisztivel fűszerezve. Mondjuk volt annyi belátás benne, hogy bár csábító számára a parlamenti képviselőség, a sok “belvárosi libsivel” nem fog tudni együtt dolgozni 4 éven keresztül, így nem is kért befutó helyet a párt listáján 2010-ben.

Amikor szakadt az LMP 2013 elején, akkor viszont úgy vélhette, hogy megtisztult a párt, kiléptek az árulónak titulált összefogáspártiak, hogy saját szemétdombot csináljanak magunknak PM néven. SRB tehát ki tudja hányadik önkéntes száműzetéséből visszatért az LMP-t vezető testületbe, bár senki se tudta, hogy mit keres ott, mert bár értett a dolgok vezetéséhez, de azoknak általában van 4 kerekük és a szántóföldeken szoktak velük dolgozni. De arra viszont totál alkalmatlan, hogy egy közösség élén álljon, vagy akár képviselje azt. Ezt a nem túl nagysikerű képviselősége is megerősítette a Parlamentben az elmúlt ciklusban, ahol a subájával tudott csak feltűnést kelteni, meg a hosszúra nyúlt blogbejegyzéseivel, aminek az lehetett volna a címe, hogy “egy vidéki úr kalandjai a nagyvárosi megyeházán”.

Menet közben ő is belátta, hogy nem kényelmes a bársonyszék a sejhajának, jó előre bejelentette, hogy ő bizony nem fog még 4 évet malmozni az országgyűlésben. Megelégszik a jól megszokott életével, meg ha a szükség úgy hozza - és végül úgy hozta -, akkor az elnökségnek átnevezett LMP-s vezető testületben esetleg még elbábozik. De ez hiba volt a részéről, ugyanis megint megtalált lelki békéjének sanyargatóit a párt két társelnökének személyében.

A Schiffer utáni, igazi vezető és békítő nélkül maradt LMP-ben a választásokat követően elszabadultak az indulatok, SRB pedig mint egy elszabadult dúvad esett neki a visszalépések érdekében lobbizó Hadházy Ákosnak. No nem csak szóban, hanem szó szerint is, szegény "antikorrupciós" Ákos csak úgy tudta elkerülni, hogy SRB pofánbassza kenyérlángos méretű tenyerével, hogy inkább magát vágta hanyatt székestül. A fizikai inzultustól így még csak-csak megmenekült a férfi társelnök, de a dühöt fújtató SRB és annak baranyai barátkái elől jobbnak látta magától távozni. Nem csak a párt éléről, hanem az egész szervezetből. A párt erkölcsi tekintélyét minden áron védelmező Etikai Bizottság emiatt SRB-t is kitette, majd hamarjában visszavette a "következetesség" jegyében.

Ez annyira felbátorította Róbertünket, hogy Szél Bernadettet, a női társelnököt nézte ki igazságszolgáltató énje következő áldozatául. Számon kért rajta mindent a fodrász-számláktól a drága kosztümökön át a félresikerült miniszterelnöki kampányon át mindent. TerroRóbert és az LMP-s baranyai klán elérte, hogy Dettit 3 évre eltiltsák a párton belüli tisztségviseléstől, mert ő szorgalmazta a részleges koordinációt a választások előtt. Az addigra megfáradt Detti végül magától lemondott a társelnökségről, s vonult el gondolkodni. Miután a végére ért, több olyat is nyilatkozott a sajtóban, ami szembement a párt álláspontjával, ám SRB tünde-szeme mindent lát, nem kerülte el a figyelmét, hogy Detti a saját pártját murvázza. Több sem kellett, SRB ismét elővette a jó öreg etikai kaszát, hogy lesújtson vele, ám a vége csak hadonászás lett, a hőn áhított eljárás elmaradni látszik.

De ne legyenek kétségeink, Robi - és az őt maguk előtt önműködő pallosként tartó baranyai-lobbi - addig nem nyugszik, míg Detti ki nem kerül a pártból. Esélyes, hogy nem kell sokáig várniuk, mert Dettiről el lehet mondani sok mindent, de azt azért nem, hogy hülye lenne. Érzi ő, hogy nincs már maradása, van rá egy fogadásom, hogy még idén otthagyja a bebarnuló zöld alakulatot. SRB akkor talán majd megnyugszik végre, a harci hév helyébe a nyugodtság lép, és győztesként nézhet végig pártja romjain, ahol nem maradt már egy épkézláb, szerethető, vagy legalább jól eladható politikus sem.

Az SRB az egyik legkiválóbb példánya a politikai állatvilágnak. Azt mondjuk talán sose tudjuk meg, hogy a gerinctelen gyűrűsférgek törzsébe tartozik-e, akinek végig az volt a feladata a pártban, hogy úgy bomlasszon ahogy tud, s úgy nyírja a nálánál tehetségesebbeket, ahogy csak tudja. Vagy inkább az őstulkok egyik mintapéldánya-e, aki teljesen őszintén, zsigerből akkora tuskó, mint ő, aki igazából szerény pártvezetői és politikusi képességeit azzal ellensúlyozta mindig is, hogy ő próbált az egyik leghangosabban bőgő jószág lenni a rónán. Az LMP-ben a kezdetektől nem lehetett eldönteni, hogy a hozzá, meg az egykori párttitkár Vida Attilához hasonl figurák simán csak közösségromboló szociopaták, vagy pedig egy állambiztonságis/Fideszes tartótiszt által beépített téglák. Mondjuk a lényegen nem változtat egyik sem, ugyanis működésükkel elérték, hogy mára a párt káder-állományának színvonala a Retkes-féle SZDSZ színvonalára esett vissza. Hogy az SRB félék tevékenységének csak a következménye, vagy eleve célja volt, hogy szétverjék az LMP-t, nem tudni, de ügyesen elérték, mert a naív pártkatonák már most izzadhatnak azon, hogy jövőre mi lesz az EP-választáson, s hány helyet tudnak megtartani kevéske önkormányzati székükből.

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr2714269333

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.09.28. 17:23:12

Fontos, hogy a jövőben az LMP maradjon távol minden ballib összefogdosástól.

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.09.28. 20:38:54

Egy másik szemszög:
europeanphalanx.blog.hu/2018/08/20/az_lmp_vedelmeben
Kérdezném a posztertől, hogy mi értelme lenne a szocialista szimpatizáns vezetőkkel együttműködni, azon kívül, hogy a baloldallal együtt szűnjenek meg a nem túl távoli jövőben?

Filterr 2018.09.28. 23:06:30

@megamovieboy: Most már semmi, de április 8. előtt annyi értelme lett volna, hogy ha kicsit hallgatnak rájuk, hogy most nem lenne megint kétharmad. De ez a busz elment, szóval nézzünk előre a fosbarna jövőbe!

megamovieboy · http://europeanphalanx.blog.hu/ 2018.09.29. 00:30:31

@Filterr: Ez a kétharmadozás semmire sem jó. A kétharmad hiánya legfeljebb lassítja a Fidesz-t, de nem állítja meg, ahogyan ezt már tapasztalhattuk. Most őszintén, azt gondolod, hogy több szocialista képviselő a Parlamentben javított volna a dolgok menetén? Vagy esetleg DK-s kellett volna?

Filterr 2018.09.29. 08:07:49

@megamovieboy: Nyilván nem, de azért ha csak hangyafasznyival is, de jobb lenne a közérzetem, ha nem tehetnének meg mindent tök egyszerűen.