Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Áder jó káder?

2018. szeptember 23. - Filterr

Magyarországnak volt már egy olyan államfője, aki elkötelezett volt a fenntartható fejlődés, a környezetvédelem és úgy általában véve az ökopolitika iránt. Sólyom László az egyik legérdektelenebb és legpuhább politikai szereplője volt a rendszerváltás utáni magyar politikatörténetnek, de a zöldségét nem lehetett megkérdőjelenzi. Az utóbbi pár évben a helyét nem találó utód, Áder János is elkezdett a Föld jövőjéért aggódó politikus szerepében tetszelegni. De mennyire hiteles ez Ádertől, s mennyire áll ez összhangban a NER politikai nézeteivel?

kepernyofoto_2018-09-23_11_13_03.png

Sólyom László már a Duna-kör óta a zöld mozgalmak körül forgolódott, 2005-ben pedig az akkor legharciasabb zöld civil szervezet, a Védegylet dobta be a nevét a köztársasági elnöki versenybe, amit egy elég sajátos politikai meccs után meg is nyert. Elnöki ciklusa sajnos többet szólt arról, hogy mennyire képtelen volt kezelni Gyurcsány öszödi beszéde utáni belpolitikai válságot, mint arról, hogy zöld világnézete mennyiben segíthetné hazánk fenntartható fejlődési pályára állítását. A Zengőre tervezett NATO-lokátorállomás elleni civil tiltakozás megtámogatásán túl gyakorlatilag semmi emlékezeteset nem tudott domborítani ezen a téren.

Most viszont itt van nekünk a csornai Charles Bronson, akire Orbán Viktor a Schmitt Pali bácsi által megtépázott államfői tisztség fényének helyreállítását bízta, miután tarthatlanná vált a szakdoga-másolós sztorit követően továbbra is kiállni az egykori olimpiai bajnok mellett. Áder a jelentéktelenségi és szürkeségi versenyt viszont csak annyiban nyeri meg Sólyommal szemben, hogy ő készségesen aláírja az összes zsírpapírt, amit a NER szele befúj a Sándor-palota ablakán.

Úgy 2015 tájékán kezdhette el érezni, hogy olyan súlytalan a szerepe a narancsos kétharmad gépezetében, hogy lassan többen ismerik bajszos szarként, mint anyakönyvezett nevén. Akkoriban pletykálták, hogy indulna az ENSZ főtitkári pozíciójáért is, de ezt pont annyira lehetett komolyan venni, mint hogy 1 milliárd (!!!) aláírást gyűjt össze az általa indított kezdeményezés a párizsi klímacsúcs céljainak megtámogatására. Létrehozta a Környezetvédelmi Fenntarthatósági Igazgatóságot is még ebben az évben, ami azért volt nevetséges lépés, mert addigra a kormányzat már úgy lebontotta az állami környezetvédelmi szerveket, mint a török had Nándorfehérvár falait. Ezen pedig egy sokadrangú sóhivatal létrehozása jottányit sem tudott változtatni.

A fenntartható fejlődés gondolatait távolról elkerülő kormányzás és a libafos-zöld színű mázban tetszelgés közötti ellentmondást sosem próbálta meg feloldani Áder. Azóta is fullba nyomja a kretént, klímavédelmi alapítványt hoz létre és közel sem a nevével, jóval inkább a pártpolitikai hovatartozásával hitelteleníti el a projekt célját. Közben pedig úton-útfélen riogatja a nagyérdeműt a közelgő apokalipszis rémképeivel, ami nem is volna baj, mert a bolygónk gyorsabban változik, mint ahogy az emberiség képes lenne azt felfogni és/vagy reagálni rá. Évek óta járja az oktatási intézményeket, ahol előadásokat tart ebben a témában, amihez egyfelől nem is nagyon ért, másfelől sosem fogja tudni hitelesen képviselni. 

Persze, kérdezheti bárki, hogy miért is ne lehetne hiteles környezetvédő Áder, annak ellenére, hogy nem ez a szakmája, hogy sose tanulta, s legfeljebb csak autodidakta tudora lehet a témának? Félreértés ne essék, Lányi András sem úgy esett ki az iskola kapuján, hogy az ökopolitika szakértője volt, de életpályája, civil és politikai szerepvállalásai mind ugyanebbe az irányba mutattak évtizedeken át, és nem is nagyon aktívkodott olyan szervezetekben, nem képviselt olyan pártot, aminek sosem volt fontos ez a téma. Ellenben az Áder Jánosnak politikai otthont nyújtó Fidesszel, ami 2010 óta úgy szarik bele a globális felmelegedés megakadályozásának ügyébe, vagy a hazai természeti kincsek védelmébe, esetleg a klímaváltozás hatásainak megelőzésébe, netán a független magyar energiapolitika kialakításába, mint a családok évének hiteles megvalósításába.

Jóhiszemű ember vagyok, nem gondolom, hogy Áder azért tetszelegne a bolygónk sors felett aggódó államférfi szerepében, mert valamilyen rövid távú politikai hasznot remél ettől. Azt se gondolom, hogy ne őszintén beszélne e témáról fiatalok százainak havi szinten. Azt viszont minden további nélkül le merem írni, hogy gyenge és gyáva ahhoz, hogy a kormányzat döntéseinek szempont-rendszerébe beemelje a témát, és megpróbálja az elképzeléseket olyan irányba terelni, amik a minimálisnál jobban - pl. migráció kérdésének fontossága - illeszkednének az államfői világképbe.

Az MTI révén megjárta a sajtót Áder minapi, katonai szakközépiskolások számára tartott előadásának összefoglalója, ahol szinte csak olyan problémákról beszélt, csak olyan kérdéseket feszegetett, melyekkel a Fidesz-kormány egyáltalán nem, vagy csak teljesen félreértelmezve foglalkozik.

  1. Globális felmelegedés: Nem látszik, hogy a kormányzat összetörné magát a párizsi klímacsúcson elfogadott megállapodásban foglaltak teljesítésében, beérik azzal, hogy organikusan csökken Magyarország CO2 kibocsátása, proaktívan semmit sem tesznek ennek érdekében.
  2. Növekvő árvíz-veszély és súlyosbodó aszályok: Hol vannak már az évtizedes tervek a stratégiai víztározókról, amikre mindkét esetben kulcsszerep hárulna? Miért nem épülnek csatornák a mezőgazdasági területeken? Miért nem erősítik meg a hazai árvízvédelmi rendszert? Miért nem modernizálják az ország több mint 3000 településének csapadék-elvezetési rendszerét?
  3. Környezetszennyezés: Miért nem tesznek valamit az ellen, hogy Magyarország levegőminősége egyre csak romlik, ami emberek ezreinek életébe kerül éves szinten? Folyó és állóvizeink minőségéért is többet tesznek a környezetvédők pl. egy PET-kupával, mint a hivatalos szervek, amik az ipari szennyet vízbe eresztő gyárakkal sem tudnak/akarnak mit kezdeni. De a termőtalaj védelme sem szempont, becsődölt cégek vegyi-anyag lerakatainak felszámolását is csak hosszú évek munkájával tudják elérni a civilek.
  4. Energiapolitika: Paks2 esetében sem zavar senkit a NER gépezetében, hogy egy sose meg nem térülő, ellenben extrém módon veszélyes, sugárzó melléktermékkel járó projekt érdekében leszünk az oroszok gyarmata.

 

Ha Áder János valóban komolyan gondolná, amit mond, akkor legalább néha nyilvánosan felvállalná a konfliktust ezekben a témákban Orbán embereivel és tanácsadóival, sőt, akár magát a miniszterelnököt is megpróbálná meggyőzni. Ami már csak azért sem lenne nehéz, mert - ha hinni lehet a pletykának - akkor Orbán is olvassa Yuval Noah Harari könyveit, akinek egyik legfontosabb üzenete a bolygónk jövőjével kapcsolatban a klímaváltozás megakadályozása. Szóval a gondolat csírája biztosan benne van Viktor fejében, azt csak öntöznie és ápolnia kellene Ádernak ahhoz, hogy legalább az kiderüljön, a felcsúti focista csak a rövidebb távú politikai hasznok kiaknázása érdekében foglalkozik a migráció kérdésével, vagy azért, mert évtizedekre szóló nemzet-stratégiát rakott össze.

Áder viszont jó káder. Tudja, hogy a főnök nem azért rakta oda, ahova, hogy önálló gondolatokat fogalmazzon meg és képviseljen a kormányzattal szemben. Nem áll érdekében kézzel fogható javaslatokkal előállni a hazai közvélemény felé, inkább csak a globális folyamatok miatt aggódik. Talán még az is lehet, hogy az előadások során két katasztrófa-helyzet szóbeli vázolása között 1-2 halovány könnycseppet is elmorzsol sűrű bajusza fölött. De ettől még nem lesz kevésbé hiteltelen és nevetséges a működése “zöld” államfőként.

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr6614257137

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.09.24. 08:41:52

Atya Isten, Áder nem ballib??? Botrány!

Szelid sunmalac 2018.09.24. 09:09:28

@maxval balcán bircaman: Mutass ra szovegben, ahol olvastal barmit is ballibsegrol vagy nem ballibsegrol. Na...hadd lassuk tudsz-e meg szoveget ertelmezni alapfokon. Aztan a kovetkezo lepes elmagyarazni, hogy a kornyzetvedelem ballibseg-e es ha igen, miert.

déjá vu39 2018.09.24. 09:18:35

@maxval balcán bircaman: Ha jól értelmezem a "hozzászólásod", akkor a ballibek védik a környezeted, a nem ballibek meg nem.... Igazad lehet.

déjá vu39 2018.09.24. 09:18:35

@maxval balcán bircaman: Ha jól értelmezem a "hozzászólásod", akkor a ballibek védik a környezeted, a nem ballibek meg nem.... Igazad lehet.

Szelid sunmalac 2018.09.24. 09:36:41

@maxval balcán bircaman: Majd elkepzelem, de elobb a kerdesre lessz szives valaszolni tovaris

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2018.09.24. 09:51:01

Áder János talán csak tényleg egy tehetetlen, önálló akarat nélküli kesztyűbáb, aki saját maga is meg van rémülve egykori (jelenlegi?) barátainak az ámokfutásától, és talán soha nem gondolta volna, hogy mindaz a politikai tevékenység, amelynek egykor ő is aktív részese volt, idáig fajul, és talán valóban nem áll bele a napi politikai harcba a környezetvédelem ügyeiben éppen a fenti okok miatt, de az is nyilvánvaló, hogy kevés közös témája lehet olyan emberekkel a kormányzatban, akik még a klímaváltozás tényét is tagadják. Mindemellett könyörgöm, hölgyek és urak

legalább a maga riadt módján megpróbál néhány szót ejteni komoly dolgokról is.

Ha az előadásain, fórumain csak egy-két emberhez eljut a szava, és meghallgatásra találnak a javaslatai, vagy elültet némi környezettudatosságot a fejekben, már megérte.

Ennyi pozitívumot írjunk már a számlájára. Miért kell folyton mindenkit, mindenért megrugdosni?

Szelid sunmalac 2018.09.24. 09:58:51

@zord íjász: "Ha az előadásain, fórumain csak egy-két emberhez eljut a szava, és meghallgatásra találnak a javaslatai, vagy elültet némi környezettudatosságot a fejekben, már megérte." Ez elvarhato es eredmeny egy faszom kis egyetemiste kiscsajatol aki tart par eloadast a kornyezetvedelmrol, de nem egy allamfotol baszki. Attol ez kurvara nem eredmeny.

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2018.09.24. 10:13:02

@Szelid sunmalac: "... de nem egy allamfotol baszki. Attol ez kurvara nem eredmeny."

Én ebben tökéletesen igazat adok neked, de én nem úgy értettem ezt, hogy Tőle eredmény, hanem hogy eredmény. Általában eredmény. Ezért jár neki a jó pont.

Tehetne egymilliószor többet is? Tehetne. Keresztbe feküdhetne a kormányzat vitatott hatású, vagy kifejezetten környezetkárosító törvényeinek, szabályozásainak, elképzeléseinek? Keresztbe feküdhetne. De ha csak annyit ér el, amit mondtam...hát, az is valami. Ez egy ilyen ország, ennek ilyen az államfője, Itt a kis eredmény is számít.

Szelid sunmalac 2018.09.24. 10:18:02

@zord íjász: Ne haragudj, de nem fogok dicserni valamit, mert valami minimalisat tesz valaki. Dicserjem meg a szomszedot, mert lelegzik? Azert tartunk mar egy szintet, kulonben a valodi teljesitmeny vasziti el az erteket.

zord íjász · https://zordidok.blog.hu 2018.09.24. 10:37:45

@Szelid sunmalac: A szomszéd lélegzése önmagában nem jelent dicséretes teljesítményt, így az analógia sántít, viszont ha a szomszédod hallotta, hogy klafa dolog a faültetés, mert az izé, meg ökológiai lábnyom, meg még több izé, amit a Jancsi bácsitól hallott, akkor abból neked is hasznod van, gyakorlatilag azonnal, és örülhetsz is neki, hogy a szomszédod lélegzik, és míg lélegzik, remélhetőleg ilyen okosságokat cselekszik az Úr örömére is.

Semmiféle módon nem befolyásolja az igaz, valódi teljesítmény felismerését és elismerését, hogy valaki megdicséri az apró sikereket is...már ha vannak. Áder olyasmikről beszél, amelyek fontosak. Ennyi haszna van, és ez jó. Önmagában és egyszerűen jó.