Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Túl messzire mész Viktor!

2018. szeptember 18. - ATorzAtka

Az index az illiberális demokrácia Hofi Gézája. Na nem azért, mert olyan vicces, hanem mert ugyanazt a szerepet tölti be, mint annak idején Hofi. Az Index a szelep a társadalmon, amit, ha elzársz, a feszültség felgyűlik és előbb-utóbb felrobban.

A múlt héten adtam hangot a félelmeimnek, egy látszólag jelentéktelen hír kapcsán, hogy talán az Index lesz a következő, amire Orbán Viktor és csatlósai ráteszik mocskos kis illiberális kezüket. Bevallom féltem tőle, hogy igazam lesz. Tegnap már a nagymamám bölcsessége csengett a fülemben: „Előbb eljön az, amitől félsz, mint amit remélsz”.

A 444 számolt be róla, hogy milyen mozgások kezdődtek az Index körül. Mi, hova, kinek a fennhatósága alá vándorolt. Vagyis kimondhatjuk, hogy elkezdődött az Index bekebelezése.

Viktor! Ezzel túllépsz egy határt! 

El tudom képzelni, hogy a Fideszesek illibsi kis agyában úgy játszódik le ez a történet, ahogy az Origó, vagy a TV2, Hír Tv. Elfoglalják a szerkesztőséget és szépen lassan fakenews-t csinálnak belőle, vagy, ami még rosszabb, bezárják, mint a népszabit. Ez azonban korántsem ugyanaz a történet lesz.

A TV2 imidzsének megítélése (megkockáztatom hitelessége) az átvétel előtt már elindult egy lefelé ívelő pályán. Rendszeresen alul maradt azt RTL-el szemben. De, ami még fontosabb, hogy azért nem lett belőle nagyobb társadalmi para, mert maradt az erősebb versenytárs, maradt egy alternatíva, az RTL. Szépen beletörődött mindenki, és aki nem akart migráncsozást nézni, vagy némi kormánykritikára vágyott, átkapcsolt az RTL-re.

A HÍR TV esetében kicsit másról volt szó. A HÍR TV egykoron már szolgálta a hatalmat, így most igazából nem az történt, hogy valamit kisajátítottak, ami más értékek alapján jött lére. Csak visszavették, amit ők mindig a sajátjuknak tartottak. Ráadásul csupán a nézők 1-2%-a volt amúgy is kiváncsi a TV-re, ami meg valljuk be, még erős kerekítéssel sem jelent tömegeket.

Az Origó kiüresítése szintén nem robbant akkorát, hogy társadalmi ügy legyen belőle. Ennek az oka egyszerű. Bár az Origó hiteles hírforrás volt és a legolvasottabb internetes portál, mégsem organikusan vált azzá, nem az újságírók és olvasók építették fel, hanem egy multi. És egy kis trükköt is alkalmaztak. A Telekomnál vásárolt gépeken (legyen szó, telefonról, tabletről, vagy laptopról) az alapértelmezett nyitólap a böngészőben az Origó volt. Így könnyű milliós oldal letöltéseket generálni. Szinte biztos vagyok benne, hogy olvasóik törzsbázisát azok adták, akiknek fogalmuk nem volt, hol kell ezt a böngészőkben átállítani. Így valódi ragaszkodás nem alakult ki az oldalhoz, egyszerűen csak ez volt az első dolog, ami szembejött, így többnyire maradtak is ott. (Persze ettől még nem volt kevésbé hiteles a szakmai munka, amit folytattak, csak ez kevés ahhoz, hogy robbanjon).

A Népszabadság pedig. Nos. Tudom, hogy sokakat fog bántani, amit most írok, de annak az újságnak csak múltja volt. Sem jelene, sem jövője. Ha nem a Fidesz végzi ki, akkor a piac. Így pedig nem is álltak ki mellette tömegek, csupán pár hisztiző, a múltban ragadt értelmiségi, akiknek (javukra legyen írva), fontos az örökség.

De az Index esete nagyon más. Az indexnek van múltja, jelene, jövője. Van relevanciája.

Az Index jeleneleg az a csatornafedél (és talán az egyetlen), ahol a Viktorék által létrehozott és kevert szar időnként a felszínre buggyanhat, így csökkentve a nyomást. Hisz amíg van, azt érezhetjük, legalább van valaki, aki időnként ellenőrzi a mindenkori hatalmat. Ha ezt elveszik, ki tudja milyen folyamatok indulnak be. Ki tudja, hogy merre talál utat magának az a feszültség, amit gerjeszt az illiberalizmus. Annak idején az átkosban is tudták, kell valami megtűrt. Kell valami, ahol az emberek levezethetik a feszkót. Ez volt Hofi.

Viktor, ti most Hofit akarjátok levenni a színpadról!

De van még egy fontos aspektusa ennek az ügynek. A társadalom egy jelentős rétegének az Index nem csak egy a hatalmat ellenőrző médium, hanem sokkal több annál. A kortársuk.

Együtt nőtt fel az Index-el egy generáció. Az a generáció, amelyet az illiberális államban nem ismernek és amely generációval nem foglalkoznak. Ezt a generációt azok az emberek alkotják, akiknek a tudatos internetezés első állomása az Index volt. Ezeknek az embereknek az Index az Origó. Ezek az emberek, nem azért olvassák az Indexet, mert nem tudták átállítani a böngészőben a kezdőlapot, hanem tudatosan választották tájékozódási és kiindulási pontként. És ezek az emberek nincsenek/nem vagyunk kevesen.

Az elmúlt időszakban két ügy volt, ami miatt ezek az emberek spontán az utcára vonultak. A netadó, amely ellen kiállva meghátrálásra kényszerítették a kormányt. A másik a CEU. Bár itt nem értek el jelentős sikert, de kétségkívül intő jel lehet, hogy nem érdemes velük szórakozni. Képzeljük el, ha 700 ft-ért ennyien kivonulnak, akkor mi lesz a következménye annak, ha az Indexet veszik el tőlük.

Lehet, hogy tévedek és nem lesznek tömegtüntetések. Lehet, hogy olyan lassan zajlik majd le ez a folyamat, hogy az embereknek nem viszi át az ingerküszöbét (a béka esete a forró vízzel). De a hosszútávú hatás biztosan nem lesz a Fidesz kedvére. Elzárni az egyetlen szelepet, csak a nyomás növekedéséhez vezethet.

Szóval a saját érdekedben Viktor, egy jótanács: El a kezeket az Indextől!

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr4114247237

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.09.18. 15:24:55

Reméljük, az Index szerkesztősége megy a szemétdombra.