Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Kártyavár

Mit várhatunk az ellenzéktől ősszel? - 2. rész

2018. szeptember 15. - Filterr

Végre elindul az őszi ülésszak a nagyrabecsült PARLAMENTBEN Úgy vártam, már ezt az időszakot, mint egyszeri sorozatjunkie a szebb napokat látott House of Cards őszi évadpremierjét. Pláne, hogy csodás teasert kaphattunk nyáron. Össze (nem fogás)esküvés, árulás, dráma. Premier Szeptember 17. Idézzük fel addig, korábban mi is történt a szereplőkkel és találgassunk, hogy mit is kapunk majd az új évadtól. 

Az előző írásban a Jobbik és az LMP szerepével és történetével foglalkoztam. Röviden: A jobbik, szopórolleren van az anyagi problémái miatt, a párt vezetése még mindig Vonához kötődik, és koncepciótlannak tűnnek. Valószínű nagy teljesítmény nem várható tőlük, amíg nem rendezik soraikat. Az LMP vezetését egy lelkében jobbikos karrierpolitikus vette át, aki Ungár Petivel karöltve elképzelhető, hogy konzervatív irányba tolja a pártot. Nekik létkérdés, hogy valahogy visszatornásszák magukat 5% köré, bár ez jelenleg lehetetlennek tűnik, mert elfogytak a pártból a tehetséges politikusok.

Most pedig jöjjenek azok, a "mellékszereplők", akik teljes mértékben nélkülözhetőek a történet dinamikája szempontjából mégis egy egy epizód róluk szólt / szólhat ebben a politikai drámában. PM, MKKP és Momentum a "friss, üde" színfoltok a politikai szappanoperában.

house2.jpg 

 PM

Nos, a párbeszédesek relatíve jól jöttek ki az április választásból, úgy tárgyalgattak, hogy végül lett 3 parlamenti helyük. Bár szomorú arccal néztek a kamerába, de a hátuk mögött közben összepacsiztak, hogy megérte 4 évig várni a sült galambot. És ha már úgy belejöttek az élősködésbe, addig ügyeskedtek, hogy lett egy saját frakciójuk a független Mellár Tamás és a szociktól kölcsönkért Burány Sanyi bácsi segítségével. Így érdemben növelni tudták éves költségvetésüket, s még több zsákfaluban osztogathatnak majd gyújtósnak használatos kampányújságokat vmi földtől elrugaszkodott vágyálomra (ld. alapjövedelem) felfűzve. Talán még arra is futja majd, hogy kiköltözzenek a szocik irodájából.

Várható, hogy a férfi társelnök Karácsony Gergő megint elkezdi kéretni magát, mint egy szűzlány, lebegtetve és sejtelmesen nyilatkozgatva egy esetleges közös EP-lista vezetéséről, így ágyazva meg a főpolgármesteri ambícióinak. Ez utóbbit meg is érdemelné ugye, hiszen annyira jól működteti Zuglót, hogy az a párt pozíciót vesztett kádereinek egyik legfőbb kifizetőhelye lett.

Szabó Timinek továbbra sem lesz nehéz dolga női társelnökként, belülről nem sok kihívás érheti, mivel pártjának tagsága eddig kétszer lecserélődött, kritikus hangok nem nagyon maradtak. Így nyugodtan elbabázgathat, politikai tartalommal megint nem kell emiatt előrukkolnia. Bár múltkor betolta a babakocsit a Parlamentbe, így simán kinéz még, hogy az ülésteremben pelenkázni is fog - egy fotót simán megér saját gyermekének felhasználása némi olcsó népszerűség-hajhászásért. Vélhetően megint ügyesen folytatnak majd párbeszédet a mandátumokért az önkori-választás előtt. Azt viszont csak remélni lehet, hogy Jávor Bence nem égeti tovább magát ezzel a társasággal, s nem úgy marad az EP-ben, hogy 5 évig megint a keretéből fizessenek léhűtő pártalkalmazottakat.

Momentum

A Fekete-Győr András vezette pártcsíra elméletben maradhatna felszálló ágban, mivel lett állami támogatásuk, lehet pártalapítványuk, megfizethetnek egy stábot, s elkezdhetnek pártszerűen működni, hálózatot építeni, stratégiát alkotni. Rájuk is fér némi belső nyugalom, mert a pártelnök addig kavarta a kaksit tavaly év végén, hogy decemberben majdnem szétrobbant a párt, kisebb csoda volt, hogy képesek voltak a körzetek 90%-ában jelöltet állítani. A belső feszültségek nem múltak el a relatíve sikeres szereplés után sem, ezért elnökségi társai egyike sem indult újra, így saját haveri körével tölthette fel az elnökséget és az operatív vezetést.

Ezután nagy hévvel álltak neki stratégiát alkotni, s néhány hónap nyári tervezgetés után rátaláltak a csodafegyverre, az oktatás témájára, melynek kapcsán - elmondásuk szerint - addig fogják ütni a rendszert, míg össze nem roppan. Nem tudom mennyire kell fiatalnak lenni ahhoz, hogy ne emlékezzenek rá, az utóbbi ciklusokban hányan és hányféleképpen próbáltak meg politikai hasznot húzni ebből a témából - valós eredmények nélkül (a CEU ügyét direkt nem számolom, mert ahhoz nem sok köze volt az ellenzék pártjainak). A momókák most kitalálták, hogy ők legények lesznek a gáton, megalkotják Dumbledore seregének nem fantáziavilág beli mását (ez talán valami önképző-kör lehet), és olyan akciókkal fognak előrukkolni, amiket az Együtt megszűnése óta nem láthattunk. Nem tudom mennyire kell naivnak vagy hülyének lenni ahhoz, hogy ettől a témától várják a megváltást, de nagyon úgy tűnik, hogy saját kútfőből ennyire telik, földön meg most nem hever olyan gazdátlan téma, mint volt a NOlimpia. Így viszont messze lesz az 5%, az EP-választáson könnyen eltaknyolhatnak a küszöb előtt, amivel eltemethetik az önkományzati álmaik nagy részét is. 

MKKP

A kétfarkúak a Momentumhoz hasonlóan nem jutottak be a Parlamentbe, ellenben 1% feletti eredményükkel ők is jogosultak állami támogatásra. Nosza, el is kezdték költeni a pénzt, persze nem olyan hülyeségekre mint pártapparátus, vagy irodabérlés. Nem, ők inkább közösségi célú projekekbe fogtak. Építettek buszmegállót a miniszterelnök falujában - és vitték is el onnan a hivatal kérésére. Szereztek idehaza űrtechnológiának számító kátyuzó-masinát, amit ki is próbáltak szintén Felcsúton. Belefogtak bicikliút-építésbe is, de annak meg a MÁV feküdt keresztbe.

Láthatóan élvezik, hogy festegetnek, aktívkodnak, javítgatnak, s közben nem próbálnak meg kiizzadni olyan politikai témákat, amikkel versenyre kelhetnének a többi ellenzéki erővel. Önmagukat adják, beszívott fejjel, de mégis hitelesen képviselik a bármit megígérés politikáját. Persze megroppantani ők sem fogják a kétharmadot - igaz, nem is ígérnek ilyesmit -, de jó esélyt látok rá, hogy a NER elé annyiszor fognak görbe tükröt állítani, amiből nem csak százalékokban mérhetően fognak profitálni, de a leghatásosabban fogják nevetség tárgyává tenni a Fidesz feudális rendszerét.

És persze, hogy a végére hagytam a Fidesz melletti másik két főszereplőt, az ősellenséget, az antikrisztust, az ellenzéki origót, Gyurcsányékat (DK) és az MSZP-t. Hamarosan innen folytatom.

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr3714242011

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.