Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

House of cards

Mit várhatunk az ellenzéktől ősszel? - 1 rész

2018. szeptember 15. - Filterr

Végre elindul az őszi ülésszak a nagyrabecsült PARLAMENTBEN, csupa nagybetűvel, hogy Kövér elnök úr is elégedett legyen. (Terveztem, hogy ideteszem az épület sziluettjét is, de a cikk megjelenéséig nem kaptam engedélyt, szóval ez most kimarad.) Úgy vártam, már ezt az időszakot, mint egyszeri sorozatjunkie a szebb napokat látott House of Cards őszi évadpremierjét. Pláne, hogy csodás teasert kaphattunk nyáron. Össze (nem fogás)esküvés, árulás, dráma. Premier Szeptember 17..Idézzük fel addig, mi is történt az előző részekben és találgasunk, hogy mit is kapunk majd az új évadtól. 

dia1_1.jpeg

Ahhoz nem kell nagy megfejtőnek lenni, hogy a Fidesz mit és hogyan fog csinálni, várhatóan mennek tovább előre az eddigi úton. Érdekesebb kérdés lehet, hogy mihez kezdenek az ellenzék pártjai, melyek az április 8-i pofoneső után mostanra talán magukhoz tértek, s belekezdhetnek saját ügyeik megzenésítésébe. Jövőre ugyanis két választás is lesz, így amelyik párt pozíciókat akar fogni az Európa Parlamentben, vagy az önkormányzatokban, annak el kell kezdenie fűteni a politikai kazánt. De vajon tudnak is szenet pakolni a tűzre, vagy csak hadonásznak a lapáttal a lanyhuló lángok előtt?

A tavaszi égés óta eltelt hónapok mondásaiból, híreiből, s pletykáiból megpróbálom kiolvasni, hogy mire is számíthatunk tőlük a következő hónapokban. Ám még mielőtt sorra vesszük a Fidesz kétharmados hatalmára porcelán-fogakkal vicsorgó pártokat, jegyezzük meg, a 2019 két országos szintű választása nem arrafelé hajtja az áramlatokat, hogy közösen, együttműködve próbáljanak megálljt parancsolni a narancs-uralomnak.

Az EP-választás tipikusan olyan megmérettetés, aminek a belpolitikai viszonyokat tekintve nincs nagy jelentősége. Anyagi erőforrásokat jelentős mértékben nem lehet szerezni egy “sikeres” szerepléssel, ahogy média-felületet sem lehet fogni vele, mivel 2004 óta azt se tudja a társadalom zöme, hogy valójában mi is zajlik Brüsszelben. Egy 5-10%-os eredménnyel a pártok jelentős része kiegyezne! Talán egy jelentősége mégis van a szereplésnek. Ezek az eredmények szolgának majd tárgyalási alapul az őszi önkormányzati választásokat megelőző egyezkedéseken. Jót fognak zsugázni a semleges terepül szolgáló kocsmák és bárok asztalainál: melyik párt hány körzetben induljon, milyen listás helyeket szerezzen meg, hány külsős és felügyelőbizottsági helyet zsebeljen be. Igazi tét nélkül tehetik majd mindezt, mert a kevés kivételtől eltekintve, kis eséllyel fognak vezető pozícióba kerülni az önkormányzatokban. Maradnak a Fideszes polgármesterek és testületi többségek - a kistelepüléseket nem számítva, ahol meg általában függeltenek szoktak csak indulni.

Na de vágjunk is bele! Nézzük, mi van a főszereplőkkel!

Jobbik

A nemzeti radikális párt volt a legnagyobb vesztese az április választásnak, több okból is. Az egyik, ahogy az köztudott, nem nyerték meg a választást, pedig nagyon készültek a kormányzásra, s Vona Gábor miniszterelnökségére (bár szerintem ez csak póz volt, ők sem hitték, hogy egymaguk megverik a Fideszt). A másik, hogy bár növelni tudták a mandátumaik számát (26 a korábbi 23-hoz képest), a szavazóik száma is növekedett (kb. 70ezerrel) és immáron 2. helyen végeztek a szétaprózott baloldali indulás miatt, az üvegplafont mégsem tudták áttörni. A néppártosodás stratégiája megbukott, ahány szavazót szereztek középen, annyit el is veszítettek a szélsőjobbról. És ahogy a ‘14 után megkezdett stratégia, úgy a pártelnök Vona Gábor is kudarcott vallott. 12 év pártelnökséggel a háta mögött felakasztotta a kalapját, lemondott titulusáról, mandátumát sem vette át, így kvázi egyszemélyi felelősséget vállalt az eredményért.

Bár a párt fejét vesztette, Vona köre megtartotta a hatalmat: az ex-skinhead Sneider Tamás lett az utóda, az alelnök pedig Gyöngyösi Márton lett, aki - Kovács KGB Bélával karöltve - sokat tett azért, hogy a párt külpolitikai irányvonala a keleti despoták fel forduljon. A pártigazgató maradt Szabó Gábor, Vona egyik leghűségesebb embere.

A régi-új vezetők hamar kitúrták a keményvonalasokat. Torockai, Dúró Dóra és egy szűkebb réteg elhagyta a pártot, hatalomátvételre tett hamvába holt próbálkozásuk után, s azóta Mi hazánk néven várják a lepattanó jobbikosokat. Így a párt megtépázott vezetőséggel és tagsággal néz az ősz elébe. Erre még rányomja a bélyegét az Állami Számvevőszék döntése, ami alapján több száz milliót kell befizetniük a Simicska féle plakát-biznisz miatt az államkasszába, ráadásul azonos összegű támogatástól is elesnek. Közben kiderült, hogy a szavazóiktól a büntetés kifizetésére összetarhált milliókat is elverték a kampányra.

A pártban uralkodó fejetlenségre, zavarodottságra, az elán megtorpanására utal, hogy több, az ellenzék számára fontos időközi választáson el sem indultak. Ha mindezeket egymás mellé rakjuk, akkor mindjárt nem is tűnik furcsának, hogy a párt alig hallatja a hangját. Nem látszik, hogy az anyagi helyzetük rendezésén túl milyen rövid távú stratégiai cél felé haladnak, s ahogy most kinéz, idén nem is nagyon fognak mást csinálni, mint a soraikat rendezgetni.

Az EP-választás nem annyira fontos a párt számára, így nagy kampányra nem számíthatunk tőlük - főleg, hogy ott nem járnak elkölthető milliók az államtól, a pártnak meg ugye lyukas a zsebe. Egyelőre nem látszik, hogy ebből a vergődésből melyik kevéssé karakteres vezetőjük, vagy milyen politikai témájuk, ügyük ránthatja vissza a pártot az eljelentéktelenedés szakadékának széléről. A baloldali pártokkal való együttműködést még nem próbálták ki, így ennek még lehet tere jövőre. De csak óvatosan közelíthetik meg a kérdést, mert az egy szem közös tüntetés óta se nagyon látszik az együttműködési hajlandóság a felek között. Talán ha Márki-Zay meg pár hozzá hasonló gondolkodású mini-messiás meg győzi őket, hogy a Fidesz leváltása érdekében akár még a Gyucsánnyal is illik összefogni.

LMP

Az egykoron jobb sorsra érdemes párt gyakorlatilag letudta a második pártszakadását is - az első megvolt még 2013-ban a párbeszédesek kiválásával -, még ha nem is hívják annak. Schiffer még tavaly lekoccolt a frontvonalból - de rendesen, nem úgy mint az LMP-t így-úgy támogató Róna, aki évente kétszer visszavonul a közélettől -, így a tavaszi együttműködési kényszer alatt megroppanó párt az alapító atya nélkül kezdhette el falzabálni saját emberi erőforrásait. Kizártak és megbüntettek egy rakat embert, akik érezték, hogy az újabb kétharmad megakadályozásáért érdemes lett volna - részlegesen is - feláldozni az együtt-nem-működés politikáját.

A feszkók miatt Hadházy Ákos kilépett, SRB és Szél Detti simán háttérbe húzódtak, így megnyílt a tér azok előtt, akik évek óta várták, hogy előbbre jussanak. Keresztes Lóri lett a férfi társelnök, akitől eddig annyi önálló gondolatot lehetett hallani, mint egy körúti villanypóznától. De javára írhatjuk, türelmes és kitartó volt, addig várt, amíg elfogytak előle az igazi politikusok, s nincs más alapon a párt első emberévé válhatott. Róla régóta rebesgetik, hogy lelki világát tekintve inkább a Jobbikban lenne a helye, de anno nem volt hülye, inkább lépett be a szárnyait bontogató LMP-be, ahol hamar Baranya megyei erősember lehetett. Haverkáit is vitte magával, akik ott próbáltak pozíciót és pénzt fogni, ahol lehetett, még naperőmű-tenderen is nyertek (ami annyira büdös sztori volt, hogy a kormányzat lőtte le végül a projektet). Nyilatkozatai egybecsengenek Ungár Peti, a NER-közeli milliomos-csemete nézeteivel, aki két vidéki lapocska megvétele között új irányt adhat a pártnak a társelnökkel karöltve. Hamar kimondták, hogy amúgy a Fidesznek igaza van, a migráció fontos kérdés és nem is nagyon lehet bírálni annak kezelése miatt a kormányzatot.

Így válik a korábban hippiskedő méregzöld párt egy konzervatív irányba tolódó fosbarna érdek- és dacszövetséggé, ahol a valós politikai képességekkel rendelkezők száma már igencsak megcsappant. Az pontosan nem látszik, hogy a reaktív politikán túl lesz-e saját témájuk, vagy beülnek a Fidesz farvizére a migráció témájában. De ha már fordítottak a hajó kormánykerekén, akkor hamarjában villantaniuk kell valamit, hogy ismét feltornásszák magukat 5% környékére, mert az elmúlt hónapok totális leépülését muszáj lesz elfeledtetni a választókkal. Mondjuk az üvöltő káder-hiány (amin Demeter Márta várható társelnökké válása sem segít), a szerethető arcok hiánya, s a láthatóan teljes koncepciótlanság állapotából indulva ez egyelőre lehetetlen küldetésnek tűnik. Hacsak a Fidesz fel nem emeli őket némi médiafelülettel, csupán az “oszd meg és uralkodj” elvet követve.

A következő részben a kicsi, de fontos (vagy inkább színes) mellékszereplőkkel fogalkozom!

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr9314241549

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

illaim 2018.09.15. 16:35:28

Szerepzavarban vagy! Mielőtt folytatnád a zagyvaságaidat, konzultálj egy okos hozzáértővel!

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.09.15. 16:42:14

Szétesnek kisebb részekre, majd e részek összevesznek azon ki az összefogás legnagyobb híve.

törppicur 2018.09.15. 17:11:01

Talán kezdhetted volna az érdekesebb felével.
A Jobbik Simicska előtt is elvolt pénz és sajtó nélkül, ezután is ellesz. Széljobb nélkül nincs parlament.
Az LMP meg, ha megerősödik, továbbra is független marad azoktól, akik ellen létrejött (gyurcsány és üzletfelei). Ha meg nem, a szavazói 2/3-a elmegy fideszesnek, a többi tartózkodik.
Az igazi kérdés a ballib térfél (bár a fél egy kicsit erős az ő esetükben.
Na azt mondd meg nekünk, hogy ott ki kivel miért és mit fog ki ellen csinálni, hogy kiszorítsa, felzabálja, stb.

dare 2018.09.15. 17:44:20

Ha a Jobbik nem tud viharos gyorsasággal komolyan vehető karaktereket felmutatni, akkor le fog épülni a szavazóbázisuk, mivel azok többségénél egy Vona-Orbán összehasonlítás bármikor kiállta az idő próbáját, de jelenleg nincs ilyen viszonyítási pontjuk.
Az Lmp a célt vesztette el, nekik azt kellene viharos gyorsasággal visszaszerezniük.
Ha sikerül egy normális szövetséget alkotniuk a jövőben, létrehoznak egy jobbközép-zöldpártot, és nem hajladoznak állandóan jobbra-balra ebben a médiaszélben minden kis fuvallatnál, akkor a célt nem szem elől tévesztve lehetnek még olyan tényezők a politikában, ami okozhat még gondot a Fidesznek.
Az elmúlt 4 évben elég rendesen gyalulta őket a két oldal, ha sikerült megingatni a hitüket, akkor mind a 2 párt kuka rövid időn belül.

Baloldali pártok nincsenek, csak a Fidesz és a nyugati politikusok által feldobott gumicsontokra ugráló kölyökkutyák, akik szeretnének már végre igazi csontot is elkapni, de az eddig nagyon nem akart nekik összejönni, pedig az igyekezet az aztán tényleg dícséretes náluk.

Mi történhet velünk?
Várhatunk vagy 1-2 évet, amíg a Momentum bemutathatja a felkészültségét, amely ha nem jól sikerül, akkor lesz 1 év, amíg várjuk a következő nagy reményekkel rendelkező pártot, amely vagy jön, vagy nem.
Ha jön, és rövid idő alatt sikereket ér el, akkor reménykedünk úgy fél évet, amikor is elindul a kampány, amelynek a végén egyre többen akarják majd felszámolni az elmúlt 32 évet.
Ha nem jön, akkor marad sokaknál a viccpárt, a forradalmi hangulat, amely abban nyilvánul meg, hogy nem megy el szavazni (NINCS KIRE), ha viszont elmegy akkor rajzolgat a szavazólapra, és ehhez hasonló opciók.

Vagy

A baloldali pártok egy tömbbe verődnek végre, a zöldek végre zöldpolitát folytatnak, és nem az identitásukat keresik minden szembe jövő kérdésnél (Párbeszéd főleg, de az Lmp is elég érdekes utat járt be az elmúlt időszakban), a jobboldai pártok pedig szintén képesek lesznek stabilan képviselni az értékrendjüket, akkor már csak egy értelmesen lekommunikált választási szövetség kell, és viszlát Fidesz.
És ehhez nincs szükség semmiyen szankciók bevezetésére az ország ellen, és ami a legfontosabb, még várni se kell rá.
Csak ahhoz el kell elvégezni a házi feladatot.
(Persze ez csak egyféle megoldása a házinak, ezen kívül még lehet több is a következő időszakban. A lényeg hogy legyen)

Visceroid 2018.09.15. 18:27:10

"Mit várhatunk az ellenzéktől ősszel?"

Mondjuk azt amit eddig? Csak kevesebbet.

rallus 2018.09.15. 18:27:39

Az biztos, hogy a sargentíni jelentést megszavazó képviselők pártjai megcsinálták a szerencséjüket, hihetetlen eredményt fognak elérni a következő választásokon. Azon is el lehetne gondolkozni, hogy az arcképükkel díszítve bármilyen tárgyat könnyedén el lehetne adni, amit az egyszerű emberek is magukkal vihetnek a budira...

dunántúli gyerek 2018.09.15. 18:30:39

az ellenzek magahoz tert?

miva?

HaD 2018.09.15. 19:30:02

@nemecsekerno_007: ...amikor baj van a komcsi utódpártoknál...most pl. a fidesz kicsit kokit kapott,akkor azonnal jön feri barátjuk és aktivizálja magát...amit ugyanis őkegyelme képvisel amiért kiáll azt abban a pillanatban le is járatta...ez a szereposztása..

nemecsekerno_007 2018.09.15. 19:37:12

@HaD: A Fidesz mint komcsi utódpárt :) Akkor a DK, MSZP micsoda? :D Az SZDSZ-ről már nem is beszélve...

és ezekkel kéne összefognia a Jobbiknak, LMP-nek, Momentumnak.... Heller Anyó kotájából játszva :)

Az összemosás a diktatúra módszere volt a rendszerváltás kezdete óta. A Fidesz a kisebbik rossz, de egyre javul. Jó lenn valami teljesen tiszta alakulat, de a korábbi kollaboránsok gyerekeivel ez nem lesz hiteles :D

Cpeti654321 2018.09.15. 20:34:36

A kérdésre valaszolva:
Az ellenzék azt teszi amit a fidesz kifizetett és e kapcsán megenged nekik.
Gyuszi bácsi, Bernike? Kérjük megerősíteni... a fizuért mindent

szepipiktor 2018.09.15. 20:49:08

Érdekes kis írás lenne, ha - tudnál magyarul! Egyszerűen nem a "hejesírásod" a förtelmes, hanem nem ismered a szavakat. Vona nel felakasztotta a kalapját, hanem vette a kalapját. Nem lekoccol, hanem lefalcolt...
.
De a lényeghez.
Te tényleg azt gondolod, hogy az ellenzék az elmúlt hónapokban szándékosan, a fidesz megvezetése miatt fogott zuhanórepülésbe???
Hogy az időköziken a szavazók tüntetőleg maradtak otthon és csak a minimum fideszes bigott halmaz ment el?
.
Úgy írtad meg ezt az "elemzésedet", hogy valójában nem látod összefüggéseiben az elmúlt 25 évet.
Az ellenzéknek tavasszal volt az UTOLSÓ esélye bármire is, de inkább vitatkoztak és a saját pecsenyéjüket tartották a tűzbe.
Ez az ellenzék már semmit sem fog elérni, hiszen 1/3-al semmi lehetőségük sincs, így kb. 3-4 ciklusig marad ez, és vagy egy forradalom söpri el ez a mocskot, vagy létrejön egy normális polgári jobbközép (keresztény aéapú) párt és az leválthatja fideszt.

szepipiktor 2018.09.15. 20:52:34

@nemecsekerno_007:
Miért nem lehet a fidesz IS utódpárt?
Neked kizárható?
A fideszt kinevelték, hiszen az egész gengsztreváltás a komcsik terve alapján ment végbe, a BM-es ügynökök segítségével.
Az mdf-et a komcsik alapították, az orbánt a seregben szervezték be.
Kicsinálták a kisgazdákat, a miépet, a szocdemeket és az eredeti szdsz-t.
Maradtak a régi káderek - új színekben.
Aztán a csúti felnőtt és átvehette a hatalmat, lám a köreiben a régi mszmp-s, mdf-es fszkalapok üldögélnek.
Szóval lehet három utódpárt is, hiszen ez volt a taktika alapja.

Andriska 07 2018.09.15. 21:11:06

Vona akkor lett volna korrekt, ha marad képviselő és onnan nézi végig azt, hogy hova juttatta a Jobbikot. Bevitte a pártot a málnásba erőszakkal, aztán amikor kiderült, hogy még sincs ott annyi málna, egyszerűen odébb állt.

nemecsekerno_007 2018.09.16. 11:45:11

@szepipiktor: Hát ha így nézzük akkor igen :) De akkor a kicsinált pártokon kívül melyik nem az :D