Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Összefoglaló: ez történt a Momentummal a választások óta

2018. szeptember 13. - kingmaker

Miközben mindenki a Sargentini-jelentéssel van elfoglalva, ejtsünk pár szót az egykor szebb napokat látott Orbánt utálók táboráról, azon belül is a roxforti varázslótanoncokról, a Momentumról. Róluk, avagy „Dumbledor seregéről” (ahogy ők nevezik magukat) és szerepléseikről szól ez a kis összeállítás. Előre vetítem, mióta eljött a „Hajnal” ők nem médiapolitizálnak.
harry.jpg

Április 8 után gyászos hangulat ült tort mindenhol, még a mindig pozitív, a reményt hozó Momentumban is. A választás másnapjának reggelén az ATV reggeli műsorábanparolázott Fekete-Győr András, a Momentum megkerülhetetlen fenegyereke, aki két óra alvás után érkezett meg elmondani a tutit.

„Vannak helyzetek, amelyekben az ember akarva-akaratlan is megkedveli a másikat.” – na ez nem ilyen helyzet

A kicsit több mint 8 perces riport nem szól semmiről, csak Fegyőr arroganciájáról és másnapos hangjáról, meg arról a számos bullshitről és kölcsönzött gondolatról, amivel ki kell tölteni a műsoridőt. Mégis, amikor jön az első jövőbe révedés, kérdés formájában, hogy mégis mit kell tennie az ellenzéknek, hogy 4 év múlva ne ismétlődhessen meg a 2/3, Fegyőr meg is mondja a frankót és pókerarccal rávágja, hogy „AZ ELLENZÉKET KELL LEVÁLTANI!”. Hát ritkán látni ilyen következetességet, főleg úgy, hogy két perccel korábban mondta el, hogy 12 helyen lépett vissza a Momentum más pártok javára. Jó, mindegy. Ez nem az új „atomerőmű”, haladunk tovább.

„Te, ifjú lévén, nem tudhatod, hogyan gondolkodik és hogyan érez egy idős ember.”

A hetedik perchez eljutva már a hangulat is a tetőfokára hág, nem csak a másnapos gyomorsav termelés. Arról beszélnek, hogy 2022-re ez a rendszer már nem fog állni. A műsorvezető kicsit naivan megkérdezi, hogy ez mit is jelent, mire Fegya rávágja, hogy hát  

“...a biológia nekünk dolgozik, nem pedig a Fidesznek...”

 Miután kiélveztük és ízlelgettük ennek a mondatnak minden betűjét, tegyük is el ezt az „elfeledett mondatok fiókjába”, a Fidesz panelprolizó, meg nyuggerező, köteles beszédei közé, hogy egyszer, amikor narancshívő nagyszüleink végső nyugalomra hajtják fejüket, elő tudjuk venni, és mormolhassuk együtt barátainkkal: „eljött a Momentum ideje”.

„Ahol a sikert osztják, a hitünk értéke többet nyom a latban a követőink számánál.”

Az interjú másnapján talán annak mélyenszántó gondolatainak, erős előadásmódjának és tartalmának (vagy a titokban elmormolt varázsigéknek) köszönhetően, már arról szóltak a hírek, hogy ezrek akarnak jelentkezni a Momentumhoz! A szemfüles bukmékerek, akik ismerik a lila sereg nagyotmondó képességét, el is kezdtek fogadásokat kötni, hogy hol fog megállni a végső szám. Pár nap múlva meg is tudtuk az erősen kerekített számot. Mire végigborították lila lufikkal a gyászoló ellenzéki tüntetést a választások után 6 nappal, már mindenhol a több, mint 5000 szerepelt.

De kitört a nyár, bezártak az iskolák, a vidéki tanulók hazautaztak, megnyitottak a strandok és a rendszerváltó, ellenzékváltó, színváltó Momentumos aktivisták és párttagok fel is szívódtak a belvárosból. Állítólag építkezni mentek.  

„A kemény munka a legjobb tanítómester.”

Azok, akik nem szeretik a kétkezi munkát, vagy csak valamilyen oknál fogva a betondzsungelben maradtak, lezavartak egy tisztújítást. Többek szerint rezgett a léc a Fegyőr alatt. De ezt csak a konteóhívők állítják. Nem rezgett ott semmi, maximum a varázspálcája, vagy a telefonja a zsebében.

A tisztújítás még decemberben elkezdődött folyamatát sikerült csúcsra járatni! A kommunikációs igazgató és kampányvezető decemberi kirúgása után mehetett a pártelit is a sunyiba, Soproni Tamásostól és Orosz Annástól, mindenestől. Érdekes módon a nem éppen az objektivitásról híres Origo.hu írta le pontosan mi zajlott a pártban, érdemes elolvasni, hogy mekkora szart is tudnak kavarni egy ilyen kicsi szervezetben, mint a Momentum.

Momentumos barátaim szerint ez mindennapos már arrafelé elég régóta. Persze az is lehet, hogy csak bevették a „klasszikusellenzékipárttáalakítóbogyót” és azért kezdtek el úgy viselkedni, mint mindenkori elődeik.

„Az igazság csodálatos dolog, de szörnyű is lehet, ezért óvatosan kell bánni vele.”

A szemfüles ATV-nek hamar feltűnt, hogy a rendszerváltó és ellenzékváltó párt teljesen köddé vált július végére, ezért be is hívták azt a jólfésült és sokat látott belvárosi Hajnal Miklóst a kereszttűzbe, hogy ugyan, mesélje már el az ATV kedves nézőinek, hogy hogyan lesz itt ellenzékváltás. Hajnal úr meg is jelent belőtt hajjal és gyorsan alkalmazta magán a „sokat beszélek, de nem mondok semmit” bűbájt. Szépen artikulálva, hogy a biológiával harcban álló nézők is megértsék, elmondta, hogy a Momentum nem tűnt el. Nagyon is dolgoznak és higgyék el neki, az oly tapasztalt, életerős, világot látott újpesti fenegyereknek, hogy csak a filmeken, és a fantasy regényekben lehet egyszerre “háborúzni és építkezni”.  

„A pallérozott elme számára a halál nem más, mint egy új kaland kezdete.”

Augusztus végén jött a hír, az atv.hu hozta le először, hogy a Momentum visszatér és gerilla akciókkal meg hangulatkeltésekkel fogja tematizálni a közbeszédet, a téma pedig az oktatás lesz. Mellékesen megjegyzem, hogy pár héttel előtte hirdették meg a “Megkérdezünk Magyarország” programot adatbázisépítés céljából, de azt gyorsan le is keverték és berakták az oktatás-kazettát a lejátszóba. Illetve bocsánat, a kazetta nem az ő világuk, inkább „elindították az oktatás playlistet”.

Fegyőrtől idézzünk fel pár magvas gondolatot a stratégiáról, ahogy azt a párttagoknak megírta:

  • ...a következő hosszú időszak témája a tudás, szűkebben véve pedig az oktatás köré fog épülni, mely a magyarok szerint az egyik legnagyobb probléma ma Magyarországon. 3 fronton fogunk benyomulni a témába és magunkévá tenni:
    • Társadalmi építkezés (“Dumbledore serege”)
    • Politikai akciók
    • Iskolai és egyetemi hangulatkeltések…

A kampány elindítását stílszerűen szeptember 3-a hétfőre, a tanévkezdésre időzítették és hát, ha már “Dumbledore serege” néven társadalmi építkezésbe kezdenek, azt azért elárulhatta volna kicsit érthetőbben a pártelnök úr, hogy ezt mégis hogyan értik. A kampány-nyitójukon mindenesetre minden volt, csak sereg nem és valljuk be őszintén, hogy csúnya felsülés lett a vége. Erőtlen és komolytalan volt az egész, de mindenki megnézheti a Momentum alelnökének Facebook oldalán. 

harry2.jpg 

„Rossz úton jár az, aki álmokból épít várat, s közben elfelejt élni.”

Úgy tűnik, hogy sem a tisztújítás, sem az 5000 új aktivista, de még a „médiapolitizálás mentesség” jólcsinálása sem tudta feljebb tornázni a Momentum népszerűségét. Még az  sem segített, hogy nyáron az LMP végleg kiírta magát a komolyan vehető pártok közül és az MSZP-DK-val egyetemben elfoglalta végső helyét az „Őfelsége ellenzéke” című tragikomédiában. Pedig ez igazi löketet adhatott volna, ha tudnak vele élni. De nem tudtak. A legújabb közvélemény-kutatási adatokból a biztos pártválasztók és a teljes népesség körében is 2%-on áll a párt és már a Kétfarkúak is rájuk vernek 1%-ot. Hiába, a számok makacs dolgok, nem fog rajtuk sem bűbáj, sem varázslat.

„Nincs jó és rossz, csak hatalom van, és azok, akik túl gyöngék hozzá, hogy megszerezzék.”

A fentiekből jól látszik, hogy az útkeresés nem csak a parlamenti ellenzéki pártokat sújtja, de a Momentumot is. Az elmúlt nyolc évben számos politikai mozgalom és párt bontott szárnyat, hogy visszafordítsa Magyarországot az illiberális útról, de mindegyik projekt csődöt mondott.

A 2010-es év nagy üdvöskéje az LMP éppen most hódolt be a hatalomnak végleg és már meg is köttetett az első nagyobb üzlet Ungár Péter és Mészáros Lőrinc között.

Az Együtt 2013-2014-ben még potens ellenzéki mozgalomként tudott meghatározó szereplővé válni, de azóta már el is temettük őket végleg idén tavasszal.

A Momentum pedig 2017 nagy reménysége volt és szomorú látni, hogyan válnak jelentéktelenné szép lassan, napról-napra. Hogyan felejtik el őket a választóik és hogyan süllyed el szép lassan az egész hajó. Több Momentumossal beszéltem az elmúlt napokban és mindegyikük nagyon szomorú képet festett le a pártban uralkodó hangulatról, állapotokról.

Nem akarom temetni még a Momentumot, de ideje volna szembenézni a valósággal Fekete-Győr Andrásnak és társainak. Az oktatás, az egészségügy és a megélhetés talán soha nem volt ilyen fontos ügy, mint manapság, de ilyen arroganciával és ennyi mellébeszéléssel nem lehet jövőt építeni, nem lehet valódi ellenzéki pártot építeni 2018 Magyarországán. Ide valami új kellene, valami nagyobb profizmussal, hozzáértéssel összerakott dolog és nem olyan vérszegény performanszok, mint Dumbledore serege és pár elhagyott könyv az út szélén.

Egy politikai párt nem egy diákszervezet és a politika nem lehet egy baráti kör unaloműző szórakozása. Sokkal felelősségteljesebb dolog annál, mintsem ilyen nevetséges utcai akciókkal szórakoztassák - a nagyérdemű érdeklődésének hiányában – leginkább magukat

Drága momentumosok, ha politikát akartok játszani, akkor elsősorban vissza kellene venni az arcból egy kicsit és kellő alázattal fordulni a választók felé, mert a biológia nem nektek dolgozik, higgyétek el!

„Nem az számít, hogy minek születik valaki, hanem az, hogy mivé nő fel.”

A félkövérrel szedett idézetek Harry Potter regényekből származnak.

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr4214237865

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

királycsináló 2018.09.13. 11:05:16

Zseniális írás lett, kár, hogy az illetékesek nem olvassák. Nagyon szomorú történet bontakozik ki a Momentum elmúlt pár hónapja alapján és amilyen lendületesen indult, mára ők is egyre jobban belecsúsznak a teljes érdektelenségbe, ahogy az Együttel is történt. Semmilyen sikeres akciót nem tudok felsorolni ebből az évből és hát amilyen lelkesen írt róluk régebben mondjuk az index vagy a 444, úgy nem írnak róluk már semmit sem egy jó ideje.

- duplagondol 2018.09.14. 17:15:28

"Nem akarom temetni még a Momentumot"

Ugyan, dehogy. A merő jóindulat jele, amikor az Origóból is idézve "varázslótanoncokról", "bullshitről", "kölcsönzött gondolatról" meg a szóvivő belőtt hajáról írsz, egy pártról, aminek a tagjai "nem szeretik a kézimunkát". Ha valaki eleve prekoncepcióval kap billentyűzethez, ám ne állítsa az ellenkezőjét. Ami pedig a Momentumot illeti: bénázhatnak ők itt-ott-amott, de ez hangyafasznyit nem számít, ha a türelmetlenebb közönség vagy egyes blogírók szerint már holnap le kellene tudniuk váltani a Fideszt. Alig ért véget a nyár, most kezdődik a politikai szezon: valódi értékítéletet, nem pedig olyat, mint a fenti öntelt szöveg, legkorábban az európai parlamenti vagy még inkább az önkormányzati választások után lehet adni. Legkésőbb pedig négy év múlva: addig az önjelölt megmondóembereké a terep.

királycsináló 2018.09.15. 13:34:59

@- duplagondol: Várható volt, hogy egy Momentum tag is idekeveredik. :D Te vagy az Kiss Máté?

kmate1357 2018.09.15. 18:38:37

@királycsináló: Nem az én vagyok :D ezt a fröcsögő előítéletes blogposztot nem tartottam érdemesnek hogy kommentáljam (az origora hivatkozásnál felröhögtem:D) Btw, honnan "ismersz"? :D

- duplagondol 2018.09.15. 18:59:08

@királycsináló: Nem nyert. Akarsz esetleg érvelni is?

királycsináló 2018.09.15. 22:48:52

@kmate1357: A Dzsembelis screenshotokból és imádom az optimizmusod. És ezt tényleg halál komolyan mondom. ;)