Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Szar minden (is)

2018. szeptember 03. - ATorzAtka

A hétvégén futottam bele ebbe az írásba. Azt fejtegeti, hogy mi lett az újságírással, és talán úgy kellene rá tekinteni, mint közszolgálatra. Ahogy a rendőrökre, a mentőkre, a tűzoltókra, nem pedig gazdasági tevékenységre. Azóta ezen morfondírozom. Első blikkre azt mondanám ez jó ötlet, második blikkre elbizonytalanodom, harmadik blikkre, meg inkább félretettem a hétvégére, hogy emésszem. Mert bár fontos kérdést feszeget, mégsem itt van a „kutya elásva”.

Kép: innen

Sokkal inkább azon kellene gondolkodni, hogy miért és hogyan alakult ki az a lehetetlen helyzet a világban és annak leginkább csillogó ékkövén Magyarországon, hogy egy fajta igazság létezik, meg annak az ellenkezője és kész. Nincs átmenet. Van a fehér meg a fekete és kész. Hogyan egyszerűsödhetett le ennyire az életünk?

Ha a magyar helyzetet nézzük, akkor vannak azok, akik az egyik oldalon állnak és vannak azok, akik a másikon. Amit az egyik oldal mond vagy tesz, azt a másik oldal azonnal fikázza és fordítva. Nincs átmenet. Nincs olyan, hogy van, ami rossz, de vannak azért benne jó dolgok is. Nincs az, hogy valami jó, de azért ismerjük be, hogy vannak benne rossz elemek is. Egyszerűen kompromisszummentes világgá váltunk

Ez ugyanúgy megvan az újságíróknál, mint a hétköznapi embereknél. Az utcán a munkahelyen, gyakorlatilag mindenhol az állandó szembenállás és csak a saját igazság mantrázása létezik. Fontos, hogy felhívjuk egy-egy hibára vagy gyengeségre a figyelmet, hogy vitatkozzunk és beszéljünk róla. De folyamatosan kinyilatkoztatni, hogy minden szar, amit más csinál és nem észrevenni, vagy hazudni arról, hogy a sok rossz mellett vannak jó dolgok is, önámítás és önbecsapás. Talán valami ilyesmiről írt Ungár Péter is (az a cikk, ha itt megállt volna és nem vette volna bele a migráncsozást, akkor még akár jó is lehetett volna, de úgy meg nem lett volna hírértéke).

És ehhez a helyzethez a politika mellett az újságírók is jócskán hozzájárultak. De nem feltétlenül gazdasági érdekből, bár tény, hogy ez lehet az egyik legfőbb ok. Ma már egyre kevesebb a kiegyensúlyozott írás. És nem arról beszélek, hogy ne foglaljon állást egy újságíró, mert megvan a véleménye és álszentség elvárni bárkitől, hogy elfogulatlan legyen. De az, hogy bármit is csinál az ellen, csak a köpködés és az Orbánozás megy, az nem vezet sehova. A másik oldal ugyanezt teszi. Bármit csinál az ellen, csak a libsizés megy. Nincs ez jól. Ott van pl. a B1 blog. Biztos sok ellenzéki olvassa (én is) mégis az utóbbi időben arra lettem figyelmes, hogy ideges leszek, ha olvasom őket. Kint vannak a blogketrecben állandóan, de csak olyan címekkel, amik az Orbáni apokalipszist vízionálják. Biztos kemény munkát végeznek, hogy ebben az eseménytelen politikai életben olyan írásokat tudjanak kitenni, amit az egyszeri választópolgár elolvas. De én megcsömörlöttem, gondolom sokan mások is. Tőlük is, az Indextől is a 444-től is, meg amúgy minden „ellenzéki” és „nem ellenzéki” médiától (mondjuk van, ahol legalább viccesen írnak). Bárhova kattintok, nincs jól semmi. Minden szar.

Fel lehet ezt oldani? Talán. De nem az újságíróknak, vagy közéleti szereplőknek kell. Az előbbiek, ahogy a fenti cikk is fogalmaz, egyelőre azzal kell megküzdeniük, hogy gazdasági tevékenységet végeznek. Kell a „katt”, kell a „like”, hogy legyen oldalletöltés, amit el lehet adni hirdetőnek. Az utóbbi meg. Nos hát szerintem azt hagyjuk is. Az ő életükben létkérdés, vagy annak gondolják, hogy mindent szarozzanak ami a túloldalon van. Nem nézem ki belőlük a változtatás képességét. Vagyis maradunk mi magunk. Mi hogyan tudunk ezen változtatni? Úgy, hogy a saját környezetünkben nem szarozunk mindent. Elismerjük, hogy ha van, ami működik, elfogadjuk a másik véleményét és vitázunk róla. Tök jól meg lehet ezt tenni egy vacsoraasztalnál, vagy ha már alkesz nemzet vagyunk, akkor egy pohár bor mellett. Facebookon is próbáljuk meg azt a mondatot leírni, hogy „igazad van”. Lehet, hogy nem szűri ki egy biztonsági protokoll.

Nyissunk egymás felé és egymás véleménye felé és ne fájjon azt mondani, ha a másiknak igaza van, hogy „valóban, én tévedtem”.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr4414220247

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.09.04. 12:32:51

Nem érdemes a gonoszsággal kompromisszumot kötni.

különvélemény 2018.09.04. 12:35:34

A B1-et indexesek írják, vagy közelállók.
Rögtön "blogcsoport" lett és rögtön minden poszt címlapos, senki sem kezd el így blogolni.

Ez a modern újságírás. Fent sokkal kevesebbet hazudhatsz, mert mehet a helyreigazítás naponta, ott inkább a csúsztatás és a demagógia a menő.
Lentebb viszont azt hazudsz, amit csak akarsz.

room_101 2018.09.04. 13:04:20

@maxval balcán bircaman:
Na látod! Te is beismered, hogy veled sem érdemes.

ami szabad 2018.09.04. 13:13:58

Az árnyalt világ- látás barázdált agyak számára van kitalálva. Az itthoni identitás torzítás a végletekig leegyszerűsített ( és nem letisztult!) kommunikáció célja a vegytiszta manipuláció, amihez egyszerű frázis pufogtatás kell, jó sokszor. A módszertan nem új, nem teljesen véletlen hogy a habony- rogán- firkstein vagy hogy hívják félelem- manipulátprai ezt az eszköztárat használják, ahogy az sem, hogy ezt göbbelsinek minősítik akiknek nem tetszik, és elégséges történelemismeretet szereztek a két vh. közötti időkről valamiért. EBBE a végtelenségig leegyszerűsített kommunikációba azonban, már nem férnek bele a színek, az árnyalatok, így a kompromisszumok sem. Azért nagy ban ez, mert személyes meggyőződésem (volt) hogy a magát balosnak és a magát jobbosnak vallók nagy része ugyanúgy szereti a hazáját és lehetőség szerint a legjobbat akarja, csak másképpen lát egyes dolgokat, miközben egy csomó dolgot meg ugyanúgy! Ahogy a idesz szavazók szerint is szar az egészségügy meg az oktatás, és hánynak a stadionépítéstől, de megvédik mert orbán. Ahogy a balosok sem migránspártiak, csak annyi a különbség, hogy emberséges bánásmódot várnának el a hazájuk hivatalaitól, de mára ez már elég ahhoz, hogy ősellenség legyenek. :) Holott a történelmünk során, nyilván vagy két magyarországnyi létszámban voltunk bevándorlók valahol, első körben éppen ide. :) A kompromisszumot mára az erőszakos aljas politika gyengeségnek láttatja, holott jó kompromisszumokat kötni ( nem elvtelent!) milliárdszor nagyobb tehetség és ha már itt tartunk, politikai tehetség is! mint kirobbantani konfliktusokat és hagyni nőni, akár háborúkig. Természetesen, ilyen esetben a felelősök fotelből küldik vágóhídra azokat a milliókat, akiket addigra megtanítottak egysejtűként viselkedni, és a HŐS vezír érdekében gyilkolva meghalni. Az igazán erős ember ugyanis, aki mentálisan is egészséges, nem szégyelli ha egy fontos és hasznos cél elérése - mondjuk például egy ország boldogulása érdekében- akár néhányszor hátrébb lép kevéssé fontos kérdésekben, hogy az igazán lényegiekben jobb pozíciót érhessen el. Ez lenne a diplomácia lényege. Hasznos lenne egyén, cégkultúra ( ott még mondjuk mai napig működik) és ország szinten egyaránt. Nyer- nyer szitut kihozni ugyanis nem minden héten háborút, hanem barátokat eredményez. Ha egyén szinten működne, akkor persze elvárásként is megfogalmazódna, és nem hagynánk ez ilyen trojkáknak, hogy ezt a szegény országot és a benne élőket folyton riogassák az e heti ellenséggel. :)

blah 2018.09.04. 13:14:38

megjegyzem, hogy a politikai újságírás lényege, hogy rámutasson a hibákra. ez a dolga, hogy feltárja a hibákat és ha van, beszámoljon az eredményekről. ezt mondjuk az index meg is teszi.
de azt nem szabad szem elől téveszteni, hogy a sajtó a polgárság oldalán kell, hogy álljon, hiszen azt ne felejtsük el ki állja a cechet. azért gondolom máshol sem jár alapból dicséret ha a pénzedért megkapod a kiszolgálást. szóval nagyon el van tévedve a szerző. elhitte a hatalom érveit. ismétlem, az újságírásnak nem a sikerjelentésekről kell szólnia (a hatalom amúgy is ezért van fizetve), a sajtó meg azért van tartva, hogy a hatalom tevékenységét ellensúlyozzák, ők tudják nyilvánosság előtt lerántani a keresztvizet a hatalmukkal visszaélőkről. ez a visszatartó erő a lényeg.
ami elcsúszott a társadalomban az inkább az, hogy sokan azt hiszik egy térfélen vannak a hatalmat gyakorlókkal. ez az írás is ezt a bugyuta hozzáállást erősíti. csókollak.

Terézágyú 2018.09.04. 13:54:04

"Nyissunk egymás felé és egymás véleménye felé és ne fájjon azt mondani, ha a másiknak igaza van, hogy „valóban, én tévedtem”."

Vajon arra a felvetésre, hogy "Bocsánat, de itt tilos dohányozni, ott a tábla" hányszor érkezik az a válasz, hogy "Ó, bocsánat, nem tudta, már nyomom is el/megyek arrébb." és hány olyasmi, hogy "És akkor mi van, köcsög?"...

midnightcoder2 2018.09.04. 13:58:35

@blah: Ezzel az a baj, hogy ha egy adott dologban ne adj isten a hatalomnak van igaza, akkor az azzal automatikusan szembenálló újságíró bizony hazudik. Egy ideális világban a politikai újságíró a polgárok érdekeit tartja szem elõtt - ha az adott dologban a hatalomnak van igaza akkor azt az álláspontot képviseli, ha pedig az ellenzéknek, akkor azt. Persze, egyrészt ideális világ nincs, minden média valamilyen oldal, párt, vagy érdekcsoport szekerét tolja, és az ott dolgozók az õ érdekeit képviselik, azaz a prímás annak a nótáját húzza, aki fizet. Másrészt, a való világban semmi nem fekete vagy fehér.

blah 2018.09.04. 14:14:36

@midnightcoder2: a szerepét nem értik... mára teljesen eltorzult, ezt aláírom. ha egy újságíró téved annak még nincs akkora súlya mint amikor a hatalom hazudik, vagy a hatalom gyakorlóinak seggét nyalják mint ma az annyira divatos pont itthon. ha az újságíró téved annak bizony van utóélete, beperelik, helyreigazítást kell közölnie (már ha nem fidesz által pénzelt, mert akkor kifizetik a nevetséges mértékű büntit az adófizetők). itt azért rámutatnék arra is, hogy az újságok pénzelése hirdetéseken keresztül is felér egy tiltott finanszírozással. manapság ha a hatalom hazudik, kimosdatja az az alkotmányos alappillér aminek kurvára nem az lenne a dolga, eljárás nem indul ellene és le is van zárva az ügy. ez a helyzet itthon. kicsit kevésbé sarkítva meg tőlünk nyugatabbra is.

blah 2018.09.04. 14:17:03

@midnightcoder2: még annyi, hogy a hatalom gyakorlói közé odasorolom az ellenzéket is.

nemecsekerno_007 2018.09.04. 14:25:12

A saját mikrovilágod próbálod ráhúzni az egész országra, aztán csodálkozol ha nem megy. A blogszérában olvastak alapján símán kijelenthető, hogy idiótákkal nem kötünk kompromisszumot. Meg persze a hétköznapokban se vitatkozunk velük.

blah 2018.09.04. 14:30:14

@nemecsekerno_007: fel kéne már fogni, hogy senki nem akar veled kompromisszumot politikai kérdésekben ugyanis te egy senki vagy. majd ha hólapátolásról lesz szó a szomszédoddal kötsz kompromisszumot. de ez nem az a játék. a választott politikusok megkötik a maguk kompromisszumaikat egymással, csak ahhoz neked semmi közöd, azon kívül, hogy kifizeted.

nemecsekerno_007 2018.09.04. 14:45:00

@blah: Annyira hülyék vagytok, hogy arra nehéz szavakat találni. Azt még elviseli az ember ha a lakógyűlésen találkozik ilyenekkel és kénytelen érvelni a józan ész szerint de az, hogy magukat gondolkodó értelmiséginek képzelő emberek ennyi ökörséget összehordanak az egyszerűen elképesztő.
Gondolod a Teslánál v. a Microsoftnál hasonló szintű "intellektuális f@szverés " folyik mint ebben az országban? Pedig gondolom mindenki szeretne hasonló kaliberű magyar cégeket építeni, csak ilyen szellemi közegben ez nehéz lesz. Mert az ilyen blogokon meg az ATV-n még elmegy mint politika Sas kabaré, de céges környezetben nagyon gáz.
Persze a kormány is tol baromságokat, de nem csak azt. Az ellenzéki okostojások meg csak a baromságoknak ülne fel és teleordítják az országot hasonló örkörségekkel. Nyílván így lesz nálunk tudás alapú gazdaság és innovációra épülő ipari- és szolgáltató szektor.
És a legrosszabb, hogy még észre se vesszük...

blah 2018.09.04. 15:02:43

@nemecsekerno_007: te most komolyan leírtál ennyit anélkül, hogy egyáltalán kicsit is reflektáltál volna arra amit írtam...?

nemecsekerno_007 2018.09.04. 15:10:31

@blah: Verjed tovább nélkülem. Intellektuálisan....

CleanYourRoom 2018.09.04. 15:53:52

A modern internetes clickbait-újságírás alapszabálya, mióta megfigyelték, hogy az emberek sokkal inkább hajlamosak azon hírekre klikkelni, amelyek valami felháborító eseményről tudósítanak, hogy minél ellentmondásosabb, megosztóbb, konfrontatívabb cikkeket kell írni, mert ez generálja az olvasottságot és azon keresztül természetesen a bevételeket. Az Index-444 páros ezen stílusnak megkerülhetetlen hazai úttörői voltak, de most már mindenki más is felzárkózott.
A jelenség magyarázata ez, és nem nagyon érdemes pozitív változásokat várni, amíg a kiváltóokok változatlanul fennállnak.