Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Számok

Matolcsy György = Sztyopa ​Mihajlov ?

2018. augusztus 31. - ATorzAtka

Már megint Matolcsy Györggyel és számmisztikájával foglalkozik a sajtó. Akár ezeket is írhatták volna róla:

Matolcsy György egy gazdasági megmondóember a kétezres évek vadkapitalizmusában. Látszólag semmiben sem különbözik a posztszovjet korszak zűrzavarosában halászó többi „bizniszmen”-től, de csak látszólag! Gyuri ugyanis zsenge gyermekkorától fogva a számok bűvöletében él.

Minden komoly döntését a számok jelenléte vagy hiánya vezérli.

Elvégzi a Marx Károly Közgazdaságtudományi Egyetemet, majd a pénzügyminisztériumban kezd el dolgozni, s aztán bankok élén találja magát. 
Eleinte csodálkozik, hogy sikeresebb versenytársainál, akik komoly üzleti elemzésekre alapozzák pénzügyi döntéseiket, de aztán megérti, hogy a tökéletesen irracionális magyar gazdasági életben kudarcra van kárhoztatva minden racionális megközelítés, s így ő továbbra is a számok mágiájára alapozza az életét. 
S miközben megjelennek életében Magyarország állandó motívumai: a maffia és az államhatalom összefonódása, az új magyar folklór, a reklámok rátelepedése az életünkre, a keleti filozófiák, a köztévé és a „valóság” különös kapcsolata, Gyuri belebonyolódik egy nagyszabású – a magyar politikai és gazdasági élet bizarr elitjéhez kapcsolódó – üzleti vállalkozásba, s egyszer csak, úgy tűnik, mindent elveszíthet… 

vagy

Korunk és az élet annyira abszurd a maga mélységeiben, a gazdaság és a biznisz olyan mértékben függ a fene tudja, mitől, hogy bárki, aki higgadt elemzés alapján hoz döntést, arra a hülyére hasonlít, aki ötös szélviharban akar korcsolyázni….

Gyuri ebben a feje tetejére állított világban nem függ az értelem számításaitól. Olyan, mint az értelmes ember az ösztönök hajtotta vadállatok közt. A többieket épp az az igyekezet teszi vadállattá, hogy minél megfontoltabban cselekedjenek, őt pedig az változtatja értelmes emberré, hogy az értelem zavaros útmutatásai helyett újra meg újra egy és ugyanazon irracionális szabálynak engedelmeskedik…. Nevezetesen a számok misztériumának, amelynek minden cselekedetét alárendeli. És ez a balgatag számmisztika esztendőkön át remekül működik. Van persze egy-két „rontó szám” is hősünk életében, amit el kell kerülnie.

Ezek a sorok fent eredetijükben nem a mai Magyarországról szólnak, hanem egy kortárs orosz Író Viktor Pelevin egy kitalált történetének összefoglalói. Csak egy picit kellett belenyúlni, neveket cserélni és a helyszínt. De minden más nevetségesen (vagy kísértetiesen) hasonlít a valóságra.

Az eredeti írások: itt és itt

Zárógondolat (kicsit ez is átírva): 

Egyszer Szolzsenyicint állítólag egyik regényhőse monológjáért ítélték el. Az „utolsó szó jogán” az író ennyit jegyzett meg: „Ezt nem én mondtam, hanem a regényalakom…” Az író az egyik ostoba főhőse szájába adja a következő monológot:

A hatalomnak két alapfunkciója van, amelyek már hosszú-hosszú évek óta nem változnak. Az első – lopni. A második – megfojtani mindent, ami tiszta és emelkedett…” 

innen ez is

Képtalálat a következőre: „viktor pelevin számok”

 

 

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr814213823

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.