Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Sznobjektíven: Narancs Budapest 2019

Így fogja elbukni a budapesti önkormányzati és főpolgármester választást ez a tehetséges ellenzéki banda. 2.rész

2018. augusztus 28. - neolvasshanemtudsz

Az első részben körbejártuk a pillanatnyilag legvalószínűbb forgatókönyvet: politikai pártok politikusokat próbálnak politikai hatalommal felruházni, de ezt ügyesebb politikusokra nem merik bízni, igy marad a politikai tehetség nélküli politikusok uralma az ellenzéki oldalon és a legfelsőbb vezérhez lojális politikusok osztoznak majd a tényleges hatalmon.

Bántóan egyszerű játék ez, így járjuk végig, mi történne, ha egy közbudapesti ember számára népszerű(nek gondolt) figura lenne a Fidesz jelöltjének (az egyszerűség kedvéért nevezzük Tarlós Istvánnak) a kihívója. Ez egy kedvelt témája a budapesti kocsmáknak, kerthelyiségeknek, miszerint legyen egy konszenzusos jó (független) jelölt, mint anno Falus Ferenc. Jut eszembe tudtátok, hogy most van a 4 éves évfordulója a legendás vödrös jelenetnek? Ha elfelejtetted volna itt felidézheted a politikai performance-ok 10/10-ét, a hibátlan gyakorlatot, amire még Farkasházy Teddy sem tudott reagálni.

kepernyofoto_2018-08-27_20_55_04.png

Na de vissza az aktualitásokhoz. Ki lesz ez az ember? Mivel a pártok egyelőre hallgatnak arról kiben gondolkodnak (vagy ötletük sincs, mivel Falus Feri nem veszi fel a telefont), így kénytelenek vagyunk az első önjelölt, Puzsér Róbert indulásának lehetőségével eljátszani.

Képtalálat a következőre: „puzsér”

Kép forrás: Friss24.hu

Szóval, Puzsér uraság bejelenti, „gondolkodik rajta”, hogy elindul a főpolgármesteri címért. Ez elsőre tűnhet úgy, hogy médiahack, de mivel nincs más, meg sokat is írtak róla, a facebookon 135.000-en követik, miért ne vehetnék komolyan? A pártok bejelentik, hogy megvan a közös jelölt az ő személyében (persze szigorúan anélkül, hogy vele erről egyeztetnének). Mivel elindul a lavina, kitáncolni már nem tud a mi Róbertünk, meg aztán szeret is szerepelni, elfogadja kihívást. Átlag szavazó gondolkodik, hogy akkor most ez jó vagy sem, de megnyugtatja őt a ballib média, hogy Puzsérnál nincs jobb jelölt! Indok:

Puzsér Róbert ismert, népszerű, ügyesen választja meg a témákat (foglalkozik vele a sajtó) ért is hozzá (mert mindenhez ért). Amiben meg gyengécskébb, ahhoz meg majd lehet adni szakértőt.

Vesézzük ki ezt a gondolatot.

Ismert?

A támogatói körében mindenképp, ha a nyugdíjas Marikák a fókusz csoport, ez annyira már nem biztos. Bár, azok a nyugdíjasok, akik ismerik és használják az internetet (vagy a facebookot, nevezzük akárhogy), biztos találkoztak már vele. És az is biztos, hogy nem zárták a szívükbe. Elég beírni a google-be, hogy „Puzsér és a nyugdíjasok”. Elég lesz a kampány alatt is, és már bukta is a „libsi” nyugdíjasok szavazatait. De ne kekeckedjünk, tegyük fel, hogy a nyugdíjasok nem ismerik Puzsért, és az internetet sem tudják használni (vagy a google egyszer az életben elfelejt valamit). Szóval ismert.

Népszerű?

Megosztó. Valaki vagy szereti vagy utálja, középút nem látszik. Várj! Olyan, mint Orbán! Ez alapján bejöhet...

Témaválasztásból jeles?

Hát nem tudom... Nézzük meg mikkel rukkolt elő eddig! Klasszikus, körúton belüli gondolatok, amik a libsiknek tetszenek (pl belváros, rakpartok autómentesítése), de – nem megbántva Rákospalotát – egy rákospalotai polgárnak az életét nem könnyítenék meg. Szóval ez azért nem a legnagyobb erőssége. Viszont tud kiabálni hangosan, meg egymástól látszólag fényévnyi távolságra lévő, össze nem függő témákat órákig tartó monológokkal összekötni. Ez a tulajdonsága jól jöhet, mert így arról beszél majd mindenki a kampányban, amiről ő akar, még ha nem is arról beszél. Bármit is mondanak az ő malmára hajtják a vizet.

Hozzáértés?

Itt sajnos elvérzik. Klasszikus szakértelem nélküli okoskodás. Puzsér egy showman, se több se kevesebb. Puzsér lételeme, hogy agresszívan letorkolja vitapartnereit, ami showmanként még oké, de politikusként inkább taszító. (És most felejtsük el Trumpot. Abban az országban, ahol egy korszakos zseni a miniszterelnök, nem rúghat labdába egy narancs – esetünkben inkább vörös – fejű celeb.)

Bár a hozzáértésen elvérzett, nincs más jelölt, így Puzsérral áll ki az „egységes” ellenzék.

Hogy ne szedjék ízekre Róbert „programját” azonnal, a mögötte álló párt legnagyobbika, segítő jobbot (vagyis balt) nyújt neki.

Jönnek a szakértők/tanácsadók!

Hogy kik ezek a szakértők? Na ez már nagyobb probléma! Nagy valószínűséggel azok az emberek, akik 1990 és 2010 között pozícióban voltak és hát lássuk be, nem a Demszky éra volt Budapest aranykora. Sőt. Persze ilyenkor jönnek a nagy szavak:

  • A Nagykörút felújítása - tényleg 4141 m aszfaltozásról beszélünk?!
  • 4-es metró - amit sikerült 20 év alatt, irtózatos költségeken, elképesztő lopásokkal tarkítottan „jó” sok és átgondolt megállókkal megépíteni
  • Vásárcsarnok felújítása – wow, ez már igen
  • Kisföldalatti megállóinak újracsempézése - tényleg nagyon jól dolgoztak a hidegburkolók, kár, hogy már mind Angliában van.
  • Hannoveri villamosok - 25 évesek voltak „új” korukban
  • Combino - tedd a szívedre a kezed, és őszintén mond: „JÓK”– ugye nem megy?
  • ééééééés ennyike.

Konklúzió

Puzsérnak sikerül magát egy olyan banda díszpintyévé jelölni, amelyik 20 éven át szívta a város vérét, eredményeket nem tudott felmutatni, de kellően agresszív tematizálással, önmagát még ma is az emberek fölé helyezi. Hogy mire gondolok? Például arra, amikor Demszky Gábor kifakadt Ungár Péterre, hogy bezzeg az ő idejükben, milyen magas szellemi diskurzusok folytak.

És itt el is érkeztünk a legfontosabb kérdéshez. Kik fogják valójában megvívni a küzdelmet Budapestért? Bár Puzsér főszereplőnek tűnik, a végére kiderül, hogy mégis csak egy médiahack volt a személye. Az igazi ellenfelek:

  1. Az Újlipóti véleményvezérek által meghatározott témák mentén magát szociálisan érzékenynek beállító, de lényegében csak a pénzesbödönhöz visszakerülni vágyó csapat, akik a morális Himalájáról fikáznak mindent, amit nem ők csinálnak.
  2. Tarlós (mérnök úr) konzervatív - pszeudokádárista elit rohamcsapata
  3. A „mothafucka” BDPST csapata, mindenféle elvek nélkül, mélygarázs, szálloda és szórakozóhely építésestül, „csak szegényeket ne lássunk”-astúl.

A három közül egyiknek sincs abszolút többsége. Ha kettő összeáll, visz mindent – ki lehet találni melyik kettő lesz az. És Róbert?! Nos ő a harmadik csapatban volt. Nem tűnik el a címlapokról, velünk marad továbbra is, immáron nem csak internetes megmondóemberként, hanem tekintélyes „közgondolkodóként”, aki majdnem bevette Budapestet és aki majdnem legyőzte a Fideszt.

Folyt köv.

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr9714206591

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.08.28. 06:29:05

Puzsér ellen a ballibek fognak a legjobban tiltakozni, a Fidesznek nem igazán árt,

szepipiktor 2018.08.28. 19:13:33

Ez az írás már volt.
Tehát puzsér trollkodik csupán és figyeli a reakciókat.

röf 2018.08.28. 20:13:53

"Puzsérnál nincs jobb jelölt?"
Nincs.
Nálatok ő a legjobb....

corto maltese · http://anarchistakispolgar.blog.hu/ 2018.08.28. 20:57:04

Puzsér tényleg megosztó. Nem jó jelölt ilyen szempontból, nehéz elképzelni hogy komolyan vennék. Ráadásul az ún. ellenzéki média több szegmense is támadná, ott sem annyira népszerű (pl. 444). Olyan kéne akire fideszesek is szívesen szavaznának, meg balosok. Ki lenne az, az egy nagyon jó kérdés... Szerintem az 1.-es opció elhanyagolható. Ellenfélnek ellenfél, de nem sok vizet zavar. De a Fidesz jelöltje is kérdéses. Tarlós simán nyerne, de ő elvileg nem indul, legjobb tudomásom szerint! tehát azért nekik is szerezniük kell egy épkézláb jelöltet, akivel nem rezeg a léc. Szerintem a 2. és 3. érdekes fúziójából jöhet egy nyertes jelölt részükről. De ha nagyon trollba nyomják, Németh Szilárdot indítják... :)

kvadrillio 2018.08.28. 21:41:41

:O))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

GyMasa 2018.08.28. 22:23:37

Megaztán meg kell azt is várni, hogy Róbert nem-e jár úgy, mint Botka/Bajnai/stb.
Azaz nem lesz-e "baráti tűz" áldozata?

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.28. 22:39:27

@corto maltese: akire fideSSes szavazna, az rendes ember nem lehet. Puzsér meg egy nagypofájú, gusztustalan gyökér...

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.28. 22:40:01

@maxval balcán bircaman: de a bulgár baromnak ugye még ebbe is bele kell ugatnia, pedig semmi köze a magyarok dolgaihoz.

dare 2018.08.29. 00:12:45

Puzsért a fővárosi értelmiség egy része ki nem állhatja, csakúgy mint a Fideszes véleményvezérek nem kis része.
Jó kis showműsor lehetne belőle. :D

Komolyra fordítva, gondolom azért jelentkezne, mert tenni szeretne valamit Budapestért.
Viszont abból a pozícióból amiben jelenleg van, onnan nem lenne ez egyszerű feladat.
Nem lehet semlegesnek lenni a fővárosban, ezért nem győzhet senki semlegesként.
Lehet tévedek, de úgy érzem, ha egyik oldal se áll be mögé, akkor az indulásának semmi értelme nem lesz.

Viszont egy mostani Drake kihívás videót azért megnéznék tőle, a Falusét valahogy überelni kell.
Még passzolna is a sétáló Budapest koncepcióhoz. :DD

balcán maxval bircaman · http://bircahang.org 2018.08.29. 05:17:18

@Le a spammerekkel:

Azt mondod, Soros kussoljon??? Atya Isten, te antiszemita vagy!

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.29. 07:17:59

@balcán maxval bircaman: mondd te szarházi putyin-csicska, mi Soros blog.hu-s nickje? Egyébként ő magyar emberként sohasem ártott, nem is akart ártani a magyaroknak, ami a magadfajta disszidens tetvekről, így rólad sem mondható el.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.08.29. 07:25:23

@Le a spammerekkel:

Nem ártott? S a húsvéti nyuszi is valóságos lény.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.29. 07:29:05

@maxval balcán bircaman: hogy a nyilas csürhéteknek ártott, az nem egyenlő azzal, hogy a magyaroknak. Te és megbízóid nem vagytok magyarok.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.08.29. 07:47:08

@Le a spammerekkel:

Ez a szöveg, hogy aki nem liber ó, az mind nyilas utoljára 1990-ben hatott. Azóta lejárt lemez.

Le a spammerekkel · http://ketkerekenoutival.blog.hu/ 2018.08.29. 07:50:12

@maxval balcán bircaman: ez kb a saját hazugságotok kivetítése. Szó sincs arról, amiről fröcsögsz. Viszont aki közétek áll, az felvállalja az összes bűnötöket, szarházi. Tisztességes ember nem adja el az országát a ruszkiknak, nem irtja a saját népét, pláne nem áll a III/3 utódszervezetébe...

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.08.29. 07:52:38

@Le a spammerekkel:

Ki adta az országot a ruszkiknek? Ki irtja a saját népét? Ki áll III/3, utódszervezetbe?

Te valami drogos álomban élsz.