Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

MMXXII

Amikor a két "X" újra jelenthet valamit

2018. augusztus 22. - ATorzAtka

2022. Még sosem írtam le római számmal. Pedig milyen szép. Van benne két „m”, két „x”, és két „i”. Ráadásul, ez az az év amikor a két „x” újra jelentőséget kap. Kevesebb, mint négy év múlva. És ez a négy év nagyon kevés idő. Még akkor is, ha úgy írjuk le, hogy 48 hónap, vagy 1.460 nap. Soknak tűnik, de nem az. Pláne, hogy közel a 10%-a már el is telt.

Nem is olyan régen hallgattam Puzsérékat a Jazzy-n. Kövezzetek meg, de én jól szórakozom rajtuk, vagyis inkább velük. Azt fejtegették a műsorban, hogy miért van az, hogy ahogy öregszünk az idő sokkal gyorsabban telik. Az a megfejtés, amit találtak, nekem nagyon tetszett. Minden az arányokon múlik.

A középiskolát hozták fel példának. Amíg járunk a középiskolába az a négy év rohadt lassan telik és ha később visszaemlékszünk, akkor az emlékeinkben is úgy él, hogy elviselhetetlen hosszú volt. Aztán meg felnövünk, családot alapítunk és csak úgy röpködnek az évek. Ugyanaz a négy év (mondjuk egy választási ciklus) egy szempillantás alatt elrepül. És ez nem azért van, mert utálunk tanulni. Hanem azért, mert a középiskolába 14-18 éves korunk között járunk, így az ott eltöltött 4 év az addigi életünk kb 25%-át teszi ki, míg negyven évesen ez a 4 év már csak 10%. Együtt tudok élni ezzel a megfejtéssel. Viszont pont emiatt teszem is fel a kérdést. Mi a lóherére készülnek a pártok 2022-ben? Én nem látom. Azaz egyet igen. A Fideszt. Ők kormányzásra készülnek. Újfent. És ha holnapra (tegnapra) nem találnak ki a többiek valamit, nem csak kormányozni fog a Fidesz, hanem meglesz a negyedik kétharmad is.

Addig sok víz lefolyik a Dunán (ha nem szárad ki). Először jönnek az európai parlamenti választások. Jól ráfeszül mindenki, mert azt gondolják itt majd legyőzik a Fideszt. A magyar ember meg nem gondolja így és csúfos bukta lesz. Egyrészt mert az átlag magyar nem érzi a súlyát az EP választásoknak (nem is érti), másrészt meg „csak”. Ezen mondjuk az ellenzéki pártokon kívül senki nem fog meglepődni. Cserébe viszont elmegy egy újabb fél év a semmittevéssel.

Aztán majd megmagyarázzák, hogy az EP nem is fontos. Meg amúgy is, az, amit elért az ellenzék, felér egy győzelemmel. Az, hogy ilyen kevesen szavaztak azt jelenti, hogy a Fidesz nem tudott mozgósítani, úgyhogy van esély legyőzni őket. Legközelebb az önkormányzati választásokon. Bullshit.

Azt már tudjuk, hogy ezzel a tehetséges bandával Budapest elesik. De az önkormányzati választásokat máshol is elsöprő győzelemmel fogja lehozni a Fidesz. Elég lesz csak annyit mondani, hogy ahol nem fideszes a polgármester vagy az önkormányzat, az a település megnézheti magát. Nem szép dolog, de értehető. És működni is fog. Ezen kiakadni felesleges, picsogni rajta szintúgy felesleges. Inkább azzal kellene foglalkozni, hogy hogy NEM ismétlődik ez meg 2022 után.

Az önkoris pofonból felocsúdva, levonva a konklúziókat (muhaha) végre lehet 2022-re koncentrálni. Ja nem. Mert jön a „habonyárpi” és bedob valami témát az eddigiek mellé. Mondjuk azt, hogy válság van. Még akár az is lehet, hogy lesz. De ha nem, akkor csinálnak legalább kommunikációs szinten. Az ellenzék meg majd örül, hogy újra elmondhatja, hogy „szemetek”. Meg hogy "lopnak". Meg hogy "Mészáros Lőrinc". Eltelik újabb másfél év, amíg az ATV-ben (mert máshová már vagy nem hívják őket, vagy ők nem akarnak menni) egymásnak átadva a kilincset fejtegetik a semmit, elérve a tévénéző lakosság 2%-át.

Aztán 2022-vel csak akkor kezdenek el foglalkozni, amikor közelebb lesz 2022 január elseje, mint 2021 január elseje és lehullottak a falevelek. Csak hát akkor megint késő lesz már. 

Hol vannak most a nagyokos Gulyás Mártonok, akik fél évvel a választások előtt szajkózták, hogy meg kell változtatni a választási törvényt? Nem akkor kellett volna baszkikám, hanem most kellene. Most kellene Agórát építeni, a nyaralásról hazarángatni a semmirekellő politikusokat, kizárni őket a tűző napra és egyezkedni. Nem négy év múlva kell siránkozni, hogy lejt a pálya a Fidesznek. Eddig is lejtett, ezután is fog. Tudomásul kell venni, és kitalálni az ellenszert.

Most kellene kitalálni, hogy mi lesz 2022-ben! Most kellene kitalálni, hogy miről fogtok beszélni 4 évig, akkor is, amikor jönnek a gumicsontok.

Márky-Zay belengette, hogy még idén jön egy mozgalom (gondolom nem a Torczkai féle "Mi hazánk"-ra gondolt). De jó! Kell még egy mozgalom, az lesz a megoldása mindennek. A Momentum is mozgalom, a „Közös Ország” is mozgalom és most már az önjelölt megváltónak hála, az egész ország megmozdul. (Tudom sokakat irritál Márki-Zay utálatom, de vállalom. A csávónál, csak Gulyás Marci idegesített jobban a választások alatt. Hogy miért? Mert egy olyan faszi, aki tudta, hogy a Jobbik színeiben nem nyerhetne, ezért magát függetlennek hazudva elkezdte osztani az észt. A taktikai szavazást mantrázta és még esélyes jelölteket is megnevezett, akik, hogy hogynem, jobbikosok voltak szinte mindenhol. Utálom, ha hülyének néznek. Szóval ezért.) 

De vissza a mozgalomhoz. Ennyi mozgalmárral meg lehetne fogni az ország négy sarkát és valamelyik irányba elcipelni. Csak az a baj, hogy mindenki másfele indulna, de azt meg egyik sem hajlandó elárulni, hogy merre. Mert ő maga sem tudja.

Ezzel kellene már kezdeni valamit, mert ha ez most kimarad, akkor megint jön majd mindenki „a fogjunk össze” hülyeséggel.  MZP el is kezdte már, egy kis árulózással megfűszerezve (majd egy következő posztban leírom, miért nettó faszság az összefogás). Ha meg nem sikerül összefogni, akkor meg előveszik a „koordináljunk”, meg „az esélyes jelölt”, meg a „taktikai szavazz arra, akire én mondom” hülyeséget, amit szerintem mindenki un már. Legalábbis én nagyon. Ha ez esetleg mégis így alakul, inkább behúzom az „x”-et a Fideszre és jól leiszom magam. Jól fog esni egy kis sikerélmény és ünneplés.

Valaki (tőlem a „Sorosbérenc” Gulyás Marci is lehet), rántsa össze ezt a töketlen bandát, találják ki mi az, amit csinálni fognak 4 évig és hogyan. Teljesen mindegy mit, csak valami mást, mint eddig.

És ha nem jön be az új módi és újabb 2/3 lesz? Na és akkor mi van? Amúgy is az lett volna...

 

 

A facebookon is megjelennek az írásaink: https://www.facebook.com/vomsblog/

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr2014191383

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.08.22. 05:22:29

A ballibek esélytelenek, hiszen a kisember nem akar ismét ballib országrontást.

Tangooo 2018.08.22. 15:31:52

Itt is, mint oly sok helyen azt ajánlom a blogolónak, hogy MIELŐTT NYILVÁNOSSÁGRA HOZTOK EGY ÍRÁST, OLVASSÁTOK EL!
("Kövezettek meg...")
Egyébként kár szót vesztegetni a mai ellenzékre!

Az Ellenálló 2018.08.23. 02:35:16

Én azért a gerincem nem dobom el, ha más nem érvénytelenül szavazok, de a Fideszre biztos nem, legalább a lelkiismeretem tiszta marad.

Hajdú Peter 2018.08.23. 05:02:05

Nincs itt semmi problema, mar is van 3 ujabb ellenzeki part. A mi hazank, aztan a Markizaj fele ize, meg a Sorosek altal alakitott, a franc tudja hogyhivjak part.
Szoval remek tervuk van. Es meg van 3.5 evuk ujabb partokat alakitani.

chrisred 2018.08.23. 07:27:48

Akár 2022, kár 2042, mindegy, hogy meddig tart ez az új egyeduralmi rendszer. A kifáradásakor vagy a gazdasági összeomlásakor az éppen aktív nemzedéknek meg kell tanulnia a nyolcvanas évek második felének tanulságát. Mi elfogadtuk az összeomló Kádár rezsim által felkínált instant ellenzéket a Kerekasztal képében, és harminc év múlva ugyanott tartunk, mint akkor.

A tudomány sosem téved! 2018.08.23. 07:37:44

"Mi a lóherére készülnek a pártok 2022-ben?" Amire az emberek is készülnek: A fidesz újabb 2/3-os győzelmére.

rockseiaXLL · http://nemfasza.blog.hu/ 2018.08.23. 08:06:31

Egypártrendszer van, mindenki sorosbérenc. Orbán elárasztotta menekültekkel Európát, miközben mindenki azt hiszi, hogy megállította a népvándorlást. Az ellenzékben sem fidesz ügynökök vannak, hanem cionisták. Ahogy a fideszben is. Hova szaladt először Döbrögi a választások után?

csúti csüngőhasú tolvaj 2018.08.23. 08:06:58

"Mi a lóherére készülnek a pártok 2022-ben?"

Amire az utóbbi két választásnál. Annyi birka mindig van aki a vezérembereket beülteti a havi millás fizetésbe és a járulékaikba, a napi faszbúkos agymenésüket a titkárjuk elintézi, oszt jónapot, újabb négy év habzsi-dőzsi a szavazók zsebéből. Mielőtt az agymosott birka, vagy a többi soknevű agyhalott fideSSdroid ugatna, az övéik is pontosan ugyanezért ülnek ott, a különbség csak annyi, hogy a fideSSféreg képviselők megkapják az üveggyöngyöket, hogy viktor vezérük és családja a 4. etap végén garantáltan át tudja lépni az 1000 milliárdos lopott vagyon álomhatárát miközben őket azzal hülyíti kedvenc führerük, hogy csak 350000 forintja van..

MACISAJT1 2018.08.23. 08:32:26

Annyit szeretnék hozzátenni a poszthoz: az még változatlanul lóg a levegőben hogy :

1. Mi a faszt csináltak ellenzékben 12 évig ( ez költői kérdés volt, tudjuk).

2. Mit mondanának, ha esetleg egy ilyen rémszövetség elérné a feles többséget, mégis mit kezdene vele MÁSNAP?

Mert eddig más sem láttam mint hogy Orbánorbánorbán..............................., meg
nácibolsianyádatiéd etc.
Ja és "árnyékkormányt" egy egyszázalékos lúzer mögött, aki "a faszért vállalta el".
De látszik hogy nem is akarnak kormányra kerülni, mert ők is tudják hogy max. egy éven belül úgy elkúrnák hogy Orbán négyötöddel térne vissza.

teleorman 2018.08.23. 08:44:29

A magyar néplélek alapvetően tekintélyelvű. Nem annyira, mint pld. az orosz, meg van egy egy-két millió liberálfertőzött sorosbérenc, aki nem az. Ám ez a magyar ha már 10+ éve lát a hatalomban valakit, akkor annak bármilyen alternatívája csakis komolytalan lehet. (Persze túl nagy elkúrás esetén ez azért borulhat.) Feltehető, hogy ha - tegyük föl - 1985-ben felmutatták volna Antall Józsefet, nagyon nagy többség hördült volna föl: hogy jön ez a teszetosza értelmiségi a mi jól bevált janibácsinkhoz... Hát ezért nehéz ez a pálya, függetlenül a jelenlegi "ellenzék" szinvonalától. Egy autoriter, eléggé régóta hatalmon lévő vezető képe itt beleég a retinába és szinte megtestesíti az országvezető platoni "ideáját". Kettőnél több választást veszteni ezért nagyon súlyos hiba... Ha a fentiekben van némi igazság, ilyenkor már nagyon mély gödörből kell kimászni.

BALTAZÁR 2018.08.23. 09:50:23

@teleorman:
"...Egy autoriter, eléggé régóta hatalmon lévő vezető képe itt beleég a retinába és szinte megtestesíti az országvezető platoni "ideáját". Kettőnél több választást veszteni ezért nagyon súlyos hiba... "
Orbán anno pont két választást vesztett el, - nem annyival mint a mostani ellenzék de ez a lényegen nem változtat - minekután felállt a buktából. Ja, hogy közben nem folyton azon siránkozott, hogy leejt a pálya - mindenhol leejt - hanem dolgozott, elkezdte felépíteni a Polgári Köröket, stb...
A mostani ellenzékben semmi mást nem látok, mint, hogy utál mindenki mindenkit, árulóznak, összevesznek, kizárnak, megsértődnek, lemondanak, új egységeket (sic) alapítanak stb...
Tiszta röhej, komolyan mondom.
A Momentumosok legalább kicsit dolgoznak, szemetet szednek, takarítanak, óvodát szépítenek önkéntesekkel stb, az a vonal talán segíthetne, nekem szimpatikus. Sajnos ez azonban kevés emberhez ér el és lássuk be a hazai polgárok töbsége igénytelen és észre sem veszi ha valami nem tiszta dzsuva, sőt talán kívánja a szemünk a szemetet, lepukkantságot.
Szomorú ez.

ben2 2018.08.23. 10:01:23

Amíg az MSZP-DK tényező az ellenzékben, addig nem lesz itt semmi.
Az összefogósdi nem 2014-es találmány, már 1993-ban bevetették az akkori "náci" MDF kormánnyal szemben a Demokratikus Charta képében. Akkor sem szólt másról a ballib média által uralt közbeszéd, mint hogy kiszabadítsák a politikai karanténból az MSZMP utódot, aki pedig nem akart "összefogni", azt kiátkozták.
Ez a közeljövőben sem fog változni.
Persze létrejönnek majd új mozgalmak és vagy betolják őket a szélsőjobb karanténba, vagy megszállja őket egy "szdsz-es" keménymag (média támogatottsággal) és vagy eltolják a szervezetet neoliberális irányba és azzal semmisítik meg, vagy ha a tagság ellenál, akkor szétverik. Lásd LMP, Együtt, Momentum.
A lényeg, hogy 2022-re ugyanaz a felállás marad: lesznek az alig mérhető tartományban progresszívnek mondott mikroszervezetek, az MSZP-DK fogja képviselni a vezető erőt, így a stratégia is ugyanaz lesz. Elő fognak állni a "vészforgatókönyvvel", hogy meg kell fékezni az ország fasizálódását, félre kell tenni a pártérdeket és mindenkinek be kell áldoznia magát.... a miért is?
Hát hogy az MSZP-DK 2022 után lehetőleg minél nagyobb állami támogatással csinálhassa ugyanaz, mint eddig: semmit.

citrix 2018.08.23. 10:37:44

Arra készülnek hogy torzsalkodjanak, ki legyen a miniszterelnök közülük. Kivel fogjanak össze és kivel ne, ki léptessen vissza jelöltet de aztán mégse. Agyrém, hülyegyerekek a homokozóban. A fidesszel szemben nulla esélyük van a jelenlegi úgymond ellenzéki de valójában kollaboráns pártoknak. Támogatottságuk is csak marginális. A fideszt leváltani csak külső körülmények változása során belső akarattal lehet. 2022ig ez illúzió.

Frady Endre · http://fradyendre.blogspot.hu/ 2018.08.23. 10:40:17

Az ellenzékiek közül csak a Kétfarkúék és a Momentum csinálnak valami hasznosat. A többi csak a napot lopja, miközben a Fidesz minden mozdíthatót... ;-)

Jericho 1 2018.08.23. 11:01:23

Mi a lóherére készülnek a pártok 2022-ben? Kit érdekel? A maximum 25-30% -os eredményükkel úgy sem mennek majd semmire! Sajnos ez már így marad, Orbán haláláig. Aztán változhatnak a dolgok!

werinter 2018.08.23. 11:40:14

Az egész poszt legnagyobb tanulsága az alábbi másfél mondat: "inkább behúzom az „x”-et a Fideszre és jól leiszom magam. Jól fog esni egy kis sikerélmény és ünneplés."
Teljesen igaz, erre még nem is gondoltam!
Gerincet kivenni a helyéről, jó messze innét elásni valahol és szavazni. Másra úgysem vagyunk jók. Szavazógépek vagyunk, arra kellünk, hogy fenntartsák a demokrácia és a szabad választások látszatát. Erre pedig azért van szükség, hogy Európa és úgy a világ (elvileg) szabad részei ne nézzenek (annyira) ferde szemmel ránk. Ráadásul ez egyben önigazolás Viktorkának, hogy ő mennyire faszagyerek, minden amit csinál a A NÉP AKARATA, hiszen őt demokratikusan megválasztották, sőt mi több 2/3-or többséggel!
Szóval szavazzunk a fideszre, utána ünnepeljünk, érezzük jól magunkat, hisz GYŐZTÜNK!
Mindenkinek kell a sikerélmény.

N. Barbie 2018.08.23. 12:29:16

@BALTAZÁR: "Orbán anno pont két választást vesztett el, - nem annyival mint a mostani ellenzék de ez a lényegen nem változtat - minekután felállt a buktából. Ja, hogy közben nem folyton azon siránkozott, hogy leejt a pálya - mindenhol leejt - hanem dolgozott, elkezdte felépíteni a Polgári Köröket, stb... "

Hagyjuk mar ezt a fidesznyik mesemondat, mar tobbszor lattam mostanaban ezt az ordas nagy kamut, kiszinezett valosagot, a veresegbol felallo fideszrol/viktorrol, igy epitkeztek meg ugy talpaltak blablabla
Tomoren es vulgarisan: a nagy lofaszt.
Nyalogattak a sebeiket evekig, ugyanazt csinaltak, mint a mai ellenzek. Csak volt egy oriasi szerencsejuk, jot az oszodi beszed es olukbe hullott a kormanyzas.
Ennyi tortent, aki mast mond, hazudik.
Ezert tartom szanalmasnak, mikor a most ontelt fidesznyikek egymasra licitalva szapuljak az ellenzeket, jol megforgatva a valasztasok elott par honappal a habonymediaban elterjesztett suttogo propagandat az ellenzekrol (ne szavazz rajuk, gyengek, kormanykeptelenek, csakis mi, a fidesz lehetunk az egyetlen valasztas stb.), mindezt ugy, hogy a szektavezeruk pontosan ugyanazokat csinalta ellenzekben, mint a mostani ellenzek.
Jahogy, szelektiv amnezia, ertem en, de akkor is hazugsag.

ben2 2018.08.23. 13:42:18

@N. Barbie:

És akkor lássuk a tényeket:

1994-ben a Fidesz 6%-ot kapott. Rajta kívül ott volt a 72%-os kormánytöbbség, a széthullott, egymással visakodó MDF és a populista demagógiát toló Torgyán féle Kisgazda párt.
A média 99.9%-osan a kormány seggét nyalta, szakszervezetek, államaparátus, gazdasági elit, bíróságok mind az MSZP kezében voltak (pontosabban ki sem kerültek a kezéből a rendszerváltással).

Innen sikerült 1998-ban kormányt váltani úgy, hogy az MSZP 1994-hez képest még csak nem is veszített a támogatottságából.
Ehhez az kellett, hogy az akkori jobboldali elit belátta, hogy se az MDF se a Kisgazdák nem lesznek képesek bővíteni az ellenzéki szavazói bázist, ezért beálltak Orbán mögé.

A balliberális elit azonban képtelen egy hasonló lépésre, mert a balliberális elit nem támogatni akarja a politikát, hanem irányítani: megmondja a politikának, hogy mi legyen és aki nem engedelmeskedik, az náci, áruló, stb.
Így viszont az ellenzéki pártok képtelenek önálló stratégiával növelni a bázisukat: ha bevállalják a liberális fingreszelést, amit elvárnak tőlük, akkor a választók hagyják el őket, ha nem, akkor kihátrál mögülük az értelmiségi- és médiatámogatás és ott találják magukat két tűz között a légüres térben, mint az LMP, Együtt, Momentum (és ma már Jobbikot is ide lehet sorolni).

Na ezért nincs ma esély a kormányváltásra, a többi csak kínos magyarázkodás, hazudozás, a felelősség kenegetése.

N. Barbie 2018.08.23. 14:57:16

@ben2: En 2010-rol beszeltem, nyilvanvaloan (oszodi beszed 98-ba volt?), csak azt gondolom kinos lenne elismerni, hogy igazam van, gyorsan terelni kellett 98-ra.
Felolem. De akkor tenyleg a tenyeket, ne az evek multan megszepult alternativ valosagot.

"Innen sikerült 1998-ban kormányt váltani "
Jaj de gyorsan elintezted fel mondattal, csak nem azert, mert reszletezve mar nem lenne olyan dicsoseges a fidesznek? Hat, de.
Csak 1 reszletet bontsunk ki: akkor meg 2 fordulos volt a valasztas (tudod, ez az egyik fontos valasztasi dolog, amit a fidesz azota megszuntetett, de erdekes, biztos veletlenul...):
az elso forduloban nyert az mszp, csakhogy volt masodik fordulo, igy az utolso pillanatban visszalepett a fidesz es a kisgazdak egymas javara, ezzel fordult meg az eredmeny.
Ja, hogy a fidesz eltorolte ezt a lehetoseget, hogy mas mar ne valthassa le igy a kormanypartot, magyarul oket.
Arrol nem is beszelve, hogy micsoda koponyegforgato osszeallasok is voltak akkoriban a fidesznel, gerinc, egyenesseg mar akkor se volt a fiukban, barmit, amit kell, csak hatalomhoz jussanak.
Raadasul akkor meg csak par evvel voltak a modszervaltas utan, nyilvan rengeteg olyan ember szavazott vikire, aki nem feltetlenul ot akarta, csak dolgozott a mindegy ki csak a volt kommunistak ne.
Szoval teljesen mas vilag volt az, ezert mondtam 2010-et, az annyira meg nem volt messze, sokkal relevansabb.

A tobbi is csak mese. A ballibek meg csak-csak osszealltak volna a legutobbi valasztasok elott, de a Jobbik nelkul eselyuk sem lett volna. Akik pedig a habonymedia ilyeniranyu hazudozasai ellenere, ahogy mondtak addig is, nem allnak ossze toluk teljesen idegen politikai ideologiat kepviselokkel es/vagy mar leszerepelt tolvaj parttal. Nagyon helyesen, ezt hivjak gerincnek, viktorkanak olyan sose volt, neki nem esett nehezere barkivel osszeallni, csak vegre kormanyra kerulhessen es indulhasson a lopas.

Szoval kinosan magyarazkodni, meg csak a szepre emlekezni a fideszed tortenelmebol nem en kezdtem jobarat...

ben2 2018.08.23. 15:21:23

@N. Barbie:

Kétségtelenül 1998-ban a két fordulónak köszönhetően volt kormányváltás, de:

a. 2010, 2014, 2018 egyikében sem tudott volna két fordulóval sem nyerni az ellenzék (a baloldalról már ne is beszéljünk)

b. ahhoz, hogy 1998-ban nyerhessen, a jobboldalnak fel kellett tornáznia magát arra szintre, ahol legalább matematikai esélye nyílt a győzelemhez, a mostani ellenzéknek ez se nagyon jött össze

c. ami a köpönyegforgatást illet, azzal a mai ellenzéknek sem kell a szomszédba mennie: a Jobbikkal nem nem, soha, aztán már Heller Ágnes is Jobbik-ballik koalíció mellett kampányolt

d. "nyilvan rengeteg olyan ember szavazott vikire, aki nem feltetlenul ot akarta, csak dolgozott a mindegy ki csak a volt kommunistak ne" - na ehhez képes mi volt a 2014-2018 választás ellenzéki jelszava? "Mindegy mi lesz, csak a Fidesz ne."

e. ami meg az összeállást jelenti, bezony ilyen a demokrácia: ha az egyiknek van stabil 2.5 millió választója, a másikaknak meg mindent összeadva kb. 2 millió, de azokból 1-0.5-0.5 millió homolokegyenesen mást akar, akkor az előbbi nyer.

De még ha a 2010-es eredményt is nézzük: ahhoz, hogy a Fidesz legyen a befutó, ahhoz végig ott kellett lihegnie a szocik nyakában egészen 2002-től. A Fidesz 2002-2006 között vesztett jópár választást, de az eredmények végig a néhány százalékos határon belül mozogtak, egyszer sem volt megsemmisítő a vereség, márpedig ehhez fegyelmezett és jól működő ellenzéki politizálás kell stabil bázissal.
A 2006-os önkormányzati óta pedig a Fidesz _minden_ választást megnyert, legyen az önkormányzati, EU vagy parlamenti. Persze be lehet mázlizni semmittevés mellett is egy-két győzelmet, de ha csak a 2006-2010 időszakot nézzük, az alatt a Fidesz három választást és egy népszavazást nyert. Ezt kemény munka nélkül ellenzékből nem lehet megcsinálni.

N. Barbie 2018.08.23. 16:57:51

@ben2: Becsulom, hogy legalabb elismerted, de attol meg teny marad: mivel csusztatassal probaltal ervelni, akar hagyhatnam is a tobbit.

a, nem tudhatod, mi lett volna ha. Mint mondtam, 2010-ben olukbe hullott a gyozelem, onnantol eszeveszett tempoban ment a valasztasi rendszer magukra alakitasa, undorito, aljas modszerekkel, hogy maguknal tartsak a hatalmat.
Csak ugy osszehasonlitas keppen: a 98-as valasztas elott magara iratta az mszp a valasztasi torvenyt? Nem. Pedig megtehette volna, kb. 3/4-uk volt a parlamentben az szdsz-el. Felvasaroltattak a hirdetesi piacot, hogy a fidesz ne tudjon kampanyolni? Nem. A valasztas hajrajaban szarra buntettette az mszp a fideszt valamelyik allami intezmennyel, ahol sajat emberuk volt? Nem. Es a sor meg hosszasan folytathato lenne a fidesz piszkos huzasaival
Kinos, mikor a (joggal) lesajnalt es a megtestesult ordognek kikialtott ballibek mutattak politikai korrektsegbol peldat, ugye?

b, valoban, mint emlitettem, teljesen mas vilag volt, a kommunizmusbol eppcsak kijove igen kelendoek voltak az antikommunista, jobboldali partok. Ez mar reg elmult, nincs ertelme 2018-at ahhoz hasonlitani.

c, hagyjuk a szar szetkenegeteset. Mi koze a Jobbik vagy mszp vezetosegenek ahhoz, amit heller vizional? Attol az mar a partook hivatalos programja lesz? ugyan mar.

d, nem igaz. az ellenzeknel eros partosodas van, nem annyira nagy az atjaras az ideologiak kulonbozosege miatt. Mint mondtam, egy ketfordulos valasztasnal lehet felretettek volna ezt, de a fidesz gondoskodott rola, hogy ez ne tortenhessen meg

e, az nem jelenti azt, hogy 50% szavazati szamot a valasztok 2/3-adanak akaratanak kell eladni, plusz nyilvanvalova tenni, hogy az ellenzekre szavazok az ellensegeink, csak azokkal torodunk, akik rank szavaztak, sot megfenyegetjuk a tobbieket. Attol, hogy tobbseget szerzett valaki, meg nem kell elszallni, lasd a, pontnal irt peldam a ballib 75%-os kormanyrol.

A 2006-os oszodi beszed, oszi esemenyek utani, a fidesznek kedvezo gyozelmek irrelevensak. Ismerjuk az akkori hangulatot. Semmi munka nem kellett hozza a fidesznek.

Szilágyi Imre 2018.08.24. 18:45:12

@werinter: Nézd, Prüntyőke!
A tévedésed ott van, hogy Orbánt te is úgy képzeled, mint azok az idióta bajtársaid, akik a jégeső után az FM árkádjai alól diktatúrát skandáltak.
Igen, Orbán sok mindent el tud intézni, ha akar. Ha úgy akarja, az ujjai köré tekeri a komplett ellenzéket és ez ellen azok semmit sem tudnak tenni.
Innentől egyetlen kérdést válaszolj meg!
Ha ezek annyira primitívek, hogy Orbán bármikor hülyét csinál belőlük, akkor miért is gerincesség a primitívekre szavazni?
:)