Mindenkinek van, de senki sem kíváncsi a másikéra

Viccpárt vs Kétfarkú Kutyapárt

2018. augusztus 17. - ATorzAtka

A „régi” pártok (MSZP és kisöccse a DK, LMP, JOBBIK) morális és identitás válsággal küzdenek. Ezt leírták már sokan, legutóbb pont ma, így velük én most nem is foglalkozom, inkább tovább gördíteném a gondolatmenetet. A „kis” új pártokkal mi a helyzet?

Ma egy kicsit több viccpárt van a palettán, mint ami kellene. Még akkor is, ha egyet „Együtt” elvesztettünk. A viccpárt kifejezés, talán kicsit túlzónak tűnhet, ráadásul a Pestisrácok, Origó szófordulata, de nehéz ennél leíróbbat találni. Hogy egy kicsit árnyaljak, a komolytalan jelzőt használom, bár ez meg a Kétfarkúakra nézve sértés. 

Az van, hogy van egy viccpártunk. Aki tényleg viccpárt és a legkevésbé sem komolytalan. Egy komoly viccpárt. Ők nem is akarnak ennél többek lenni. Nem veszik komolyan magukat, így nekünk sem kell. Jól áll nekik, amit csinálnak. Jól áll nekik, hogy meghekkelik a médiát, hogy repedéseket festegetnek, hogy Mészáros Lászlót indítják Felcsúton, hogy tejet osztanak és még sorolhatnám. Jól áll nekik, hogy mindez belőlük csipőből jön. Nincs izzadságszag. Ez a párt egy friss üde színfolt a politikai palettán, ami tömegeket képes megmozgatni és utcára vinni. Az az 1,6%, amit elért a párt, ezzel jött össze. A komoly komolytalansággal (vagy a komolytalan komolysággal). Ez a kétfarkúaknak nagy eredmény és nekünk is, mert félő, ha ez nem lett volna el is tűnnek. Így viszont maradtak, hoznak egy kis humort az öniróniára képtelen közéletbe, görbe tükröt mutatnak és jól van ez így. Néha még értelmesen is beszélnek, nem csak kotkodácsolnak. Pl a választás éjszakáján a legőszintébb nyilatkozatot ők adták.

De mi van a többi komolytalan párttal? Az Együtt eltűnt. Hál istennek. Legalábbis én így éltem meg. Egy percig sem volt komolyan vehető, még ha voltak is benne őszinte és szerethető karakterek (pl Baranyi Kriszta). Juhász Péter komolytalan pártot csinált belőle, többek között a szánalmas fricska reklámjaival, amitől Sas István (Isten nyugosztalja) forgolódna a sírjában. De a hatása még itt maradt. És az újak elindultak az „Együttesedés” útján.

A Momentum kezdi átvenni az Együtt helyét.

A Momentumnak tetszik, amit a kutyapártosok csinálnak, hogy beszélnek róluk, hogy az utcán vannak, hogy írnak róluk, ezért próbálja másolni. Csak a gond az, hogy míg a kutyák úgy csinálják, hogy élvezik és nem várnak tőle semmit, addig a momentumosok vért izzadnak, hogy valami eredetivel előálljanak, de pár rózsapatron nagyságú durranásnál többet nem érnek el.

Volt ez a Hír Tv-s akciójuk, most a Matolcsys és sajnos szimpátia helyett szekunder szégyent éreztem. Semmi eredeti, semmi átgondolt, semmi politikai tartalom. Be akartak kerülni a médiába, semmi több. Ez kevés. Az Együttnek is az volt. Igen, a kutyák ezt jól csinálják a Momentum meg szarul. Sokat gondolkodtam, hogy miért. Aztán rájöttem. Mert míg a kutyák magukat szórakoztatják, addig a momentumosok az országot akarják vezetni. De ez komolytalanul nem megy. 

Pedig milyen jól indultak. Beletapicskoltak az olimpiába, az utóbbi évek egyik legnagyobb utcai demonstrációját hozták tető alá tavaly májusban (akkor még nem akartak vicceskedni). Azóta meg, maradtak a szép emlékek, meg a remény. Csodálom, hogy még nem ismerték fel ezt. Próbálnak jófejkedni, de szarul áll nekik.

Minap Hajnal Miklós, szóvivő, elnökségi tag, kommunikációs igazgató (amolyan mindenes) Rónai Egon műsorában vergődött. Nem kicsit, nagyon. Próbált válaszolni az újságírói kérdésekre, de nem voltak válaszai. Mert a pártjának nincsenek válaszai. Nem tudják kik ők, mit akarnak. Nem pozícionálták magukat, nincs stratégiájuk. Vagy hát van, a „cselekvés körei”, ami egy üdvözítő kezdeményezés, még ha harmadszorra (vagy hanyadszorra) indítják is be. De ahogy az újságíró is fogalmaz, ez nem több egy civil szervezetnél. Ami nem baj, csak akkor ne legyenek párt.

Én azt gondolom, még mindig van bennük potenciál, csak el kellene engedni ezt a komolytalanságot. Magukra kellene zárni az ajtót egy időre, leülni és addig ki nem jönni, amíg nincs meg 3 kérdésre a válasz:

  • Kik vagyunk?
  • Mit akarunk?
  • Hogyan akarjuk?

És ezekre nem elég, annyit mondani, hogy „mi vagyunk az új generáció”. Generációs alapon nem lehet választást nyerni. Nem elég azt mondani, hogy „a Fidesz rendszerét akarjuk legyőzni”. Már Teréz anya is megmondta, nem valami ellen, hanem valami mellett kell kiállni. És különben is, mi lesz utána? Végül, de nem utolsó sorban a „hogyan”. Nos, ez okozza mindenkinek a fejtörést. De ez nem annyira bonyolult.

A „hogyan nem” már megvan. Nem kell még egy Kutyapárt, nem kell még egy Együtt. Ahogy MSZP-re DK-ra, Jobbikra és LMP-re sincs még egyre szükség (sőt az egy is sok belőlük). A Momentumnak a saját útját kellene megtalálnia, nem azt, amit eddig mások kijártak (ráadásul szarul). Egyedi és eredeti gondolatokra van szükség és ahhoz kell ragaszkodni, azon kell végigmenni. A legfontosabb, hogy legyen már egy nyamvadt politikai üzenetük!

Vegyenek példát a Fideszről, kitalálták a migránsozást (Politikai üzenet: hahó én vagyok az egyetlen, aki képes téged megvédeni és meg is védelek. Mindentől-is.). Hódmezővásárhelyen nem működött, erre mit csináltak? Nem eldobták a stratégiát, hanem beleléptek a gázba. Működött.

Amit viszont most csinál a Momentum, az nem más, mint amit a Trópusi Vihar c. filmben tökéletesen megfogalmaztak: „Fullba nyomja a kretént, aztán csodálkozik, hogy Oscar bácsi nem gyün”.

kepernyofoto_2018-08-17_10_44_39.png

Forrás: momentum facebook oldal

A bejegyzés trackback címe:

https://voms.blog.hu/api/trackback/id/tr4814186571

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

invalid username 2018.08.17. 23:40:51

ha a momentum civil szervezet akkor a kutyapárt is az, neme?

meg egyébként a civileket annyira sor(os)ozzák hogy már megéri párttá alakulni.

invalid username 2018.08.17. 23:41:47

de a momentum tényleg izzadságszagú lett kb a nolimpia utáni nyáron.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.08.18. 08:31:46

@invalid username: A viccpárt viccnek nagyon is jó. Ha arra is tekintettel vagyunk hogy milyen választási törvényt csináltak moszkoVityáék már több mint 4. éve, akkor viszont nem vicces. A snecik a kis pártok a fityisznek kedveznek. Ennyike! Minden más az mellébeszélés.

A momentum pedig pontosan arra a "pillanatra" kellett, ami a nolimpia győzelme és az idei ogy választások szétzilálása között eltelt. Momentum. Pillanat. A nevükben benne van a szereposztásuk időszaka. :-(

wikiszotar.hu/ertelmezo-szotar/Momentum

hidroponi 2018.08.18. 12:29:52

a momemtum a fideszapukak gyerekeinek a partja, akiknek nincs turelme megvarni mig az apjuk kihal a fideszbol. kell nekik is munkanelkul keresett penz. igy csinaltak egy partot, amit az apukak a hatterbol iranyitgatnak.

Sembertius2 2018.08.18. 14:57:06

Csupa tényekkel alátámasztott megbízható vélemény. Kissé izzadságszagú ez az írás, és a gondosan megkoreografált komentek hozzá.

királycsináló 2018.08.18. 15:17:55

@Sembertius2: Tán nem egy Momentum taggal van dolgunk? :D

...in the world 2018.08.18. 15:49:42

@hidroponi: tök vicces, hogy a fideszesek ugyanezt mondják, csak a fidesz helyett szdsz-szel. Kurva szánalmas ez is, az is.

morph on deer 2018.08.18. 16:06:01

@rdos:
“Momentum. Pillanat. A nevükben benne van a szereposztásuk időszaka. :-(”

Moment = pillanat
Momentum = lendület (mozgási energia)

Momentum párt = felejtős megélhetési próbálkozók

A tudomány sosem téved! 2018.08.18. 16:38:09

Csak annyit tudok hozzátenni, amit már 8 éve folyamatosan.
Sok sikert 2022-höz elvtársak!

Tangooo 2018.08.18. 17:31:25

Két dolog feltétlenül szükséges ahhoz, hogy ne röhögjenek körbe: önismeret, ragaszkodni a racionalitáshoz.
Aki ezt mellőzi , az úgy jár, mint Vona. Ma sikeres pártelnök lehetne (a 2018-as választás a legsikeresebb volt számukra az összes közül), ha van önismerete és nem hitte volna el magáról, hogy komoly alternatívája Orbánnak. Az a politikus, aki ennyire irracionálisan gondolkodik, csak sikertelen lehet.

baldoc 2018.08.18. 21:51:29

Most látni, hogy mekkora előnye volt a Fidesznek 1990-ben a kapott pártszékházzal és a főszponzor Soros Györggyel.
Na, ez hiányzik a Momentumtnak!
Ja, és az akkori MSZMP hozzállás az újakhoz.

ételizésítő 2018.08.19. 01:32:40

Hülye segg, ha már írni nem tudsz, legalább másolni tanulj meg.
Legalább a pártok nevét, te szerencsétlen isten barma.

invalid user name 2018.08.19. 04:34:35

@morph on deer:

nem megélhetésiek.
inkább csak naivak (voltak)

invalid user name 2018.08.19. 04:37:14

@rdos:

választási törvény...?

időhorizont.

jelenleg nem a választási törvény az ország baja, hanem az, hogy a kutyapárton kívül nincsen működő ellenzéki párt.

MAXVAL bircaman közíró · http://bircahang.org 2018.08.19. 07:21:12

Nekem tetszik, ahogy a Momentum lejáratja magát.

Legutóbbi akciójuk vicces volt a Hír Tv előtt:összecsődítettek 30 tüntizőt, azok elbeszélgettek a tv idős éjjeilőrével, majd kidobtak 3 régi tv-készüléket egy kukába, aztán az egyik volt tv-szereplő ebüszklkedett az új tabletjéval azt felmutatva az összegyűltek, a végén meg mindenki békésen hazament drogozni.

invalid user name 2018.08.19. 07:54:45

@maxval balcán bircaman:

ezt nem is láttam de olvasva is kínos.

de a momentumosok szerintem nem nagyon füveznek. bár ez csak intuíció. görcsösebb az a csapat annál.

Jumbóka · http://lepcsohazonkivul.blog.hu/ 2018.08.19. 08:29:59

Még mindig kevesen értik, hogy a viccpátok közül az egyetlen, amelyik nem az… a kutyapárt. Hogy vicces(nek tűnik) az egy dolog.) Viszont egy olyan fegyverrel próbálnak megállni, amelyet nem könnyű megérteni. Az iróniával! De akinek ezt nem sikerül felfogni, legalább azt értenék meg, amit látnak. A kétfarkú az egyetlen olyan „brigád”, amely még a kampánypénzt is értelmes dolgokra költötte (volna, ha engedték volna helyenként…)

Severus 2018.08.19. 08:59:26

"Vegyenek példát a Fideszről, kitalálták a migránsozást..." Ne hasonlítsd már össze egy hatalmon levő, az államot, médiát, közintézményeket már diktatúrát súrolóan maga alá gyűrő párt lehetőségeit egy politikai startupéval, aminek semmilyen forrása, médiafelülete nincs... 2009-ben mi volt a Fidesz nagy üzenete, ami mellett kiálltak??... hagyjuk már, le akarták váltani a mindenféle (belső hitelességi és külső gazdasági) válságban vergődő szocialistákat, és kész...

is 2018.08.19. 09:30:37

Ha maga Jezus Krisztus jonne szembe, te arrol is tudnal egy ilyen leszolos, lenezos posztot irni. Te igy fogsz meghalni, hogy soha, semmirol nem birsz pozitivat leirni. Igaz magyar vagy.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.08.19. 10:43:03

@invalid username: Ja, minden szervezet civil, ami nem katonai.

p.a · http://miigyelunk.blog.hu/ 2018.08.19. 10:43:57

Ahogy egyik ellenzékre szavazó ismerősöm megjegyezte a választások után:
"Úristen, képzeld el, mi lett volna, ha ezek nyernek!"

ulpius66 2018.08.19. 12:22:20

A Momentumot a Fidesz hozta létre, és az is tartja "életben"!

... ennek megfelelően aztán a Momentum léte, minden megmozdulása hosszútávon a Fidesznek használ!

A Fidesz által ellenőrzött "ellenzéki" párt csinálja az ellenzéki akciókat, elvéve a teret az igazi ellenzéki pártoktól!

ulpius66 2018.08.19. 12:27:21

... és természetesen nekem is a Kétfarkú Kutyusok a kedvenceim!

ÉN TÉNYLEG SZERETEM AZ ÁLLATOKAT! ..... és náluk nagyobb állatokat még nem hordott a Föld a hátán.
(és persze rájuk is igaz, hogy a baromkodásaikkal AZ IGAZI ELLENZÉKI PÁRTOK ELŐL VESZIK EL A TERET, ŐKET NEM HAGYJÁK KIBONTAKOZNI!!!!!!)

ÚGYHOGY HAJRÁ MOMENTUM, HAJRÁ KÉTFARKÚ KUTYUSOK!

CCnick 2018.08.19. 15:26:46

"Jól áll nekik, hogy mindez belőlük csipőből jön. Nincs izzadságszag." Onnantól viszont van izzadságszag, hogy a hardcore kétfarkú elkezdi az ámokfutást bloghuszerte, hogy "de bizony ők nem viccpárt".

CCnick 2018.08.19. 15:29:49

@rdos: "Ha arra is tekintettel vagyunk hogy milyen választási törvényt csináltak moszkoVityáék már több mint 4. éve"

Milyet? Amiben az nyer akire sokan szavaznak, nem az akire kevesen?

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.08.19. 19:03:31

@CCnick: Nem zavar hogy az EBESZ az utolsó 2 ogy választásunkra nem küldött megfigyelőket? 2o14-ről és 2o18-ról beszélek. Szerinted mi az oka?

CCnick 2018.08.20. 19:41:11

@rdos:"Nem zavar hogy az EBESZ az utolsó 2 ogy választásunkra nem küldött megfigyelőket? 2o14-ről és 2o18-ról beszélek."

Miért zavarna egy netto hazugság?

nol.hu/belfold/itt-az-ebesz-misszio-1448659
2014.03.06 12:35
"Az április 6-i voksolás lesz a negyedik olyan magyar országgyűlési választás, amelyet az EBESZ, pontosabban az EBESZ Demokratikus Intézmények és Emberi Jogok Irodája hivatalosan is megfigyel."

hvg.hu/itthon/20180306_Megjottek_az_Ebesz_valasztast_megfigyelo_szakemberei
2018. március. 06
"Megkezdte munkáját Magyarországon az Európai Biztonsági és Együttműködési Szervezet (EBESZ) korlátozott választási megfigyelő missziója – jelentette be Douglas Wake misszióvezető kedden Budapesten, sajtótájékoztatón."

- duplagondol 2018.08.20. 21:56:51

Tavaly ilyenkor volt, aki azt kérte számon a Momentumtól, melyik pillanatban áll elő végre olyan kormányzati stratégiával, amit a Fidesz helyébe lehet állítani. Négy hónappal a párttá alakulásuk után.

Nem csak arról van szó, hogy az ítélkezéshez (pláne a történelem ítéletéhez) időnek kell eltelnie. Ez itt most a nyári politikai uborkaszezon: miből gondolod, hogy épp ilyenkor fogják kiteríteni a lapjaikat, most kezdenek mozgósításba, akkor, amikor a fél ország a Balatonon nyaral, egy ki tudja, hányad része pedig Ausztriában pincérkedik? Volna értelme megírni az ilyen kritikát az EP-választás, az önkormányzati választás után, ha addig a Momentum nem áll elő semmi komolyan értékelhetővel. Másként még az ősszel beinduló politikai szezon előtt is korai.

Politikai üzenet pedig van, a Momentum esetében érzékelhetőbb is, mint mondjuk az LMP-nél, pláne az MSZP-nél. Az alapfíling akkor teremthető meg, ha sikeresen el tudják adni: ez a párt úgymond ’nyugatos’. Érzékelhető ez már akkor, ha a többieknél valamivel több EU-s zászló leng a gyűléseiken; és lehet rá pártidentitást építeni úgy, hogy éppenséggel egy egész komplett rendszerváltás erre az érzetre alapozódott.

A többiről, mármint az alapüzenetről Fekete-Győr már beszélt a kampányban: ők volnának a „politikai árvák” képviselői. Azoké, akik törekvőek, szorgosak, tehetségesek, de nem kellőképp simulékonyak. Akiknek egy jelentős része alkalmasint fiatal is vagy a fiatal korából éppen kifutó. Érti és be tudja fogadni a modern világ jelenségeit, fogékony a technológia változására, a kormányzattól pedig elvárja, hogy ennek mentén működjön. Túl azon, nyilván, hogy nem lop.

A 360 oldalas pártprogram, az, hogy piaci vagy éppen szolidáris megoldásokat keresnek –e egy problémára, kampányszempontból csak ezután következik. A Momentum kritikusainak persze valószínűleg igaza van abban, hogy a lenti alapüzenetet nem elég egyszer, de még százegyszer sem elmondani, közvetíteni a választók felé.

hvg.hu/itthon/20180217_Momentum_FeketeGyor_Andras_valasztas_kampany

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.08.21. 07:34:41

@CCnick: Akkor tévedtem. Bocsika. :-( Nem tudom hol olvastam, valamiért nekem ez maradt meg. Eszerint tévesen. Még egyszer bocsika. Szemköpszt a fakenyúzzal, ha tévedek beismerem. :-)

Eszerint EBESZ kíváncsi volt a "lejtős pályára". :-) Fene az ízlésüket! :-(

CCnick 2018.08.22. 10:26:44

@rdos: ritka madár vagy te, egy átlagos európai demokrata progresszív nick szimplán elküld a kurvaamyámba két fideszesgecizés közé beszúrva, ha forrással cáfolom a baromságait.

Azt viszont továbbra sem értem, mit akartál kihozni a választásitörvényezésből az ebesz belekeverésével.

A választási törvény olyan, hogy a legerősebbet premizálja.

Pont mint az elődei.

1-5-10%-os egymást ekéző pártokkal nem lehet megdönteni egy 49%-os pártot főleg nem egy vegyes választási rendszerben ahol a képviselők többsége egyéni képviselő. Az nyer akinek a legtöbb szavazója van. Ittavégefusselvéle.

rdos · http://h2o.ingyenweb.hu/tema/6.html 2018.08.22. 12:15:20

@CCnick: Köszönöm. Megtisztelsz. Pedig szerintem ez a normális beszélgetés menete. Tévedtem? Boccska. És voltam olyan olyan bunkó, hogy az új infóidat meg sem köszönte,. Pótlom.

Köszönöm.

Ebesz ide, legerősebb prémiuma oda, a lényeg a sok kis apróságban van választási rendszerünkben. Snecik. Megvannak? Kamu pártok, csak hogy vigyék a szavazatokat. Belekerül pár milliárdba? Nem számít, Te meg én fizetem. És sorolhatnám a sok kis apró, egyenként nem nagy stiklit, amik összegződve a fityisz felé döntik a pályát. Arról is beszélhetnék hogy nem legitim a tákolmány és választási törvény módosításuk, de nem számít. Mert nem ezen múlik. Ilyen erővel az mszp sem legitim, mert az mszmp-t elfelejtették jogilag megszüntetni? Vagy valami hasonló. Húsz éves történet. Nem akarok jogászkodni mert a iszapbirkózás (politika) még nem tart a videóbÍrónál.

Mondhatnám hogy okos, de a helyzet az, hogy pont ezzel a technikával a fityiszt is le lehet radírozni a politikai színtérről.

Kevinszpészi megvan? Pár napos hír hogy új filmjét megnézték talán egy tucatnyian? Pillanatok alatt be lehet dönteni egy személyt, egy egyszemélyes pártot. Csak kell hozzá az az infó. :-)

CCnick 2018.08.22. 15:50:30

@rdos: a kamupártok nem a választási törvény részei-következményei mégcsak nem is fidesz találmány. Centrum Párt megvan? Tökéletes volt arra, hogy elvigyen pár % (nem pár ezrelék mint manapság a kamupártok) jobboldali szavazót és bukja a fidesz 2002-őt, 2006ig kifizette az mszp a szolgáltatásaikat oszt annyi. 2010-ben 44 párt jelentkezett a választáson indulónak.

2018-ban a választásokig eljutó kamupártok összesen nem kaptak 1%-ot (ha beleszámoljuk kamunkak a együttet akkor kiszit 1 % fölé kerülnek)

ez nagyonszoros esetben esetleg beleszólhatna az eredményekbe de akkor amikor az első és a második helyezett között 30% különbség van akkor viccnek is gyenge

"És sorolhatnám a sok kis apró, egyenként nem nagy stiklit"
Sorold.

CCnick 2018.08.22. 15:51:44

@rdos: "Kevinszpészi megvan? Pár napos hír hogy új filmjét megnézték talán egy tucatnyian? "

Az megvan, hogy titokban mutatták be a filmet pár eldugott moziban hónapokkal azután, hogy online már elérhető?